30.4.11

fotos/Luz Cassino
Lliurament dels premis del “15è Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2011” i la presentació del llibre “IV Recull de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2007-2010”.
Una bona entrada de públic . Totes les fileres de butaques ocupades. Molta participació a la convocatòria i un bon ambient de sala .Felicitacions a Radio Cubelles per la seva labor i la seva projecció cultural. ¨15è Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari .2011” i a mes la presentació del llibre “IV Recull de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2007-2010” va permetre conèixer de prop a il·lustradors locals i molt vinculats a Cubelles ,com Santiago Cereto,Antoni Ribas,Jaume Desola,Tomàs Castro i Shozo Somekawa autor de la portada del llibre d’aquesta edició.
Angie Raspall ,Montse Anto ,Dani Fonoll, Salvador Estalella sota la direcció de Josep Lluís Villanueva van posar la veu als poemes guanyadors i una participació musical a piano i veus per part d’alumnes del Taller Pizzicato .


Àngels Fuster directora de Radio Cubelles ,Xavier Grau regidor de Participació Ciutadana i Mª Lluïsa Romero alcaldessa de Cubelles, van fer de mestres de cerimònies ,anomenant guanyadors, donant els premis i felicitant als participants i entre bambolines Victor Lora supervisant que tot anés com calia ,Marc Machado i algun mes de Radio Cubelles amb llibres a les mans i que recomanem vivament no deixeu de comprar ,ja que us agradarà segur!29.4.11

fotos/ariu Diari de Cubelles 2010
A les 19h. al Cinema Mediterrani, arribarà el moment del lliurament dels premis del “15è Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2011” i la presentació del llibre “IV Recull de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2007-2010”. El mateix dia a les 20h. a la Rectoria s'oferirà una exposició i xerrada sota el títol “Helambu-Langtang: trekking pel cor del poble nepalí”.

El 30 d'abril a 18.30h. a l’església de Santa Maria el poble de Cubelles podrà gaudir d'un concert de l’Orquestra de Cambra del Garraf, que interpretarà “La mort i la donzella” amb la participació del Cor l’Espiga.


Puntaires, pintura i circ


Com ja és habitual, l’acte central de la Setmana Cultural de Cubelles tindrà lloc el primer cap de setmana de maig. El dia 1, els carrers del nucli antic acolliran la segona edició del Concurs de pintura ràpida, la XII Trobada de Puntaires, sardanes, la jornada de portes obertes de l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel i activitats per a petits i grans i tallers de màgia. A més, enguany, com a novetat, la sala d'actes de la Rectoria serà l’escenari del passi d’imatges d’Antoni Pineda del pas de Charlie Rivel per Cubelles. a càrrec d'Antoni Pineda.

La setmana cultural acabarà el cap de setmana del 7 de maig. Durant tot el dia, al Poliesportiu, hi haurà la primera Diada Cultural, amb activitats diverses, organitzades per l'Associació de Joves de Cubelles. I el 8 de maig, a les 18h. a l’església de Santa Maria, arribarà l'últim acte, el 7è Festival de Cant coral Vila de Cubelles amb la Massa Coral de Terrassa, Coral Juvenil Xalest d’Igualada, coral Casamanya d’Ordino i el Cor l’Espiga.28.4.11

foto/ David Borrat. Cobla D de Dones
PUNTADES DIARI DE CUBELLESCobla D de Dones: la primera cobla del món formada només per dones


La sardana, el ball nacional de Catalunya, ha estat i és encara un món bàsicament masculí. Els músics de cobla han comptat bàsicament amb la dona,només com a font d’inspiració de les seves composicions. Avui en dia, la majoria de cobles segueixen estant formades per homes, i com a molt, compten amb una o dues dones.


PUNTADES DIARI DE CUBELLES

La Diputació de Barcelona concedeix 103.000 € d’ajut a diverses iniciatives locals
La Diputació de Barcelona ha aprovat recentment la concessió de 102.991,71 € d’ajut a l’Ajuntament de Cubelles per diverses activitats locals emmarcades en el Catàleg de suports als serveis i activitats locals 2011. Un total de 23 iniciatives han estat subvencionades amb un import que oscil·la entre els 1.000 i els 20.100 €.

