19.2.05

DILLUNS, REUNIÓ DE LA COMISSIÓ MUNICIPAL D'ESTUDI DE LA CENTRAL TÈRMICA

Aquest dilluns dia 21 de febrer, a les 18 hores, ha estat convocada una reunió extraordinària de la Comissió Especial de la Central Tèrmica de Cubelles. Després de la roda de premsa que des d'ICb varem fer dilluns passat reclamant la unitat de totes els partits per aconguir el desmantellament de la central, els fets han precipitat la convocatòria. Des d'ICb seguim pensant en la necessitat de mantenir en funcionament aquesta Comissió per avançar en la unitat d'acció contra la construcció de quatre noves centrals al nostre municipi.

18.2.05

ÚLTIMA HORA
ICb RECOLZA EL MANTENIMENT DE LA COMISSIÓ DE SEGUIMENT DE LA CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES

Iniciativa per Cubelles (ICb) considera important i necessari mantenir el funcionament de la Comissió de Seguiment de la Central Tèrmica de Cubelles amb l’objectiu d’arribar a un acord unitari entre totes les forces polítiques locals per defensar el municipi davant el Pla Eenrgètic que està redactant el Govern de la Generalitat.
ICb, que en una recent entrevista amb el Director General d’Energia i Mines de la Generalitat de Catalunya, Sr. Josep Isern, va exposar directament la necessitat de contemplar el desmantellament de la Central Térmica actual i l’eliminació de l’actual zona energética, valora positivament totes les reaccions a la proposta feta dilluns dia 14 de febrer en el sentit que tots els partits amb representació parlamentària proposin al Govern desmantellar la central i excloure la zona energética del proper Pla Energètic.
ICb considera molt “saludable democràticament” que, les seccions locals dels partits nacionals es pronunciïn obertament sobre aquest greu problema pel futur de Cubelles.
ICb considera que el procés de desmantellament de la Central Tèrmica està “en un moment històric” ja que actualment CiU i el PP diuen que no a la tèrmica i PSC,ERC, I ICV només han de mantenir el seu compromís de l’any 2002 a favor de la desaparició de la zona energètica de Cubelles tal i com van proposar aleshores al Parlament de Catalunya.
Des d'ICb insistim en la necessitat que el govern de Catalunya compleixi els acords signats al Tinell i redacti un Pla Energètic que respongui a l'interès general i no a l'interès de les companyies com Endesa o Gas Natural. D’aquí que ICb, amb la mateixa legitimitat democràtica que les seccions locals dels partits nacionals, proposi al Govern de Catalunya eliminar del proper Pla Energètic la zona energètica i l'actual tèrmica de Cubelles.
STOPENDESA A LES PÀGINES DE LA CUP (VILAFRANCA)

Neix la plataforma Stopendesa Cubelles
Membres d'Iniciativa per Cubelles han impulsat la creació d'una plataforma «en contra de la construcció de quatre centrals tèrmiques a Cubelles». Amb el nom de Stopendesa Cubelles, l'entitat està redactant un document en contra del projecte d'Endesa Generación, que pretén augmentar notablement l'activitat energètica del municipi: la previsió de la companyia és substituir l'actual central per una de nova, i crear-ne una altra, que ampliaria enormement la potència de l'única tèrmica que existeix ara per ara.
Més informació a: http://www.cupvila.org/index.php?mod=10&idnot=547

17.2.05

TROBADA PER UNA NOVA CULTURA DE L’ENERGIA DE CATALUNYA

(propostes per a la redacció del Pla d’Energia de Catalunya a l’horitzó del 2012)
Organitzen : Greenpeace i Ecologistes en Acció de CatalunyaInformació i inscripcions a: http://www.ecologistesenaccio.org/urgent/energiainformacio.htm
Presentació:El compromís signat pels partits del govern de Catalunya per tenir enllestit un Pla de l'Energia abans de finals del 2005, ens situa en un escenari en el que, afortunadament, el debat de les qüestions energètiques torna a tenir l'actualitat que la seva importància ecològica demana.

[Des d'ICb insistim en la necessitat que els govern de Catalunya compleixi els acords signats al Tinell i redacti un Pla Energètic que respongui a l'interès general i no a l'interès de les companyies com Endesa o Gas Natural. Per això cal que PSC, ERC i ICV proposin al Govern de Catalunya eliminar del proper Pla Energètic la zona energètica i l'actual tèrmica de Cubelles.]

