18.9.10

Fa pocs dies una nova ciutadana de Cubelles va demanar on podia trobar documentació relacionada amb els orígens del Castell de Cubelles i la seva antiguitat. Vaig adreçar-la a la Oficina de Turisme . Tot seguit al anar cap a casa vaig recordar que disposava de una petita cronologia aconseguida visitant pagines de Internet i que vaig arxivar ja fa temps. Com tenim constància de que es lectora de Diari de Cubelles ,avui cap de setmana aprofito per introduir el contingut força interessant.

Castell dels marquesos d'Alfarràs
La primera referència d’aquest castell data de l’any 1042, sent propietat dels comtes de Barcelona.L’any 1066, Guillem Bernat de Queralt jurà fidelitat a Ramon Berenguer I i Almodis, comtes de Barcelona.
L’any 1119, Bernat Amat, vescomte de Cardona, era destituït dels castells de Tamarit i Cubelles pel comte de Barcelona, ja que havia abandonat la guàrdia i custodia d’aquestos, passant-los als padrastres de Bernat, Fortuny i Beatriu.
L’any 1230, Guillem de Claramunt morí a mallorca, passant al seu fill, Ponç de Cervera, els castells de Claramunt, Orpí, Rubí i Cubelles
El terme de Cubelles limitava amb els de Ribes, Canyelles, Castellet i Calafell.L’any 1251, Ponç de Cervera vengué el castell de Cubelles al rei Jaume I.
L’any 1288, el monarca Alfons “el Franc” el vengué per 30.000 sous i durant cinc anys a Gibert de Castellet.
L’any 1278, Bernat de Castellbisbal n’era el castlà.L’any 1318, els vilatans de Cubelles i Vilanova donaren al rei 30.000 sous per tal de redimir la venda del castell.
L’any 1333, Berenguer de Castellbisbal vengué els drets que tenia sobre el castell per 1.300 sous.L’any 1334, Caterina de Montoliu cedia la castlania a Pere de Montoliu.
L’any 1344, el rei vengué la jurisdicció d’aquest castell a Berenguer de Castellbisbal per 12.000 sous.
L’any 1359, Bernat d’Olzinelles, tresorer reial, vengué aquest castell i el poble de Vilanova a Francesc Destorrent, per 50.000 sous, posteriorment aquesta venda fou anul·lada pel rei.
En el fogatjament de 1365-1370 comptava amb 183 focs.
L’any 1369, Guillem de Canet exercia de castlà en aquest castell havent-li fet el traspàs Pere de Montoliu.
L’any 1379, el rei Pere “el Cerimoniós”, donà al seu cunyat, Bernat de Fortià, els llocs i castells de Cubelles, Vilanova i Font-rubí, amb les quadres de Gallifa, Rocacrespa, Vila-seca, Cunit, Segur, Sant
Pere i Adarró, amb tots els béns, drets i feus, confirmant la donació l’any següent, l’infant Joan.
L’any 1388, la reina Violant manà que es reparessin els murs i el fossat d’aquest castell.
L’any 1392, Violant de Montoliu, filla de Pere de Montoliu, cedí la castlania a Ferrer de Canet; uns mesos més tard, el rei Joan I li vengué el castell amb totes les seves possessions i drets per 33.000 sous.
L’any 1414, la reina Violant va permutà aquest castell pel de Cocentaina (País Valencià) amb Guerau Alamany de Cervelló, governador general de Catalunya; pocs mesos després, el rei anul·là el pacte i l’any 1417, les poblacions de Cubelles, Vilanova i la Geltrú passaven a la Corona i un any més tard eren membres i carrers de Barcelona.
L’any 1459, el rei Joan II, donà aquest castell amb totes les seves propietats a Joan Brígit Boscà, com a premi per la seva fidelitat.
Entre els anys 1492 i 1519, n’era senyora Violant d’Almogàver.
L’any 1572, pertanyia a la duquessa Isabel de Cardona, tres anys més tard, el seu fill, Lluís d’Icart era el castlà major de Cubelles, el succeí el seu fill Joan d’Icart, quan finà l’any 1603, el succeí la seva mare Dionisia.
El 5 de maig del 1611, Cubelles es separa de Vilanova de Cubelles i la Geltrú.
L’any 1658, la castlania pertanyia a Cecília d’Icart i l’any 1667 a Carles de Llupià i de Vilanova i d’Icart, entre els anys 1673 i 1675 el va reformar, conservant l’aspecte actual.
L’any 1770, Josep de Llupià i de Marimon, marquès de Llupià, n’era el propietari.
L’últim propietari particular, el marquès d’Alfarràs, vengué el castell a l’Ajuntament de Cubelles l’any 1989, el qual l’ha restaurat i actualment acull l’oficina de turisme.


