8.12.07



Exposició itinerant

Lluis Companys

i la seva època 1882-1940

M.Trives/Diari de Cubelles
A la sala de la Rectoria podem visitar una excel·lent exposició promoguda per la CCEPC amb una bona part del recull de fotografies que es van recollir dels centres i instituts d´ estudis de les terres de parla catalana durant l´ any 2002 amb motiu de ¨la campanya de recollida i documentació de fotografies ¨de Lluis Companys i la seva època¨.

Ahir en motiu de la presentació per part de Joan Vidal sobradament conegut a Cubelles i membre actiu dels amics del Castell varem assistir a la presentació a Cubelles de la citada exposició composada per un plec de panels distribuïts per tota la sala de la rectoria. Us adrecem a que com nosaltres ús doneu una volteta per aquesta sala. Val la pena !!!
DIA A DIA
XAVIER GRAU
Regidor de l'Ajuntament
de Cubelles


AL MAR
Una bona amiga ha tingut l'elegància d'enviar-me una fantàstica fotografia de la platja de Cubelles. És una foto clara, tranquil.la, lluminosa i segurament captada en algun raconet del nostre litoral que molt sovint amb les presses no apreciem. La imatge estira l'atenció ràpidament pel seu esquadrament esviaixat, amb quatre onades que s'escapen en primer pla i quatre més que fuguen al fons. La foto no mostra aquesta especial sorra finíssima component principal de les platges cubellenques. La nostra imatge té en primer pla pedres i pedretes, còdols arrodonits que els pas del temps i de les tempestes han apilant al costat de casa nostra. Entremig d'elles s'endevinen alguns branquillons, algunes restes de fustes i de fustetes que haurien de ser restes de vells naufragis ocorreguts milles enllà... Però l'interès definitiu, l'atracció rotunda d'aquesta serena imatge és la que apareix al fons, a tocar de l'horitzó: un senzill i menut veleret que traspassa el quadre i fuig cercant nous vents. Cubelles té el goig i la sort, la immensa fortuna, d'estar tocant al mar i aquest veler blanquíssim és el vaixell de sempre, la barca del record, que ens manté entretinguts entre l'esperança i la il.lusió de saber que sempre hi ha un mar enllà. No fa encara un mes que divuit intrèpids navegants oceànics van salpar de Barcelona i, passant pel nostre mateix litoral, s'afanyen a completar una volta al món sense escales, sense assistències, brindant per la seva pròpia perícia i la seva pròpia sort. Al mar diuen, no hi ha enemic petit. Ni a terra. Al mar, però, hi ha tot l'espai per a l'amor del vell Sabina que posa totes les onades al nom de la seva estimada i també hi ha més temps per a pensar i repensar, com va dir Raymond Radiguet, "a quina edat es té el dret a dir que un ha viscut". .-39

Gracès Maria, per aquesta i per totes les fotografies.

www.barcelonawordrace.com


contadores webcursos gratisfotosavisos gratisjuegos gratiscontador gratis



M.Trives/Diari de Cubelles

Similituds

Es ben curiós les imatges de dos ponts encara no realitzats i que tenen una certa similitud oi ?

Tan un com l´ altre tenen un propòsit, unir dues lleres. A Cubelles estem en un moment en que les necessitats reals de desplaçament de ciutadans entre barris i l´ aprovació inicial en el seu moment del projecte inicial del pont per part de tots els grups politics a l´ anterior govern i l´ aprovació definitiva en el últim ple per part del nou govern , sembla ser qüestionada per la seva ubicació en un determinat indret ,per un grup de ciutadans i també per algún que altre grup polític ,que valgui dir que en el seu moment va optar i va decidir donar el seu suport en l´ aprovació inicial i que ara sembla que treu totes les flors del Foix al carrer per si algú els hi compra .

