19.12.07

LA PLANTA DESSALINITZADORA DE CUNIT ES FARA AMB URGÈNCIA

PODRIA FUNCIONAR L´ANY 2009

El descens de les reserves d´aigua i la reducció de les aportacions naturals als embassaments continua la seva escalada imparable.
Totes les conques catalanes es troben en situació d´excepcionalitat, en el cas del Garraf encara en el nivell mínim, l´1, però aquesta situació podria canviar en les properes setmanes si no es produeixen precipitacions abundants a les capçaleres dels rius. De fet , els cabals circulants dels rius presenten uns valors molt inferiors al que seria normal en època de tardor, ja que s´han reduït en un 40% les precipitacions enguany respecte a la mitjana històrica.
Aquesta situació ha obligat a la generalitat a preveure amb urgència diverses mesures per pal•liar la sequera, com ara el tractament dels pous tradicionals per incrementar la seva producció i la construcció d´una planta dessalinitzadora al municipi de Cunit, que abastaria tot el Penedès, incloent-hi el Garraf.
L´actual fase d´excepcionalitat per dèficit de pluviometria comporta que els municipis de la comarca rebin un abastiment màxim d´aigua de 270 litres per habitant i dia. En cas que la generalitat decreti el pas al nivell d´excepcionalitat 2 (que suposa un nivell inferior al 23% als embassaments), es reduiria el nivell de reg per garantir exclusivament la supervivència de l´arbrar i els usos no destinats a subministraments per a ús de boca, com ara el de fonts ornamentals.
Si calgués entrar en el nivell de d´emergència 1, diferent de l´excepcionalitat, l´abastament es reduiria a 230 litres per habitant i dia.A partir del nivell d´emergència 2 (embassaments amb menys d´un 15% de reserves) començarien les restriccions, disminució de la pressió de l´aigua , talls durant algunes hores i un increment de les captacions d´aigua complementaries, dels ´pous tradicionals. Segons l´Agencia Catalana del Aigua, aquesta situació podria arribar al març o inici de la primavera, si no plou abans.
La Generalitat ha decidit, d´altra banda, activar noves mesures de suport a l´abastament, per un import de 23 milions d´euros, que permetin incrementar la disponibilitat d´aigua en 3,7 hectòmetres cúbics mensuals a l´àmbit metropolità. Entre aquestes mesures hi ha la recuperació dels recursos hídrics subterranis a l´àmbit del Penedès i el Garraf.
Es proposen tractaments amb osmosi i dilució parcial en diferents pous a Vilanova i La Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilafranca del Penedès.
Aquesta actuació, prevista per els primers mesos del 2008, té un cost de 7 milions d´euros i es preveu incrementar l´aportació a la xarxa d´aquest pous en 0,2 metres cúbics per segon.
L´altra gran mesura per garantir el subministrament al Penedès, és la construcció d´una planta dessalinitzadora. Tot i que encara no s´ha fet pública la ubicació definitiva de la planta, tot fa pensar tot fa pensar que s´ubicarà al municipi de Cunit, prop del límit amb Cubelles.
Aquesta dessalinitzadora tindrà un cost de 65 milions d´euros i està prevista a la planificació com a actuació urgent. Tindrà una producció de 20 hectòmetres cúbics a l´any i permetrà deslliurar, segons l´ACA , bona part dels consums de les comarques del Penedès i el Garraf, de l´aigua del Llobregat..
Un dels ajuntaments que ja ha començat a afrontar les restriccions en el subministrament de l´aigua és el de Sant Pere de Ribes.
Aquest municipi preveu mesures innovadores , com la recuperació i restauració de pous públics i privats o el lliurament de difusors per afavorir-ne l´estalvi, a partir de febrer.
No tant avançat, l´ajuntament de Sitges, també preveu un seguit d´accions, un cop es decreti el pas a un nivell d´excepcionalitat més elevat.
LA PLANTA DESSALINITZADORA PODRIA FUNCIONAR L´ANY 2009
L´obra de construcció de la nova planta dessalinitzadora està plantejada amb caràcter d´emergència. Els treballs podrien començar el juny de l´any vinent i tindrien un termini d´execució no inferior als 8 o 10 mesos. Si tot anés bé, la nova dessalinitzadora podria entrar en funcionament la primavera del 2009.

Font: Diari de VilanovaGM / MM / JD