El proper dijous 23 de Setembre, una veu nascuda a Cubelles, NADIA acompanyada pel el seu Grup . NADIA’S TRIO tancaran el Vuitè Festival de Jazz a Cubelles a Pic & Jazz
Nadia que es troba cursant estudis i treballa’n a Holanda ha decidit fer uns dies de vacances i passar per Cubelles, d’aquesta manera podrem desfruitar de la seva veu .
Nadia Basurto Veu
Roger Mas Teclats
Dimitri Ski danov Contrabaix
Horari actuació: 19.45h. a 21.15h
Cal reservar, el aforament es limitat.
Adreça: c/ Jacint Verdaguer, 20
Telèfon: 93. 895.29.14

15.9.10

El Govern portarà a Ple una proposta d’execució del pressupost 2010 que confia sigui “majoritària


El regidor de l’àrea d’Economia, Participació Ciutadana i Canvi Social, Xavier Grau, va analitzar pels micròfons de Ràdio Cubelles les conseqüències del canvi de criteri del Ministeri d’Economia sobre la prohibició de recórrer al crèdit als municipis. La ministra d’Economia, Elena Salgado, va anunciar que els municipis que presentin un deute viu inferior al 75%, com és el cas de Cubelles, podran seguir recorrent al crèdit l’any vinent. “D’acord amb les dades lliurades a tots els grups”, explica Grau, “a 31 de desembre de 2009 el deute de Cubelles era del 38,10%”.
Per a Grau, la decisió “ens afecta de manera positiva” ja que “era una mesura injusta, perquè tractava a tots els ajuntaments igual, quan nosaltres mantenim una gestió econòmica sanejada”. Tot i això, la rectificació del Ministeri d’Economia no farà variar els plans de la regidoria d’Economia cubellenca, ja que en cas de tirar-se endavant tots els crèdits previstos al pressupost, l’endeutament “estaria l’entorn del 71%, per sota de la proposta de la ministra Salgado”. Per tant, no cal “alterar el procés, iniciat fa unes setmanes, de negociació de la sol·licitud de crèdits pel 2010 i 2011” amb els grups de l’oposició, converses de les quals el regidor s’ha mostrat molt “content i satisfet de la manera com tots els grups estan abordant la negociació dels crèdits”. La situació no és òptima, com reconeix el mateix Grau, però valora “com s’estan rebent les explicacions del govern, com s’està tractant la proposta i la voluntat de col·laboració que detectem en el conjunt de forces polítiques”. En aquestes tres trobades conjuntes i les bilaterals (encara queden dues formacions amb les que reunir-se) “els hi hem plantejat les obres que creiem que són prioritàries i on podem trobar el major consens”, explica Grau. Aquestes són l’ampliació cementiri, la reforma nucli antic i del passeig Marítim, l’inici de les obres de la biblioteca i el procés urbanístic de les Estoreres. El regidor considera que “estem fent a tots els grups una proposta de previsió d’inversió per als propers 4 anys, per a fer front a les obres principals que creiem que haurien d’haver-se fet fa anys”.
Ara, les negociacions han entrat en la recta final i el Govern treballa amb la vista posada al proper ple del 20 setembre, on pretén portar “una proposta de consens i aconseguir la majoria de vots del plenari”. En aquest sentit, confia en què “partim de l’execució d’un pressupost al que CiU hi va donar suport i seria difícil d’entendre que es desmarqui d’aquests crèdits”, si bé reconeix que en alguns projectes “el calendari d’execució es pot flexibilitzar” per tal de “donar cabuda a les propostes de tots els grups”. El Govern “vol dialogar i consensuar-ho amb tothom”.
L’àrea de Territori, Planejament i Ciutat Sostenible ha convocat el proper dissabte, a les 18 h. al Cinema Mediterrani.
mes informacio a http://www.cubelles.cat/


