7.11.07

VISITA A BARCELONA

L'arquitecte Toyo Ito desaconsella el pas de l'AVE per la Sagrada Família

MÉS INFORMACIÓ
· El tall parcial de Rodalies de Barcelona es prolongarà fins al 30 de novembre

EFEBARCELONA

L'arquitecte japonès Toyo Ito, autor del projecte d'ampliació de la Fira 2, ha desaconsellat el pas de l'AVE a prop de la Sagrada Família, ja que considera que la vibració originada per les obres de construcció de les vies i pel pas dels trens pot comportar un "cert risc" per al temple.
Admirador d'Antoni Gaudí, l'arquitectura de Toyo Ito s'inspira en la naturalesa i desenvolupa formes similars a organismes animals que li han reportat, entre altres, el premi Mundial d'Arquitectura al millor edifici d'Àsia Oriental (2002) i el Lleó d'Or a la Trajectòria Professional en l'Exposició d'Arquitectura Internacional NEXT a la Biennal de Venècia el mateix any.
L'arquitecte ha fet aquestes declaracions a Barcelona, on farà aquesta tarda una conferència al temple de Gaudí amb el seu col·laborador, l'enginyer d'estructures Mutsuro Sasaki. La conferència, la primera que se celebra a la Sagrada Família, s'emmarca en els actes del 125è aniversari de la col·locació de la primera pedra del temple.
Possibilitat d'enfonsament
Sasaki i Ito s'han mostrat contraris que el traçat de l'AVE passi tan a prop del temple de Gaudí, tot i que han insistit en el fet que les seves opinions són "des del punt de vista d'un estranger" i que desconeixen els estudis de viabilitat del projecte portats a terme pels tècnics espanyols.
Els dos experts japonesos s'han referit al fet que el túnel està projectat prop d'una façana de gran pes, per la qual cosa hi ha una possibilitat d'esfondrament.
Ito ha recordat que es tracta d'un edifici de més de cent anys que s'ha construït en diferents fases. Aquesta circumstància, ha apuntat, fa que sigui difícil comprovar els impactes de la perforació del túnel i el pas de l'alta velocitat.
Impressionat per l'avanç de les obres
L'arquitecte japonès ha visitat la Sagrada Família acompanyat de l'arquitecte en cap del temple, Jordi Bonet, i del president delegat de la Junta de Contructors, Joan Rigol, i s'ha mostrat "impressionat" per l'estat avançat de les obres.
Ito ha afirmat que els seus projectes a Catalunya --l'ampliació de la Fira 2 i un edifici d'oficines reconvertit en un hotel al passeig de Gracia de Barcelona-- avancen a bon ritme. El projecte de Fira 2 inclou la construcció de dos edificis bessons que albergaran oficines i un hotel, dos pavellons i un auditori.

www.elperiodico.cat