Bé amb el màxim de respecte cap a les opinions del sí i del no i a la legitimitat de mostrar discrepàncies , jo mateixa sempre he manifestat que m´ agrada la desembocadura tal qual sense barreres, ni les del tren m´ agraden , tinc en compte de no oblidar que es convenient un pont i que la decisió no pot tardar més degut a la falta d´ unes infraestructures no resoltes en el seu moment i que permetin unes vies rapides d´ accés a zones poblades,a un institut i a uns serveis que no poden estar atesos sense una via de comunicació immediata.

Molts ciutadans volen el pont i les raons son obvies i possiblement una vegada realitzat agradi a tothom fins i tot als que avui es mostren en desacord.Esperem.

7.12.07



Deltebre, Sant Jaume d'Enveja



La Generalitat licita les obres del pont sobre el riu Ebre que unirà Sant Jaume d'Enveja i Deltebre



ISABEL FERNÁNDEZ (laMalla.net)



El Diari Oficial de la Generalitat publica aquest divendres l'anunci de licitació de les obres d'un nou pont sobre l'Ebre que permetrà unir els municipis de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, amb una inversió prevista de prop de 20 MEUR. Aquest pont, de 250 metres de longitud i 19 metres d'amplada, serà una alternativa a l'actual pas de barca entre les dues poblacions i també està concebut com un ample passeig sobre les aigües del riu. Es preveu adjudicar les obres el febrer vinent i començar-les durant la primavera, amb un termini d'execució de 18 mesos.
Aquest projecte, impulsat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, evitarà l'actual recorregut per carretera de més de 20 quilòmetres passant per Amposta i permetrà afavorir la mobilitat del Delta i millorar la connexió entre dos municipis propers físicament, però separats pel riu. La Generalitat considera que aquesta iniciativa pot significar un motor per al desenvolupament econòmic de les dues poblacions, ja que facilitarà els desplaçaments regulars. També potenciarà els valors paisatgístics i culturals de l'entorn.


Les particularitats del nou pont


El pont serà de tipus fix i estarà ancorat en si mateix, amb el tauler suspès mitjançant un sistema de cables. La seva estructura és mixta, formada per un calaix metàl·lic i una llosa superior de formigó armat. Tindrà una longitud total de 250 metres i una amplada de 19,3 metres, estarà format per tres trams. Els extrems tindran una longitud de 69 metres i el tram central, de 112 metres. El pont comptarà amb un gàlib nàutic lliure de 12 metres en un tram central de 56 metres, per tal permetre el pas d'embarcacions.

ASSISTÈNCIA DE CUBELLES AL CONGRES PER LA CIUTADANIA


El Paper dels municipis en l´integració dels immigrants


L´alcaldessa Maria Lluïsa Romero i el regidor d´Urbanisme Miguel Ángel López, van assistir al congres celebrat a l´IFEMA de Madrid, envers l´integració dels immigrants en els municipis. El congrés es va fer els dies 28, 29 i 30 de novembre.

Van obrir l´acte inaugural, la Directora General d´integració dels immigrants, el President de la Federació Espanyola de Municipis i la Secretaria d´Estat d´immigració i emigració.

Cal recordar que el percentatge d´immigrants a Cubelles, que actualment te una població de 13.700 habitants empadronats, es del 12,5 per cent, sen un terç d´ells, de l´Europa comunitària.

La visita es va complementar amb una entrevista amb els responsables de la Direcció General de Costes i Ports, del ministeri de Medi Ambient, on es va parlar del estat del futur port esportiu de Cubelles i de la problemàtica de les inundacions al litoral per tempestes marines.

Durant l´estància a Madrid, l´Alcaldessa i el regidor d´Urbanisme, van ser invitats per la Diputada Isabel López, a dinar al Congrés dels Diputats, on van fer taula amb diverses diputats del partit socialista, portaveus d´Industria, Medi Ambient i del Pacte de Toledo.

Maria Lluïsa Romero, considera molt positiva per Cubelles la visita a Madrid i agraeix als companys socialistes, la atenció rebuda.

