7.7.06

De tu a tu
J. PARDO, CONDUCTOR DE METRO
Gran boc expiatori

Pilot
Alfred Bosch
Tots els rumors i sospites apunten a la teva persona, Joaquín Pardo. Diuen que vas agafar el revolt a massa velocitat, concretament el doble del que permetien els senyals; 80 en lloc de 40 km/h. Ets un gran boc expiatori, les coses com són. No pots parlar, ja que formes part dels quaranta-i-tants morts en l'accident. Ens diuen que pots ser l'origen del mal, però no tens rostre, ets com la fatalitat divina, que s'accepta amb resignació i sepulta els dubtes amb una feixuga càrrega de resignació. Jo t'evoco, pilot de mal averany, perquè ja no hi ets i perquè feies una feina en la qual només destaquen els que cometen una equivocació fatal. Quan jo m'adormo mig minut, com a molt em guanyo el reny d'algun lector ofès. Però tu acabes arrossegant centenars de persones per la via. I serveixes per dissimular els nyaps d'un carrilet convertit en suburbà, o les potineries d'unes autoritats més solvents a l'hora d'inaugurar que de proveir serveis. La teva patinada serà la millor disfressa per a una València que accelera fort amb recintes temàtics, competicions de prestigi, aplecs vaticans i altres falles de magnitud ecumènica, una ciutat sencera que fa la impressió d'entrar en un revolt perillós a massa velocitat. I que no té el sistema de frenada a punt. Però el mort i el culpable has de ser tu, i no els que van posar el túnel, els vagons i els frens de tren Payá que tenies entre mans.
www.avui.cat
Pudor de socarrim
Isabel-Clara Simó

He rebut un article publicat en el diari Levante l'octubre del 2005, fa doncs quasi un any, a propòsit d'un accident que havia tingut la línia 1 del metro de València -el trenet- el 26 de setembre. Totes les previsions dels articulistes -Xavier Garcia i Vicent Torres- s'han complert. Denunciaven que el govern valencià inverteix moltíssim en carreteres i molt poc en el metro, del qual la línia 1 -"que se mantiene en el nivel más obsoleto"- és el pitjor exemple, i que les enormes inversions en el desdoblament del bypass i les noves línies del TGV s'han menjat tot el pressupost; cal sumar-hi, diuen, una important inversió en la prolongació del tramvia a zones amb escassa població que no ho justifiquen, cosa que fa pudor de socarrim, car se suposa un suport a determinades urbanitzacions privades. L'article és contundent i es lamenta que no se'n tornarà a parlar mentre no hi hagi víctimes mortals. És desesperant comprovar que els articulistes tenien tota la raó, i fa posar la pell de gallina pensar que l'accident es podia evitar, car els problemes de la línia 1 eren sabuts, denunciats, divulgats i assenyalats. Val la pena assenyalar que els articulistes diuen que atribuir a un error humà cada desgràcia és un tic sense justificació, ja que precisament existeixen tota mena de tècniques per contrarestar l'error humà. Tècniques que no s'han emprat en el metro de València.
El mal és que molt em temo que, rere cares fúnebres, l'única política que emprarà el govern Camps és subvencionar les famílies de les víctimes perquè callin, tàctica que tan bé li va anar a Fraga amb el Prestige, i esperar que tot s'oblidi. Espantós.
www.avui.cat

Divendres 7 Juliol 2006 - CUBELLES

El nucli antic demana la rehabilitació dels edificis

L’Associació de Veïns del Nucli Antic
ha presentat davant l’Ajuntament de Cubelles dues instàncies per conèixer l’estat i el procés en què està l’ampliació del Catalàleg i del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Històric i Arquitectònic del Nucli Antic de Cubelles. L’Associació també demana una còpia del Catàleg i el Pla Especial ja que, segons explica l’entitat veïnal, a la zona s’han produït alguns casos d’accidents ocasionats pel mal estat de les voravies. La situació ha estat denunciada davant l’Ajuntament, de qui l’entitat veïnal espera una actuació per solucionar la situació. Maria del Carmen Torroba, presidenta de l’entitat, apunta que les dues instàncies estan encara sense resposta. És per això que sol·licitarem una entrevista amb la regidora d’Urbanisme, Lluïsa Romero, per discutir sobre les dues instàncies sense resposta i demanar-li informació sobre els plans d’inversió i millora que té previst l’Ajuntmaent per al nucli antic. D’altra banda, l’Associació de Veïns del Nucli Antic ha decidit, en la seva darrera assemblea, proposar la recuperació de l’antic safareig que hi ha al carrer Raval. La intenció és que tots els ciutadans puguin conèixer el lloc on antigament els vilatans anaven a fer la bogada, que es pugui veure i, fins i tot, visitar-lo.
www.vilanovadigital.com
Divendres 7 Juliol 2006 - CUBELLES

