25.4.08

EL PUNT
divendres, 25 d'abril de 2008

LA FALCONERA

El cabal d'aigua del massís del Garraf que es perd es podria aprofitar davant les situacions cada vegada més freqüents de sequera, però una gestió nefasta de les escombraries des de fa 34 anys ens impedeix disposar-ne
PAU PÉREZ DE PEDRO., geògraf i geòleg

De temps immemorials, els pescadors de Sitges i el Garraf coneixen l'existència d'una surgència abundantíssima d'aigua dolça que brollava a nivell del mar, just al peu del penya-segat de la Falconera, per la qual cosa l'anomenaven la Dolça.
En 1899 es feren els primers estudis i treballs d'importància, quan Eusebi Güell donà a conèixer el seu propòsit d'abastament d'aigua potable a Barcelona aprofitant el doll abundós de la Falconera. Confià a l'enginyer Silvio Thos i Codina els estudis convenients per dur a terme el projecte de captació de les seves aigües, basant-se en el fet que en uns sondeigs practicats a vuit-cents metres de la seva boca la salinitat de l'aigua no era gaire important, i es va estimar un cabal superior a 80.000 m³/dia, equivalents a 930 l/s). Es varen realitzar algunes obres a la boca d'entrada i es varen excavar les galeries i un pou, però els intents varen fracassar, el mateix que altres intents posteriors.
En realitat han estat diversos els aforaments duts a terme, alguns sense gaire rigor científic o utilitzant mètodes d'altres temps. Es cita un aforament realitzat el 1936, amb un cabal de 9.000 l/s, però no se'n coneix ni la fiabilitat ni tampoc en quines circumstàncies es va realitzar. També d'aquests anys es cita un cabal mitjà de 500 l/s, que altres estimen en 800 l/s (Elías, Lacayo i Pons el 1975, informe privat d'un equip d'escafandristes), amb puntes de fins a 10.000 l/s.
Esteve Petit, en un treball publicat el 1981, recollia: «Los resultados obtenidos de más de 4.000 mediciones de caudal y salinidad en épocas y circunstancias diversas. Los mínimos de caudal, medidos, fueron de 500 l/s y los máximos, de casi 10.000 l/s, ambos con la técnica de molinete.»
Cal destacar que a aquest lloc només s'hi pot arribar per mar els dies de calma o per un accidentat accés terrestre, amb un tram que s'ha de baixar despenjant-se amb cordes, la qual cosa ha dificultat que es disposi d'una sèrie regular d'aforaments.
Sembla raonable avui admetre un cabal mitjà de prop de 500 l/s, en la seva majoria aigua dolça, que potser pot ser reduïda a 200 l/s en grans estiatges amb puntes de crescudes superiors a 10.000 l/s.
La galeria principal natural submarina s'inicia a nivell del mar, continua horitzontal uns vuitanta metres de distància de la costa fins a l'extrem d'un conducte vertical; a partir d'aquest punt la galeria és totalment submergida fins arribar a una fondària de vuitanta-un metres, la galeria continua i és d'espectaculars dimensions, el seu paviment està format per una espessa capa fangosa, amb una visibilitat reduïda segurament pels elements procedents de l'abocador.
Per desgràcia, el cabal principal del massís del Garraf es podria haver aprofitat per a les situacions cada vegada més freqüents de sequera al nostre país, però la improvisació, la mala gestió i sobretot el no escoltar la veu del món científic, van fer que s'instal·lés un abocador al lloc menys adequat.
Sens dubte és bo recordar i situar els fets en el context polític que vivia el país en aquells moments, l'any 1972. El franquisme encara es mantenia en vigor i les seves darreres ràfegues van perdurar fins i tot després de les primeres eleccions democràtiques dels ajuntaments, sis anys després.
A vegades el pas del temps esborra la nostra curta memòria històrica. Aquesta lluita desigual en defensa de l'espai natural –que alguns autors no han dubtat a classificar com el primer acte en defensa del medi ambient al nostre país– va ser impulsada per un reduït grup de persones integrades a l'Escola Catalana d'Espeleologia, al qual es varen incorporar posteriorment membres del món científic procedents de les institucions universitàries.
Però també avui és bo de recordar en aquests moments en què s'estan cercant quines són les millors solucions per portar aigua a l'àrea de Barcelona, com alguns dels responsables polítics de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) també ho van ser de l'abocador de la vall de Joan, i que a l'hora del seu tancament es van vanagloriar d'incorporar 80 ha fictícies a un parc natural, ignorant, entre altres qüestions, que la contaminació que afecta la Falconera i el no poder disposar d'una important aportació d'aigua són qüestions degudes a la manca d'accions per avançar el tancament i no buscar solucions per a la impermeabilització de la vall, i que els seus efectes de la contaminació de les aigües subterrànies perduraran en el temps.
Set mesos després de la inauguració de l'abocador, el subministrament d'aigua a la població del Garraf es va tallar, els pous municipals oferien un alt índex de contaminació. Mesos més tard, el brollador principal del massís, la Falconera, presentava similars característiques, i arribava el PH a 2,5, índex extremadament perillós; les algues que habitaven la boca de la gruta havien mort i es va detectar una gran quantitat d'àcid sulfúric.
Els estudis realitzats recentment demostren que les mateixes escombraries estan actuant de capa d'impermeabilització, i no pas les mesures correctores que amb els anys s'han anat introduint, i en relació amb les aigües de la surgència de la Falconera, es pot estimar un cabal mínim d'aigües contaminades procedents de l'abocador que en aquest moment podria situar-se en prop de 9 l/minut, en comparació amb les mostres de l'any 1975, que donaven 30 l/minut, per la qual cosa la contaminació continua poc o molt.
Avui el subministrament d'aigua requereix una solució urgent; segurament la que surt per la Falconera no és aquesta solució, però no se'n pot prescindir, cosa que requeriria l'inici d'estudis pertinents per a la seva utilització futura.
Per finalitzar, igualment és bo de recordar que fa escassament tres anys vàrem aconseguir aturar la instal·lació d'un altre abocador a la pedrera de la mina Berta, amb un aqüífer força important que avui també estaria contaminat. Algú se n'ha preocupat? Durant molts anys les urbanitzacions de Valldoreix i algunes indústries de Rubí el van fer servir.
Penso que alguns ciutadans estem disposats a col·laborar amb l'administració aportant els nostres petits coneixements, com és el cas de la mina Berta i la Falconera. Esperem....

