3.5.08

DISCURS D'ACCEPTACIÓ DEL PREMI MICRÒFON D'OR 2008 DE RÀDIO CUBELLES
PER PART DE LA GUARDONADA, PILAR LÓPEZ
Bona nit a tothom.
Gràcies a tots els que heu volgut acompanyar-me en aquest acte tan emotiu.

Estic molt contenta d’estar envoltada d’amics i companys, de tota la bona gent que ha tingut la voluntat de compartir avui aquest acte, que de fet és un homenatge a Ràdio Cubelles, una emissora ferma, formada per gent ferma, que ha sabut encaixar amb fermesa tots els embats que ha rebut durant 27 anys.

Avui Ràdio Cubelles m’atorga el Micròfon d’Or, un reconeixement que m’ha sorprès molt i que no em sembla gaire just, perquè crec que hi ha persones que se’l mereixen més que no pas jo. Són els periodistes que estan cada dia al peu del canó, exercint l’ofici de la manera més honesta possible, malgrat totes les traves amb què ensopega diàriament en aquesta societat el dret a la informació.

I vist així, penso que no me’l mereixo gaire, aquest Micro. A Ràdio Cubelles només vaig fer la feina que se m’havia encomanat: tirar endavant la ràdio. La vaig fer tan bé com vaig poder. Però no hauria obtingut cap resultat si no fos per la gran col·laboració que vaig tenir.

No hauria fet gran cosa sense la tasca dels 45 col·laboradors que va arribar a tenir l’emissora en aquella època, que em van donar el seu suport incondicional en tot moment. Quan les coses anaven bé i quan no hi anaven tant. I aquí van demostrar ser, a més d’uns bons professionals, uns amics excel·lents. Aquest Micro d’Or, de fet, l’hauríem de compartir entre tots perquè fos de justícia, i a tots 45 el dedico. I, en especial, el dedico al Víctor Alari, que va ser el que em va embarcar en aquesta odissea cubellenca.

En realitat, la que hauria d’estar agraïda a Ràdio Cubelles sóc jo. Quan vaig arribar aquí l’any 1981, passava una època molt delicada per tota una sèrie de circumstàncies personals que havia viscut. La tasca de dirigir l’emissora va ser tot un repte. M’hi vaig dedicar en cos i ànima, i això em va ajudar molt a superar la crisi. El cas és que em donava tanta feina que no tenia temps de pensar en res més. I així va ser com vaig anar recuperant la seguretat i l’alegria, i vaig intentar encomanar-les als companys de la ràdio. I llavors vaig veure que formàvem un gran equip.

De Cubelles, en guardo una pila de bons records, de sensacions, d’emocions i d’aprenentatges. És clar que hi vaig viure moments de tensió, de desconcert, d’impotència i de ràbia per alguna injustícia. Però aquests records estan tancats en un arxiu petitet, de poca capacitat. A l’arxiu amb més memòria hi tinc guardats tots els altres, que són la majoria.

Són els moments màgics que vaig compartir amb els meus amics: quan l’Ajuntament va acceptar la proposta de construir uns estudis nous (que ara ja són vells), quan un programa ens sortia rodó, quan organitzàvem un acte i omplíem L’Aliança, o quan el Tito feia pronunciar al seu saxo una frase llarga, expressiva i melancòlica...

Són tants els bons records que de fet no m’hi caben, a l’arxiu, i ja n’he perdut uns quants. Hi ha situacions i persones, però, que no s’obliden mai.

Com els meus tècnics, que es poden qualificar d’heroics, ja que aconseguien resultats magnífics amb uns mitjans més aviat precaris. La meticulositat i l’afany de perfecció del Javi Rodríguez. La impassibilitat i la bonhomia del Joan Martínez. L’enginy i l’humor negre del Josep Almirall. L’alegria i la vivesa de l’Àlex Valverde. Cadascun amb el seu estil, eren l’ànima electrònica de la ràdio.

