28.5.05

PLA DIRECTOR DEL SISTEMA COSTANER:
VALORACIÓ DE LA FEDERACIÓ D’ENTITATS ECOLOGISTES DE CATALUNYA
26 de maig de 2005
Davant l’aprovació definitiva del primer Pla Director del Sistema Costaner que regula el sòl no urbanitzable i el sòl urbanitzable no delimitat, Ecologistes de Catalunya vol fer unes consideracions al respecte. En primer lloc, valorem positivament aquest Pla Director com a mesura preventiva per negar qualsevol expectativa urbanística en sòl no urbanitzable o urbanitzable no delimitat. Tot i que, malauradament, cal tenir en compte que la situació actual ja és molt crítica i que caldrien mesures políticament molt valentes per garantir realment una aturada en el procés urbanitzador del litoral. Cal reconèixer que el sòl no urbanitzable en el litoral català és molt mínim. Les grans franges territorials lliures estan ja protegides sota diferents figures de protecció ambiental, com a parcs naturals o espais inclosos al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) També cal tenir en consideració que el sòl urbanitzable no delimitat també és escàs i molts municipis ni en contenen. Per tant, aquest Pla Director arriba molt tard i amb molt poques possibilitats reals de poder garantir un desenvolupament urbanístic sostenible al litoral.
Ecologistes de Catalunya
Comissió de Planificació Territorial
Més informació a: http://aeec.pangea.org/

26.5.05

ICb PRESENTARÀ AL.LEGACIONS I RECORRERÀ CONTRA EL PLA D'ENERGIA DE CATALUNYA PER ATURAR NOVES CENTRALS TÈRMIQUES A CUBELLES

Informa't sobre el Pla d'Energia fet a mida de les grans empreses elèctriques, ni democràtic ni participatiu i PROTESTA per e-mail:

http://www.gencat.net/treballiindustria/industria_energia/pla_energia/

Més informació a www.cubelles.ca

ICb JA VA ACONSEGUIR UN PRONUNCIAMENT EN CONTRA
AL PLE DE L'AJUNTAMENT DE CUBELLES
(http://www.vilanovadigital.com/serveis/arxiu/getfiledsource.asp?type=1&id=10836&year=2005&month=4)
Màxima satisfacció a ICb per l'acord sobre el pla energètic de Catalunya
ICb vol expresar públicament la seva màxima satisfacció" per l'acord assolit pel Ple de l'Ajuntament dilluns 22 de febrer de 2005 en que per primera vegada en la història es fa constar la voluntat del Consistori de desmantellar l'actual Central Tèrmica i sol.licitar al Govern de la Generalitat i al Govern Central la retirada de la zona energètica de Cubelles del futur Pla i Mapa Energètic de Catalunya i d'Espanya.
Una setmana després que ICb sol.licites públicament la unitat de tots els grups amb representació parlamentària per defensar els interessos de Cubelles, des d'ICb exposem públicament:
1.- Considerem complert el nostre compromís contret ara fa vuit mesos quan, al fer públic el projecte d'Endesa Generación, ens mostraven partidaris d'aconseguir la màxima informació i consens per oposar-nos a la construcció de quatre noves centrals al municipi. Culminada aquesta prmera etapa d'un llarg procès, reiterem el nostre compromís en la defensa dels interessos de Cubelles per sobre de motivacions partidistes que, malauradament, han retardat l'assoliment de l'acord aprovat aquest dilluns.
2.- Agraïm a la Generalitat de Catalunya, especialment a la Direcció General d'Eernegia i Mines, l'entrevista amb el seu màxim responsable, sr. Josep Isern, i la informació facilitada que ha estat finamental per conèixer de primera mà la situació en relació al futur Pla i Mapa Energètic de Catalunya.
3.- Felicitem totes les seccions locals dels grups polítics nacioals que han canviat en les darreres hores de posicionament i que en alguns casos, de defensar obertament la instal.lació de noves centrals de cicle combinat a Cubelles, han votat finalment l'acord en la linea defensada des del primer dia des d'ICb.
4.- ICb es felicita per la inclusió en l'acord aprovat per l'Ajuntament del punt suggerit pel nostre grup municipal en el sentit de:"Demanar al Govern de la Generalitat i al Govern Central que declarin la necessitat de desmantellar l'actual central tèrmica ubicada a Cubelles i que es descarti la possibilitat de construir noves centrals tèrmiques al municipi i que es així es reculli en el Pla energètic que la Generalitat està actualment redactant i que ha d'impulsar-se en el sentit d'afavorir una nova cultura de l'ernergia".
5.- ICb reitera que seguirà treballant en aquesta qüestió en tant que, tal i com vam exposar públicament fa una setmana, considerem que el procès de desmantellament de la central tèrmica està "en un moment històric" ja que actualment les direccions nacionals de CiU i PP diuen que no a la tèrmica i PSC, ERC i ICV-EUA només han de mantenir el seu compromís de l'any 2002 a favor de la desaparició de la zona energètica de Cubelles tal i com van proposar aleshores al Parlament de Catalunya.
STOPENDESA INFORMA
La unanimitat en contra de la tèrmica es trenca dins el mateix govern de Cubelles
El PSC desqualifica una moció dels seus socis d'ICb per demanar més control de la central
L'acord històric contra la tèrmica a què van arribar tots els partits de l'Ajuntament de Cubelles fa tan sols tres mesos sembla, a hores d'ara, un miratge. Ni el mateix govern va posar-se d'acord en el darrer ple en la demanda de millores de control de la central. Un dels grups integrants del quadripartit, Iniciativa per Cubelles, només va tenir el suport de CiU -a l'oposició- en una moció que demanava més sistemes de vigilància i controls de contaminació de la tèrmica. La regidora de Medi Ambient, Maria Lluïsa Romero (PSC), va arribar a dir que la proposta dels seus socis de govern «no té sentit».La moció presentada per Iniciativa per Cubelles (ICb) en el ple de dilluns sol·licitava a la companyia Endesa que «es millorin els sistemes de vigilància i control de la contaminació al municipi de Cubelles per conèixer de manera fiable els índexs de contaminació al municipi amb la instal·lació de nous aparells controladors». La proposta del grup també demanava que la companyia Endesa «i les administracions pertinents» facin «públics els informes en què es registren episodis diversos de contaminació atribuïts oficialment a la central tèrmica de Cubelles, i també les mesures que l'empresa ha de prendre per evitar-los». La regidora de Medi Ambient, Maria Lluïsa Romero, va deixar clar que «tota la documentació que tenim està a disposició de tothom». «Les dades no les hem de demanar a Endesa, sinó a la Generalitat. No som nosaltres els que hem de dir [a Endesa] que compleixin la normativa, és la Generalitat», va dir la regidora. Romero va afirmar que la moció «l'hauria d'haver presentat Stop Endesa o la plataforma veïnal». «No veig quin sentit té que estigui avui aquí», va dir. La moció únicament va tenir el suport de Convergència i Unió, que va enfrontar-se durament a la regidora de Medi Ambient. «Els que vivim a Cubelles som nosaltres. Si han de ser els de Barcelona els que ens solucionin el problema anem arreglats», va dir. «Els socialistes són aquí i a la Generalitat, vostè és socialista», va dir-li a Romero. Albet va arribar a assegurar que la responsable de Medi Ambient «no s'assabenta de res». La moció va desestimar-se en rebre només els vots favorables d'ICb i CiU, els vots en contra d'ERC, el PSC i Entesa, i l'abstenció d'ICV i el PP.
Vilaweb el Punt
Més informació a www.cubelles.ca