Font: http://www.cubelles.cat/

27.4.11

Article publicat per Vicenç Navarro a Público, el 29 juliol 2010
Aquest article assenyala que, en contra del que estan dient veus excessivament complaents, Espanya es gasta en sanitat pública molt menys del que li correspon pel nivell de desenvolupament econòmic que té (i això malgrat els avenços que s'han fet en els darrers anys). L'article assenyala possibles fonts de finançament per cobrir el dèficit de despesa pública sanitària, assenyalant que l'èmfasi mediàtic en el copagament ha ignorat altres alternatives que generarien més fons i serien més equitatives.
Hi ha una visió excessivament complaent de la sanitat espanyola que assenyala que Espanya es gasta ja en sanitat el que li correspon pel seu nivell de riquesa. Els que sostenen aquestes tesis presenten les últimes dades de l'OCDE (el grup de països més rics del món) que mostren que Espanya es gasta un percentatge del seu PIB gairebé idèntic al de la mitjana dels països de l'OCDE. Aquesta dada, però, és desorientador i poc significatiu. L'OCDE és un grup de països d'enorme diversitat en el seu nivell econòmic, incloent països com Mèxic i Xile, que tenen un PIB per càpita i una despesa sanitària molt baix. Per aquest motiu la mitjana sigui relativament baix, la qual cosa ens dóna una bona imatge, que és el que volen els que utilitzen aquest indicador.
L'indicador més valuós per mesurar el grau de desenvolupament de la sanitat pública espanyola és la despesa pública sanitària per habitant, comparant amb la mitjana de la UE-15, el grup de països de la UE de semblant nivell de desenvolupament al nostre. . I aquí sí que no hi ha raons per a la complaença. Continuem estant, juntament amb Grècia i Portugal, a la cua de la UE-15. Si en lloc de tal indicador escollim la despesa pública sanitària com a percentatge del PIB o el percentatge de la població adulta que treballa en sanitat veiem que també estem a la cua de la UE-15.
Aquest baix despesa pública explica la polarització per classe social de la sanitat espanyola, de manera que el 30% de la població espanyola (la de renda superior) utilitza la sanitat privada, i el 70% restant, les classes populars (la classe treballadora i la majoria de les classes mitjanes), utilitzen els serveis públics. Aquesta polarització de la sanitat no és bona ni per a les persones de rendes superiors ni per a la majoria de la població, ja que, tot i que la privada sigui, en general, millor que la pública en confort (un llit per habitació hospitalària, per exemple ), temps de visita més llarg i llistes d'espera més curtes, i millor tracte personal, la pública és molt millor en la qualitat del personal i suport científic tecnològic que la sanitat privada, amb la qual cosa, si el lector cau malalt de veritat, li aconsello que vagi a la pública, tal com va fer el Rei d'Espanya.El que es requeriria seria una sanitat pública multiclassista que tingués el confort de la privada, mantenint la qualitat de la pública. Ara bé, per a això es necessita molt més diners. . En realitat, la subfinançament de la sanitat pública s'ha agreujat com a conseqüència de la crisi, la qual cosa ha forçat a les autoritats públiques a considerar diverses opcions per tal d'aconseguir recursos per a la sanitat pública. Una cosa que hauria ja haver-se fet des de fa temps (i que estava en els programes electorals dels partits d'esquerra, incloent el PSOE) era una major càrrega impositiva (i molt especialment dels sectors que s'han beneficiat més aquests últims anys de la gran bonança econòmica) que comportarà més recursos a l'estat. És escandalós que mentre que el percentatge en impostos que paga un treballador de la manufactura a Espanya sigui ja el 74% del que paga el seu homòleg suec, el d'un gran empresari sigui només el 38% del seu equivalent suec.
Una altra mesura que hauria de considerar és l'increment d'impostos finalistes sobre el tabac i l'alcohol, molt més baixos que en la mitjana de la UE-15. Una altra font d'ingressos hauria de ser el pagament que les mútues laborals controlades per la patronal haurien de fer a la sanitat pública, per tal de cobrir el cost d'atendre les malalties laborals, que signifiquen gairebé el 18% de tots els malalts hospitalitzats. Les mútues laborals (les entitats amb majors beneficis en el món mutual) no paguen-com haurien-aquestes despeses. Si ho fessin, aconseguirien uns ingressos a l'Estat considerables.