Dels realitzadors, en guardo igualment records entranyables. L’amor pel país que traspuava dels programes de la Dolors Thomas, que tant li costava pujar les escales de l’estudi. L’espontaneïtat dels alumnes de la classe del Víctor quan gravaven el programa infantil amb el Jordi Llompart. La il·lusió d’un noi jovenet anomenat Manel Sastre que venia des de Segur amb els discos lligats darrere la moto. La realització impecable dels programes de música del Napo, el Pere Carrillo, el Tito i el Lluís Osdepernil, que em feien treure el barret.

Tampoc no oblidaré mai l’acollida del Víctor i la Xus, tota prenyadeta ella, quan em van asilar a casa seva com si fos de la família. Ni la mala bava creativa de l’Iu Forn, la saviesa urbana del Peti, la bona voluntat de la Margarida, la dolçor de la Carme Dastis, els acudits verds del Valverde pare ni els concerts de la Ràdio Cubelles Big Band 8a Assemblea.

I recordo de la mateixa manera els pantalons que em va prestar l’il·lustríssim Lluís Pineda el dia que vaig arribar amb la moto xopa com un pop, i l’atac de riure consegüent que li va agafar al tècnic. I les reunions decisòries fetes amb el Joan Amorós sota les potes d’una vaca.

I un tractor aparcat a la porta de l’emissora, que volia dir que el Ramon de cal Baró estava davant del micro. I l’estudi de les golfes de l’Ajuntament, que era tan diminut que pràcticament havies de seure a la falda de l’entrevistat per fer-li les preguntes.

I la unitat mòbil, formada per un vespino, una gravadora lligada amb un cordill i un xicot de 16 anys, anomenat Xavier Grau, que amb el temps i una canya va arribar a ser un dels millors periodistes del continent.

I la sorpresa que em trobava molts dies darrere la porta de casa, quan tornava a mitjanit rebentada de treballar: un meló, una ampolla de vi o una dotzena de tomaques que m’havia deixat algun admirador anònim.

Tot això només pot passar a Cubelles. I és el que fa que aquesta emissora sigui única, autèntica i irrepetible.

La ràdio l’hem feta viure entre tots. El mèrit, doncs, no va ser pas meu. Si Ràdio Cubelles ha superat tots els daltabaixos i ha arribat fins al 2008 en bon estat de salut, és perquè compta amb un equip molt competent i perquè des del primer dia s’hi ha fet les coses amb ganes, bon humor i molt d’amor. I l’experiència m’ha ensenyat que aquesta és l’única manera d’obtenir bons resultats en totes les assignatures d’aquesta carrera anomenada “vida” que tots estem obligats a estudiar.

Per acabar, només us vull donar les gràcies altra vegada per aquest Micro d’Or que no em mereixo i felicitar l’emissora més tossuda i més trempada del país.

Visca Ràdio Cubelles!
DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de l'Ajuntament de Cubelles