NOTA DE PREMSA

Vela: Patí de Vela

EL CLUB MARÍTIM CUBELLES ACONSEGUEIX DOS PÒDIUMS EN LA INTERNACIONAL ADIPAV CUP


Els dies 11 i 12 de setembre s'ha celebrat en el Club Nàutic Masnou la Internacional ADIPAV CUP de Patí de Vela i Patí de Vela de Júnior, amb una participació total de 46 embarcacions, el dissabte es van realitzar dues proves amb un molt fort vent de 20 nusos amb ratxes de 25 nusos, el diumenge s'ha realitzat una sola prova amb vent fluix.
El Club Marítim Cubelles es va desplaçar fins El Masnou amb sis dels seus navegants del seu Equip de Regates, 3 de Patí de Vela Júnior y 3 de Patí de Vela.
Al final de la competició el Club Marítim Cubelles va aconseguir el primer lloc gràcies al seu navegant de Patí de Vela Júnior Jordi Obach Rafel i també va aconseguir la tercera posició Pol Álvarez del Club Marítim Cubelles, el tercer navegant del Club Marítim Cubelles Emilio Murillo va obtenir una bona novena posició.
Quant al Patí de Vela, molta mala sort en aquesta ocasió dons els tres representants del Club Marítim Cubelles Jordi Aranega va quedar vuitè de 1ª categoria i Jordi Obach Xifra setè de 2ª categoria, José Ramón Ferrer de 1ª categoria va patir un abordatge quant neva a la segona posició a la primera prova produint danys importants a la seva embarcació i va tenir que abandonar la competició. Ressaltar que en la prova del diumenge Jordi Aranega va quedar en la primera posició però a causa que en la primera prova del dissabte quan havia quedat cinquè el van desqualificar per una suposada sortida prematura, no va poder aconseguir el que hauria estat el tercer pòdium pels de Cubelles.
Amb aquests bons resultats que ja s'uneixen als ja aconseguits durant tot l'any, es demostra la bona labor que esta duent a terme el Club Marítim Cubelles forjant bons navegants en totes les condicions de vent.

Font : CLUB MARÍTIM CUBELLES

14.9.10


EXPOSICIO DE TREBALLS MANUALS DE LA ENTITAT

LABORS DE CUBELLES

DIJOUS 16 A LES 18H AL CENTRE SOCIAL DE CUBELLES


españa


Aquest cap de setmana i fins avui dimarts 139 visites i aconseguit a 14 de setembre de 2010, Diari de Cubelles superar les 50000 visites .
Gràcies!! Per el vostre seguiment

13.9.10

Diari de Cubelles recomana afegir a PREFERITS .... http://www.laindependent.cat/

Què és La Independent?
Escrit per La Independent


Des de l'any 2007, l'Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya - Xarxa internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD.XIDPIC.CAT-XIPVG) ha estat treballant per posar en marxa un projecte innovador: la primera Agència Catalana de Noticies amb visió de gènere. El passat mes de febrer es convocava una reunió de totes les persones que integren la Xarxa en la qual el Comitè impulsor de l'Agència hi va presentava les fases de desenvolupament del projecte.L'onze de setembre del 2010, Diada Nacional de Catalunya La Independent ha activat el seu portal i ha fet un enviament especial de notícies