Una auditoria adverteix mancances en la direcció de la Policia Local

La direcció tècnica de la Policia Local de Cubelles té mancances. Així ho descriuen els resultats de l’auditoria realitzada recentment per la Coordinadora de Policies Locals de Catalunya, del Departament d’Interior de la Generalitat. Es tracta d’un estudi que s’emmarca en el pla de qualitat i millora de la Policia Local que ha impulsat l’Ajuntament de Cubelles. Les conclusions de l’auditoria recullen una mancança en la direcció tècnica i de comandament, així com en la formació dels agents, ha explicat el regidor de Governació, Xavier Grau. L’estudi apunta que s’ha de modificar tot el model intern de funcionament del cos. Una tasca gens fàcil, perquè significa canviar els recursos, els sistemes i l’ordre de prioritats, a més de la direcció tècnica, ha apuntat el mateix Grau. Aquests canvis permetran transformar l’actual model reactiu de policia local, que actua només en cas de demanda, a un model de policia presencial, coneguda com a policia comunitària. Tot i això, el regidor ha volgut aclarir que quan es requereixen els serveis de la Policia Local actuen d’una manera impecable, i així ens ho han fet saber, però la Policia ha de tenir una presència continuada als carrers del municipi.
www.diaridevilanova.com

6.7.06

9000 palestins segrestats per Israel
Per Palestina Resisteix 05/07/2006.
Hi ha més de 9000 persones palestines segrestades i presoneres d’Israel, incloent a representants del poble palestí escollits legitima i democràticament; hi ha prop de 5 milions de persones refugiades. El dictamen del tribunal Internacional de Justícia sobre el Mur que continua en construcció a Cisjordània compleix 2 anys, allí es demanava als Estats pressionar per la destrucció del mateix. A Gaza les infraestructures civils han estat sistemàticament destruïdes per l’ocupant israelià, ja sigui l’aeroport, al seu dia realitzat per donació espanyola, o la central elèctrica.
El Col•lectiu Palestina Resisteix en el marc de la Xarxa Solidaria contra la Ocupació de Palestina, condemna enèrgicament la mostra de força, la violència, la gratuïtat de la destrucció i la supèrbia de la impunitat israeliana.No hi ha per part israeliana cap interlocutor perquè pretenen simplement l’aniquilació del poble palestí. Rebutgen les fronteres de 1967. Neguen el dret al retorn dels refugiats palestins i segueixen amplificant les normes pràctiques de neteja ètnica, l’expulsió i l’emigració econòmica. Tot per no reconèixer l’existència del poble palestí i el seu dret a viure a la seva terra.Per altra banda, continua la construcció del Mur il•legal de l’Apartheid i l’Anexió, expropien terres, arranquen oliveres, envolten pobles creant ghettos i illots incomunicats com els bantustans de la racista Sud-àfrica amb la seva segregació racial. S’apropien de l’agua i dels demés recursos palestins per a unes colònies que s’expandeixen davant la complicitat Occidental.Condemnem la postura dels Governs de la Unió Europea, entre ells l’espanyol, que no prenen mesures per canviar la situació d’ocupació del poble palestí, no pressionen perquè s’apliqui el Dret Internacional, reconeixent de facto els fets consumats israelians, tractant com a ‘normal’ a un Estat agressor, que perpetra constants càstigs col•lectius a la població ocupada. Aquesta postura augmenta i reforça el poder i la arbitrarietat impune de la potència ocupant en contra de la població civil als territoris palestins.Reclamem postures contundents, acords al desafiament de l’il•legalitat israeliana i a la seva política criminal de destrucció de vides i de mitjans de subsistència de la població palestina.Exigim la Suspensió de l’Acord d’Associació entre Israel y la UE, la paralització de la compra-venta d’armament i no contribuir a finançar cap infraestructura de la ocupació.Demanem, igualment, coherència entre dir que es busca la pau i posar els mitjans adients per impedir a l’agressor (l’ocupant israelià) que segueixi cometent crims i violacions de tractats, convencions i lleis internacionals. Al mateix temps demanem suport a la víctima palestina fins que pugui exercir el dret a tenir una pau justa i duradora a la seva pròpia terra amb la restitució de les seves legítimes aspiracions nacionals i individuals, en el marc del respecte i acatament de la legalitat internacional vigent .