PILAR, PER AIXÒ AVUI T'ESCRIC EN VERD
Avui és 3 de marg. Avui és el Dia Internacional de la Llibertat de Premsa i avui és el dia que aquesta modesta secció compleix el número rodó dels 50 articles ("post", que en diuen ara!). I avui és el dia adequat per agrair a Ràdio Cubelles i als seus col.laboradors que hagin destacar amb el Micròfon d'Or 2008 la primera directora de l'emissora d'allà pel 1981, la Pilar López. Menuda i enèrgica, contundent i càlida alhora, la Pilar López va obrir un camí molt fructífer als primers i joves col.laboradors d'aquella modestíssima aventura radiofònica que compleix ja 27 anys. La Pilar ens va ensenyar la importància de la honestedat davant del micro. Al redactar una notícia sobre l'ampliació de la sala de lectura del Casal, a l'entrevistar el president del CF Cubelles o a l'explicar les properes obres de l'Ajuntament o les noves sessions de classes de català... alehosres, encara aleshores... Honestedat i amarar la ràdio de la realitat de Cubelles. Aquesta és la clau del mestratge de la Pilar López viu encara en la gent que fa de la ràdio l'eina bàsica de la comunicació al municipi. I ens va ensenyar que existien també bolis BIC de color verd (Pilar, per això avui t'escric en verd), i que calia indexar un per un els centenars de discos de la ràdio perque eren també un bé públic pagat amb diners dels ciutadans, i que cada veí era el protagonista a l'emissora i que cadascun de nosaltres erem el futur de la ràdio a Cubelles. No es va equivocar en res la Pilar i l'homenatge que va decidir fer-li la Comissió d'Aniversari de Ràdio Cubelles és molt més que merescut. Perque a banda d'això la Pilar ens va descobrir també les primeres obres de Gabriel Garcia Márquez... i que hi havia una facultat de periodisme a Bellaterra... perque el periodisme és una eina de transformació del món i que cal usar amb convicció i estimació per la llibertat però també amb rigor, respecte i professionalitat. I és avui, en aquest Dia Internacional de la Llibertat de Premsa doncs que penso que és la millor manera d'agrair-li tants anys d'ajut i de complicitat. Gracìes directora. Gràcies Pilar. .-50
Reporters sense fronteres
La libertat de prensa en el día a día

Pilar López, rep el II Micròfon d'Or de Ràdio Cubelles
Font: Ràdio Cubelles

A Pilar Lopez, felicitats i també a Radio Cubelles ,sou els millors !!
Diari de Cubelles

1.5.08


Pilar López, rep el II Micròfon d'Or de Ràdio Cubelles

Font: Ràdio Cubelles

En el marc de la Setmana Cultural de Cubelles i amb un cinema Mediterrani ple, Ràdio Cubelles va fer entrega dimarts 29 d’abril del II Micròfon d’Or a Pilar López, que va dirigir l’emissora des del 1981 al 1984. Es tracta d’un guardó que l’emissora municipal va instaurar durant la celebració del seu 25è aniversari, a proposta de la seva Comissió de Treball, com a reconeixement a persones o mitjans de comunicació que hagin destacat pel seu treball dedicat dins el món periodístic o de la comunicació. La Comissió del II Micròfon d’Or de Ràdio Cubelles ha reconegut a Pilar López pel seu perfil de dona periodista i per haver marcat les primeres directrius professionals a la dècada dels 80.
més informació a











Font Radio Cubelles
La gala de lliurament dels premis “Víctor Alari” que organitza Ràdio Cubelles va desvetllar divendres els guardonats en aquesta dotzena edició en un acte que va omplir la sala del cinema Mediterrani. L'acte va comptar amb la col·laboració del Taller de Música Pizzicato que va donar obertura i tancament a l'acte interpretant una de les cançons del CD "Vivim en el Barreig i la Mixtura". També van musicalitzar els poemes guanyadors que van ser llegits per tres actors del Grup de Teatre del Casal de Cultura, que dirigeix Montse Lago.
En la categoria Infantil, el Primer premi va ser per Sergi Peñaranda amb “El surf d’en Jack”; el segon per Guillem de la Rubia Serna amb “El pallasso que no feia riure”; i el Tercer premi per Ana Domínguez Salvador amb “Les vacances de Nadal”. En quant a la Categoria Juvenil, el Tercer premi se l’ha en dut Roser Mostaza Darnacullera amb “L’article”; el Segon Premi ha estat per David González Caballero per “Història d’un soldat de color”; i el Primer premi per “Ànimes de fusta” de Chris Vallejo Villegas. Pel que fa a la Categoria d’Adult, el Primer premi ha estat per “A fi de no ser despertada” de Marc Illan Mata; el segon per “Les Amigues” de Remei Romanos Madriles; i el Tercer premi se l’ha endut “Cel•lular” de Ramon Jané Vidal.
El Premi Especial “50è Aniversari dels Gegants de Cubelles” ha estat per “Records” de Joan Pujol Fauquer, mentre que el Premi Especial Charlie Rivel en commemoració dels 25 anys se l’ha endut Pau Fleta Làzaro amb “El nostre amic encara viu”.