Cal assegurar-se que el Pla de l'Energia de Catalunya materialitzi l'aposta política de model energètic expressat en l'Acord del Tinell; altrament, aquesta oportunitat per al canvi esdevindria, paradoxalment, una excusa més per a seguir amb l'actual estat de coses com a mínim durant vuit anys més. Estem convençuts, però, que la societat catalana no deixarà passar l'oportunitat.
EL "NO" D'ICb A LA TÈRMICA, A VILANOVA DIGITAL

"«Som en un moment històric», va assegurar Grau, que va recordar que actualment «CiU i el PP diuen que no a la tèrmica». «Ara només cal que els tres grups del govern de la Generalitat, ERC, ICV i el PSC, mantinguin la seva posició del 2002», quan ja s'havien mostrat a favor de la desaparició de la zona energètica de Cubelles".

Més informació clikant quí

ERC RESPON A LA PROPOSTA D'ICb
Podeu llegir el comunicat de premsa CLIKANT AQUÍ

16.2.05

ENTRA EN VIGOR EL PROTOCOL DE KYOTO:
Espanya triplica avui els nivells d'emissions previstos pel 2012!!!!

Medi Ambient preveu, quan entra en vigor el Protocol de Kyoto, uns efectes desastrosos del canvi climàtic:
La temperatura mitjana pujarà a Espanya fins a 7 graus a l'estiu, hi haurà més onades de calor i plourà menys. Aquest és el panorama que dibuixa de cara al segle XXI el primer macroinforme sobre el canvi climàtic a Espanya, realitzat per un total de 400 científics i fet públic ahir, vigília de l'entrada en vigor del Protocol de Kyoto.
Els efectes no es faran esperar: el nivell del mar pot pujar fins a un metre, cosa que podrà causar la inundació d'un nombre important de platges i que els deltes de l'Ebre i del Llobregat quedin negats.
¿Cal que les quatre tèrmiques de Cubelles es construeixin?

Més informació clikant aquí

LA PREGUNTA DE LA SETMANA

¿Què opines de la proposta d'ICb d'aconseguir la unió de tots els grups polítics del Parlament per eliminar la tèrmica de Cubelles al proper Pla Energètic que està redactant el Govern del Tripartit?

Podeu respondre a l'apartat "comments"

15.2.05

Penedès/El Punt
INICIATIVA PER CUBELLES (ICb) FA UNA CRIDA A LA UNITAT DELS PARTITS
A L'AJUNTAMENT PER DESMANTELLAR LA CENTRAL TÈRMICA


"El desmantellament de la central tèrmica de Cubelles és possible, segons Iniciativa per Cubelles, actual membre del govern local. La unió de tots els grups polítics de l'Ajuntament, i dels representants al Parlament, podria aconseguir que Cubelles es deslliuri de la zona energètica, on Endesa Generación planteja posar en marxa quatre noves tèrmiques".
Seguir llegint la notícia a: http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-1005795.html

NEIX LA PLATAFORMA STOPENDESA
Membres d'Iniciativa per Cubelles han impulsat la creació d'una plataforma «en contra de la construcció de quatre centrals tèrmiques a Cubelles». Amb el nom de Stopendesa Cubelles, l'entitat està redactant un document en contra del projecte d'Endesa Generación, que pretén augmentar notablement l'activitat energètica del municipi: la previsió de la companyia és substituir l'actual central per una de nova, i crear-ne una altra, que ampliaria enormement la potència de l'única tèrmica que existeix ara per ara. La plataforma ja ha contactat amb entitats com Greenpeace així com altres agrupacions del Garraf i l'Alt i el Baix Penedès. L'ampliació de la central és molt contaminant, segons la plataforma, que assegura que el Penedès i l'àrea metropolitana de Barcelona «es troben en una situació límit pel que fa als nivells de qualitat de l'aire». Les persones interessades a contactar-hi poden enviar un correu a l'adreça stopendesa@yahoo.es
Seguir llegint la noticia: http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-1005796.html

14.2.05

STOPENDESA CUBELLES DIFÒN EL MANIFEST CONTRA LES QUATRE CENTRALS TERMIQUES D'ENDESA

El manifest de la PLATAFORMA STOPENDESA CUBELLES per evitar la construcció de quatre noves centrals tèrmiques al municipi ha estat difòs avui a la premsa. Es tracta d'un document en el qual es recull el posicionament contrari a la construcció e quatre centrals de cicle combinat a Cubelles i se sol.licita als partits amb representació parlamentària que excloguin Cubelles del proper Pla Energètic que el Govern de la Generalitat té previst aprovar en els propers mesos.
La PLATAFORMA STOPENDESA CUBELLES preten aglutinar entitats, organitzacions i formacions que s'oposin a la proliferació de centrals tèrmiques i que defensin la posada en marxa de producció alternativa d'energia.
Més informació a: www.cubelles.ca

13.2.05

TENIM LA FOTO!!!

