29.3.08

Llegiu aquest article puntual de Mila Arcarons.


Enviat per Mila Arcarons

Llegeixo astorada la noticia sobre la clínica de Cadis que ha retirat de la nòmina de les infermeres 30 Euros fruit que no volen , han decidit no voler , posar-se faldilla mentre treballen . Elles, segon la direcció , han de posar-se faldilla. El seus companys vesteixen una roba còmode per treballar . Una roba que acompanya la feina que fan . Elles faldilles força “mones” . Ells un pijama típic d’aquesta feina.
A elles els hi correspon ensenyar les cames . O sigui , diferenciació per sexe a la feina.Cap sentit . Allò que es valora d’una feina , d’un professional , és la qualitat del que fa. El que deu voler un pacient és que la persona que l’atengui - el treballador o treballadora - ho faci de forma adequada .
Elles han decidit denunciar aquesta discriminació . Felicitats per la fortalesa .Agraïment a aquestes dones que han qüestionat aquesta pràctica absolutament allunyada de la llei i de les pautes de relació des de la igualtat. Agraïment perquè lluiten per la seva dignitat . Però també perquè en aquesta lluita ens representen a totes les dones . Agraïment perquè fruit de la seva denuncia s’ha generat un debat, de nou , que hauria de reforçar davant l’opinió publica que aquestes coses no es poden permetre.
Es evident que el tracte discriminatori en determinades empreses segueix i avui mateix trobem en aquesta informació apareguda a http://www.lamalla.net/ relacionada en que fa referencia a...
A Cadis una clínica ha retallat el sou de les infermeres que porten pantalons, als centres d'El Corte Inglés és obligatori maquillar-se

Obligades a portar faldilla o a maquillar-se

Auxiliars i infermeres de la Clínica San Rafael de Cadis, un centre concertat amb el sistema públic de salut andalús, han vist retallada la seva nòmina aquest mes per no portar faldilla. Trenta euros, ni més ni menys. Les empleades estan disposades a arribar als tribunals acusant l'empresa d'incomplir la Llei d'Igualtat. No és l'únic cas. Els centres comercials El Corte Inglés s'escuden en el seu reglament intern per obligar les empleades a maquillar-se.

Amb pantaló-pijama o amb faldilles? Bona part de les infermeres i auxiliars de la clínica andalusa no ho van dubtar. Per la seva feina, van triar l'antiestètic pantaló amb el logotip de l'empresa, molt més pràctic a l'hora de protegir-se en la seva feina de pacients sagnants o crònics. "Sense oblidar que es tracta d'una qüestió d'intimitat", al·lega Adela Sastre, presidenta del comitè d'empresa. La sorpresa va arribar a final de mes, amb una nòmina que s'havia encongit 30 euros corresponents al "complement d'assistència i dedicació". Podria semblar que la retallada res té a veure amb el vestuari, però el comitè d'empresa assegura que "portaven temps amenaçant" amb aquesta mesura i que no s'ha aplicat a totes per igual. "No creiem que s'atrevirien amb una Llei d'Igualtat recent estrenada". La Junta d'Andalusia s'ha mostrat preocupada per aquesta actitud discriminatòria dels responsables de la clínica i ha demanat un informe sobre les normes de vestuari a la direcció del centre.
Discriminacions salarials i de promocióArran d'aquesta denúncia, UGT de Catalunya ha fet aflorar un altre cas de discriminació entre treballadors i treballadores. Segons denuncia el sindicat, mentre que als homes se'ls permet "una imatge més informal i a la moda, a les treballadores dones se les obliga a dur mitges, usar un determinat tipus de sabates i maquillar-se per mostrar bona imatge". UGT va presentar fa un any una demanda contra els grans magatzems per aquest motiu al Jutjat Social, una denúncia que va quedar paralitzada amb l'esperança d'engegar una negociació i que el sindicat reobrirà aquesta setmana.
Però no és l'únic aspecte discriminatori pel qual ha estat denunciada l'empresa, on el 90% dels treballadors són dones. Recentment, El Corte Inglés va ser condemnat pel Jutjat nº 13 de Barcelona per discriminació en el sistema de promoció professional per raó de gènere. La doble escala salarial és també freqüent en altres grans cadenes comercials i de distribució, on les dones acostumen a cobrar entre 200 i 300 euros menys que els seus companys. "Esperem que amb la posada en marxa dels plans d'igualtat que estableix la llei puguem acabar amb tot això", ha remarcat Òscar López, secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT Catalunya.

Publicat 26/03/2008 -


http://www.lamalla.net/

També Juan José Millás reconegut periódista i escriptor publica el El País ......

Violencia


JUAN JOSÉ MILLÁS 28/03/2008

Trato de imaginar al rijoso que ha asociado el uso de la falda a la productividad empresarial. Me gustaría ver su cara, observar su jeta, para comprobar si, una vez más, el rostro es efectivamente el reflejo del alma. ¿Llevará bigote? ¿Estará calvo? ¿Será gordo o flaco, alto o delgado? ¿Le sudarán las manos? ¿Le olerá el aliento? ¿Tendrá estudios? Y en caso afirmativo, ¿de qué? ¿De Empresariales, de Económicas, de Ingeniería Financiera? ¿Habrá hecho un master en gestión de recursos humanos? ¿Sabrá idiomas? ¿Se detendrá a la entrada de los colegios para mirar furtivamente a las chicas? Lo imagino sentado a la mesa del desayuno, dándole vueltas al modo de castigar la indisciplina del personal a su cargo, cuando grita de súbito "eureka", o sea, lo encontré. Qué encontraste, pregunta su mujer, que va (en pijama) de un lado a otro de la cocina. El modo de doblegarlas, dice él. Quitaré 30 euros de sueldo a las rebeldes y cuando sus representantes sindicales pregunten por qué responderé (por escrito, faltaría más) que las enfermeras hacen menos caja en pantalones que en minifalda.

Seguramente hay en los manuales corporativos mil modos de justificar la obligación de llevar uniforme, incluso cuando se trata de un uniforme de gusto tan dudoso como el que nos ocupa. Pero lo único que se le ocurrió a nuestro hombre, vaya por Dios, fue relacionarlo con el plus de productividad. ¿Cabe imaginar algo más sucio, más obsceno, más indecoroso? ¿Será consciente del significado de esa decisión? ¿Lo somos nosotros? ¿Lo son las autoridades sanitarias? ¿Podría el fiscal general del Estado actuar de oficio frente a una muestra de acoso tan poco sutil, frente a una agresión sexual de esta naturaleza? ¿Podría caer sobre la cabeza de este sujeto todo el peso de la Ley de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género?

http://www.elpais.com