Trobareu aquesta informació a

http://socialistes.cat/
MANUEL VICENT

Náufrago

MANUEL VICENT 02/12/2007

Ante todo, un líder político debe dar la sensación de fortaleza, de confianza y de seguridad en sí mismo. La bondad natural no es una virtud muy apreciada por la opinión pública, salvo por algunas abuelas en el chocolate a media tarde. Nunca viene mal que un líder político sea profundamente honrado, pero ninguna cualidad privada sirve de nada si el ciudadano no percibe que ese señor al que va a votar le salvaría en una tempestad si fuera capitán de barco o encontraría una salida con el ánimo levantado en medio de una catástrofe. La fortaleza del político debe estar lo más alejada posible de los gritos y los puñetazos en la mesa, que en la mayoría de los casos sólo ocultan un miedo consolidado. La cólera hay que administrarla en voz baja, como sucede con las blasfemias anglosajonas. King Kong se apaleaba el pecho cuando creía que le iban a birlar a la novia. La dureza de una persona, hombre o mujer, está en la mirada. Por otra parte, un líder político debe usar casi todo su talento en escoger a sus colaboradores y expertos en cada materia y el resto en escuchar al más inteligente y hacer cumplir lo que éste le aconseje sin dar señales de duda o vacilación. Mandar es un instinto. Se tiene o no se tiene. Es un don animal, que equivale sentirse amo de una camada. Quien carece del gen de mando, al dar una orden, se lleva un susto si le obedecen. Cuando se tiene poder y autoridad, gobernar es una cuestión de olfato. Son muy famosos estos consejos de Maquiavelo: si no eres amado, procura al menos ser temido y si te ves obligado a hacer un daño que éste sea contundente y rápido para que el ciudadano lo olvide pronto, pero a la hora de hacer el bien trata de dosificarlo lentamente, poco a poco, para que la opinión pública lo entienda como una felicidad duradera. En medio de la histeria que se va a desarrollar en la próxima campaña electoral, pregúntate cuál de los dos candidatos sería capaz de salvarte si te estuvieras ahogando. Desconfía del que grite o bracee más. La victoria no estará de parte del gallo que mejor maneje los espolones, sino del que más serenidad imparta. Dale el voto al que demuestre que sabe realizar la maniobra de hombre al agua, porque en el fondo, como elector, no eres más que un náufrago.

6.12.07


L'Arboç

7-11 de desembre de 2007

La festa de la punta al coixí

Manel Carrera (festes.org)

La Fira de Santa Llúcia de l'Arboç és una fira que tot i tenir un origen ramader, en l'actualitat ha esdevingut un referent en les celebracions festives del gremi de la confecció mitjançant les puntes al coixí. Cada any milers de puntaires vingudes d'arreu del país es troben per compartir una intensa jornada. Tot i que Santa Llúcia no és la patrona de les puntaires, a l'Arboç van voler aprofitar la forta implantació de l'art de les puntes al coixí al municipi, reconegut internacionalment per la qualitat dels seus acabats, per dotar de continguts a la Fira de Santa Llúcia, una fira de caràcter ramader que havia quedat buida de continguts per la progressiva disminució del bestiar i els ramaders al poble.


Els actes centrals de la Fira de Santa Llúcia de l'Arboç s'estructuren al voltant del fet puntaire. L'epicentre de la celebració són les trobades de puntaires que aquest dies tenen lloc al municipi. Dissabte es fa una trobada infantil de puntaires i diumenge té lloc la Trobada de Puntaires, una de les concentracions que per la seva envergadura és una de les més importants d'entre les que es fan al país. A la trobada de l'Arboç per Santa Llúcia, hi participen prop d'un miler de puntaires vingudes d'arreu del país que aquest dia comparteixen experiències amb les col·legues.