Els partidaris de la construcció de QUATRE centrals de cicle combinat a Cubelles diuen que "estèticament ni es notaran perque són més petites i les xemeneis més baixes" MENTIDA!!
Clikeu aquí per veure un document oficial amb una FOTOGRAFIA del projecte d'una central tèrmica (UNA SOLA) on es veuen QUATRE IMMENSES XEMENEIES i DUES MÉS AL CENTRE.
Si una central = sis xemeneixes,
QUATRE CENTRALS = 24 xemeneixes???

Més informació: http://cultura.gencat.es/bpt/actual/docs/termica.pdf
Cronologia de tot el procès de la tèrmica de Vandellòs
Font: Biblioteca Pública de Tarragona
COMENCEN LES OBRES DE LA TÈRMICA DE VANDELLÒS MALGRAT ELS RECURSOS DAVANT EL SINDIC DE GREUGES I ELS TRIBUNALS

Observeu bé el text en negreta. L'AJUNTAMENT "VEN" EL SEU SÍ PER SET MILIONS D'EUROS


Los trabajos se alargarán hasta septiembre de 2007, fecha de inicio de su
actividad
Salvador Miranda | Diari de Tarragona

Pese a la recogida de firmas, las peticiones de referéndum y los múltiples
recursos presentados por particulares, ecologistas y oposición, Gas Natural
ha empezado con los trabajos para construir una central térmica de ciclo
combinado en la Plana dels Vents de Vandellòs. Si se cumplen los plazos
previstos, la actividad industrial podría comenzar dentro de dos años y
medio.

Este mes ha comenzado en la Plana dels Vents la primera fase de las obras que desembocarán en la construcción de una central térmica. La empresa Gas Natural se encuentra en estos momentos acondicionando los terrenos donde se instalará la industria. El punto principal de estos trabajos es desviar el trasvase del Ebre, que actualmente cruza la parcela de la térmica. Estas
primeras obras acabarán antes del verano de este mismo año.
A continuación comenzará la construcción propiamente dicha de la central de ciclo combinado. Los plazos fijados por la empresa apuntan a que todo estará a punto en septiembre de 2007 para que la térmica empiece a generar energía eléctrica a partir de la combustión de gas natural.
Sin embargo, los beneficios económicos de la central ya se han empezado anotar este año. El Ayuntamiento ha empezado a cobrar los siete millones de euros fijados por el convenio firmado con Gas Natural. La prueba: la empresa pagará el 50 por ciento de las inversiones municipales de 2005.

Estado de los recursos
El Síndic de Greuges ha admitido a trámite una denuncia presentada por un grupo de particulares, entre ellos varios miembros de ERC, contra la construcción de la central térmica. Esto significa que el Ayuntamiento de Vandellòs deberá facilitar toda la documentación que pida el Síndic para poder llegar a una conclusión. La denuncia interpuesta ante el Defensor del
Pueblo, en cambio, hasta ahora sólo ha generado un acuse de recibo.
Por otro lado, el recurso de altura presentado por ERC en el Departament de Mines de la Generalitat ha sido trasladado al Ministerio de Industria, aduciendo Mines que el asunto no es de su competencia. Cabe recordar que el recurso de altura es un primer paso que podría desembocar en una demanda contencioso administrativa que paralizaría las obras.
Una segunda acción de ERC fue dirigida al Parlamento Europeo en base a un supuesto incumplimiento de una directiva sobre emisiones contaminantes.
Europa ha contestado que España violó esta directiva en 2001, pero que un decreto de 2004 en el que el Gobierno obligaba a aplicar dicha directiva evitó que España fuese sancionada. Y en estos momentos Europa no puede comprobar si se cumple tal decreto, pues es competencia del Estado.