24.6.06

ERC del Garraf reclama la gratuïtat del peatge de la C-32 de Cubelles.

Mantenen que la construcció de l'eix diagonal hauria de resoldre aquest «greuge històric»
ALBERT MERCADER.

El grup comarcal d'ERC ha tornat a reclamar la gratuïtat del peatge de l'autopista Pau Casals, la C-32, després d'anys de silenci. Els republicans, que s'havien mostrat molt crítics amb la construcció de la via ràpida i amb el peatge que es va situar en aquesta població del Garraf, han tornar a posar sobre la taula la necessitat d'eliminar aquest «greuge comparatiu». Consideren que ara quan s'està projectant la construcció de l'eix diagonal no es pot continuar mantenint una barrera que obligui els cubellencs a pagar peatge si volen utilitzar aquesta via de forma ràpida o haver de traslladar-se a Vilanova i la Geltrú per accedir-hi.
Els republicans consideren que l'eix diagonal hauria de ser una autovia que permetés obrir una porta d'accés directe a la comarca del Garraf cap a l'interior de Catalunya i no pas només a algunes poblacions de la comarca i per aquest motiu reclamen que s'elimini el peatge per garantir aquesta igualtat. El president d'ERC al Garraf, Bernat Valls, diu que «la construcció de l'autovia hauria d'eliminar aquest greuge comparatiu» i recorda que el seu partit no és la primera vegada que reclama aquesta gratuïtat. ERC va ser una de les veus més crítiques a la comarca pel procés d'adjudicació de l'autopista a la concessionària Aucat i també per la creació del peatge.
Tot i que quan es va inaugurar el tram de l'autopista de Sitges al Vendrell a finals de la dècada dels noranta del segle XX «es va aconseguir posar un peatge tou», tal com explica l'alcalde, Josep Marcillas, a mesura que han anat passant els anys el cost s'ha anat incrementant. Actualment el peatge per anar de Cubelles fins al peatge de Vallcarca, a Sitges, és de 2,57 euros.
Els republicans han inclòs aquesta demanda dins del gros d'al·legacions que han presentat al projecte de construcció de l'eix diagonal ja que aquest projecte preveu la creació de nous accessos a l'autopista C-32 per facilitar l'accés ràpid a l'autovia des de Vilanova i la Geltrú i Sitges. En les al·legacions, que se centren en el tram que va des de Vilanova i la Geltrú a Canyelles, es defensa la creació d'una alternativa per treure el trànsit del nucli de Canyelles –que ja recull l'estudi informatiu de la Generalitat– tot i que trasllada el túnel per sota de la Roca Plana per evitar el forat del Montgròs. En el gros d'al·legacions demana també la recuperació de l'antiga C-15, ara abandonada, per convertir-la en un camí d'excursionistes, i reclama la millora dels accessos sud de l'autopista AP-7 amb la C-15, els que van en direcció a Tarragona. En aquest punt encara estan pendents de fer-se.

Penedès. Es prepara una reunió dels alcaldes

El Consell Comarcal del Garraf prepara per a la segona setmana del mes de juliol una trobada del consell d'alcaldes per analitzar els resultats de l'estudi que es va encarregar a un gabinet tècnic encapçalat per Ricard Bergés. L'estudi ha d'analitzar les diferents alternatives que ofereix el projecte de construcció de l'eix diagonal i les seves afectacions al territori. El consell va encarregar aquest estudi un cop va començar el procés per construir aquesta autovia. El consell va aprofitar també per encarregar també un estudi valoratiu del possible traçat que tindrà l'eix diagonal ferroviari. Tot i que no s'analitzarà en aquest consell d'alcaldes, sí que es tindrà en compte ja que tenen la intenció d'unir al màxim els dos vials per minimitzar els efectes que tindran. El govern del consell té la intenció de presentar al·legacions a l'eix diagonal abans del 21 de juliol, que és quan s'acaba el termini per fer-ho.
www.vilaweb.cat