A la Fira de Santa Llúcia hi participen dues figures festives que estan relacionades amb l'art de les puntes de coixí. En primer lloc, la geganta vella, que es diu Llúcia i que va estar estrenada el 13 de juny de 1827. En segon lloc la gegantona Teresa, una figura que representa a la puntaire de l'Arboç Teresina Urpí i que és a càrrec de la Colla de Gegants i Nans de l'Arboç.


Durant tots els dies que dura la fira es pot visitar el Museu de Puntes al Coixí de l'Arboç, tota una institució al poble. El museu, que va ser inaugurat l'any 1994 està situat al segon pis de la Casa de Cultura i acull bona part del patrimoni que, almenys des del segle XVIII (data en què hom situa la tradició puntaire), anaren trenant les artesanes de les puntes al coixí arbocenques. Actualment, el museu acull més de 500 obres úniques i excepcionals (jocs de llit, mocadors, ventalls, mantellines, aplicacions, albes, tapets...). Per la seva diversitat i qualitat les peces mostren al visitant la destresa que caracteritza les puntaires de l'Arboç. Una de les sales del Museu alberga una exposició dedicada a Damina Prats, una puntaire de l'Arboç que, a mitjans del segle XX, va destacar en la lluita per recuperar la dignitat de la professió a mitjan.


Juntament amb el Museu de les Puntes hi ha l'Escola de Puntaires, una organització fundada l'any 1941 i que té per objectiu la formació de les puntaires més joves.

http://www.lamalla.net/

5.12.07











CUBELLES

Quarta fira del comerç just de Cubelles
El dissabte 15, de 10 a 6 de la tarda i el diumenge de 16 de desembre, de 10 a 2 al casc antic.

VD - 02/12/2007 17:14:59

La 4ª Fira de Comerç Just i Solidaritat del municipi de Cubelles és presenta enguany amb un canvi de dates, concretament el 15 i 16 de desembre, al casc antic de Cubelles.

vd
4a Fira de Comerç Just i Solidaritat de Cubelles

Aquestes dates suposen per molts de nosaltres un temps de compres (amics desconeguts, tió, regals d’empresa, arbre de Nadal, etc.) però al mateix temps les festes nadalenques son un temps de reflexió i de connexió amb els més desfavorits.
És aquí on el municipi de Cubelles pretén apropar les diferents entitats (associacions i ONG’s) que treballen en el Comerç Just i la Solidaritat dels països subdesenvolupats.
Com a contribució a un desenvolupament sostenible el Comerç Just representa una alternativa eficaç d’ajuda al desenvolupament, contribuint a reduir la pobresa i a millorar les condicions laborals en el món en desenvolupament.
El comerç internacional no beneficia a tots en el món. Moltes persones viuen en la pobresa, no són tractades amb dignitat i no reben unes rendes justes pel seu treball. Això ha donat lloc al sorgiment del concepte Comerç Just, que pretén garantir que els productors en els països menys desenvolupats rebin un preu just que no només reflecteixi els costos reals de la seva producció i treball, sinó que també faci possible una producció socialment justa i medi ambientalment correcta.
Un nombre creixent de productes de Comerç Just, com el cafè, el te, la fruita, els sucs de fruita, els aperitius i els articles d’artesania estan disponibles en els mercats europeus. La UE és amb diferència el major mercat per a productes de Comerç Just, representant un 60 a 70 % de les vendes mundials.. Des de l’any 2000, el mercat de productes de Comerç Just ha crescut a un ritme del 20% anual, amb un valor minorista total de 660 milions d’euros. El 6 de juliol de 2006, el Parlament europeu va adoptar una resolució sobre el Comerç Just i Desenvolupament (A6-027/2006) expressant el seu suport total del Parlament al concepte Comerç Just i oferint una definició utilitzable.
Un grup de dones artesanes de Bangla Desh, en un missatge a IFAT, van dir:
no volem caritat, no volem ajuda. Volem autoestima per a tenir una vida respectable i decent, per a treballar pels nostres somnis, per a ser reconeguts i apreciats pels nostres esforços. Com vostè, volem un món més just
Esperem que aquesta Fira us ajudi a fer realitat els desitjos d’aquestes dones i al mateix temps pugui ajudar a les diferents ONG’s a desenvolupar els seus projectes.