L'AD.XIDPIC.CAT-XIPVG la inicien l'any 2005 un grup de dones periodistes i d'altres vinculades a professions relacionades amb la comunicació, conscients del paper dels mitjans de comunicació en la difusió i reproducció de models de comportament i la necessitat de pensar i difondre models no discriminatoris i que fomentin la igualtat. Des del primer moment va comptar amb un grup destacat de periodistes i comunicadores, però també amb associacions de dones -amb una llarga presència i tradició a Catalunya-, així com col·lectius que, des de diversos àmbits, treballen en favor dels drets humans; i, recentment, amb persones i associacions dels nous corrents d'Homes per a la Igualtat. L'AD.XIDPIC.CAT-XIPVG és un espai de trobada, d’intercanvi d’idees i de projectes que aspiren a fer visibles les preocupacions d’aquests col·lectius, els seus objectius, que fan i quins són els seus projectes, i fer-ho a través de models d’informació i de comunicació no androcèntrics i, en conseqüència, més democràtics.


Les Tecnologies digitals d’Informació i Comunicació (TIC) han estat una peça clau en el funcionament intern de l'AD.XIDPIC.CAT-XIPVG. D’altra banda, són l’eina estratègica dels projectes que impulsa l’Associació, projectes que tenen l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania a través dels mitjans de comunicació -des dels generalistes fins els locals o els anomenats del “tercer sector” i alternatius-. sobre la perspectiva de gènere.

NOTA DE PREMSA “La Independent


Barcelona 13-9-2010


Més de mil tres-centes visites ha rebut el web de La Independent, l’Agència de Notícies amb Visió de Gènere en el seu primer cap de setmana de funcionament. La Independent, que és capdavantera com agència de notícies d’aquestes característiques en terres de parla catalana, començarà les seves emissions regulars a mitjan octubre.

En la primera producció van ser-ne protagonistes, Muriel Casals, la presidenta d’Òmnium Cultural que ens recordar que a casa nostra no es té prou una mentalitat de igualtat i que una agència de notícies amb visió de gènere ajudarà als mitjans en català a transmetre aquest valor tan important per a una societat democràtica.

També n’ha estat protagonista, l’Enric Hernández, director de El Periódico de Catalunya que és l’únic rotatiu de l’estat espanyol que té la figura de “Defensora de la Igualtat”. Partits polítics, sindicats i associacions de la societat civil catalana opinen que La Independent és absolutament necessària ja que els mitjans de comunicació, encara que han evolucionat positivament, són encara profundament sexistes.
Convergència Democràtica (CDC), Unió Democràtica (UDC), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit Popular de Catalunya (PPC), Iniciativa (ICV), Ciutadans (C’s), Reagrupament i Des de baix van saludar molt positivament que la visió de gènere s’incorpori al tractament de la informació. També es van definir en aquest sentit: l’Associació de Dones Periodistes (ADPC), la Marxa Mundial de Dones de Barcelona, Dones per Dones, La Coordinadora Gai i Lesbiana de Catalunya, Tamaia, Projecte VACAS,...entre d’altres associacions i els sindicats UGT, CCOO, USOC, UPC i la USTEC.

La Independent facilitarà a tots els mitjans que ho desitgin les seves produccions dues vegades a la setmana.Els mitjans subscrits rebran part de la producció lliure i n’hi haurà una altra que serà de pagament, a partir de mitjan d’octubre.
La Independent és fruit d’un intens treball en xarxa de l’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes y Comunicadores de Catalunya amb el suport de les xarxes europea, mediterrània i internacional.

Podreu trobar tota la informació (http://www.laindependent.cat/ o ens podeu escriure a info@laindependent.cat o trucar a 629.283.240 o 616.449.629

Una declaració d'intencions. El primer editorial


Escrit per Montserrat Minobis


Montserrat Minobis, presidenta de La Independent, ha escrit el primer editorial de l'agència. La periodista ha escrit: "A La Independent partim del teixit associatiu de periodistes i de comunicadores, però també de l’associacionisme de les dones i d’aquells col·lectius que treballen en defensa dels drets humans, que són, cal recordar-ho, drets de les dones sovint oblidats, especialment a les zones en conflicte, així com de tots aquells que lluiten per la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia i la pau. Pretenem, així, donar veu i visibilitat a tots aquests col·lectius".
La comunicació amb visió de gènere, una eina que obre mons

