18.10.08

Font: Ràdio Cubelles

Ple ordinari, dilluns

La sessió, prevista per les 20h, portarà a votació 12 punts dins l'ordre del dia
L’Ajuntament de Cubelles ha convocat per dilluns, a les 20h, una sessió plenària de caràcter ordinària en la què es portaran a votació 12 punts dins l’ordre del dia.
Més informació a

La sessió plenària es podrà escoltar en directe a través de l’emissora municipal Ràdio Cubelles (107.5 FM) o bé a través de la pàgina web: www.radiocubelles.cat

16.10.08

Arrel de que la paraula crisis surt a tot arreu i preocupa a tothom ,Diari de Cubelles recomana la lectura d´un article escrit per Pilar Rahola a la Vanguardia ja fa uns dies i que considerem incloure en aquest petit espaí de lectura degut al seu interés....




¿Dónde está el Senyor Esteve?

La economía del yuppismo dilapidó los valores que nos legó la tan denostada burguesía industrial


Pilar Rahola 14/10/2008 Actualizada a las 06:25h


Me pregunto cuál sería el enfoque de Santiago Rusiñol, en estos tiempos de yuppies agresivos, ingeniería financiera y despilfarro millonario. En su ideal modernista, ávido de desprenderse del monótono perfil de los fundadores de La Puntual, Rusiñol atacó los valores de la pequeña burguesía que nacía con el siglo. Desde el avi Esteve, que había fundado su tienda de "vetes i fils" en el barrio de la Ribera, pasando por el hijo Ramon y el nieto Esteve, creador del imperio textil y padre simbólico del propio Rusiñol, todos estaban cortados por el mismo patrón práctico, sin otras grandes aspiraciones que progresar económicamente, tener una vida ordenada y dejar un patrimonio familiar. El pequeño burgués era, para el artista Rusiñol - o para el solitario Ramonet de su obra-, el paradigma de la mediocridad, sin otra habilidad creativa que la capacidad de hacer crecer una empresa. Sin embargo, esos valores, que su alma artística percibió faltos de grandeza, habrían sido de una enorme utilidad en los tiempos actuales. Porque si algo hemos sufrido durante estas últimas décadas ha sido, precisamente, un exceso de creatividad económica, una falta total de sentido del rigor, y una nula capacidad de pensar en el futuro. Puede que el Senyor Esteve fuera, como buen pequeño burgués, un hombre gris. Pero los ejecutivos de Fortis que se fueron de fiesta millonaria al Louis XV del hotel París Monte-Carlo, y gastaron 150.000 euros en darse unos pequeños lujos, después de haber sido nacionalizados, representan la maldad de un sistema que, precisamente, ha perdido los valores que la burguesía nos ha legado. Igualmente podríamos decir de los ejecutivos de la aseguradora AIG, que después de haber sido rescatada por el gobierno norteamericano con 85 mil millones de dólares de los contribuyentes, se fueron a lamentarlo en el balneario Saint Regis, de Monarch Beach. Según el demócrata Henry Waxman, los ejecutivos se gastaron 440.000 dólares en una semana, 200.000 en habitaciones, 150.000 en comidas y 23.000 en costos de spa, pedicura para sus sufridos pies incluida. Nada sorprendente, sin embargo, en los protagonistas de la hoguera de las vanidades,cuyo lema se basa en un carpe diem desaforado donde vale más quien más rápido se hace millonario y más rápido dilapida su fortuna. El personaje del yuppie, nacido al albur de las nuevas tecnologías aplicadas a la economía, capaz de una creatividad especulativa tan notoria como su falta de escrúpulos, está en la base del crack actual.

Seguir leyendo noticia

Font:



http://www.lavanguardia.es/


La visita sembla que ha produit resultats.....segons confirma aquesta lectura al Punt


Penedès.

El port de Cubelles, per al primer trimestre del 2009

M.L.. Cubelles.Les obres de construcció del port esportiu de Cubelles començaran el primer trimestre del 2009, segons explica el regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel López. L'Ajuntament del municipi es va reunir dijous amb representants de la direcció de Costes de la Generalitat amb l'objectiu d'accelerar la tramitació del projecte; el govern local preveia que les obres començarien abans d'acabar aquest any.

Font:

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/

15.10.08

Avui es commemora el dia mundial de la dona rural
Fa dies La Malla va publicar un article lligat a aquesta data ,en teniu la referència ara mateix....
Article d'opinió de la Fundació del Món Rural

Les dones del Món Rural: protagonistes invisibles?

