8.5.06

S'inaugura l'exposiciÓ "LLUÍS COMPANYS I LA SEVA ÈPOCA (1882-1940)"
L'exposició s'emmarca en la commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la República

04/05/06 - 13.00 h
Aquesta tarda (19 h) s'inaugura a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer l'exposió Lluís Companys i la seva època (1882-1940), s'emmarcada en els actes de commemoració del 75è. aniversari de la proclamació de la República. L'acte comptarà amb la intervenció de Pelai Pagès, professor de la UB especialtzat en història del segle XX, que ens parlarà L'empremta de Lluís Companys en la República.
L'exposició mostra bona part del recull de fotografies que es van recollir dels centres i instituts d'estudis de les terres de parla catalana durant l'any 2002 amb motiu de la «Campanya de recollida i documentació de fotografies Lluís Companys i la seva època (1890-1940) ». Aquest recull d'imatges es va completar amb algunes fotos procedents de diferents arxius.
La mostra està ordenada en vuit àmbits:
Lluís Companys : imatges d'un dels principals protagonistes de la política catalana del segle XX.
Política : mostra com es va viure la política des de la quotidianitat.
Treballs i recursos: visualització de com va canviar l'estructura política del país. La indústria va substituir progressivament l'agricultura.
Associacionisme: on s'evidencia la densitat de l'entramat associatiu català.
Ensenyament : la importància de l'educació i els canvis qualitatius que es van produir.
Cultura i Lleure: percepció social dels canvis polítics i estructurals.
Festes: expressió al carrer del nou model social
Postguerra : el final d'un somni.
L'exposició , que s'acompanya d'una projecció d'imatges de l'activitat pública de Lluís Companys, destaca pel la feina col·lectiva de molts centres d'estudis catalans que, amb la seva aportació, han aconseguit visualitzar la imatge de la quotidianitat de la societat catalana en uns anys convulsos de gran trascèndència històrica.

www.vilanova.org/solblau