6.12.07


L'Arboç

7-11 de desembre de 2007

La festa de la punta al coixí

Manel Carrera (festes.org)

La Fira de Santa Llúcia de l'Arboç és una fira que tot i tenir un origen ramader, en l'actualitat ha esdevingut un referent en les celebracions festives del gremi de la confecció mitjançant les puntes al coixí. Cada any milers de puntaires vingudes d'arreu del país es troben per compartir una intensa jornada. Tot i que Santa Llúcia no és la patrona de les puntaires, a l'Arboç van voler aprofitar la forta implantació de l'art de les puntes al coixí al municipi, reconegut internacionalment per la qualitat dels seus acabats, per dotar de continguts a la Fira de Santa Llúcia, una fira de caràcter ramader que havia quedat buida de continguts per la progressiva disminució del bestiar i els ramaders al poble.


Els actes centrals de la Fira de Santa Llúcia de l'Arboç s'estructuren al voltant del fet puntaire. L'epicentre de la celebració són les trobades de puntaires que aquest dies tenen lloc al municipi. Dissabte es fa una trobada infantil de puntaires i diumenge té lloc la Trobada de Puntaires, una de les concentracions que per la seva envergadura és una de les més importants d'entre les que es fan al país. A la trobada de l'Arboç per Santa Llúcia, hi participen prop d'un miler de puntaires vingudes d'arreu del país que aquest dia comparteixen experiències amb les col·legues.


A la Fira de Santa Llúcia hi participen dues figures festives que estan relacionades amb l'art de les puntes de coixí. En primer lloc, la geganta vella, que es diu Llúcia i que va estar estrenada el 13 de juny de 1827. En segon lloc la gegantona Teresa, una figura que representa a la puntaire de l'Arboç Teresina Urpí i que és a càrrec de la Colla de Gegants i Nans de l'Arboç.


Durant tots els dies que dura la fira es pot visitar el Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç, tota una institució al poble. El museu, que va ser inaugurat l'any 1994 està situat al segon pis de la Casa de Cultura i acull bona part del patrimoni que, almenys des del segle XVIII (data en què hom situa la tradició puntaire), anaren trenant les artesanes de les puntes al coixí arbocenques. Actualment, el museu acull més de 500 obres úniques i excepcionals (jocs de llit, mocadors, ventalls, mantellines, aplicacions, albes, tapets...). Per la seva diversitat i qualitat les peces mostren al visitant la destresa que caracteritza les puntaires de l'Arboç. Una de les sales del Museu alberga una exposició dedicada a Damina Prats, una puntaire de l'Arboç que, a mitjans del segle XX, va destacar en la lluita per recuperar la dignitat de la professió a mitjan.


Juntament amb el Museu de les Puntes hi ha l'Escola de Puntaires, una organització fundada l'any 1941 i que té per objectiu la formació de les puntaires més joves.

http://www.lamalla.net/