8.11.08

I la tira d´humor de Jaume Desola...bon cap de setmana !!!




Diari de Cubelles recomana la lectura d´aquest article,temes de crisis, cal estalviar com sigui....



Receptes per estalviar


Les organitzacions de consumidors recomanen ser racionals i, per exemple, anar al súper amb una llista de la compra S'aconsella planificar ara la despesa de Nadal i fer ja les compres per no gastar a última hora Cal aprofitar l'oci gratuït i els dies amb descomptes

Mireia Rourera

Estalviar serà clau per superar aquesta crisi. No només ho diuen les organitzacions de consumidors, és de sentit comú. Després d'uns anys de bonança econòmica, on s'ha estirat més el braç que la màniga, ara vénen uns anys de contenció i s'haurà de posar seny en les més petites coses si es vol sortir airós de la situació, sobretot perquè la gent continua cobrant igual i les hipoteques s'han de pagar. "Hem estat vivint en una espècie de riquesa virtual. Ara ha petat la bombolla i el que hem de fer és, sobrerot, ser racionals", manté Gabriel Izard, economista, professor de màrqueting de la Universitat Autònoma i membre de la junta directiva de l'OCUC, l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya.

Aquest economista recomana, en primer lloc, que la gent planifiqui i pensi abans de fer. A l'hora d'anar a comprar, per exemple, recomana que se sigui previsor, que s'evitin les compres impulsives i les coses innecessàries. Que es compari i s'aprofitin les ofertes. "A dos mesos del Nadal, per exemple, jo recomano a la gent que avanci les seves compres per evitar les bogeries d'última hora, quan amb les presses acabes comprant coses més cares i, sovint, innecessàries". Aquesta, de fet, és una recomanació que l'OCUC fa cada any però que ara, amb la crisi, encara té més sentit.

Manté Izard que és molt difícil "no caure en les temptacions i els impulsos consumistes", però assegura que hi ha moltes actituds que realment ajuden a superar-ho. Una petita cosa que pot ajudar a no comprar coses innecessàries al supermercat és, per exemple, anar amb una llista. "Si vas sense llista acabes comprant coses que potser ja tens i aleshores s'acaben fent malbé", diu. I explica: "És important no decidir sobre la marxa". Recorda que hi ha una dita que diu: "Vés a comprar després de dinar, no abans, que tens més gana".

Manté aquest professor que aprofitar les marques blanques dels supermercats i els productes d'oferta és una molt bona opció, tot i que recorda que, en certs productes, no només alimentaris, intentar comprar el més barat al final se't pot girar en contra. "Quantes vegades no hem volgut estalviar (amb una peça de roba, per exemple) i hem acabat comprant una cosa molt barata que al final no ens ha servit per a res (i s'ha quedat a l'armari) i ens ha sortit més cara que si haguéssim comprat la peça més cara i de més qualitat des d'un bon començament?".

En el que coincideixen totes les organitzacions de consumidors és en la necessitat de planificar i fer un pressupost mensual. Si una família fa un pressupost, pensa quants diners pot dedicar a cada cosa i segueix les pautes, és molt més probable que no només arribi a final de mes, sinó, fins i tot, estalviï.

Es pot estalviar des de les coses més grans a les més petites. El primer estalvi, sosté l'OCU, l'organització de consumidors a nivell estatal, comença dintre de casa, amb l'estalvi energètic, de llum i gas i de l'aigua. En aquest sentit proposa un canvi d'hàbits de consum, menys malbaratament i més seny, que permetin, de forma conjunta, l'estalvi d'entre el 10% i el 20%. Entre altres consells per estalviar energia n'hi ha de molt fàcils. Per exemple: l'OCU recomana que quan s'engegui la calefacció es mantingui una temperatura de 20º. "Si es manté aquesta temperatura en comptes dels usuals 23º, es pot arribar a estalviar un 8% d'energia. Si, a més, durant la nit s'abaixa el termòstat als 16º, l'estalvi en la factura de la calefacció seria del 13%", diu aquesta organització. No deixar la televisió en stand by quan està apagada també ajuda a estalviar.