Els mitjans d'informació de més difusió han oblidat aquestes fonts d'ingrés, centrant-se en els copagaments (i molt en particular, el copagament d'1 euro per visita, quantitat que es justifica sovint com a mesura dissuasòria per reduir la demanda). S'assumeix erròniament que l'usuari espanyol abusa del sistema, prenent l'elevat nombre de visites sanitàries per habitant (9 visites) com a exemple d'aquest abús (la mitjana de la UE-15 és de 6 visites). . Però el que no es diu és que, d'aquestes nou visites hi ha, almenys tres, que en altres països les atén o bé una infermera o bé un administratiu, i que a Espanya, en canvi, les fa el metge. El metge està sobrecarregat, però això no vol dir que l'usuari abusi, ja que en altres països, les infermeres tenen major responsabilitat i els metges tenen major suport administratiu. Les reformes del sistema, prioritzant l'atenció sanitària comunitària, com s'està fent a Catalunya, és una manera de disminuir la demanda. D'altra banda, els que generen la demanda que ocasiona costos (farmàcia, proves clíniques, intervencions) no és l'usuari sinó el metge.En España ya existe el copago en farmacia y puede mejorarse en cuanto a su equidad.Però és erroni centrar-se en el copagament a costa de les altres intervencions públiques més generadores de recursos. Això no nega la importància que el copagament pugui tenir per aconseguir fons per a proveir nous serveis (com podologia o odontologia) sempre que els seus preus siguin regulats i que siguin equitatius. . El que no pot permetre és que continuem a la cua de la UE-15 en despesa pública. El risc de privatització i de manteniment de la polarització pública-privada no procedeix dels copagaments sinó de la desgravació de les mútues sanitàries privades, cosa que, a més de significar un cost a l'erari públic (qualsevol desgravació és un subsidi públic), incrementaria, encara més la polarització del sistema sanitari per classe social, la qual cosa seria un gran error.
Font : La sanidad española - Vicenç Navarro


*Vicenç Navarro ha sido Catedrático de Economía Aplicada en la Universidad de Barcelona. Actualmente es Catedrático de Ciencias Políticas y Sociales, Universidad Pompeu Fabra (Barcelona, España). Es también profesor de Políticas Públicas en The Johns Hopkins University (Baltimore, EEUU) donde ha impartido docencia durante 35 años. Dirige el Programa en Políticas Públicas y Sociales patrocinado conjuntamente por la Universidad Pompeu Fabra y The Johns Hopkins University. Dirige también el Observatorio Social de España26.4.11

fotos/arxiu Diari de Cubelles 2010


Segueixen els actes de la 37a Setmana Cultural
Després de la celebració dels actes programats al voltant de la diada de Sant Jordi, aquesta setmana segueixen els actes de la 37a Setmana Cultural. Els actes centrals d’aquesta segona fase del programa tindran lloc entre el 29 d’abril i l’1 de maig, quan es concentren els actes principals com la trobada de puntaires i les portes obertes a l’exposició del Charlie Rivel.

Tot i això, el 28 d'abril (17.30h. Centre Social) hi ha previst un taller de labors a càrrec de “Labors de Cubelles” i el 29 d'abril, a les 19h. al Cinema Mediterrani, arribarà el moment del lliurament dels premis del “15è Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2011” i la presentació del llibre “IV Recull de Contes i Narració Breu Víctor Alari 2007-2010”. El mateix dia a les 20h. a la Rectoria s'oferirà una exposició i xerrada sota el títol “Helambu-Langtang: trekking pel cor del poble nepalí”. El 30 d'abril a 18.30h. a l’església de Santa Maria el poble de CUbelles podrà gaudir d'un concert de l’Orquestra de Cambra del Garraf, que interpretarà “La mort i la donzella” amb la participació del Cor l’Espiga.