24.4.08

foto/arxiu Diari de Cubelles
CONFERÈRENCIA DE RAMON ARNABAT : ¨LA PROPAGANDA POLÍTICA DURANT LA GUERRA DEL FRANCÈS ¨

L´historiador Ramón Arnabat, president de l´Institut d´ Estudis Penedesencs ha obert avui el cicle de conferències que el Grup d´Estudis Cubellencs.Amics del Castell organitza enguany amb motiu del Bicentenari de la Guerra del Francès (1808-1814).



Ramón Arnabat i Joan Vidal


foto/M. Trives/Diari de Cubelles/arxiu

Avui parlem de....




SANT JORDI A CUBELLES

M.Trives/Diari de Cubelles



Un dia lluminós convidava a passejar per els carrers de Cubelles a l´entorn de les paradetes de llibres i roses.
La plaça de la Font oferia un espai propici a una trobada entre veïns tot fent una ullada a novetats editorials o no i a la vegada comprar la rosa, rosa,vermella o blava.
Proposar utilitzar aquesta plaça petitona i amable per gaudir els festius i crear un punt a on potser d´ altres activitats artesanes ,plàstiques es mostressin seria una bona proposta a tenir en compte.

23.4.08


En aquest dia especialment...envio aquestes roses amb molt amor !!!

Jocelyne Marmottan
Amor,amistat i roses
Avui tenim no una rosa sinó cinc , i qui ha enviat aquestes roses ha sigut una dona de Cubelles ,la Joss i a més formen part de la col·lecció de pintures al oli fetes per la Mª Dolors Raventós ,la seva mare ,també coneguda per Lila a Cubelles.
Ella també estimava Cubelles .


Gracies Joss
Cubelles,Sant Jordi 2008

22.4.08

foto/arxiu Diari de Cubelles/M.Trives

Diari de Cubelles

Avui parlem de....
Aquesta setmana a Cubelles i a l´ entorn de la Diada de Sant Jordi tenim, activitats ,exposicions, conferencies,el premi Victor Alari en portes i també la trobada de Puntaires,Cant Coral,teatre i més..... ho podeu llegir en aquesta informació ....
Notícies - Promoció Cultural

Manualitats, conferències, sardanes, puntaries i el Festival de Cant Coral completen el programaEl 22 d'abril, a partir de 2/4 de 6 de la tarda al Centre Social, l'entitat Labors de Cubelles oferirà un taller gratuït de labors.