L'OCU recomana l'ús de bombetes de baix consum, que es facin servir els electrodomèstics de manera adequada, per exemple, omplint-los del tot, i que no es deixin en stand by. "Els electrodomèstics en stand by representen quasi el 10% del consum d'energia elèctrica de les llars", diu. Com vam fer durant la sequera, també podem estalviar aigua i es poden revisar els contractes de la llum, per contractar, si cal, menys potència o instal·lar tarifes nocturnes.
Cultura gratis
Però a banda d'estalviar i planificar els petits detalls de la llar hi ha moltes activitats que es poden fer per continuar gaudint de l'oci i la cultura i gastar-se pocs diners. Per exemple: ¿sabeu que a Catalunya hi ha molts museus gratuïts? Doncs sí, el CaixaForum, per exemple, o les exposicions temporals de la Pedrera, la Fontana d'Or de la Fundació Caixa Girona, a Girona, el Palau Robert, el Palau Moja, el Centre d'Art Santa Mònica, Foto Colectania o l'Espai VolArt, de la Fundació Vila Casas, a Barcelona. O qualsevol galeria d'art. O ¿sabeu que n'hi ha museus on s'entra de franc un diumenge al mes?

A banda de l'art hi ha moltes maneres d'estalviar en cultura. Aprofitar els dies de l'espectador per anar al cine o al teatre, els concerts gratuïts als centres cívics... i demanar la música, les pel·lícules i els llibres a la biblioteca.

Pel que fa a l'esport, hi ha dues maneres d'estar molt en forma i no gastar: caminar i anar en bici. Anar en bici és també una de les opcions més saludables per estalviar en transports, un dels sectors que més despeses suposen en una llar. Amb la pujada de la benzina, la millor manera d'estalviar és, a banda de pedalar, utilitzar el transport públic. I ser previsor: comprar les targetes multiviatge.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 25. Dilluns, 13 d'octubre del 2008

7.11.08


Xerrada sobre "La quiropràctica", el 28 de novembre
Font: Ràdio Cubelles

La ponència, que anirà a càrrec d'Emmanuel Oertli, Llicenciat en Quiropráctica, tindrà lloc al Centre Social de Cubelles
La quiropràctica” centrarà una xerrada sobre teràpia natural que es portarà a terme el proper 28 de novembre, a dos quarts de sis de la tarda, al Centre Social; i que organitza el Centre Quiropràctic Vilanova. La ponència anirà a càrrec de Emmanuel Oertli, Llicenciat en Quiropráctica.
La quiropràctica és un mètode natural que cuida del sistema nerviós i de l’equilibri corporal, dedicada a la detecció i correcció de les subluxacions (interferències nervioses) creades per una vèrtebra desplaçada. Detectada la subluxació, es corregeix a través d’ajustos manuals molt precisos i suaus, deixant actuar el poder de recuperació natural del cos (Intel•ligència innata).


http://www.radiocubelles.net/
Cubelles participa de la quinzena edició del Saló Agrotur

Font: Ràdio Cubelles


El saló, un dels principals salons nacionals dedicats al turisme rural i de natura, es portarà a terme durant els dies 7, 8 i 9 de novembre
Cubelles dins el Consorci de Turisme del Garraf participarà de la quinzena edició del Saló Agrotur durant els dies 7, 8 i 9 de novembre, un dels principals salons nacionals dedicats al turisme rural i de natura.
A l’estand de la Delegació de Turisme de la Diputació de Barcelona es fomentarà el coneixement de les diferents possibilitats que la comarca del Garraf ofereix als visitants i turistes per descansar en contacte directe amb la natura i, al mateix temps, per gaudir dels nostres valors gastronòmics, culturals i d’oci.
Paral•lelament, durant els mateixos dies del Saló i, amb l’objectiu de dinamitzar l’estand i fer més atractiva la manera com es presenta l’oferta de la destinació i de tota la província s’organitzaran les següents activitats:
- EL GARRAF MÉS NATURAL - Senderisme per l'entorn de Cubelles. Activitats a Can Foix – Emporta’t la natura en un quadre.Dissabte dia 8 a partir de les 17:30 h.-
EL GARRAF MÉS TRADICIONAL - Fira de Santa Llúcia de Canyelles - Pinta la teva figura nadalenca de ceràmica.Diumenge dia 9 a partir de les 11:00 h.-
EL GARRAF AMB MOLT DE GUST - Productes de la Terra - Degustació de licors de La Fassina d'Olivella i Coca de la Fleca Bertran de CanyellesDissabte i diumenge mentre tenen lloc les activitats anteriors.

