4.6.05

STOPENDESA INFORMA

L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE COMUNICACIÓ CIENTÍFICA ENS CONVIDA

Des de l'ACCC ens plau convidar-te a assistir a l'acte:
"El Pla de l'Energia a Catalunya"

Aquest és l'eix central de les VI Jornades d'Informació Ambiental que organitza el Grup d'Informació Ambiental de l'Associació Catalana deComunicació Científica (ACCC), i que servirà per a conèixer les línies del'estratègia del govern en matèria d'energia en un debat obert amb tots elssector afectats convidats. Les jornades consisteixen en una taula rodona, de 12h a 14h, amb experts dediferents àmbits, que fan intervencions d'entre 15 i 20 minuts per expert, i una fila zero d'altres representants implicats que iniciaran la primera ronda del debat amb breus aportacions.
Hi intervindran:·Representant del Departament de Treball i Indústria,
·Manuel de Delàs, Secretari General de l'Associació de Producció d'EnergiesRenovables - APPA
·Salvador Guillermo, Director del Servei d'Estudis del Foment de Treball.
·Jaume Morrón, Ecologistes en Acció.
Moderador: Jordi Martí, cap d'informatius de Radio Barcelona - Cadena SER, membre del GIA-ACCC
La Jornada serà a les 12:00 hores
Dimecres 29 de juny de 2004
Col·legi de Periodistes, Rambla de Catalunya, 10
El Grup d'Informació Ambiental organitza aquesta convocatòria amb l'objectiu de facilitar l'accés dels professionals del sector als especialistes i les fonts d'informació.
ARRAN LA PRIMERA CONCESSIÓ DE L’ESTATUT DE REFUGIADA A UNA DONA VÍCTIMA DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat-CEAR fa una crida a profunditzar des d’una perspectiva de gènere la política d’asil espanyola

L’anunci per part del Ministre d’Interior, José Antonio Alonso, de la concessió de l’estatut de Refugiada per primera vegada a una dona víctima de la violència de gènere, és una bona noticia per a les organitzacions que, com la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i CEAR, hem vingut demandant durant anys la inclusió, per part del Govern espanyol, de la persecució de gènere en els criteris de concessió de l’estatut de refugiat, en compliment de les disposicions de les Nacions Unides (Directrices sobre Protección Internacional: La persecución por motivos de género en el contexto del Artículo 1 A (2) de la Convención de 1951 sobre el Estatuto de los Refugiados y su Protocolo de 1967 -ACNUR, 7 de mayo de 2002). És una bona notícia que després de 50 anys des de l’aprovació de la Convenció de ginebra, reguladora del dret d’asil, es comenci a reconèixer la violència específica i estructural que sofreixen les dones.
Per ampliar informació, contactar amb:
Àgata Sol Rueda
Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat
PER UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI

Unes 200 persones van participar el cap de setmana passat a Tortosa en la 19a Trobada Ecologista i de Plataformes en Defensa del Territori dels Països Catalans. Un dels objectius de la reunió va ser el debat i l'aprovació de l'anomenada Declaració de Tortosa, que compta amb el suport de gairebé un centenar d'entitats i col·lectius.
Constatem que els Països Catalans són un territori privilegiat pels seus valors paisatgístics, naturals i culturals, que cal conservar i gestionar per assegurar la nostra qualitat de vida, la de les generacions futures i la memòria històrica.Tanmateix, el model socioeconòmic imperant segueix comportant un greu desgavell territorial, econòmic, ambiental i social. Continuen les agressions generalitzades a causa de l'especulació i la planificació inadequada del territori.
Més informació a: www.pangea.org/aeec

