13.3.07

Més de la meitat de les dones treballadores són mileuristes

El Senat aprova la llei d'igualtat, que preveu mesures a favor de la conciliació laboral i familiar

EL PUNT. Barcelona
Fins a un 54% de les dones treballadores cobren menys de 1.000 euros al mes, segons un estudi elaborat pel sindicat UGT. El treball descriu el perfil d'aquestes empleades com el de dones joves, amb contractes temporals i estudis primaris. D'altra banda, el ple del Senat va aprovar ahir la llei d'igualtat, una norma que revisa els permisos de maternitat i paternitat.

«El col·lectiu femení és un dels sectors de la població amb més risc de pobresa», assegura l'estudi. Són les dones les que pateixen «amb major grau la precarietat dels seus llocs de feina» i això ha provocat que les ocupacions feminitzades siguin avui les més mal remunerades. Fins a un 54% (720.000) cobra menys de mil euros al mes, una xifra que duplica el percentatge d'homes que es troben en les mateixes circumstàncies. Segons el sindicat, el perfil d'aquestes empleades coincideix amb el d'una dona jove, amb estudis primaris, contracte temporal i una feina poc qualificada.
Segons dades extretes per la UGT de l'enquesta d'estructura salarial 2004 de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), les dones més mal remunerades són les que treballen en el sector dels serveis: entre 677 i 844 euros bruts al mes, depenent de si són empleades de la neteja, dependentes o cambreres. Són les noies menors de 20 anys les que cobren el sou més baix: 571 euros de mitjana. Si el que es té en compte, però, són el tipus de contracte (fix o temporal), un 75% de les dones que avui treballen a Catalunya amb un contracte de durada determinada són mileuristes.
L'estudi també analitza les diferències salarials entre els homes i les dones segons el temps que fa que treballen en una empresa. És aquí on s'observa que a Catalunya la meitat dels homes mileuristes fa menys d'un any que han firmat un contracte, mentre que en el cas de les dones el percentatge s'enfila fins a un 75% dels casos. Si es relacionen els salaris amb els estudis fins a un 75% de les dones mileuristes només ha cursat primària. En el cas dels homes, en canvi, només un 25% dels que han estudiat fins a primària cobra menys de 1.000 euros.

LLEI D'IGUALTAT
D'altra banda, ahir, el ple del Senat va aprovar la llei d'igualtat amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció del PP, que es va abstenir. La nova norma, que està previst que el Congrés aprovi els pròxims dies, obliga les empreses a promoure la igualtat en els equips directius i que les llistes electorals dels municipis amb més de 5.000 habitants siguin paritàries. En total, la llei té un pressupost de 490 milions d'euros, dels quals 12,5 es destinaran a l'ampliació del permís de maternitat per a nens prematurs (es permetrà allargar-lo tants dies com el nadó estigui hospitalitzat i fins a un màxim de 13 setmanes). A més, el permís de paternitat passarà a ser de 15 dies (fins ara n'eren 2) i s'allargarà fins a un mes el 2013. L'esmena del PSOE que defensava que les víctimes de violència de gènere estiguessin obligades a declarar en contra la seva parella va ser refusada.
www.vilaweb.cat