La tradicional conferència del Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell arriba el dijous 24 d'abril, a 2/4 de 8 del vespre. L'entitat de recerca històrica comptarà amb la presència de Ramon Arnabat, president de l'Institut d'Estudis Penedesencs, qui parlarà de La Propaganda Política durant la Guerra del Francès".

Dissabte, 26 d'abril, és el torn de les sardanes. A partir de les 6 de la tarda, a la pl. del Centre Social, se celebra una ballada amb la cobla Marinada.

Trobada de Puntaires, que enguany arriba a la desena edició. La festa, que segueix celebrant-se a partir de les 10 del matí al carrer Major, compta amb la participació de les Puntaires del Casal de Cultura, Caixa Penedès i d’arreu de Catalunya. Igualment, com en les darreres edicions, els alumnes del Taller Pizzicato realitzaran interpretacions musicals.

I per tancar la Setmana Cultural no podia faltar el centenari Cor l'Espiga. L'entitat cubellenca amb més història del nostre municipi celebra diumenge, 27 d'abril, a les 6 de la tarda a l'església Santa Maria, el 4rt Festival de Cant Coral Vila de Cubelles. Enguany el cartell està format per les corals Chante Baho (Baho - Catalunya Nord), Cor Joves Veus (El Vendrell), la S.C. La Badalonense (Badalona) i els amfitrions, el Cor L’Espiga.
Activitats infantils

Els més joves tenen també un programa d'actes farcit de propostes. Les activitats es van obrir amb l'exposició Graeslinjú, que es pot veure al Centre Social fins el 19 d'abril. Es tracta d'una exposició destinada a despertar i incrementar l’interès dels més menuts per la lectura. Una exposició on es podrà desenvolupar diferents activitats que els permetrà conèixer el món de la lectura, de la imaginació i del coneixement.

El 22 d'abril, durant el matí al CEIP Vora del Mar, tindrà lloc el taller Història de Cubelles: de la gent gran a la gent petita, impartit per l'associació Por Derecho Propio.
El 24 d'abril, a les 6 de la tarda, Isidre Rosell oferirà un espectacle de màgia infantil al Cinema Mediterrani.

El dissabte, 26 d'abril, de les 10 del matí a la 1 del migdia, la Biblioteca Mn. Joan Avi´nyó organitza una ludoteca mòbil, amb jocs gegants i tallers per a nens i nenes. L'acte tindrà lloc al carrer Colom, just davant de la biblioteca. A les 4 de la tarda, serà el Centre d'Esplai Kitsch qui agafrà el relleu de les activitats dirigides als nens i nenes, amb la representació Antologia del Charlie Rivel, a la plaça de la Vila.

Diumenge, 27 d'abril, coincidint amb la celebració de la Trobada de Puntaires, els infants gaudiran del duet acrobàtic d'equilibris mans a mans i hula-hoops Los Galindos, amb l’espectacle Nova vida amb Josep i Maria. Serà a les 11 del matí a la pl. del Castell.
El concurs de contes i narració breu Víctor Alari segueix creixent

L'emissora municipal Ràdio Cubelles torna a apostar per lliurar els premis del 12è Concurs de Contes i Narració Breu Víctor Alari en el marc de la Setmana Cultural. El divendres 25 d'abril, a les 7 de la tarda al Cinema Mediterrani, té lloc l'acte de lliurament de premis de l'edició del 2008, que segeuix creixent any rera any en número de participants. L'acte es tancarà amb la participació del Grup de Teatre del Casal de Cultura i els alumnes del Taller de Música Pizzicato, que recitaran i musicalitzaran els poemes guanyadors de l'edició d'enguany.
Però l'emissora, a més, concedeix el 29 d'abril, a les 8 del vespre, el segon Micròfon d'or de Ràdio Cubelles. La primera dona en dirigir l'emissora cubellenca, Pilar López, rebrà el guardó que en la primera edició va recollir el periodista i director de cinema Jordi Llompart, també format en la pedrera de periodistes sorgits de Ràdio Cubelles. La gala del segon Micròfon d'or de Ràdio Cubelles seguirà amb la lectura del relat Lletres de Rodoreda a càrrec del Grup de teatre del Casal de Cultura.

21.4.08


avui recomanem....