http://www.radiocubelles.net/
Enviat a Diari de Cubelles
Setmana de la Cooperació de Cubelles i 5a fira de Comerç Just i Solidaritat

A la Regidoria de Cooperació de l’Ajuntament de Cubelles seguim treballant per la cooperació i el desenvolupament, enguany amb l’edició de la revista de cooperació hem aconseguit treballar des de la sensibilització.L’Ajuntament de Cubelles ha formalitzat la seva adhesió al Fons Català de Cooperació i a la Xarxa per una Compra Pública Ètica.
Us volem presentar la 5a Fira de Comerç Just i Cooperació que clourà la 1a Setmana de la Cooperació de Cubelles del (15 al 20 de desembre). Els assistents a la Fira podem trobar una mostra dels projectes d’àmbit nacional oInternacional d’associacions i ONG que treballen en el Comerç Just, la Solidaritat i la Cooperació.
La Fira es desenvoluparà a Cubelles dissabte dia 20 de desembre de 10 a 8 del vespre.
Està previst que durant el dia es facin actuacions musicals i activitats diversesproposades per les entitats que participen a la Fira.


http://blocs.esquerra.cat/joanrodriguezserra

4.11.08

Marina Geli inaugura el nou CAP

Font: Ràdio Cubelles

El nou centre disposa com a novetats de serveis d'odontologia, el servei de psicologia i psiquiatria

El nou centre d’atenció primària de Cubelles va quedar inaugurat ahir dilluns per la consellera de Salut, Marina Geli, acompanyada de l’alcaldessa del municipi, Maria Lluïsa Romero, i de tècnics, polítics i personal sanitari locals i comarcals.
L’edifici de dues plantes de 1737 metres quadrats, que funciona des del 15 d’agost, podrà donar servei a una població de fins a 20.000 habitants. Per la consellera de salut el nou equipament triplica l’espai de l’anterior edifici, i ha de servir per atendre la població de Cubelles durant molts anys.
El centre, que està situat a la confluència dels carrers Sebastià Puig i Mossèn Miquel Cortí, al costat de la zona del mercat, funciona durant tota la setmana amb un total de 15 professionals de l’equip d’atenció primària de Cubelles. Entre les novetats del nou CAP està el servei d’odontologia, el servei de psicologia i psiquiatria. També disposa d’un metge de família i un pediatra nous. Ginecologia, infermeria, treball social i atenció continuada i urgent són altres dels serveis que completen l’oferta sanitària del CAP de Cubelles.
L’alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero va destacar que després de molts anys tenim un CAP en condicions, apuntant que es tracta d’una vella reivindicació del municipi des de fa molts anys. El nou edifici ha de solucionar el col•lapse de l’anterior CAP, sobretot en els que es produïen en èpoques estivals, tenint en compte el fort creixement que ha experimentat Cubelles, actualment tenint una població de prop els 14.000 habitants.
La construcció del Centre de Salut de Cubelles es va iniciar l’any 2006 després que l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya, GISA, adjudiqués les obres a la constructora Tiferca S.A. L’import total de la inversió (obra i equipament) ha estat de 3.046.600 €.
font:

3.11.08

Panellets de la Pili/foto/Diari de Cubelles


Diari de Cubelles

El cap de setmana no ha parat de ploure ,un cap de setmana en que les tradicions de la visita als cementiris ha quedat deslluïda per la pluja i la tradicional castanyada aquesta vegada si que era similar a les viscudes anys enredera en que el fred obligava a abrigar-te i no com estem acostumats últimament a que trobem gent a la platja en mànigues de camisa. A Cubelles la castanyada popular organitzada per l’ajuntament no va ser possible per la intensa pluja caiguda i degut a no fer us del paraigües molts de nosaltres varem anar als basars dels xinesos a comprar-ne . Bé, ara per el moment estrenant paraigües nous i percebre un fred que fa pensar que la neu a molts pobles dels Pirineus ha tret el nas.
Atenent aquestes diades en que recordem a la gent estimada que ja no es entre nosaltres,una lectora de Diari de Cubelles ofereix una lectura enviada en gènere epistolar dedicada a la seva avia.
Barcelona, 7 de noviembre de 2007
Hola, abuela: te extrañará recibir esta carta después de tantos años de incomunicación; aunque en mi vida has estado presente muchas veces y aún hoy sigo viendo tu figura menuda con la toquilla en pico, la cintura breve y las largas sayas.
Hace tiempo que quiero hablar contigo, abuela, a pesar de que te fuiste la primera, aquel abril de 1957. Ya entonces le vi la cara a la muerte, desde la incomprensión de mi niñez y, no te lo creerás, pero estuve muchos meses sin poder mirar tu viejo sillón de mimbre vacío.
Soy Juliana, “mi Julianita” –decías- con ese afán de anteponer el posesivo a nuestros nombres y alargarlos después con el diminutivo. Ya sabes, la mediana de las chicas: un tanto diluida entre el brillo de la mayor y el encanto innato de la pequeña. Quizá por eso –tú que todo lo intuías- me arropabas siempre y nació entre las dos una complicidad especial que todavía me enternece, ahora más, porque yo también soy abuela de una niña que tiene los ojos negros y soñadores, como la larga saga de niñas que se han ido sucediendo en la familia desde que tú no estás.
No heredé de ti ese punto de rebeldía ante la vida, ya me hubiera gustado; creo que tiro más a la madre (a ella le debo muchas cartas, pero todavía no le puedo escribir), tiendo a ser más sumisa y resignada, actitudes que me recrimino constantemente, porque, frente a la tranquilidad de la muerte, la vida es una lucha despiadada, en particular la que libramos contra nosotros mismos.
Recuerdo con claridad lo orgullosa que estabas de todos nosotros, de tus nietos. Tu valentía para enfrentarte al padre o a la madre si se les escapaba la mano: “¡Me valga Dios!” –decías- y más que un ruego era una enérgica amenaza. Hoy también estarías orgullosa de nuestros hijos, tus biznietos. Ellos han crecido en lo que se llama la Democracia y no pueden imaginarse aquel túnel largo y oscuro de nuestra juventud. Unos más y otros menos han estudiado y tenemos titulados en todas las disciplinas: hasta un escritor de comedias y un actor, como lo oyes, cuánto hubieras disfrutado con ellos. “Ellos van para arriba y nosotros para abajo” -hubiera dicho la madre- y yo voy haciendo mías sus expresiones, con lo que se demuestra lo reiterativa y circular que es la Historia.
No estoy muy segura de que te gustara esta época. Recuerdo perfectamente tu reacción cuando oíste la música que salía de un transistor que llevaba un forastero subiendo hacia la Iglesia. Aquella anécdota te desconcertó porque no entendías el mecanismo. Hoy vivimos en un mundo lleno de fenómenos que no entendemos. Por ejemplo, se escriben cartas sin soporte de papel (correo electrónico lo llaman) y los mensajes viajan en el espacio y en el tiempo por etéreas vías que atraviesan países, océanos y continentes con inmediatez y precisión y sin necesidad de cartero. En estos asuntos, yo me quedé anclada en el siglo XX.
Se combaten muchos males, porque el cuerpo se conoce muy bien, pero la muerte sigue llegando cuando quiere, acaso, a veces, la entretienen un poco. Del alma se sabe menos: no la pueden auscultar ni hacerle radiografías, pero te aseguro que duele y las farmacias ofrecen pocos productos para el alivio de ese dolor.
Te explicaría tantas cosas que esta, mi primera carta, sería interminable. Mi memoria empieza a temblar, en particular con la historia más inmediata, sin embargo con qué nitidez y con qué cercanía acudes a mi recuerdo.Hoy tengo que dejarte, abuela, aunque he tardado mucho, estoy muy contenta de poder hablar, por encima de la barrera de la muerte, de tú a tú, con los que estáis al otro lado, empezando por ti.
Un fuerte abrazo de tu nieta:
Juliana Mediavilla