Anna Vilaseca
Les dones del món rural -no necessàriament agricultores o ramaderes, sinó també empresàries o treballadores de diferents sectors emmarcats en una realitat rural- han desenvolupat unes funcions, aptituds i habilitats que subratllen la seva capacitat d'abordar situacions i sobrepassar-les. Han estat cuidadores dels seus familiars, han cobert les mancances dels serveis socials en l'àmbit rural, han desenvolupat tasques educatives i de transmissió cultural, han gestionat l'economia domèstica, han realitzat treball no reconegut a les explotacions agràries i han creat nova activitat econòmica de serveis arreu del territori.

Sembla evident que una dona de Llavorsí haurà de fer-se càrrec d'un familiar en situació de dependència de forma diferent a la d'una dona de Pinell de Brai o de Vilajuïga. En qualsevol cas, dista molt de la manera en què ho farà i dels recursos dels quals disposarà una dona de l'Eixample Dret.

El mon en general, i el rural en particular, no tendeix pensar-se ell mateix en femení. El repte , doncs, hauria de ser poder abordar el fet diferencial de la dona al món rural, deixant que elles meteixes desenvolupin les estratègies que consideren òptimes, que es potenciïn les que són idònies, i es minimitzin les que no ho són. Això ha de passar necessàriament per formalitzar la seva situació laboral i regular la seva funció social, creant oportunitats de desenvolupament que seran fonts de riquesa territorial.
Dona i treball en l'àmbit rural
L'impuls d'iniciatives que acompanyin, recolzin i incentivin a les dones del món rural en aquest procés ha de ser una prioritat. Aquest és l'objectiu i el tarannà del projecte Rudona, que es desenvolupar desde 2007 i fins a 2009, que impulsen la Fundació del Món Rural i la Fundació Maria Aurèlia Capmany. Dintre de les actuacions del Projecte, el passat 30 de gener va tenir lloc a Barcelona la jornada d'intercanvi d'experiències Dona i treball en l'àmbit rural, en la qual es van donar a conèixer les polítiques de foment del treball entre dones rurals de diverses comunitats autònomes i les iniciatives laborals i empresarials de dones rurals catalanes.
Ara per ara, ser dona i ser-ho al món rural implica una doble vulnerabilitat, però capgirar aquesta situació pot significar una doble oportunitat pel al progrés del Món rural català.


Font :

http://www.lamalla.net/dona

Diari de Cubelles vol incorporar articles d’opinió relacionats amb temes diversos sempre i quan el respecte cap a les persones , les bones formes i la lògica sigui considerada acceptable. Només teniu que adreçar-vos a Diari de Cubelles.

e-mail Diari de Cubelles

dcubelles_diari@yahoo.es

Podeu enviar escrits ,pensaments,curiositats,trobades,poemes,articles de petit format ,informacions d’entitats,fotografies i demés noticies i en el rigor i la bones formes considerades correctes, per evitar formes d’expressió poc apropiades ,publicarem aquestes notes si compleixen aquestes normes .

Només cal signar aquestes col·laboracions afegint nom i cognoms .

També trobareu d’altres publicacions força interessants ,com per exemple aquesta ... publicada a la Col·lecció: ARGENT VIU

Joan Manuel Soldevilla


El pare de Carpanta i Zipi y Zape vol descobrir un creador, Josep Escobar, fonamental per entendre la història de la cultura de masses del país. Dibuixant de tebeo de sèries inobildades -Zipi y Zape i Carpanta, entre d'altres-, artista polític represaliat pel franquisme, autor de teatre en català, publicista, pioner dels dibuixos animats, Josep Escobar se'ns mostra com una figura polifacètica imprescindible. IV Premi Rovelló d'assaig sobre literatura infantil i juvenil.
Font:

Diari de Cubelles,recomana.....
Qui no ha llegit les historietes de Carpanta ? El creador d’aquest personatge ,Josep Escobar va ser també un dels dibuixants més prolífics i creador d’altres personatges que van fer les delícies dels lectors. Recomanem fer una lectura d’aquest article publicat a el Periodico i que introdueix a revisar a fons prestatges on caixes plenes de còmics que conservem a casa nostre i potser un pel oblidades .Torneu a fer una revisió i el riure es a ben segur obligat.

