15.3.07

EDITORIAL

La igualtat entre dones i homes


L'opinió del diari s'expressa només als editorials.
"Les dones i els homes són iguals en dignitat humana, i iguals en drets i deures", proclama la llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes que avui té previst aprovar de manera definitiva el Congrés dels Diputats. La igualtat entre homes i dones és un principi jurídic universal recollit a la legislació internacional sobre drets humans, però resulta evident que amb el reconeixement formal no n'hi ha prou, perquè no hi ha una igualtat de tracte i d'oportunitats per a les dones. Per això la nova llei es proposa combatre la violència sexista, la discriminació salarial i en les pensions de viudetat, la desocupació més elevada de la dona, l'escassa presència femenina en llocs de responsabilitat política, social, cultural i econòmica, o els problemes de conciliació entre la vida personal, laboral i familiar.Després del seu pas pel Senat, la nova llei estableix que els permisos de paternitat passaran de dos a 15 dies de durada, que seran 28 en un termini de sis anys; que el permís de maternitat en cas de part prematur s'ampliarà tants dies com el nadó estigui hospitalitzat, fins a un màxim de 13 setmanes addicionals; que les excedències perquè un treballador pugui cuidar un familiar seran a partir d'ara de dos anys; que les empreses de més de 250 treballadors estaran obligades a negociar amb els seus empleats plans d'igualtat en els convenis col.lectius...

La llei aborda l'espinosa qüestió de la discriminació positiva, que els legisladors prefereixen denominar "dret desigual" en favor de les dones, les quals rebran un plus de poder que compensi segles de desigualtat fins i tot legal. En el terreny de l'activitat privada, per exemple, s'estableix que les societats anònimes "hauran de promoure" la presència de dones en els seus consells d'administració. Quant al poder polí- tic, es modifica la llei electoral perquè la representació dels dos sexes estigui equilibrada. A partir de les eleccions locals i autonò- miques que se celebraran el maig vinent, les llistes electorals hauran de ser paritàries, de manera que en cada tram de cinc candidats, no n'hi hagi més de tres d'un o de l'altre sexe. Les lleis electorals de cada autonomia podran millorar aquesta paritat, mai reduir-la.Les lleis estan per servir els ciutadans del seu temps. Quan la desigualtat per raó de sexe hagi estat superada, una llei com aquesta ja no serà necessària.
http://www.elperiodico.cat/




1 comentari:

Anònim ha dit...

Paritat e igualtat ,cal demanar rigor a l´hora de confeccionar llistes,no tothom pot ser bó i el sexe no determina que uns i els altres siguin millors,hem de ser exigents i critics per uns i d´altres.
Antonia