www.vilanovadigital.com

4.12.07



M.Trives/Diari de Cubelles

Ahir a les vuit del vespre es va inaugurar oficialment les noves dependències de l'Oficina de Participació Ciutadana. La Regidoria ja treballa fa anys en la millora d´ aquest servei en els baixos de l’Ajuntament i aquesta nova ubicació al Centre Social suposa tal com va dir Xavier Grau regidor de Participació Ciutadana ¨ fer un pas més per millorar i dignificar les instal·lacions d'atenció a la ciutadania ja que un dels acords fonamentals del govern és la millora dels espais d’informació, comunicació i d'atenció ciutadana¨

La informació i l’atenció als ciutadans, i l’ impuls de polítiques de Participació Ciutadana per facilitar al ciutadans l´ accés a la informació i establir noves vies i recursos a l´ abast de tothom han sigut els objectius de la Regidoria de Participació Ciutadana en els últims anys ,i les paraules de Xavier Grau responsable d´ aquesta Regidoria reafirman que s’ha prioritzat el tema de la participació perquè ¨el govern està convençut que l’atenció al ciutadà s’havia de millorar de manera urgent¨

Mª Lluïsa Romero ,alcaldessa de Cubelles conjuntament amb els seus companys de Govern Xavier Grau ,Joan Albet, Noemí Cuadra,Joan Besòs,Miguel Angel López ,Prudencia Carrasco i Joan Rodriguez Serra i amb la presencia d´alguns representants polítics del municipi ,treballadors del Ajuntament i de ciutadans interessats en conèixer de prop les noves instal·lacions van omplir sobradament les dependencies.
Trobareu les dependencias de la O.P.I.C a la primera planta del Centre Social (C. Joan Roig i Piera, 3-5).

3.12.07

M. Trives/ Diari de Cubelles

Fa dies que ens ha deixat Candel. Isabel Clara Simó va publicar al Diari Avui un article entranyable. Uns apunts que només son escrits si estimes al amic que ja no tens al teu costat i al que admires. També ens dona a conèixer un Candel proper, estimava Catalunya i a la gent senzilla ,la dels carrers i barris marginats i la d´ altres indrets ,que com ell van arribar un dia a on trobar una terra que els va acollir ,i una llengua que va ser la seva .
Llegiu ,ús agradarà...











Adéu, Candel, amic

Isabel-Clara Simó


La mort de Paco Candel no ha estat una sorpresa per als qui seguíem de prop l'evolució de la seva malaltia, car sabíem que tenia la salut tan deteriorada que ja no hi cabien les esperances. De Candel m'agradaria destacar-ne quatre obvietats, que no per òbvies són menys importants. La primera és l'enorme quantitat de gent que l'estimaven, tenint present que entre els seus amics n'hi havia de diverses tendències polítiques. La segona és que el seu nom figurarà per sempre en la historiografia catalana per la seva aportació sobre allò que va encunyar com els altres catalans, car va ser el primer que va retratar els patiments, les esperances i l'evolució dels immigrants procedents d'Espanya i que ho va fer des de dins, perquè va ser un d'ells i els coneixia tan bé com a si mateix. La tercera és que, ultra aquesta aportació, Candel ens ha deixat un nombre molt elevat de llibres literaris, sobretot novel·les, algunes d'una rellevància literària molt notable. I la quarta és que Candel va estar sempre al costat dels marginats i els qui patien, i així ho va palesar en la seva abundant col·laboració en la premsa.