Avui es posa en marxa un antic projecte que algunes dones periodistes de Catalunya, quan va néixer l’ADPC, ens havíem plantejat com un dels nostres projectes que no vàrem poder dur a terme per qüestions de prioritats. Dues companyes, Tona Gusi i Carolina Barber, es van replantejar la idea, la van estudiar i dissenyar i, ara, agafa cos gràcies a l’impuls de l’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores - Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que compta per al desenvolupament i des de l’inici amb l’aportació d’altres xarxes internacionals integrades a la nostra, com la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere i la Xarxa Europea de Dones Periodistes, entre d’altres. Així com les agències de notícies existents com AMECO (Espanya), CIMAC, CERIGUA , SEMLAC i d’altres de Llatinoamèrica, que ja ens han donat la seva conformitat per establir un sistema d’intercanvi i de difusió de notícies.

Què ha canviat en el món de la comunicació que ara sigui possible tirar endavant una agència de notícies amb visió de gènere? Doncs, en primer lloc, que hi ha experiències a Llatinoamèrica i a l’Estat espanyol que ens serveixen de referent, que les dones que ens dediquem al periodisme i a la comunicació tenim clar que les xarxes ens han obert nous camins, nous horitzons en la manera d’informar sobre tot allò que envolta les nostres societats i, en especial, que tenim molt clara la nostra voluntat d’obrir nous mons a través de la informació que contempli una altra mirada informativa, és a dir, que les informacions que transmetem per mitjà de La Independent tracti totes les notícies, tots els problemes, totes les actualitats que afecten el conjunt de la població ?dones i homes? amb perspectiva de gènere. La qual cosa, a més a més, ens porta a consolidar lleis que proclamen la igualtat i que, fins ara, no acaben de ser reflectides tenint en compte que les dones formem part d’aquestes societats gràcies a la cada vegada més sostensible incorporació al món laboral, professional, polític, cultural i econòmic dels nostres dies.

A La Independent partim del teixit associatiu de periodistes i de comunicadores, però també de l’associacionisme de les dones i d’aquells col·lectius que treballen en defensa dels drets humans, que són, cal recordar-ho, drets de les dones sovint oblidats, especialment a les zones en conflicte, així com de tots aquells que lluiten per la defensa de la llibertat, la democràcia, la justícia i la pau. Pretenem, així, donar veu i visibilitat a tots aquests col·lectius.


Tot allò escrit fins ara és la nostra declaració d’intencions que defineixen clarament els nostres principals objectius establerts en dues grans àrees: La Independent-Notícies i La Independent-Produccions. El projecte és ambiciós i pretén, com ja hem assenyalat, omplir un buit important que les xarxes socials ens permeten i deixar clar que volem ser un referent informatiu i comunicador. Alhora i en l’apartat de Produccions volem establir unes línies de treball que ens han de permetre dur a terme cursos de formació i capacitació, publicacions, documentació, estudis vinculats als organismes universitaris, consultories....

La Independent, doncs, neix amb la voluntat de servei al país i a tots els territoris de llengua catalana, en el més ampli sentit de la paraula, i sobretot amb la idea de servir de pont entre cultures amb un equip de dones i d’homes, professionals del periodisme i de la comunicació, que han fet de la necessitat una virtut de servei compartida: la de tractar la informació amb visió de gènere amb professionalitat, rigor, pluralitat i amb l’ètica que la professió periodística ens exigeix. La Independent, conseqüentment, és el millor nom que podíem posar a aquest nou projecte comunicatiu català i en català. I es fa en una data assenyalada, l’Onze de Setembre, com a mostra de la nostra voluntat de servei al país i a la seva gent.

