30.6.07

Sessió plenària extraordinària, dilluns
Entre els punts de l'ordre del dia es portarà a votació el cartipàs municipal

L’Ajuntament de Cubelles ha convocat una sessió plenària extraordinària per aquest dilluns a les vuit del vespre. Dels 31 punts de l’ordre del dia està l’aprovació del cartipàs municipal, així com la designació dels diferents representants de l’Ajuntament en diferents organismes.

També es portarà a votació les competències del ple de l’Ajuntament a la junta de govern local, l’establiment del règim retributiu dels membres de la corporació,la periodicitat de les reunions de ple ordinari, la creació de la comissió informativa, la junta de portaveus, la composició i funcionament de la comissió especial de comptes, i, entre d’altres temes, l’ordenança reguladora de la intervenció integral de l’administració ambiental.

La sessió plenària serà transmesa en directe a través de Ràdio Cubelles (107.5 FM) o a través de l'on line www.radiocubelles.cat.

www.cubelles.com

29.6.07

NOVA PERCEPCIÓ DE LA REALITAT EXTERIOR
Rilke, 1907-2007
D. Sam Abrams / Poeta, assagista i traductor

CARME PERIS

Cada vegada que arriba un tombant d'època històrica, com a conseqüència natural es produeixen canvis en el terreny de la cultura i de les arts. I normalment la base dels canvis culturals i artístics és una variació important en la percepció de la realitat del món. El naixement de la modernitat a l'inici del segle XX va ser justament una de les més destacades fronteres històriques, amb els seus corresponents canvis culturals i artístics, fonamentats en una renovada percepció de la realitat. Quan baixem al detall, ens adonem que el monolític món del XIX va cedir davant del fastuosament plural món del XX.

PELS PRIMERS MODERNS EXISTIEN moltes percepcions possibles i diferents de la realitat del món. Pels imatgistes, encapçalats per Ezra Pound, l'artista havia de copsar la realitat d'experiències sensorials simples com passa en una de les icones del moviment, el poema de William Carlos Williams El carretó vermell: "Tantíssim depèn / d'un / carretó vermell / esmaltat / d'aigua de pluja / vora les gallines / blanques". En canvi, per Joyce era una qüestió de fer encabir tota la realitat en una novel·la "total", el seu Ulisses. Pels surrealistes es tractava d'indagar en els continguts de l'inconscient per trobar la veritat de la realitat. La percepció de la realitat que tenia Franz Kafka ha donat peu a la creació d'un epítet a partir del seu nom: kafkià/ana.

AQUEST ANY, PRECISAMENT, CELEBREM ELS CENT ANYS de la publicació de Neue gedichte (1907), de Rainer Maria Rilke, les Noves poesies, segons Joan Vinyoli, el primer de dos volums (l'altre va aparèixer l'any següent). L'extens recull de més d'una setantena de poemes es va convertir de seguida en un referent indiscutible de la modernitat, sobretot per la seva nova percepció de la realitat exterior. Al poemari Rilke va lluitar, amb èxit, per crear una poesia més concentrada, més lúcida, més complexa i més impersonal, que fos una síntesi indestriable entre la consciència del poeta i l'existència de la realitat objectiva. Tant és així que els poemes ara es coneixen com els Dinggedichte o poemes-coses, pel seu alt nivell d'objectivació de la realitat. Per Rilke, amb les Noves poesies, havia quedat enrere l'expansió subjectiva dels seus primers llibres.

LA PRESÈNCIA DE RILKE A LA LITERATURA CATALANA és molt estesa. Ha influït de manera general en grans poetes moderns com ara Carles Riba, Marià Manent, Agustí Bartra i Joan Vinyoli. També va influir directament en la creació d'obres mestres irrefutables de la lírica moderna com Les elegies de Bierville, de Riba, i Ecce homo, de Bartra. Encara ara és un referent major de poetes actuals com Feliu Formosa, Narcís Comadira, Carles Camps i Mundó, Margarita Ballester, Vinyet Panyella i Susanna Rafart. És una presència tan viva a la literatura catalana que podem trobar, fins i tot, respostes a poemes seus com en els casos de Tors d'Apol·lo arcaic, de Joan Margarit, i Al museu arqueològic de Damasc, de Manuel Forcano, que responen al famosíssim Tors arcaic d'Apol·lo del segon volum de les Noves poesies.

