30.4.06

Mas demana a Maragall que expulsi Esquerra del govern.
Lideratge .Reclama al president que posi fi a un executiu que veu trencat i governi en minoria Vot nul .Considera covard i una perversió democràtica el posicionament, mentre proclama el seu respecte pel no
el nou autogovern
Lluís Bou
El líder de CiU, Artur Mas, va carregar ahir en el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, la decisió d'ERC de defensar preferentment el vot nul en el referèndum de l'Estatut, i li va reclamar que expulsi els republicans del govern. Mas va precisar que, amb això, CiU no busca una drecera per tornar a l'executiu català, sinó acabar amb una situació que al seu entendre només aguanta amb respiració assistida per interessos personals. "Maragall no pot mantenir un govern que és públic i notori que s'ha trencat", va apuntar, mentre li recomanava que governi en minoria per no deteriorar la situació, encara que sigui convocant eleccions anticipades d'aquí a uns mesos.
A prova de míssils.
Però Mas va llançar la pressió sobre Maragall més per posar en relleu la necessitat d'una alternativa que per la convicció real que el president trenqui el tripartit. El líder de CiU ni tan sols preveu a hores d'ara aquesta hipòtesi, i més aviat espera anar rendibilitzant les successives crisis que s'auguren i la suposada falta de lideratge. "No pot ser que els interessos d'una sola persona passin per sobre dels del país, quan cal recuperar un govern amb un mínim de cara i ulls", va sentenciar, mentre alhora admetia que el govern tripartit és "a prova de míssils nuclears" per la decisió dels tres socis d'obviar les diferències i seguir en el poder.
Per això mateix no entén per què ERC ha adoptat una decisió sobre el referèndum tan complexa, primant el vot nul. Mas va carregar amb extrema duresa contra aquesta via, acusant els republicans d'adoptar una actitud covarda i perversa políticament. "No pot ser que un partit que està al govern recomani als ciutadans llençar el vot a la paperera", va deixar anar, mentre insistia que la Junta Electoral ha de desestimar que aquesta opció rebi subvenció.
"Que diguin que no a l'Estatut amb total llibertat. Si és el que els demanen les bases... I a més és clar que Maragall els mantindrà igualment al govern. Però que no facin martingales que són una perversió democràtica", va afegir el president de CiU. Mas va proclamar el seu total respecte cap als qui apostin pel no, malgrat que en discrepa, perquè entén que és una de les opcions democràtiques possibles. Tot i això, Mas va recordar que, tot el que no sigui el sí, comporta que queda vigent l'Estatut del 1979 i que l'autogovern no fa cap pas endavant, i va demanar tenir-ho en compte.
Mas va comparar, en canvi, la proposta polièdrica d'ERC davant el referèndum amb la campanya de recollida de firmes que ha fet el PP, ja que cap de les dues tenen traducció legal.
En termes similars es va expressar el líder d'Unió, Josep Antoni Duran, que va demanar a ERC que trenqui amb el tripartit si de veritat s'oposa a l'Estatut, ja que els altres socis defensen el projecte i preveu que el govern també ho farà. Duran va recordar a ERC que va investir Maragall i José Luis Rodríguez Zapatero com a presidents amb l'argument que s'obriria una nova etapa constituent que canviaria l'encaix amb Espanya.
www.avui.cat