En la modalitat de Poesia, en la categoria Infantil el premi únic ha estat per “El cirerer” de Clàudia Parera Martín, mentre que en la categoria Juvenil se l’ha endut “Solitud” de Raquel Galofre Bofarull.
A la categoria Adult, es van lliurar tres premis, el primer per “Contraclaror” de Josep Fàbrega Selva; el segon per “Solitud” de M. Victòria Ramírez Roldán; i el tercer per “Clariana” de Maria Alcázar Domingo.
El jurat també va fer entrega de dues mencions especials; una en la categoria Juvenil per “El magatzem dels gegants” de Carmen Lahoz Corriols; i una segona en la Categoria adult per “Infal•libilitat zero” de Neus Moral Nolla.

Font Radio Cubelles

foto/Arxiu Diari de Cubelles


Font: Ràdio Cubelles


Inserit dins l’acte de lliurament del II Micròfon d’Or per part de Ràdio Cubelles el Grup de Teatre del Casal de Cultura també va fer homenatge a l’escriptora Mercè Rodoreda en commemoració del centenari del seu naixement. Es va oferir una lectura dramatitzada amb el títol “Paraules de Rodoreda” d’un seguit de textos de l’autora, explicats pels seus propis parents a la recerca d’entendre la seva vida.
La interpretació va anar a càrrec de Montse Antó, Salvador Estalella, Daniel Fonoll, Pilar Mallofré, Angie Raspall, Pere Joan Sallent i Antònia Saumell mentre que el guió i la direcció ha estat de Montserrat Lago.
més informació a

29.4.08




Comparteixo amb una colla de dones de Vilanova i la Geltrú una activitat entorn les dones i l'art. Com cada dos o tres mesos , el Grup de Dones del PSC , ha organitzat un acte per a contribuir al debat i la reflexió sobre el paper de les dones a la nostra societat. Aquest mes l'excusa és l'exposició de la Biblioteca-Museu Balaguer: On són les dones ? espais femenins a l'art català dels segles XiX i XX. Arran de l'exposició decidim fer una visita comentada a carrec de la directora del Museu Balaguer , MIREIA ROSICH . També , una xerrada amb la professora de l'UB, ERIKA BORNAY : l'esfera de la dona i l'art : l'epoca impressionista.

Aquesta professora , referent de molts estudiants per la seves aportacions amb "Las hijas de Lilith. La imagen de la femme fatale en el arte" i també " La cabellera femenina. Un dialogo entre poesia i pintura" ens va fer una brillant i reflexiva conferencia . Es tractava de recordar-nos les dificultats que han tingut les dones creadores al llarg de la història . Posar de relleu aquelles que van poder fer el que els hi agradava havent-se d'enfrentar al seu entorn social i fins i tot familar . Una manera de recordar les creadores - que n'hi ha - . Aquelles que van viure la necessitat d'escriure i d'amagar-se al darrera d'un nom d'home. Aquelles que van haver de compartir amb els seus "colegues" rivalitats innecessaries. Aquelles dones que ho van tenir una mica "més fàcil" ( només una mica ) perquè els seu entorn les va recolzar - BERTHE MORISOT, cunyada de Manet, MARY CASSAT , ARTEMISIA GENTILISCHI que va ser deixeble del seu pare a la Roma barroca - . D'altres que ens han deixat la seva petja - CAMILLE CLAUDEL , SUZANNE VALANDON que va tenir la sort de tenir el recolzament de Toulouse -Lautrec i Degas - .... per citar aquelles que vam citar-se a la xerrada i de les que vam veure obra en un recull interessant fet per ERIKA BORNAY

Interessant i enriquidora la visita comentada . La mirada masculina dels espais on la protagonista era la dona : espais domestics ( cosidores, dones rentant, cuidant canalla), espais socials ( carrer, diversió...) , la salut , el lleure , dones al camp .... Obres fetes en un moment on les dones volen començar a caminar cap a altres direccions.