Quan jo el vaig conèixer, Candel, procedent del Racó d'Ademús i castellanoparlant, em parlava en castellà; pocs anys després, em parlava en català; i anys després va escriure alguns llibres en català, formant part així de la literatura catalana. Aquesta evolució la va fer sense esforç, no per servir els interessos de ningú sinó per simple amor al país, Catalunya, que era, com és evident, el seu propi país. Recuperar i divulgar la seva obra és ara una tasca cívica que hem de fer entre tots.
·
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 23. Dissabte, 24 de novembre del 2007
Altres Informacions

La població de Cubelles segueix augmentant i ja hi ha més de 11.000 persones censades
Augmenten els contractes indefinits i l'atur no pateix variació significativa, malgrat que es manté per sobre de la mitjana comarcal, catalana i espanyola

La població de Cubelles ha augmentat en més de 4.800 habitants des del 2001, el que representa un increment de més del 40%. L'augment és del 11,5% entre els anys 2005 i 2006. Aquesta és una de les moltes dades que s’extreuen de la síntesi d’indicadors de Cubelles, publicada recentment. Si l’any 2001 Cubelles comptava amb una població censada oficialment de 7.028 persones, avui ja en són 11.835.

D’aquests més de 11.000 habitants, un 15% és població d’entre 0 i 14 anys, un 72% entre 15 i 64 i un 12% major de 64 anys. Destaca que es redueix l’envelliment de la població cubellenca, ja que la població jove augmenta més d’un 11% i la d’edat avançada no arriba al 10%.

Pel que fa al mercat de treball de Cubelles destaca el descens de contractació en el sector de la construcció en un 20%. En el sector serveis, en canvi, l’augment és del 22% i ja representa el 70% del total. Si ens fixem en els tipus de contractació, els contractes indefinits augmenten un 30% mentre que els temporals tan sols augmenten un 13%. Es dobla la contractació de menors de 19 anys respecte el 2005 i es redueix la contractació de persones entre els 25 i 45 anys.
La creació d’empreses segueix creixent a Cubelles. En el segon trimestres del 2007 ja n’hi ha 342, 27 més que el mateix període de l’any anterior.

Finalment, la taxa d’atur a Cubelles es situa en gairebé el 13%, per sobre de la taxa del Garraf que és del 9%, del català, que es situa en el 7% i el de l’àmbit estatal que és del 9%. Més del 45% dels aturats de Cubelles són persones entre 25 i 39 anys. Estratificant les dades per edat i sexe, s'observa que l’atur registrat a Cubelles es redueix en els homes en totes les franges.En canvi, en el cas de els dones, augmenta en totes les franges d’edat excepte en les menors de 25 anys que es redueix un 25%.

Ràdio Cubelles

contadores webcursos gratisfotosavisos gratisjuegos gratiscontador gratis

Primer dia laboral en què el servei de Rodalies de Renfe es restableix

Quan la normalitat és notícia

MARIA ALUJA

Renfe afronta avui el primer dia laboral amb el servei restablert de les línies 2 sud (Sant Vicenç de Calders-Barcelona), la línia 7 (Hospitalet-Martorell) i la 10 (Barcelona-Aeroport). Després de 44 dies, 100.000 usuaris podran desplaçar-se sense necessitat de fer transbord i d'incrementar el temps dedicat al trajecte per anar a la feina o a la universitat. No tenen la mateixa sort els 60.000 usuaris de la línia Llobregat-Anoia de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), afectada també per les obres de l'AVE i que es preveu que es restableixi a començaments de març.

