28.4.06

Maragall replica a Carod que els catalans no triaran "coses estranyes" al referèndum.
El president assegura que no s'entén l'opció d'Esquerra. Montilla acusa els republicans de fer de partit extraparlamentari i de posar en dificultats el govern Mas interpreta l'aposta com una pirueta per falta de coratge polític
I. Aragay / Redacció
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va mostrar-se ahir convençut que els catalans "no aniran a votar coses estranyes" al referèndum de l'Estatut. "Guanyarem el debat identitari perquè la gent d'aquest país no es deixarà enganyar ni pels que diuen que no amb la boca plena ni pels que diuen que no amb la boca petita. El poble de Catalunya dirà sí a l'Estatut, que és infinitament millor que el de 1979", va sentenciar durant la 19a entrega dels premis Primer de Maig.
Maragall va posar en dubte que la població entengui la recomanació de vot d'ERC. Va fer la prova amb els periodistes que cobrien l'acte. "Però vostès ho han comprès?", els va interrogar. La resposta d'alguns redactors va ser "Una mica", a la qual cosa el president va afegir: "Doncs a la gent li passarà el mateix". El president de la Generalitat va reconèixer que la posició d'ERC és un problema per al tripartit, però va descartar expulsar-la de l'executiu.
Més contundent va ser el primer secretari del PSC i ministre d'Indústria, José Montilla, que va arribar a acusar els republicans de fer de partit extraparlamentari amb una decisió "immadura". En el mateix acte, Montilla va subratllar que el posicionament de la cúpula d'ERC no és propi d'un partit de govern, i que posa en dificultats el tripartit perquè hi suma entrebancs, tot i que creu que no en condicionarà la continuïtat. Sosté que la majoria de votants d'ERC donaran suport al nou Estatut, tal com apunten les enquestes.
"Decisió ambigua"
També van criticar amb duresa l'actitud d'ERC els altres socis, per boca del vicepresident d'ICV, Jaume Bosch. Segons ell, l'aposta pel vot nul és un "greu error" dels republicans perquè "no comptarà per a res". Bosch va apuntar que, amb la seva decisió final, el que fa ERC és traslladar als altres partits catalans la defensa de l'Estatut contra l'ofensiva del PP. I es va mostrar contrariat pel fet que ERC no doni suport a un Estatut que "reconeix per primera vegada Catalunya com a nació, que augmenta les competències i el finançament de Catalunya".
Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, va definir l'aposta pel vot nul com una simple pirueta "incoherent" per falta de coratge polític, perquè només entén que els partits diguin sí o no a l'Estatut. En declaracions a Montserrat abans que es conegués la decisió dels republicans, el convergent va apuntar que entén els militants d'ERC que defensen el no, i que aquesta posició és respectable si realment consideren que el projecte no és acceptable. Però va contraposar aquesta opció al vot nul o blanc, que titlla de "filigranes".
www.avui.cat