Montserrat Minobis i PuntonetDiari de Cubelles


Assabentats d’un fet vandàlic que ha tingut lloc aquesta nit ,aprofitant que tot Cubelles dorm ,unes persones no identificades ha tallat la senyera que ahir va lluir en el campanar. Desconeixem els motius pro si qualificar aquets fets , d´ una falta absoluta de respecta cap a al símbol de Catalunya ,cap a la nostre identitat i cap al veïns de Cubelles i una mostra evident de desconeixement de la Historia d´ un país i on homes i dones han lluitat per ell a traves dels segles . El costumari català ,ric a la nostre llengua disposa de qualificatius per determinades actituds i que descriuen a qui van dirigides pro no val la pena mostrar-les a gent emparats amb la foscor !
La senyera el proper any tornarà a lluir en el campanar ,per moltes estisorades! sempre ens queda el 11 de setembre a Cubelles tots els anys al calendari.

Cubelles commemora la Diada Nacional de Catalunya

Notícies - Alcaldia
13/09/2010
El matí del dia Onze de Setembre mentre a la plaça del Mercat tenia lloc la trobada de col·leccionistes de plaques de cava, a la plaça de Santa Maria a peu del campanar i davant de l’estàtua El geni i la força bruta van celebrar-se els actes institucionals de commemoració de la Diada Nacional de Catalunya.

La jornada va començar amb l’actuació del Cor l’Espiga, entitat que enguany celebra el 110è aniversari, i la tradicional hissada de la senyera al campanar de l’església de Santa Maria al ritme de l’himne dels Segadors. Tot seguit, després del parlament de l’Alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, va fer-se l’ofrena floral a peu del monument. Una vintena d’entitats locals, a més de la majoria de partits polítics del municipi, van dipositar els seus rams i coixins de flors. L’acte va finalitzar amb una cantada conjunta de l’himne de Catalunya entre el nombrós públic que es va acudir a la commemoració de la Diada Nacional.

Acte vandàlic

La jornada però, va registrar un incident el vespre del mateix dia 11. Un grup de persones va tallar la base de la senyera que cobria un dels laterals del campanar, la van fer caure i se la van endur. La policia està investigant els fets amb l’objectiu d’identificar els autors de l’acte vandàlic.
La trobada de plaques de cava va resultar tot un èxit. Col·leccionistes es van apropar a intercanviar les seves plaques .a la plaça del mercat. També l’adquisició de plaques apreciades va ser puntual .Les plaques o pirules que l´ entitat de dones La Fita emet tots els anys van ser punt d´ atenció ja que formen part d´ una edició limitada que cada any es exhaurida en poc temps. Aquí teniu unes imatges ...

12.9.10

ENTITATS DE CUBELLES A LA OFRENA

españa

Si toquen les campanes a mort molts veïns i veïnes mantenen l’atenció i el boca orella ens fa arribar la noticia mai volguda molt aviat .Suposa dir un adéu a un vileta o vilatana, una persona apreciada per la comunitat i que aplega al seu acomiadament ,família,amics amigues. Aquesta vegada ,una dona molt coneguda i apreciada , Rosita Sicard ens ha deixat. Referències, moltes i bones .Dona amb caràcter i voluntariosa va engegar i també implicar a d’altres dones en els tallers de labors a la Caixa del Penedès conjuntament amb una professora excepcional ,Cecilia ,desapareguda prematurament fa uns anys, i que va conduir un taller amb un bon tou de dones a fer treballs artesans de puntes de coixí difícilment superable .Per aquest motiu l’associació de dones La Fita li va atorgar a Rosita Sicart l´agulla de plata de La Fita ja fa uns anys . Tenia unes mans privilegiades, per portar a terme labors i en tenim mostres evidents. Fins fa poc encara podies veure traves de la finestra de la casa on vivia en ple nucli antic al capvespre ,mans a la feina i ja amb uns ulls un pel fatigats per l’edat que no perdona.
Rosita ,sempre recordarem la teva careta il·lusionada per participar amb la Mostra que tots els anys organitzàvem i que avui per avui difícil de portar a terme de nou per la carència d un espai apropiat per la dimensió que suposava de participació de puntaires Esperarem temps mes propicis i llavors et trobarem a faltar de nou ,com també a d’altres companyes teves que van marxar abans , Cecilia , Teresa,Margarita,Montse totes elles molt recordades .
Dóna-les abraçades de part nostre....
Associacio Dones La Fita