Signen:Palestina Resisteix!
www.vilanovadigital.com
CiU i PP eviten que el projecte es voti la setmana que ve.
Adéu a la Llei de Serveis Socials
Francesc Castro (laMalla.net)
Finalment, el projecte de Llei de Serveis Socials que havia de erigir-se com una de les fites més importants d’aquesta legislatura s’ha quedat en això, en un projecte. Dimecres, els grups de CiU i PP van demanar una pròrroga per a la presentació d’esmenes a l’articulat i això fa impossible que el projecte pugui votar-se durant l’últim ple del curs abans de la dissolució del Parlament a l’agost. En conseqüència, el text no podrà ser aprovat i la llei haurà d’esperar moltíssim més temps per veure la llum. Amb aquesta notícia, doncs, es tira per terra la tasca desenvolupada els dos darrers anys per grups socials i col·lectius de gent gran, que veien en aquesta llei un decisiu pas endavant per garantir la universalitat dels serveis socials i millorar substancialment l’atenció a les persones grans.
La FATEC, sindicats, organitzacions i entitats socials i la consellera de Benestar i Família, Carme Figueres, ja havien reclamat insistentment que, malgrat la paràlisi legislativa que afecta el Parlament de Catalunya arran de la sortida d’ERC del Govern i arran de la convocatòria d’eleccions anticipades, el projecte de Llei de Serveis Socials s’aprovés en aquesta legislatura, tal i com estava previst.Concretament, les agrupacions d’entitats de gent gran d’arreu de Catalunya havien demanat un esforç als diferents grups parlamentaris i al president de la Cambra, Ernest Benach, perquè fessin tot el possible per consensuar el text i aprovar-lo.Malauradament, CiU i PP han allargat el tràmit al demanar dimecres una pròrroga en el termini de presentació d’esmenes a l’articulat. La nova dilació provoca que els grups tinguin temps fins el dia 12 per aportar rectificacions i, tenint en compte que l’últim ple se celebra el dijous 13 i el divendres 14, el projecte ja no podrà arribar al Ple.Al tractar-se de l’últim Ple de la legislatura, la Llei no serà aprovada i prescriurà amb la posterior dissolució del Parlament. Per tant, la futura Llei de Serveis Socials no podrà tornar a caminar fins ben entrat el 2007.No fan cas a la crida dels sectors socialsAquesta és, sense cap mena de dubte, una mala notícia per als sectors socials que treballen en benefici de la gent gran. Els diferents col·lectius, com la FATEC, ja havien reiterat la importància d’aquesta llei i havien augurat nefastes conseqüències per a la gent gran si, com s’ha acabat confirmant, el projecte quedava en paper mullat.La Llei de Serveis Socials, juntament amb el nou Estatut –Títol I de drets i deures-, la Llei de Prestacions Socials i la futura Llei de la Dependència, havia d’erigir-se en un dels pilars bàsics de l’Estat del Benestar. El text garanteix la universalitat dels serveis socials que garanteix el dret de tot ciutadà a l’accés de les prestacions públiques tal i com ja passa amb el dret a l’educació.La Llei de Prestacions Econòmiques sí que arriba a tempsEntre d’altres factors, la Llei havia de facilitar el copagament de determinats serveis d’atenció a gent gran en relació a la renda dels usuaris, havia de possibilitar ajudes als familiars cuidadors, així com beneficiar també la dependència de discapacitats i persones dependents.La Llei que, en canvi, sí arribarà al ple dels dies 13 i 14 serà la de Prestacions Econòmiques, que ha de garantir unes rendes dignes a sectors com les vídues o els pensionistes, ja que complementarà els retribucions com el SOVI, les no contributives, etc.
www.lamalla.net
Participació Ciutadana i Comunicació

Amparo Moreno el 14 de juliol a Cubelles .