3.6.05

URGENT
STOPENDESA INFORMA
COMUNICAT DE PREMSA
2 de juny de 2005
Davant d'un text que assegura als sectors nuclear i del gas que podran seguir mantenint el control energètic de Catalunya, i que podria haver estar signat per GAS NATURAL i ENDESA
GREENPEACE, ECOLOGISTES EN ACCIÓ DE CATALUNYA I EUROSOLAR EXIGEIXEN LA RETIRADA IMMEDIATA DEL PLA DE L'ENERGIA DE CATALUNYA PER VIOLENTAR L'ACORD DEL TINELL I PER AFIANÇAR UN MODEL ENERGÈTIC INSOSTENIBLE
Les organitzacions pregunten al PSC, a ERC i a ICV-EUiA si estan disposades a assumir la línea dura pronuclear i desenvolupista del Ministre d'Indústria Josep Montilla, Primer Secretari del PSC.
Després d'analitzar l'esborrany del Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015(PEC) a la llum de l'Acord del Tinell i de la sostenibilitat energètica (1) ,Eurosolar, Ecologistes en Acció de Catalunya i Greenpeace han demanat la seva retirada immediata. Per a les organitzacions ecologistes, aquest document és de fet una guia que permetrà al govern i les grans empreses energètiques mantenir una situació de malbaratament energètic generalitzat, en què no només no es tanquen les centrals nuclears sinó que s’hi afegeixen noves centrals tèrmiques de cicle combinat i s'obre més negoci permetent, mitjançant una nova interconnexió amb França a 400.000 v, una nova entrada d’energia nuclear per sota de preu de cost (dumnping) des de França. Res més allunyat, per tant, de l'Acord del Tinell, una aposta política per una transició cap a una nova cultura de l'energia, basada en la descentralització energètica, l'eficiència, l'estalvi, les energies renovables i el tancament de les nuclears. De fet, el text del PEC fa evident que els seus autors, funcionaris ic àrrecs polítics del Departament de Treball i Indústria, dirigit pelConseller Josep Maria Rañé, del PSC, s'han preocupat més per desacreditarl'agenda política del Govern Tripartit que per fer-la complir.Una mostra d'aquesta filosofia a és l'ús del mot “barreres”, en el sentitd'obstacles objectius o subjectius a la realització d'una determinada intervenció, que apareix 69 vegades en el text: en 21 ocasions corresponene a l'apartat d'energies renovables, unes altres 33 vegades la paraula es fa servir a l'apartat del Pla d'estalvi i eficiència energètica i la resta, 6vegades, apareix en l'apartat de recerca i desenvolupament. Per atribuir a les centrals nuclears catalanes una vida de 40 anys quan la mitjana mundial n'és de 22; per augmentar les emissions de CO2 entre el 93 i el 101 % en contra de la llei internacional; per a degradar el paisatge per tal d'introduir energia barata i expandir el negoci de les elèctriques, segons el PEC no sembla haver-hi barreres.
Un altre fet que denota el biaix envers una versió tradicional de l'energia, que afavoreix a les grans empreses del sector, és el contrast entre el menyspreu pel potencial (ja demostrat) de les energies renovables que transpúa tot el document i les esperances dipositades en tecnologies no provades, que més a més comporten una gran centralització de capital i poder, com la fusió nuclear (sic) i les centrals tèrmiques amb segrestament de carboni.
Tot plegat confirma que el Govern Tripartit ha posat la redacció del PEC en les mans equivocades. “En l'Acord del Tinell, els tres partits que formen el Govern de la Generalitat assumeixen uns compromisos que en alguns casos ja eren en el seu programa electoral” -ha declarat Miguel Muñiz, membre del grup d'energia d'Ecologistes en Acció de Catalunya- “Ara hauran de demostrar als ciutadans si la seva visió de la sostenibilitat és una aposta real o només un embolcall retòric per atreure els vots dels sectors més concienciats de la societat”. En aquest sentit, el procés d'exposició pública del PEC durant dos mesos a Internet, en què el Govern de la Generalitat ofereix al públic un trist espai “Dónan's l'opinió” quan ja totes les línies estratègiques han estat marcades pel Departament de Treball i Indústria és del tot insuficient.
“Aquest Pla de l'Energia de Catalunya suposadament elaborat per la Conselleria del Sr. Rañé només li falta la firma d'Endesa i Gas Natural” -hadeclarat Anna Rosa Martínez, Coordinadora de Greenpeace a Catalunya- ”Leslínies d'aquest PEC estan clarament marcades pels grups de pressió energètics catalans, i la seva presentació a informació pública en aquests moments és un mal intent de dissimular el que fins ara ha estat una actuació políticament autista del Sr. Rañé, que fins ara ha negat als sectors socials l'oportunitat d'incidir significativament en la definició d'aquestes línies”. Per tal que el Govern de la Generalitat i els partits que el formen conservin mínimament la seva credibilitat és imprescindible reiniciar el procés, aquest cop assegurant una participació reglada i sota la direcció del Parlament de Catalunya, que hauria de convocar tant representants de la societat civil catalana com experts totalment independents que elaborin diverses estratègies amb les quals acomplir l'esperit i la lletra de l'Acorddel Tinell. “Els temps en que un govern podia jugar amb els números per fer planificació energètica van quedar enerere quan es va liberalitzar el sector” -ha declarat Josep Puig, representant d'EUROSOLAR- ”Ara el que cal és un Pla d'Actuació Política a l'entorn de l'energia, en què es fixin uns objectius d'estalvi, eficiència, i energies renovables en tots els sector i es dissenyin les lleis que permetin assolir-los”.
Fi del comunicat.
(1) Avui en roda de premsa, Greenpeace, Ecologistes en Acció de Catalunya i Eurosolar han presentat l'informe “L'Esborrany Versió 2 del Pla de l'Energiade Catalunya: Una altra oportunitat perduda per avançar cap a un model energètic sostenible”
Participació Ciutadana i Comunicació
TELECUBELLES ESTRANARÀ PROPERAMENT NOVA PROGRAMACIÓ I IMATGE GRÀFICA
Telecubelles estrenarà properamament nova programació i imatge gràfica
La propera setmana es farà una presentació pública per mostrar les novetats de l'emissora
Telecubelles estrenarà molt aviat una nova programació i un nou format d'imatge gràfica. L'emissora ha canviat el seu logotip i molt aviat es podrà gaudir dels nous programes. La televisió local es va adherir fa uns mesos a la Xarxa de Televisions Locals, per tant, a més de programes de producció pròpia, emetrà programes que distribueix la XTVL.
Noticia extreta de www.cubelles.org