PER UNA ALTRA BANDA, PODEM CONSTATAR QUE RILKE ha estat molt traduït. Existeixen dues versions de la Cançó d'amor i mort del corneta Christoph Rilke, de Carles Riba i, després, de Guillem Nadal. Jordi Llovet va traduir l'única novel·la de Rilke, Els quaderns de Malte Laurids Brigge. Manuel Balasch es va atrevir amb Les elegies de Duino. També hi ha dues versions dels Sonets d'Orfeu, d'Alfred Badia i d'Isidor Marí. I no podem oblidar les magnífiques antologies de Joan Vinyoli, Versions de Rilke (1984) i Noves versions de Rilke (1985).

ARA, ALS CENT ANYS JUSTOS DE LA PUBLICACIÓ del primer volum de les Noves poesies de Rilke, ens tornem a trobar en un altre tombant històric que exigeix canvis culturals i estètics, i canvis en la percepció de la realitat. Durant més d'un quart de segle ha predominat a la literatura catalana l'element que Mikhail Bakhtin anomenava el "carnavalesc", és a dir, l'element del grotesc, l'element de la dislocació, l'element de paròdia, de la burla, de la mofa de les deficiències i insuficiències de la societat catalana. Però, de fet, era un fals "carnavalesc", perquè, en el fons, estava enfocat a fer la pilota a l'establishment en lloc d'obrir vies de diàleg de cara al redreçament.

EN AQUESTS MOMENTS ESTAN APAREIXENT SENYALS inequívocs d'un canvi d'etapa que està portant transformacions culturals i artístiques que es noten, sobretot, a l'obra dels creadors més joves, com ara Joan Elies Adell, Josep Lluís Aguiló, Sebastià Alzamora, Hèctor Bofill, Melcior Comes, Jordi Julià, Jordi Llavina, Pere Joan Martorell, Alfred Mondria, Lluís Muntada, Ramon Ramon, Bartomeu Ribes i Francesc Serés.

RILKE VA ACABAR EL SEU GENIAL Tors arcaic d'Apol·lo amb la següent consideració que s'autoadreçava: "Has de fer una altra vida". Havia de fer una altra vida, perquè la vida, la seva vida i la percepció de la vida, totes, havien canviat. A partir de Noves poesies Rilke va encarar el tram de la seva obra que va marcar un abans i un després en la lírica universal. Confio plenament que la nova època que ara enceta la literatura catalana serà igual de decisiva.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 24. Dimecres, 27 de juny del 2007

