10.5.06

ERC avisa el PSC que si trenca farà inviable un nou tripartit
Els republicans extremen la pressió sobre Maragall i el Partit Socialista per evitar la sortida del govern Proposen una ruptura pactada que es limiti a un avançament electoral després del 18 de juny
Lluís Bou
ERC va extremar ahir la pressió sobre el PSC i el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, per mirar d'evitar que aquest últim els expulsi del govern. I l'argument va ser que si Maragall opta per la via d'una "ruptura traumàtica" farà inviable la reedició del tripartit la pròxima legislatura. El portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, va subratllar que qualsevol mesura contra els consellers republicans "avortaria la possibilitat d'una nova alternativa catalanista i d'esquerres", i serviria perquè "la dreta" recuperés el poder a Catalunya.
Ridao va proposar en canvi una ruptura pactada amb els socialistes que es limiti a un avançament electoral després del referèndum del 18 de juny. El president d'ERC, Josep-Lluís Carod, va fer públic aquest posicionament en una entrevista a TV3 i va plantejar obertament la necessitat de convocar eleccions anticipades. En canvi, va deixar en mans de Maragall la ruptura de l'executiu tripartit, després de deixar clar que els consellers d'ERC no abandonaran el govern per pròpia voluntat.
Carod té la sensació que "des de fa uns mesos això està sentenciat" i que el millor que pot passar és que després del referèndum es produeixi "un canvi d'escenari polític i que la gent pugui parlar".
Mentrestant, ERC es va tornar a rebel·lar ahir contra la idea de Maragall que tot el govern defensi el sí a l'Estatut. Ridao va reiterar la intenció dels consellers republicans de no participar en cap acte a favor del no i de mantenir la neutralitat. Però alhora va demanar reciprocitat al PSC i ICV, i que els seus consellers tampoc facin campanya pel sí al projecte. Una petició que és impossible que es concreti.
Entrevista al Senat
La direcció d'ERC, que ahir al matí va analitzar en petit comitè la delicada situació política, interpreta que a hores d'ara Maragall és el principal valedor de la presència dels republicans al govern. I per això va optar de bon matí per centrar-hi els missatges, ja que dóna per molt tancada la posició del PSC. Carod té previst aprofitar avui la presència al Senat, on coincidirà amb Maragall, per mantenir-hi una conversa privada. Els republicans asseguren que si el president del PSC es vol tornar a presentar a les eleccions catalanes, només pot arribar a la presidència de la Generalitat amb l'aval d'Esquerra.
Una de les preocupacions dels republicans és mantenir canalitzat el nerviosisme que regna entre els alts càrrecs d'ERC al govern, que perdran la feina si Maragall els fa fora aquesta setmana. Alguns d'ells no amaguen cert malestar pel canvi del sentit de vot del partit, quan va optar per abandonar el vot nul o passar a defensar el no. Això va trencar un pacte verbal entre el primer secretari del PSC, José Montilla, i el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, pel qual els socialistes acceptaven qualsevol posició dels republicans excepte el vot en contra de l'Estatut.
Amb el posicionament de les assemblees territorials d'ERC a favor del no i la rectificació de la direcció, ha esclatat la crisi.
www.avui.cat