2.6.05

PROPOSÍCIÓ NO DE LLEI PER MILLORAR EL SERVEI DE RODALIES DE RENFE

Avui s'ha aprovat al Congrés dels Diputats una proposició no de llei presentada pel portaveu del Grup Parlamentari Izquierda Verde, JoanHerrera, sobre un pla de mesures urgents pel servei de rodalies deRENFE de Barcelona.
Si teniu qualsevol comentari no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres.
Cordialment,Clara Rodríguez Romero
Assessora de Medi Ambient i Territori dels Grups d' ICV al Congrés i al Senat.
Iniciativa per Catalunya Verds c/ Ciutat 7 08002 Barcelona

"El diputat d'ICV i portaveu del grup de l'Esquerra Verda al Congrés, Joan Herrera, ha aconseguit avui que el Govern central hagi depresentar un pla d'actuacions urgents per pal·liar el col·lapse quepateix el servei de rodalies de Renfe a Barcelona en les hores punta.En concret, Herrera ha presentat una proposició a la Comissió deFoment del Congrés dels Diputats, que ha estat aprovada, que exigeixal Govern central que elabori en el termini màxim de tres mesos d'unpla per combatre el col·lapse de les rodalies de Renfe, amb mesurescom actuacions sobre el material mòbil, l'aportació de nous trens, lamillora dels accessos a les estacions o l'increment de les freqüències horàries".

Més informació sobre la campanya d'ICb per millorar el servei de rodalies de Renfe a: www.cubelles.ca

1.6.05

STOPENDESA INFORMA
CONFERÈNCIA SOBRE LA TÈRMICA A CUNIT

Dia 3 de juny a les 20 h. a l'Ajuntament de Cunit

XIV JORNADES DE MEDI AMBIENT
Xerrada:
Centrals tèrmiques: Present i futur
A càrrec de Jaume Morrón, enginyer.
COMUNICAT DE PREMSA DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LA TERRA ALTA
Dimarts 31 de maig.
Reunió a Gandesa amb lo Delegat del Govern a les Terresde l'Ebre Lluís Salvadó, lo Director General d'Indústria Josep Isern, lo Director General de l'ICAEN (Institut Català de l'Energia) i el Delegat d'Indústria Fermín Andrés. També estaven presents los alcaldes de Batea, La Fatarella i Gandesa. La resta d'alcaldes de la comarca no han volgut presentar-se a una reunió on la Plataforma hi fós present. Ens tenen por ? Ténen vergonya ? No. Senzillament, creuen que la democracia comença i s'acaba el dia de la faràndula electoral i que no ténen perquè donar explicacions a ningú del que fan o deixen de fer. És el vell i ranci caciquisme de sempre.
Continua...
Més informació: www.gepec.es

31.5.05


ANEM ALS COLLS-MIRALPEIX A CELEBRAR EL DIA INTERNACIONAL
DEL MEDI AMBIENT


EL 5 DE JUNY AJUDA’NS A PRESERVAR EL BOSC

Benvolguts amics i amigues,
Us trameto l’escrit que ha sortit publicat aquesta setmana. Convida a participar a una festa diumenge dia 5 a Els Colls Miralpeix, la zona boscosa litoral entre Sitges i Vilanova. Crec que és un bon moment per renovar el compromís del moviment ciutadà amb la preservació d’aquest espai i demostrar a la societat que som molts que ens l’estimem. Us demano, doncs, que us hi apunteu. Si pertanyeu a alguna associació o entitat i hi voleu donar suport us ho agrairé. Cordialment,
Andreu Bosch
Notes: Qui vulgui pot completar la festa acudint abans de les dues a la festa del Comerç Just al Passeig de la Ribera a l'alçada del C/ Sant Pau
EL CAP D'OPINIÓ A BARCELONA DEL DIARI EL PAÍS (Agustin Fancelli) ES NEGA A PUBLICAR UN ARTICLE