L'actriu del Cor de la Ciutat obrirà el cicle de programes, que es faran del 14 al 27 de juliol al passeig Marítim de Cubelles.

Ràdio Cubelles oferirà durant 15 dies un programa especial amb famosos en directe des del passeig marítim de Cubelles.
L’espai que s’emetrà en directe de dilluns a divendres, de 20 a 21hores, començarà el proper 14 de juliol amb la participació de l’actriu Amparo Moreno.
Entre els convidats que també hi prendran part, el 18 de juliol, l’actor Jordi Díaz, que ha protagonitzat el paper de Fede a la sèrie El Cor de la Ciutat, de TV3, i darrerament ha destacat com a actor de l’obra de teatre El mètode Grönholm; el 19 de juliol, el torn serà per l'incomparable home del trànsit, Espartac Peran; el 21, participarà del programa l´artista Santi Carulla del grup MUSTANG; i el 27, es tancaran aquests espais radiofònics amb Tomàs Molina, cap de la secció de Meteorologia dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya i presentador de la informació meteorològica a TV3.
El públic que ho desitgi podrà formular preguntes als convidats i emportar-se a casa un autograf.
Aquests especials s’organitzen dins els actes commemoratius dels seus 25 anys. Ràdio Cubelles

5.7.06

Participació Ciutadana i Comunicació.

Ràdio Cubelles organitza un curs de Ràdio.
L'activitat començarà el proper 11 de juliol.

L'emissora municipal Ràdio Cubelles ha preparat novament un nou curs de Ràdio per aquest estiu. Els tallers de ràdio començaran el proper 11 de juliol i finalitzaran l'11 d’agost. L’horari de l'activitat serà els dimarts, dimecres i dijous de les deu del matí a dos quarts de dotze del migdia al estudis de l’emissora municipal, situats al carrer Colom, 7.
Els alumnes del curset tindran l’oportunitat de conèixer el funcionament d’una ràdio local, ja que durant els tallers elaboraran i presentaran el seu propi magazine seguint les indicacions i els consells dels treballadors de l’emissora.
De fet, aquest curs ja és tot un referent a la comarca tenint en compte els molts professionals que van començar, en una època o altre, davant dels micròfons de Ràdio cubelles.
Per a més informació i inscripcions podeu trucar al 93 895 0326 o be podeu acostar-vos a l’emissora municipal, de dilluns a divendres.
Ràdio Cubelles Dimarts, 04-07-2006

4.7.06

Greenpeace dice que Catalunya concentra los peores proyectos de costa de España.