MES RECORDATORIS :

"Us garenteixo que algú es recorderà de nosaltres en el futur" (Poetessa Grega Safo)
"Es impossible imaginar un Beethoven parint cada any, Einsten especulant sobre la teoria de la relativitat entre nadons que ploren, Miquel Angel treballant a la Capella Sixtina, mentre cada tres hores ha de donar de mamar als seus fills . Hi ha una impossibilitat fiscica , real, que ha mantingut la dona apartada del camp de creació" ( Montserrat Roig)


Enviat per Mila Arcarons


A TOTA VELA UNA TARDA DE DIVENDRES AL GARRAF AMB MÚSICA DE BRUCE SPRINGSTEEN A TOPE!



Gràcies Joan
http://www.sailinggarraf.blogspot.com/
Gràcies Maria!

28.4.08

foto/M.Trives/Diari de Cubelles

De nou “PIC & JAZZ” envia la seva proposta


El proper dimecres 30 d'Abril, tindrem al celler l'actuació musical de....

Nani Torrens Guitarra
Xavi Sanchez Contrabaix

ens oferirán un repertori de valsos, tangos i boleros.
Duet que acompanya al cantant Moncho a les seves actuacions.

L'horari d'actuació será de 19.30h. fins les 21.00h.

La propera cata de vins será el dia 8 de Maig, i la bodega dels Costers del Garraf.
I també ....

De dimarts a dissaabte seguim fen dinars, de 13.00h fins les 15.30h(cuina)

carrer Jacint Verdaguer, nº 20
telefon: 93-8952 fax: 93-8954245

CUBELLES LITERATURA


Homenatge a Mercè Rodoreda a Cubelles
De mans del grup de teatre del Casal de Cultura de Cubelles



Inserit dins l’acte de lliurament del micròfon d’or per part de ràdio Cubelles el proper dia 29 d’abril, és previst un homenatge a l’escriptora Mercè Rodoreda per part del grup de teatre del Casal de Cultura. Es presentarà la lectura dramatitzada que porta per títol “Paraules de Rodoreda”, un seguit de textos de l’autora, explicats pels seus propis parents a la recerca d’entendre la seva vida.

VD Mercè Rodoreda

Paraules de Rodoreda” amb guió i direcció de Montserrat Lago, és un nou text que posaran en escena: Montse Altó, Salvador Estalella, Dani Fonoll, Pilar Mallofré, Angie Raspall, Pere Joan Sallent, i Antònia Saumell.
El grup de teatre del Casal de Cultura, fa nou anys que van tornar a actuar sota la direcció de Montserrat Lago, havent-hi presentat fins ara quatre representacions nadalenques a l’esglèsia parroquial cubellenca. També al interior del temple van representar un text en torn al Quixot i el seu temps; altre dedicat a la Festa Major, petita, honorant a sant Nin i sant Non; Llegenda de sant Jordi, segle XXI; Tradicions de tot Sants; “Flors al desert”, en homenatge a les dones assassinades, conegut com el Feminicidi de Ciudad Juarez a Mèxic, que va ser estrenada a l’Escorxada Teatral de Sitges, fins arribar a l’obra de Mercè Rodoreda, essent el cinema Mediterrani de Cubelles, el lloc escollit, pel dimarts dia 29, a les 8 del vespre.
El grup també ha col·laborat amb ràdio Cubelles i ràdio Maricel, i prepara diferents activitats pel propers mesos.

http://www.vilanovadigital.com

27.4.08

foto/arxiu Diari de Cubelles



Puntaires a la plaça de la Vila


A la voreta del mar
L´Agnès se´n va a treballar
quant l´alba apunta,
i sos ulls en plor desfet
van mullant el coixinet
on fa la punta

Manuel Ribot i Serra

*Aquesta és la primera estrofa del poema de Manuel Ribot i Serra que inspirà la novel·la La Puntaire de Clovis Eimeric. L’acció se situa a Arenys de Mar entre homes pescadors i dones puntaires.