28.6.07

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de l'Ajuntament de Cubelles

UN DISCURS COMMOVEDOR
Quan Woody Allen diu que "la vocació del polític és fer de cada solució un problema" totes les persones dedicades d'una manera o altra a l'activitat política hem d'aturar-nos i fer una reflexió, ens hem, necessàriament, de commoure. No és la política una activitat fàcil. Sí es revela gratificant pel que té de capacitat d'incidir en l'entorn més inmediat i en la facilitat que atorga per conèixer a fons el mecanisme de funcionament i equilibri d'una col.lectivitat que és la pròpia.
En aquesta última onada de desprestigi de l'acció política que es posa de moda a rampells, i que ara ha coincidit amb la celebració de les darreres eleccions municipals, perdem de vista la necessària intervenció dels partits i les formacions polítiques per mantenir i estructurar el nostre sistema democràtic tal i com ha indicat recentment a Sitges el catedràtic de la London School of Economics John Gray. El paper mediador i d'articulació de la intervenció política bàsica que representen les formacions polítiques no ha trobat ara per ara substitut. La necessitat, però, de modificar els seus paràmetres de funcionament, els mecanismes de relació amb la ciutadania, la implicació de la militància més enllà de la seu del partit i els mètodes de concreció dels seus corpus ideològics i programàtics és imperiosa. Un antic professor de Ciència Política de la UAB, Josep Maria Colomer, exposa aquestes setmanes nous mètodes per combatre l'abstencionisme i algunes millores per fer més transparents els partits polítics i que van des de les llistes obertes fins a les urnes mòvils! Sigui com sigui, i amb la mateixa voluntat de mantenir un discurs conmovedor, segueixo confiant en l'encert del propi John Gray quan afirma: "la història és una catàleg d’irracionalitats, però el remei és ben simple: la humanitat ha de ser i serà raonable." . El que deiem, Woody, un discurs commovedor. .-30
Sobre Josep Maria Colomer
Sobre John Gray
El pla de l’habitatge dóna més protagonisme als ajuntaments
Redacció XTVL

A Catalunya es calcula que hi ha una demanda de 200.000 habitatges per part de joves i de famílies amb rendes molt baixes. A mitjans de juliol entrarà en vigor el Pla Nacional per a l'Habitatge que intentarà agilitar els tràmits per respondre a aquest tipus de situacions. A més, donarà més marge d'actuació als ajuntaments.
Els ajuntaments seran els principals protagonistes de les polítiques de la vivenda. El segon esborrany del Pacte Nacional per a l'Habitatge preveu donar més finançament als municipis perquè comprin terreny on s'edifiquin pisos de protecció oficial. A més, també es pretén que amb els ajuts econòmics, els consistoris rehabilitin els edificis en males condicions i que, mentre es fa això, es reallotgin els afectats que hi vivien. D'aquesta manera, els ajuntaments reforçaran les seves competències en matèria d'habitatge.
El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha explicat aquest dilluns, durant la presentació del segon esborrany del Pla, que "els ajuntaments són els primers receptors de la problemàtica de l'habitatge i, alhora, els que poden intervenir decisivament a l'hora de la formació de nous habitatges i en plans conjunts de rehabilitació".El Pla també pretén escurçar els terminis per declarar els sòls com a urbanitzables i implicar els sectors privats en la construcció de vivendes protegides. Es calcula que en deu anys hi haurà una demanda de més de 400 mil habitatges.
Publicat 18/06/2007 - 19:04h
www.lamalla.net
El govern entrega al Parlament l’informe sobre la llei electoral catalana


laMalla.net (laMalla.net)

Llistes obertes, ampliar a set el nombre de circumscripcions o urnes mòbils són algunes de les propostes de la Comissió d'Experts en matèria electoral que, a petició del Departament de Governació, han elaborat un informe per reformar la llei electoral. Una proposta que el conseller Joan Puigcercós presentarà aquest dimecres al president del Parlament, Ernest Benach.
El principal objectiu sembla ser l'increment de la participació en els comicis electorals, per això, els experts proposen habilitar urnes mòbils per a les persones amb dificultats per traslladar-se, instal·lar també urnes a Correus per al vot anticipat, fer paperetes en braile i promoure el vot per Internet. Sobretot però, aposten per llistes obertes on es voti a un nombre de persones i no a llistes tancades elaborades per cada partit polític. Els experts volen també que els candidats estiguin inscrits en el cens electoral d'algun municipi de la circumscripció per la qual es presenten. En canvi, no consideren necessari allargar la jornada electoral a diversos dies tot i que emanen que el Parlament estudiï els avantatges i inconvenients d'aquesta opció.
Una qüestió més polèmica és el fet que l'informe descarta la proposta de convertir Catalunya en una circumscripció única i en canvi les amplia fins a set per fer-les coincidir amb les futures vegueries. Cadascuna, comptaria amb dos escons, excepte Barcelona, i la resta de diputats es repartirien en funció de la població.
Per altra banda, el text parla també de prohibir les inauguracions o la col·locació de primeres pedres a partir del moment en què es convoquin les eleccions i també la creació, per garantir la legalitat del procés, d'una Sindicatura Electoral de Catalunya.L'informe l'ha elaborat una comissió formada per Josep Maria Colomer, Agustí Bosch, Joan Botella, Jaume Magre, Josep Maria Reniu i Jordi Sauret.
www.lamalla.net