Coincidint amb la manifestació convocada per la Plataforma pel Dret a Decidir, en protesta pel caos ferroviari, Renfe va iniciar dissabte la recuperació de les tres línies que han estat tallades des del 20 d'octubre i dels trens de mitja i llarga distància que passen pel tram entre l'estació de Sants i de Bellvitge. Durant el cap de setmana, el servei ha funcionat "amb normalitat" i s'han pogut detectar i solucionar petits desajustos, segons Renfe. Així, sembla que tot estar a punt per afrontar l'afluència de viatgers d'un dia laboral.
Finalment, el període de temps que el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, preveia que duraria el tall de les línies de Rodalies, ha passat d'un mínim de 7 dies a més de 40 dies. Però, els trens trigaran a fer el trajecte el mateix que abans dels talls, és a dir, uns 15 minuts més del que era habitual abans que comencessin les obres de l'AVE. Com a mínim, fins que aquestes no acabin, els usuaris no hauran de pagar el bitllet.
Els que encara no poden tornar a "la normalitat" són els usuaris de la línia Llobregat-Anoia de FGC, que hauran de continuar utilitzant l'autobús entre les parades de l'Hospitalet i d'Europa fins a inicis de març. La compensació que reben aquests usuaris, a més, és d'un bitllet gratuït per cada tres que comprin.
Supressió dels transbords en autobús
La normalització del servei de trens comporta la supressió de tots els transbords per autobús, encara que Renfe i Adif mantenen un pla de contingències que s'anirà adaptant progressivament a la normalització del servei, per oferir una ràpida resposta davant possibles incidències. De moment, fins el dimecres 5 de desembre, es mantindrà el pla alternatiu d'autobusos per si hi ha algun problema, si no és així, els viatges només es podran fer amb tren.

Publicat 03/12/2007

www.lamalla.net

2.12.07

Per motius de renovació del blog ,afegiu aquesta pàgina en acabar la lectura a ¨Meus Preferits¨ si voleu consultar els continguts de Diari de Cubelles de nou .

Gracies per la vostre atenció

Por motivos de renovación del blog ,añadid esta página tan pronto finalizeis su lectura a ¨Mis Favoritos¨ si quereis consultar de nuevo el contenido de Diari de Cubelles

Gracias por vuestra atención



Diari de Cubelles

M.Trives/Diari de Cubelles


Dues referències a la manifestació multitudinària d´ ahir a Barcelona aparegudes a dos mitjans de comunicació .Recomanable la lectura.






Marxa massiva per reclamar infraestructures dignes

laMalla.net



Centenars de milers de persones han participat aquest dissabte en la marxa convocada per la plataforma pel Dret a Decidir amb el suport de més de dues-centes entitats i partits polítics. Amb el centre de la ciutat ple de manifestants, ha començat l'habitual ball de xifres: la plataforma parla de 700.000 persones, mentre que els diferents cossos policials baixen la xifra d'assistents fins als 200.000.

Intel·lectuals, polítics i ciutadans han començat a desfilar des de la plaça Urquinaona de Barcelona poc després de les cinc de la tarda i han baixat per la Via Laietana en direcció a l'estació de França. En acabar la marxa s'ha llegit un manifest on s'ha reclamat el traspàs de les infraestructures a la Generalitat, la priorització del transport públic, la publicació de les balances fiscals i que la Generalitat sigui qui recapti tots els impostos a Catalunya.
La marxa ha tingut lloc en un ambient festiu. Amb senyeres, globus i algunes pancartes, els manifestants han avançat en tres blocs, l'últim dels quals format pels partits polítics. Tot i que els partits han mantingut un perfil discret, la seva presència ha estat notòria a la manifestació. Hi eren presents CiU, ERC i ICV, mentre que no hi eren el PSC, el PP i Ciutadans. Al capdavant de la manifestació han desfilat unes 500 personalitats del món artístic, cultural i esportiu, entre elles el filòsof Rubert de Ventós, l'historiador Manuel Cuyás, l'escriptor Vicens Villatoro, la cantant Núria Feliu o el president del F.C. Barcelona, Joan Laporta. En un segon bloc hi havia representants de les 200 entitats que han recolzat aquesta manifestació. L'últim bloc era el dels partits polítics. Entre els líders que han participat en la manifestació hi havia el vicepresident de la Generalitat i president d'ERC, Josep Lluis Carod-Rovira, el conseller de governació i secretari general d'aquest partit, Joan Puigcercós i el candidat de la formació independentista al Congrés, Joan Ridao. També hi han assistit el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, el coordinador general d'EUIA, Jordi Miralles, i el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Entre els dirigents de CiU que han participat a la marxa figuren l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, el president de la coalició nacionalista, Artur Mas, i el secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida.
En el manifest que s'ha llegit en acabar l'acte, s'ha denunciat el mal estat de les infraestructures ferroviàries i viàries de Catalunya dependents de l'Estat, atribuït a la falta d'inversió dels successius governs d'Espanya, i s'ha criticat el "menyspreu" de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. També s'ha recollit una petició expressa perquè les xarxes de transport siguin traspassades a la Generalitat, perquè siguin publicades les balances fiscals i perquè el govern català recapti i gestioni tots els impostos que paguen els catalans.