Puntaires, pintura i circ
Com ja és habitual, l’acte central de la Setmana Cultural de Cubelles tindrà lloc el primer cap de setmana de maig. El dia 1, els carrers del nucli antic acolliran la segona edició del Concurs de pintura ràpida, la XII Trobada de Puntaires, sardanes, la jornada de portes obertes de l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel i activitats per a petits i grans i tallers de màgia. A més, enguany, com a novetat, la sala d'actes de la Rectoria serà l’escenari del passi d’imatges d’Antoni Pineda del pas de Charlie Rivel per Cubelles. a càrrec d'Antoni Pineda.

La setmana cultural acabarà el cap de setmana del 7 de maig. Durant tot el dia, al Poliesportiu, hi haurà la primera Diada Cultural, amb activitats diverses, organitzades per l'Associació de Joves de Cubelles. I el 8 de maig, a les 18h. a l’església de Santa Maria, arribarà l'últim acte, el 7è Festival de Cant coral Vila de Cubelles amb la Massa Coral de Terrassa, Coral Juvenil Xalest d’Igualada, Coral Casamanya d’Ordino i el Cor l’Espiga.


25.4.11

Susana Peix guanya el Mercè Llimona 2011 en la modalitat de text


El jurat del XIV Premi Mercè Llimona de Literatura Infantil Il·lustrada, en la modalitat de text, ha fet públic el veredicte del conte guanyador d’aquesta edició, en el que ha decidit atorgar el guardó a Susana Peix Cruz pel seu conte Xamae. Montserrat López, Maria Rosa Nogué i Joan Terol, com a membres del jurat, n’han destacat l’argument que explica els cicles de la vida d’una forma poètica.

Susana Peix és bibliotecària i autora i il·lustradora de contes infantils. Ha publicat El dolcet, el caramel que volia anar a la comparsa, El secret de la lluna, He trobat un barret (com a il·lustradora), Ha nascut un drac, i recentment El sol fa tard. És membre de l’equip Ginjoler de contes en llengua de signes.

Els membres del jurat han estat Montserrat López, bibliotecària de la sala infantil de la biblioteca Armand Cardona, llicenciada en Geografia i Història i en Documentació, postgrau en Medicació Cultural per al Foment de la Lectura Infantil i Juvenil; M. Rosa Nogué, filòloga, autora d’obres per a nens i nenes, per a adults i per a joves, i col·laboradora del Diari de Vilanova, i Joan Terol, professor de llengua catalana i literatura, poeta i músic. Tots ells també han volgut destacar la qualitat dels treballs finalistes, entre els quals destaquen els contes El mosquit del violí i Olor de mar!

Font: http://www.garrafdigital.cat/

24.4.11


españaM. Trives/Diari de Cubelles


Vuit del mati. Plou a tort i dret. Trec el nas per la finestra i torno al llit. He quedat amb amigues i entre amigues a col·laborar amb la paradeta de llibres de la Jose Ordaz.

Una telefonada al mòbil … Jose ? .. ,que fem ? a la placa de La Font o sota el tendal de la botiga del Passeig Vilanova ?Una veu amoïnada ,demana esperar de moment…
Sembla aclarir en un tros de cel i que una llum incipient transforma poc a poc un dia plujós amb un dia amb promeses de sol. Ja el tenim aquí o no ?
A la dutxa i … Apa noies ¡ cap a la plaça de La Font! suggereix convençuda ,a la segona trucada de mòbil. I ara siiiiiii ! totes cap enllà!

Aquest any l’absència d´Aurora es evident i totes ho notarem en falta. Ningú diu res ,pro la recordem amb el sombreret per resguardar-se del sol…
La jornada ha transcorregut trepidant.A totes les places del casc antic moviments d’aquí cap enllà . Pares, mares, nenes i nenes ,nois i noies amb roses i en busca tots i totes del que desitgem pels nostres companys i companyes ,per mostrar un determinat afecte,gratitud o simplement seguir un hàbit de tots els anys en aquestes dates.
La visita a la paradeta de llibres, d´en Jordi, fill de la Sonia i en Víctor ha distret un bon ratet al personal ,aplegats en fer-li carantoines mentrestant dormia com un angelet .... de moment!