El passat 3 de maig del 2005, el diari espanyol 'independiente' El Pais va publicar un article d'opinió sobre energia eòlica, signat per dos 'il·lustres' dissenyadors barcelonins on es podien llegir tot un seguit de falsetats sobre l'energia eòlica, que haurien de fer caure la cara de vergonya als qui les escribien. Contactada pel GCTPFNN la direcció d'opinió del diari El Pais a Barcelona, i havent-li informat que el que en l'article s'afirmava eren coses estrictament falses, doncs no es corresponen amb la realitat de l'energia eòlica, la direcció d'opinió va justificar la seva publicació dient que 'era un article d'opinió'. Aleshores va demanar que se li enviés un article pol·lèmic amb el que havien publicat. Un article pol·lèmic va ser enviat el dia 5 de maig. Després de demanar quan el publicarien, la secretaria del cap d'opinió va manifestar que l'havia de llegir el seu cap. Com que dia que passava, l'article no sortia, es va anar insistint, cada dia, i la resposta sempre era la mateixa: el cap d'opinió se l'ha de mirar. Finalment, passada una setmana des que s'havia enviat l'article, la secretaria del cap d'opinió va dir que 'no el publicarien doncs ja havia perdut actualitat'. Així és com el diari espanyol El Pais practica la desinformació i la censura entorn de les energies renovables. En qualsevol país amb un xic de democràcia mediàtica els organismes de supervisió dels mitjans de comunicació li haurien fet contrastar la informació falsa publicada. A casa nostra, El País simplement desinforma i intoxica. I la gent el llegeix com si fos la 'biblia' de la informació ! S'adjunta el texte complet de l'article que es va enviar al cap d'opinió del diari El País a Barcelona. GCTPFNN Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear gctpfnn@energiasostenible.org
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
EOLICA CONTRA NUCLEAR: David contra Goliat
El artículo ‘Parques eólicos no, energía eólica sí’ publicado en El País (3/5/2005), es una muestra del analfabetismo que sobre cuestiones relacionadas con la energía existe en nuestro país, ignorancia promovida desde las administraciones públicas y monopolios energéticos en los últimos 50 años.
Decir que ‘los molinos no son autosuficientes’, que ‘las centrales térmicas al funcionar a bajo rendimiento generan las mismas emisiones’, que ‘los parques eólicos no cerraran ninguna central nuclear’, que ‘Catalunya podría llegar solo a generar con aerogeneradores el 4 o 5 % de la energía que consume’, que ‘quienes presionan al tripartito para instalar parques eólicos son las compañías eléctricas’, que ‘la comunidad Europea subvenciona una parte de la instalación’, que ‘la energía que generan se compra por encima de su valor, encareciendo el suministro’, que ‘en Dinamarca, Estados Unidos y Alemania se están desmontando parques eólicos . . . por su falta de eficacia y su nefasto efecto sobre los ecosistemas locales’, . . . . demuestra ignorancia de cuestiones básicas sobre como funciona un sistema energético y desconocimiento de la realidad energética actual . También es el reflejo de la visión del mundo propia de la burguesía urbana, cuyo estilo de vida es responsable, de todo tipo de agresiones ecológicas en entornos rurales.
La nueva realidad energética del siglo 21, se caracteriza por la eclosión de nuevos actores económicos entorno a las fuentes de energía libres, limpias y renovables, estas fuentes que generosamente nos ofrece la Madre Tierra y que las castas dominantes del sistema energético del siglo XX marginaron en su sueño delirante de macro-instalaciones de generación (centrales nucleares, térmicas, embalses) y grandes ‘autopistas’ eléctricas.
Estos nuevos actores tienen la visión de un sistema energético distribuido por el territorio que se abastece, con instalaciones de potencias entre algunos watios hasta 100 MW, combinando inteligentemente mini y micro centrales térmicas de cogeneración con el combustible fósil menos sucio y/o con combustibles biológicos, con instalaciones que aprovechen fuentes de energía local, en los lugares donde ellas se manifiestan (la fuerza del viento, los rayos del sol, los flujos de agua, las fuentes de calor y/o frío ambientales y subterráneas, etc.) y todo ello interconectado por diversas redes (calor/frio, gasnatural/biogas/hidrogeno, electricidad), con lo cual se hace posible la gestión técnica de un sistema basado en fuentes renovables que, por su propia naturaleza son intermitentes (un modelo de estas características, realizado por expertos alemanes, se presentó en Barcelona, a finales de abril del 2004, en el marco de la XVIII Conferència Catalana per un Futur Sense Nuclears i Energèticament Sostenible, aplicado a una economía altamente industrializada como es la japonesa, demostrando que es técnicamente posible alimentarla solo con energías renovables).