Publicat 01/12/2007

Temps

Una multitud ocupa el carrer per expressar un cúmul de cabrejos

1• Més de 200.000 persones exigeixen el dret de decidir, millores a Rodalies i la dimissió d'Álvarez
2• Maragall, Pujol i líders de CiU, ERC i ICV-EUiA participen en la marxa, només superada per la d'Iraq


MÉS INFORMACIÓ

MARC ANDREU / JOSE RICO
BARCELONA

Només en les manifestacions contra la guerra de l'Iraq va sortir més gent als carrers de Barcelona. Al marge de la inevitable guerra de xifres --200.000 manifestants va fixar la Guàrdia Urbana, 700.000 els organitzadors i 236.000 EL PERIÓDICO (vegin el gràfic de la pàgina 4)--, el cert és que una pacífica multitud de ciutadans, socialment i ideològicament molt transversal, va omplir ahir a la tarda el centre de la ciutat sota el lema Som una nació i diem prou! Tenim el dret de decidir sobre les nostres infraestructures.
A la marxa, convocada per la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) i amb el suport de gairebé 200 entitats, a més de CiU, Esquerra, ICV-EUiA i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), hi van assistir molts polítics. Però la van protagonitzar ciutadans sense adscripció i la van encapçalar intel.lectuals, artistes i famosos, en la seva majoria de l'àmbit nacionalista, però no únicament: van aguantar la pancarta de la PDD des del president del Barça, Joan Laporta, fins a l'exsenador socialista Jaume Sobrequés, de l'historiador Joan B. Culla al politòleg Jordi Sánchez, i de la cantant Núria Feliu a l'actriu Carme Sansa.
Entre la multitud hi havia els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall --gairebé d'incògnit, acompanyat de l'editor, exdiputat del PSUC i impulsor de Ciutadans pel Canvi Xavier Folch--. També el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, tots els consellers republicans i l'ecosocialista Francesc Baltasar, així com els màxims dirigents de CiU, Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida, i les cúpules d'ERC i ICV-EUiA. Amb l'excepció de Joan Saura, conseller d'Interior al comandament d'un discretíssim dispositiu dels Mossos.
SOBIRANISTES, I MÉS
Van predominar de molt les banderes i proclames independentistes. Però les reivindicacions van ser molt diverses. Més enllà fins i tot dels quatre punts exigits al manifest, que van llegir primer els portaveus de la PDD, Mònica Sabata i Gerard Fernández, i d'altres fins a quatre cops més: el traspàs dels transports i infraestructures a la Generalitat, prioritzar en mobilitat el tren i el transport públic, la publicació de les balances fiscals i que Catalunya recapti tots els seus impostos.Durant les tres hores que va durar la protesta, uns manifestants en general molt tranquils però emprenyats, van cridar a favor de la independència de Catalunya, van cantar Els Segadors, van corejar proclames contra l'AVE i a favor de Rodalies i van demanar la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Al costat de pancartes demanant "democratitzar" el transport públic n'hi va haver de més concretes que al.ludien a les cues a la N-340 i reclamaven la variant de Vallirana.

Per llegir la resta del article clikeu a

CONVOCATÒRIA A BARCELONA DE LA PLATAFORMA PEL DRET DE DECIDIR