27.6.07

Alcaldia

L'equip de govern presenta l'acord de govern per aquesta legislatura (2007-2011)
Una de les primeres accions serà crear una junta de portaveus perquè l'oposició pugui participar activament de la gestió municipal

L’alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero (PSC), acompanyada dels seus socis de govern, Joan Albet(CiU) i Joan Rodríguez(ERC) com a Primer i Segon Tinent d’alcalde respectivament van presentar en roda de premsa el compromís d'acord de govern per a la legislatura (2007-2011) signat per les agrupacions locals del tripartit amb "l’objectiu de tirar endavant un govern fort i estable obert al diàleg, la participació i el consens".

Aquest document recull tirar endavant tota una sèrie de necessitats urgents que té actualment el municipi aportant solucions a curt termini. A banda, d’aquest preacord, el nou govern municipal ja ha anunciat la intenció de presentar un Pla de Mandat que reculli els objectius del govern per a la propera legislatura.

Aquest preacord recull el compromís per la transformació i canvi en el sistema de gestió de l'Ajuntament, la construcció d’una estructura de govern que prioritzi l'atenció a la ciutadania, el rigor dels mecanismes de funcionament intern de l'Ajuntament, així com un creixement controlat i ordenat del municipi.

Maria Lluïsa Romero també ha destacat una sèrie d’actuacions que "es prioritzaran per la seva urgència i necessitat com són l’execució urgent de l'acord de traspàs de la recaptació municipal a la Diputació de Barcelona, la construcció del nou pont sobre el riu Foix, la posada en marxa d’un Pla Urgent de Reordenació i Rehabilitació de la Via Pública, així com la redacció d’un nou Pla General d’Ordenació Urbanística". A tot això, l’alcaldessa també ha anunciat que "una de les primeres accions serà crear una junta de portaveus perquè l'oposició pugui participar activament de l’acció municipal".

El Primer Tinent d'Alcalde, Joan Albet ha destacat que “el pacte respon a les necessitats del poble", apuntant que "ha estat senzill arribar a un acord ja que els tres socis de govern volen el millor pel ciutadans”. Albet ha assegurat que “el nou govern creu que fa falta un canvi qualitatiu per trencar el model de ciutat dormitori”

Per la seva banda el Segon Tinent d’Alcalde, Joan Rodríguez parlava de“planificació i de prioritzar les actuacions urgents per tal d’atendre i cobrir les necessitats del municipi”. El líder republicà també ha destacat “la facilitat de trobar un consens amb els integrants del nou govern municipal alhora de signar aquest compromís”.

Pel que fa a l'aprovació del cartipàs municipal està previst que aquest s'aprovi en un ple municipal el proper dilluns a les vuit del vespre. En aquest sentit, l'alcaldessa donava a conèixer com quedarà finalment la distribució de regidories després d'incloure "algun canvi com és el cas de la regidoria d'Hisenda que estarà compartida entre l'alcaldia i el regidor Xavier Grau". També destacava "la creació de dues carteres noves; la denominada Barris, encapçalada per Joan Albet i que té per objectiu dotar a tots els sectors veïnals dels serveis necessaris; i la que pren el nom de Seguiment de Contractes, i que serà portada per Xavier Grau".

