9.7.06

L'home que pilota la transició.

Joaquim Nadal ha agafat el timó de Presidència amb l'objectiu que la maquinària funcioni amb ordre i a fons fins a les eleccions.
LAURA RAHOLA. Barcelona
«Ordre i disciplina.» És la consigna amb què Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i portaveu de la Generalitat, va desembarcar a la conselleria de Presidència per agafar el timó de la coordinació del govern en l'etapa final de la legislatura. Un període de transició que va des de la sortida d'ERC fins que es constitueixi el nou executiu després de les eleccions. Al lema de Nadal s'hi hauria d'afegir «treball i més treball», perquè el conseller no ha abandonat cap de les funcions com a responsable d'un dels departaments amb més gruix de gestió, Política Territorial i Obres Públiques, i hi ha sumat la càrrega política i de representació que té Presidència. A més, és un home «exigent i absolutament meticulós», expliquen els seus col·laboradors, fins al punt que «es mira tot el que entra al registre» de les seves àrees de govern, des de les al·legacions a un projecte d'obra pública fins a les preguntes parlamentàries i l'agenda de tots els secretaris dels seus departaments.
El resultat: una agenda que comença cada dia a les vuit del matí i s'allarga fins a les deu del vespre. I ara, a més, un estiu sense vacances. Pararà «com a màxim una setmana» i ja ha demanat als alts càrrecs dels seus departaments que «escurcin» el període de descans. L'objectiu: que la maquinària del govern «funcioni al 200 per cent» en aquest període de transició en tres temps: fins a l'inici de la campanya, la campanya i des del moment que es coneixen els resultats electorals fins a la presa de possessió. Nadal ha donat instruccions de treballar a fons especialment en la primera etapa per garantir que «no quedin als calaixos» dels departaments projectes estratègics. Un exemple: el desdoblament de l'eix transversal, que està previst que surti a licitació al mes de setembre i que el conseller vol consensuar amb la resta de grups perquè estigui a punt per al nou govern. Però evitarà comprometre pressupostos i, en tot cas, la convocatòria electoral marca una frontera.
PONT AMB ERC.
Però a més del perfil de gestor, Nadal és sobretot un animal polític, amb habilitats negociadores i una capacitat de diàleg que fins i tot reconeixen els seus adversaris. Això, sumat a la llarga experiència com a diputat, fa que tingui bones relacions amb líders de tots els partits. També dins el mateix PSC ha sabut ser, alhora, un home de confiança de Maragall i mantenir una entesa més que cordial amb l'aparell. Com a portaveu va compartir amb el republicà Josep Bargalló el paper de pont entre el tripartit.
El conseller va portar a Presidència el sistema de treball que seguia a Política Territorial i divideix l'activitat diària entre el Palau de la Generalitat i la seu de PTOP, a l'avinguda Josep Tarradellas. Presideix, cada divendres, el consell de direcció de Política Territorial, la reunió amb els secretaris i directors generals on es «cuina» el dia a dia, i té la mateixa trobada, els dilluns, a Presidència. També dirigeix el consell tècnic, per on passa tota l'acció de govern. És «molt exigent» amb els col·laboradors, però també «és agraït», i de la mateixa manera que «no deixa passar el que creu que no està bé» sap «donar el cop a l'esquena quan es fa bona feina».
www.vilaweb.cat