CENTENARIO DEL NACIMIENTO DE UN AS DE LA ESCUELA BRUGUERA
Un ensayo y un tomo de historietas reivindican al creador de Carpanta
1.• El libro 'El mundo de Escobar' traza la biografía y analiza la obra del afilado 'ninotaire' barcelonés
2. • Un álbum recopila páginas clásicas del dibujante, padre también de Zipi y Zape, Petra y Doña Tula

MÁS INFORMACIÓN
Un hombre del Renacimiento

RAMÓN VENDRELL
BARCELONA
En Italia tuvieron el cine neorrealista, internacionalmente celebrado. En España tuvimos la historieta de la escuela Bruguera, olímpicamente olvidada salvo por esporádicos rescates. Como el de Josep Escobar (Barcelona, 22 de octubre de 1908-Barcelona, 31 de marzo de 1994) en el centenario de su nacimiento.
Por un lado, El mundo de Escobar (Ediciones B), de Antoni Guiral y Joan Manuel Soldevilla, dibuja la biografía y estudia la obra del creador de Carpanta, Zipi y Zape y Petra, criada para todo, entre otros personajes. Por otro lado, Lo mejor de Escobar (también de Ediciones B) compila historietas de las susodichas criaturas y de otras menos conocidas como Toby, Don Óptimo e, imbatible nombre, Doña Tula, suegra.
Publicar en la revista satírica L'Esquella de la Torraxa (impulsada por el sindicato UGT) durante la guerra civil le costó a Escobar al término del conflicto una condena a seis años y un día de cárcel. Cumplido un año y medio en la prisión Modelo, el dibujante obtuvo el régimen de libertad controlada y volvió a trabajar en el cine de animación y la historieta.
DE NIÑOS Y ADULTOS
En 1947 la editorial Bruguera inauguró la nueva etapa del tebeo Pulgarcito con Rafael González, un periodista represaliado por el franquismo, como ideólogo. La innovadora intención de la revista era ofrecer un humor que atrapara tanto a niños como a adultos.Los principales autores elegidos para la misión fueron Escobar, Cifré (el repórter Tribulete, don Furcio Buscabollos), Conti (el loco Carioco), Iranzo (la familia Pepe), Jorge (doña Urraca), Nadal (Casildo Calasparra), Peñarroya (don Pío, don Berrinche) y el precoz y genial Vázquez (las hermanas Gilda). Y la forma en que cumplieron la misión consistió en ofrecer un reflejo caricaturesco de la lúgubre España de posguerra. Risas a costa de la desgracia. Humor crítico a través de cierta crueldad. Como Escobar y González, Cifré, Jorge, Peñarroya y el editor Francisco Bruguera habían luchado por la República.En el caso de las creaciones más célebres de Escobar, Carpanta, un muerto de hambre para el que un pollo asado era el manjar definitivo, no solo señalaba la miseria económica de un país donde según el régimen no existía la necesidad sino también la miseria moral. Y Zipi y Zape cuestionaban una aventura sí y otra también la autoridad de su padre, el severo don Pantuflo Zapatilla, y por extensión la familia tradicional, pilar del franquismo.
(per seguir llegint la resta del article ....)
CENTENARIO DEL NACIMIENTO DE UN AS DE LA ESCUELA BRUGUERA

14.10.08

GRUP D’ESTUDIS CUBELLENCS. AMICS DEL CASTELL

Divendres 24 d’octubre

A les 19h.,a la sala d’actes de la Rectoria

CONFERÈNCIA: ¨APROXIMACIÓ A LA GUERRA DEL FRANCÈS AL PENEDÈS. ELS FETS DE L’ARBOÇ DE 1808

A càrrec de d’historiador Pere Simón

Aquest 2008 s’ha complert el bicentenari de la Guerra del Francès o Guerra de la Independència. Les incidències que hi va haver a les nostres contrades i, més concretament, al veí poble de l´Arboç,serán narrades per Pere Simón,reconegut historiador i activista cultural que compta amb un brillant currículum en aquest sentit: autor de llibres i articles de temàtica local i comarcal,organitzador d’exposicions i membre de diverses institucions lligades a la historia la geografia i a la cultura,tant a nivell de Penedès com de Catalunya.

Acabada la conferencia,


PRESENTACIO DEL QUADERN ¨ ALBUM DELS 50 ANYS DELS GEGANTS DE CUBELLES¨ realitzat pel GEC del Castell i editat per l’ajuntament de la vila.


Diumenge 26 d’octubre de 2008

VISITA A LES FONTS DEL GARRAF- PENEDÈS
SORTIDA A PEU A LA FONT DEL CUSCÓ

Trobada a la plaça del Mercat a le 8,30 hores per marxar amb automòbil per la carretera fins a l’Arboçar, on a les 9 hores s´inicará la marxa cap a la Font del Cuscó i la Serra de les Gunyoles, acabant un altre cop a l´Arboçar des d´on es retornarà amb automòbil a Cubelles.
Distancia aproximada : 10 km
Temps a emprar : 3 hores
Dificultat : baixa

13.10.08

Enviat per Juliana Mediavilla

olores

A veces trae el aire en sus delgados dedos
el perfume sutil de los olores viejos;
el alma se abre entonces como una novia en celo
a la memoria viva y olorosa del tiempo:
siempre van de la mano el olor y el recuerdo.