Un altre dels canvis és la substitució d' Acció Social per la regidoria de Serveis a les Persones, i la creació de la regidoria de Polítiques d'Igualtat que seran portades per Prudència Carrasco, que també s'encarregarà de Promoció Cultural, que és una de les branques en què s'ha dividit la fins ara regidoria de Cultura. Per altra banda, s'estrena una regidoria pròpia batejada amb el nom de Festes i Tradicions, que fins ara s'integrava també dins de Cultura, i que serà dirigida per Noemí Cuadra.

Ràdio Cubelles/Departament de Comunicació

26.6.07

Participació Ciutadana i Comunicació

L'OPIC s'adhereix al Fòrum d'OACs de Catalunya

Cubelles participarà de la Trobada "Noves perspectives del model de funcionament de les OACs” el 10 de juliol, a Sant Boi
L’Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC) ha signat un conveni d’adhesió al Fòrum d’OACs. És una iniciativa recent que consisteix en la creació d’un espai de trobada de diferents Oficines d’Atenció Ciutadana de diversos Ajuntaments.

Segons ha explicat Ines Moreno, tècnica de l’OPIC de l’Ajuntament de Cubelles “les diferents OACs expliquen els problemes amb què es troben i les innovacions que implanten. També exposen experiències i situacions pròpies del personal que es dedica a l’atenció ciutadana i s’adopta el compromís de donar suport i col•laborar entre totes les OACs que en formen part”.

Els Ajuntaments Adherits són: Terrassa, Reus, Sant Boi, Santa Coloma, Girona, Tàrrega, Cambrils, Sabadell, Blanes, Vilanova de la Geltrú i Viladecans. D’aquests membres, hi ha una coordinadora del Fòrum formada per: Reus, St. Boi, Cambrils i Lleida.

Cubelles participarà el 10 de juliol de la trobada organitzada per l’Ajuntament de Sant Boi, en la què es tractarà el tema “Noves perspectives del model de funcionament de les OACs”. A la trobada també estan convidats els Ajuntaments de Sitges, Gavà, El Prat, Castelldefels, Hospitalet, Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Valls, El Vendrell, i La Seu d'Urgell.

Ràdio Cubelles Dimarts, 26-06-2007
Dijous es compleixen trenta anys de la primera manifestació gai a Barcelona

Tres dècades d’orgull gai

El juny del 1977 l' Armand de Fluvià, un de les figures clau del moviment gai a Catalunya, participava a Nova York a la manifestació de l' Orgull Gai. Feia nou anys que els homosexuals de la ciutat havien decidit sortir dels guetos i manifestar-se obertament als carrers. A Barcelona, aquesta visibilitat era impensable. Franco havia mort dos anys enrere i s'acabaven de celebrar les primers eleccions democràtiques però l'homosexualitat continuava sent no només un delicte sinó també un tabú. Amb tot, l'aleshores clandestí Front d'Alliberament Gai de Catalunya va decidir convocar una manifestació a la Rambla el 28 de juny. Per primera vegada, els gais i les lesbianes del país sortien de l'armari com a col·lectiu.24/06/2007 - 10:30h
http://www.lamalla.net/
més informació a www.fagc.org
ANÀLISI SOCIOLÒGICA DE LA IMPLANTACIÓ DE LES NOVES TECNOLOGIES

EL PREU DE LA CONNEXIÓ A ESPANYA MOLESTA PERÒ NO DISSUADEIX

EL PERIÓDICO

Barcelona. El preu de la connexió a internet a Espanya és molt superior al de l'entorn europeu, però aquest detall, que els autors del Projecte Internet Catalunya consideren una dada negativa, no dissuadeix els que han descobert els beneficis que els proporciona la informació a la xarxa. "El preu molesta, però no bloqueja l'usuari --va afirmar Manuel Castells, codirector de l'estudi--. Abans deixa de fumar, perquè internet és la seva vida i la seva feina".

www.elperiodico.cat


contadores webcursos gratisfotosavisos gratisjuegos gratiscontador gratis

25.6.07

Els Rolling Stones no deceben els 42.000 fans que es van congregar aquest dijous a l’Estadi Lluís Companys

Deute saldat!