Esta visión, difundida por los activistas antinucleares ecologistas de los años 70, como por ejemplo los movimientos antinucleares danés, austríaco, alemán y norteamericano, que no solo hicieron oposición a la energía nuclear (en algunos lugares con mucho éxito – el Parlamento danés ya en los años 80 decidió no construir ninguna central nuclear), sino que crearon las condiciones para el nacimiento de un sin fin de iniciativas entorno a les energías libres, limpias y renovables: los grupos cooperativos de construcción de aerogeneradores (Dinamarca) y las cooperativas de propietarios eólicos que fueron la semilla de la actual industria eólica danesa pionera en el mundo (factura 3.000 millones €, exporta el 90% de su producción, 20.000 lugares de trabajo, mas de 200.000 personas en Dinamarca son co-propietarios de aerogeneradores, el viento suministra el 20% de la energía eléctrica y la industria eólica danesa prevé cubrir el 50% de la electricidad en el año 2025 mediante eólica). Igualmente en Austria, donde los grupos de autocostrucción de sistemas solares para calentamiento de agua fueron el germen de la floreciente industria solar actual (que hoy exporta a Europa el 60 % de su producción).
En Catalunya, a principios de los años 80, iniciativas entorno a las energías libres, limpias y renovables se crearon y consolidaron y han jugado un papel clave en España. Paradójicamente, Catalunya se encuentra en la cola del desarrollo de un sistema energético renovable, como resultado de la ignorancia y la falta de rigor que ha caracterizado la política energética catalana desde la transición política. Los 7,92 MW eólicos instalados en 2004, que hicieron aumentar la potencia total instalada hasta 94 MW, deberían hacer sonrojar al gobierno y al parlamento catalán (en España, con mas de 8.000 MW eólicos instalados a finales de 2004, hay 4 comunidades autónomas que superan los 1.000 MW eólicos). El pasado febrero, con el frío glaciar que invadió buena parte de la península, la energía eólica tuvo un papel de primera importancia en cubrir las necesidades de electricidad.
Dedicando solo entre 0,29 i 0,36 % del territorio catalán (entre 95 i 115 km2) a la captación de la fuerza del viento se podría suministrar el equivalente a la electricidad generada hoy por las centrales nucleares. Ello solo será posible si se descentraliza y democratiza el sistema energético, eliminando los privilegios de los antiguos monopolios y creando las condiciones para que los territorios y sus gentes puedan practicar la sostenibilidad, que no es otra cosa que el aprovechamiento de los recursos locales, con tecnologías limpias y al servicio de las comunidades locales.
* Josep Puig, Dr. ingeniero industrial, profesor de energía, ICTA Institut de Ciencia i Tecnología Ambiental, UAB vicepresidente de EUROSOLAR – Asociación Europea por las Energías Renovables
* Santiago Vilanova, periodista y consultor ambiental presidente de la Asociación ‘Una sola Terra’

30.5.05

BENACH ASSEGURA A CUBELLES QUE EL NOU ESTATUT I FINANÇAMENT "PERMETRAN FER POLÍTIQUES MILLORS PER A LA GENT"

Cubelles (Garraf).- El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha inaugurat aquesta tarda el Centre Social Integrador i de Dinamització Econòmica de Cubelles. Una obra que serà mes fàcil dur a terme, segons Benach, amb el nou Estatut i finançament, ja que aquests 'permetran fer polítiques millors per a la gent'.
El Centre Social es destinarà a les entitats, la gent gran i els joves del municipi.
Maria Aluja ACN 30/05/2005 / 21:24h
Més informació: www.cubelles.ca

STOPENDESA INFORMA

FOTOS DE LA "CASSEROLADA" i "XIULETADA" DEL DISSABTE 28 DE MAIG DE 2005 DAVANT L'ENTRADA DE LA CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES

http://www.cubelles.ca/greennews/central_termina/2005-05-28_cassolada_termica/index.html

Per més informació visiteu la pàgina web de la Federación de Asociaciones de Vecinos de Cunithttp://www.favcunit.net/

Més informació a: www.cubelles.ca