Hoy me ha llegado nítido, no sé por qué sendero
un olor a mañana tibia y dulce de enero:
un olor a cocina, junto al cálido fuego,
a las sopas de leche, al café de recuelo...
Aleteo cercano de pájaros inquietos,
las manos de la madre, si paraban el vuelo
olían a jabón, a pan y a caramelo.


J. Mediavilla

Enviat per Albert Soler


La necesidad del arte es qualquiera


Algo nace del lodo.
Vestido con capa y escapa para el duelo.
Su sable en el aire juzga la escena y
corta la pantomima resuelta.
Tras el telón de la obra,
hay obsequio de manzanas
que jamás llegaron a mis ojos.

Y sigo sin conocer a ese lado oscuro de la luna.
Quien luce flamante ante la galería?
tan flanqueado por los esbirros…;
…quienes nacen del lodo hasta devaluar moneda?
Que hallo de querer yo con ella la mayor justicia?

Como calavera igual me muero en Azucena!…
igual que en Gobi! Sigo en tal sitio. Me falló.
Que? …algo! hasta llegar a enterarme de su puesta en escena.

Así como la noche: a veces tan garatusa,
otras tanto será la mujer mía malherida:
para que quieren contarmelo tan
de esa manera?

y algo del lodo si nació con sigilo,
tan solo algo de lo escrito.
Mueve el cascabel: lo nada hablado.
Nació del lodo
y siempre ella espera.


A.Soler
Font : http://www.cubelles.cat/


Xavier Grau: “Malgrat la crisi, Cubelles s’ha de posar al dia en molts aspectes

Notícies - Hisenda, Planificació i Serveis Externs
10/10/2008

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Cubelles, Xavier Grau, va explicar les línies mestres de la política econòmica per al 2009 i del pressupost per la proper exercici en el transcurs d’un debat al programa L’Accent de Canal BlauTV dedicat a les hisendes locals. Grau va explicar que el cas de Cubelles és particular, ja que “té unes condicions que agreugen la situació de crisi”. El titular d’Hisenda va matisar que aquest fet singular és que Cubelles encara “ha de posar-se al dia en molts aspectes”. Aquest ha estat l’eix central de la política econòmica del 2008 on, a través del pressupost, s’havien establert tres línies d’actuació, “el traspàs del servei de recaptació a la Diputació de Barcelona, fer funcionar l’Ajuntament de manera més barata i reduir les despeses corrents entre un 10 i un 50%”.
Grau va avançar que el pressupost per l’exercici del 2009, en el qual s’està treballant, seguirà la mateixa línia que el seu predecessor, i que malgrat es notarà la davallada en el sector de la construcció i el turístic es treballarà per seguir amb el que s’ha convertit el leitmotiv d’Hisenda, “posar els diners dels ciutadans al servei dels ciutadans”. En el nou pressupost s’intentarà repetir l’estratègia de fer front a les necessitats de Cubelles confiant en el salt qualitatiu del nou sistema de recaptació que, d’altra banda, ja ha començat a donar fruits com “la recuperació dels 2,5 milions d’euros adormits d’anteriors exercicis que permetran afrontar des d’una posició diferent el nou exercici”.
El nou pressupost es basarà en dos aspectes, d’una banda la inversió per millorar la via pública i l’espai públic, on Grau va posar l’exemple de les obres de connexió d’aigües de Mas Trader amb el dipòsit de Corral d’en Cona, i d’altra banda les polítiques de servei a les persones, entre les que també s’inclouen la construcció d’infraestructures, com la nova biblioteca municipal. Però per poder fer front a aquestes inversions i degut a la conjuntura econòmica actual Xavier Grau afirmava que cal una reducció de les partides “d’una mitja del 30%” forçats per la necessitat. Aquestes reduccions es faran després d’una revisió raonada de les partides pressupostàries i tan sols allà on es pugui retallar”. El regidor d’Hisenda també avançava que seran solidaris amb el sector de la construcció oferint feines d’inversió en infraestructures tot esperant que en temps de bonança econòmica “el sector correspongui”.
Precisament el sector de la construcció és un dels que més preocupa a l’Ajuntament de Cubelles a nivell de taxa d’atur. Xavier Grau afirmava que el Servei d’Ocupació Laboral de Cubelles (SOLC) ha constatat un augment del 38% de la demanda, però que “el més greu no és la xifra d’aturats, sinó la procedència, ja que enguany hi ha un entre un 15 i 20% d’aturats més procedents del sector de la construcció”.

El debat íntegre es pot consultar clicant aquí.