Rodoreda exili i desig

Autora: Mercè Ibarz

El meu germà Pol

Autora: Isabel-Clara Simó

La muñeca

Autor : José Maria Gulbenzu


L´ultim Patriarca

Autor: El Hachmi Najat

El meu ofici

Autor: Josep Maria Espinàs i Massip


i demà més....



DE LIBROS Y DE ROSAS





Hay tradiciones que reflejan y definen el espíritu de los pueblos, que forman parte de su idiosincrasia , que irrumpen en su modernidad con su viejo legado y los hace diferentes; tal es el caso del pueblo catalán que vive apegado a sus tradiciones, de todas ellas ninguna tan entrañable como la de Sant Jordi, en la que es práctica obligada el regalo de libros y de rosas y es precisamente en la combinación de estos elementos, en su armoniosa complementación ,donde radica su belleza.
Cuando llegué a Barcelona , hace ya más de cuatro décadas y viví el primer Sant Jordi, quedé impresionada ante el hermoso espectáculo de una ciudad engalanada de rosas y de libros y desde mi rabiosa juventud de entonces, me emocioné especialmente al ver a los hombres de todas las edades llevando la rosa; a los jóvenes que esperaban a su princesa a la salida de las fábricas, de los talleres ,de las tiendas, de las oficinas,- era la Barcelona del seiscientos y del pluriempleo-; a los más maduros camino de su casa, enlairando la rosa tímida y delicadamente, cual si temieran que el trayecto la marchitarse ; a los más mayores _ cuantos años de rosa _ llevando el tradicional mensaje de amor a sus princesas- abuelas.
La rosa es sin duda la reina de todas las flores, delicada i efímera , tiene ,no obstante, una hermosura singular que la ha elevado a la categoría de símbolo. Metáfora tópica de la que se han servido los poetas de todos los tiempos para designar la belleza: Marchitará la rosa el viento helado...¨ dice el gran Garcilaso para describirnos la pérdida de la juventud y la brevedad de la vida. Hay rosas aterciopeladas, nacaradas, sedosas...cuyo tacto recuerda la textura inconfundible de la piel joven, pero languidecen muy pronto, porque su belleza está ligada, como la propia vida, a la fugacidad.
Los libros ,por el contrario, son mucho más perdurables, con más o menos acierto sobreviven a sus creadores ,algunos incluso los inmortalizan. Son el legado humano más trascendente; a través de ellos podemos sumergirnos en otros mundos, hermanarnos con sus autores, compartir sus experiencias ,sentir nuevas sensaciones, embellecer nuestros sueños, despertar nuestras emociones....Un buen libro es,en definitiva ,el mejor recurso contra la soledad, un mundo que podemos abrir y cerrar a nuestro antojo.
Libros y rosas; belleza y arte, espléndida combinación que aúna una de las más bellas creaciones de la Naturaleza y una de las muestras más significativas del poder creativo del hombre.


Juliana Mediavilla


* Juliana Mediavilla,nascuda a Viviestre del Pinar ( Burgos).
Excel·lent poeta i també narradora .Si voleu conèixer part de la seva obra poètica la trobareu a
accedir a foros i clikar a selección especial

20.4.08

foto/arxiu Diari de Cubelles

La 34a Setmana Cultural arrenca diumenge

Notícies -

Promoció Cultural
El dia de Sant Jordi es presenta el llibre de Joan Soler-Jové, en commemoració dels 25 anys de la desaparició d'en Charlie Rivel
Aquest diumenge arrenca la 34a Setmana Cultural de Cubelles amb la sortida a peu a la font de Sant Llorenç (Les Masuques), que organitza el Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell. És la primera d'un programa d'activitats extens i variat, que tindrà les seves jornades centrals en la diada de Sant Jordi i la trobada de puntaires.

més nformació a
La 34a Setmana Cultural arrenca diumenge

http://www.cubelles.cat/
Avui recomanem llegir a ....


Un poeta llamado Vázquez Montalbán


Un libro reúne la poco conocida obra lírica del escritor barcelonés


MIGUEL Á. VILLENA - Madrid - 18/04/2008

Manuel Vázquez Montalbán fue muchas cosas a la vez y cultivó varios géneros literarios, que abarcaron desde la novela policiaca al periodismo político y cultural, pasando por los ensayos sobre fútbol. Todo con una capacidad portentosa para la escritura y para expresarse en registros muy diversos. Pero su obra narrativa y sus colaboraciones periodísticas eclipsaron su condición de poeta que el desaparecido escritor barcelonés reivindicó como su más íntima tarjeta de presentación.