Jose Soler (laMalla.net)

Dominen el tempo dels concerts com ningú i ofereixen el que avui en dia segurament sigui el millor espectacle que es pot veure en el circ del rock and roll. Els Rolling Stones no van decebre en la seva tornada a Barcelona després de l'ajornament de la gira de l'any passat. Molt motivats i en plena efervescència energètica, aquests vells diables del rock van fer un acurat repàs del seu millor currículum musical al que van acompanyar dos temes del seu darrer àlbum, A bigger bang. Es van disculpar per la suspensió de la gira, van saludar en català, no es van parar de moure en tot moment, es van endinsar amb una llarguíssima passarel·la entre el públic, van estar a prop i van encendre el personal. Tenien ganes d'agradar i donem fe que ho van fer. LaMalla.net va estar entre el públic, copsant l'ambient i gaudint d'un dels millors recitals que ha passat per Barcelona en els darrers anys.
Sap més el diable per vell que per diable. I els Rolling Stones són gats vells en això d'oferir concerts i ja no són tan diables com fa uns anys. Mick Jagger i companyia van saldar el deute pendent amb els fans catalans de la millor manera possible: amb un gran i més que solvent concert que fins i tot es va fer curt per molts dels assistents. Un aclaparador espectacle al que no van faltar els seus clàssics ni la seva contundència i espectacularitat escènica. Dues hores de música en estat pur de la mà d'aquests sexagenaris capaços de fer embogir 42.000 persones. No es va omplir l'Estadi Lluís Companys però els que hi van ser van gaudir d'un gran espectacle.
Seguir llegint més informació a
Editorial/Energies renovables, la gran aposta

Des que la primera gran crisi del petroli, ocorreguda a mitjans dels anys 70, va castigar les economies occidentals, s'ha convertit en un tòpic la referència al des- envolupament de les energies eòlica i solar per suplir en part les importacions de cru. Es tracta d'una política altament recomanable per a països que, com Espanya, tenen una enorme dependència del petroli, fins al punt que les fluctuacions dels preus del barril tenen una forta incidència en la marxa de la inflació. No obstant, han passat molts anys des de l'esclat d'aquella crisi fins que els molins de vent i les plaques solars han passat de les reivindicacions ecologistes i d'iniciatives minoritàries a convertir-se en un poderós sector econòmic que està creixent a un fort ritme i que comença a aportar un percentatge força significatiu de la potència instal.lada al país.
Grans empreses com Iberdrola i Acciona estan realitzant importants inversions en un sector d'indubtable futur. Espanya té el clima i la geografia apropiats perquè aquestes produccions d'energies netes siguin prou elevades per fer rendibles les grans inversions necessàries. L'any passat es van invertir en el sector de les energies renovables 2.300 milions d'euros, el doble que el 2005, i es van instal.lar 1.587 megawatts d'energia procedent de parcs eòlics (un 15,8% més que l'any anterior). Aquest ritme, tot i ser alt, encara és insuficient per aconseguir els objectius aprovats pel Govern en el Pla d'Energies Renovables, que preveu tenir 20.155 megawatts instal.lats el 2010, quan a finals del 2006 n'hi havia 11.615, és a dir, poc més de la meitat. I el mateix passa en el capítol de les plaques solars.
Per poder assolir l'objectiu és necessari que des de l'Administració es gestionin amb diligència aspectes com la connexió de les plantes d'energies renovables amb la xarxa energètica global i que s'eliminin les traves burocràtiques que estrangulen el sector. Aquesta reflexió val també per a ajuntaments i comunitats autònomes, que tenen moltes competències en la concessió de permisos i en la regulació d'instal.lacions.
La creixent pressió a l'alça dels preus del petroli i la necessitat de controlar les emissions de gasos contaminants a l'atmosfera per alentir el canvi climàtic fan que la mirada esperançada es torni a dirigir, aquesta vegada amb bases més sòlides, a les energies renovables.

http://www.elperiodico.es/