Barcelona. (EFE).- Greenpeace ha denunciado hoy que en el litoral catalán se estén desarrollando "algunos de los peores proyectos de toda la costa" española, entre ellos el previsto en Tarragona por Universal Mediterránea (Port Aventura) y el de una plataforma ganada al mar para un nuevo zoológico en Barcelona.En un comunicado difundido con motivo de la presentación hoy del informe "Destrucción a toda costa 2006", en el que analiza el estado del litoral español, Greenpeace destaca la medidas positivas para el litoral reflejadas en la legislación catalana, que han permitido que "24.000 hectáreas se hayan librado del cemento", aunque denuncia que este año se ha aprobado la construcción de 20.000 nuevas viviendas en el litoral catalán.Según el informe, la mayor concentración de nuevas construcciones se da en las Tierras del Ebro, donde en 2005 se construyeron 7.000 viviendas, un 6,3% del total de las 100.000 levantadas en toda Cataluña, en una zona donde vive el 2,5% de la población catalana.La localidad que mayor número de construcciones reúne es Sant Carles de la Rápita, con 1.100 nuevas viviendas.Uno de los proyectos criticados por Greenpeace en su informe anual es la construcción de un campo de golf, un hotel de lujo y 1.100 viviendas "en un área ahora cubierta por naranjos" de Tortosa (Tarragona).En el informe se condena el apoyo decidido de la Generalitat a los campos de golf recogido en el Plan Estratégico de Turismo de Cataluña presentado en marzo."Catalunya cuenta ya con 42 instalaciones de este tipo, un número más que suficiente si se tiene en cuenta el consumo de recursos naturales que supone (agua y suelo) y la contaminación que provocan", señala el informe, en el que se asegura que 41 de los 42 campos han sido denunciados por no utilizar aguas depuradas.El informe asegura que "el turismo enmascara proyectos urbanísticos" y, entre estos, destaca el proyecto presentado por Universal Mediterránea (Port Aventura), "que plantea la construcción de 2.400 viviendas, hoteles y campos de golf", sobre el complejo de ocio Universal Mediterránea, que incluye el parque temático Port Aventura y Costa Caribe, proyectado para la próxima década, aprobado inicialmente por los ayuntamientos de Salou y Vila-seca.Según Greenpeace, a consecuencia de estas actuaciones "las playas catalanas siguen perdiendo arena de forma irreversible" y "el caso más destacado es el de Barcelona, que continúa rellenando de cemento su costa, poniendo arena entre los huecos".El proyecto de consolidación de las Playas Olímpicas de Barcelona que llevará a cabo el Ministerio de Medio Ambiente con un coste de 50 millones de euros supondrá la construcción de una batería de 15 espigones sumergidos a lo largo de cinco kilómetros de costa y la aportación artificial de más de un millón de metros cúbicos de arena a siete playas."El proyecto bautizado por el alcalde Clos como 'Novíssima Mar Bella' creará una playa artificial de 350 metros de largo encajonada entre diques que acogerá 200.000 metros cúbicos de arena mientras los temporales y las corrientes lo permitan", explica el informe, que denuncia también la construcción de una plataforma ganada al mar donde se ubicará un zoológico con un coste de 19 millones de euros.Grenpeace denuncia que la Ley de Costas no permite la construcción de zoológicos en terrenos ganados al mar, por lo que el proyecto de Barcelona sienta "un peligroso precedente para otras actuaciones similares que planteen un incumplimiento tan escandaloso como éste de la Ley de Costas en cualquier punto de los 8.000 kilómetros de costa del Estado".
www.lavanguardia.es
El consorci dels Colls - Miralpeix - Costa Garraf vetllarÀ pel litoral.

El Ministeri de Medi Ambient ha escollit aquesta zona per fer una prova pilot de gestió integrada del territori
04/07/06 - 14.08 h
El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient de l'Ajuntament de VNG, Jordi Valls, ha explicat en roda de premsa que el consorci dels Colls - Miralpeix - Costa Garraf ha estat escollit pel Ministeri de Medi Ambient com a prova pilot de gestió integrada del territori costaner. A més, l'Ajuntament de VNG ha ofert com a seu d'aquest consorci la Masia Solicrup.
La creació d'aquest consorci, aprovat en el ple ordinari celebrat ahir a l'ajuntament de VNG, prové de dues mocions una que va elaborar la regidoria de Medi Ambient el 2003 que demanava una protecció especial dels Colls-Miralpeix i una altra que es va aprovar a principis del 2004 que demanava la creació d'un consorci dels responsables d'aquesta zona. En un principi, formaven part del consoric els ajuntaments de VNG, Sant Pere de Ribes i Sitges.
Posteriorment, es van fer reunions i es va considerar adient que també hi intervinguessin la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La Diputació ha col·laborat amb estudis previs, mentre que el departament de Medi Ambient va proposar un canvi en el consorci, ampliant l'àrea d'influència des de les costes del Garraf fins a la desembocadura del Foix. Amb aquesta ampliació, el projecte s'acollia a una normativa europea de gestió integrada del litoral, fet que té el suport també del Ministeri de Medi Ambient. En aquest sentit, és destacable que el Ministeri de Medi Ambient ha escollit aquest consorci com a prova pilot de gestió integrada.
Tot i que actualment l'ajuntament de Cubelles no hi participa, el consorci està obert a noves incorporacions.
www.vilanova.org

3.7.06

L'Eixample Nord es perfila com a solució a la preservació de la Platja Llarga

L’Institut Català del Sòl
oferirà terrenys a la promotora Subirats Berenguer Inmobiliaria fora de la ciutat de Vilanova i la Geltrú a canvi de la Platja Llarga, amb l’objectiu de preservar aquest paratge. Un cop l’Incasol fos propietari de la Platja Llarga, signaria un conveni amb l’Ajuntament vilanoví per tal de traslladar els drets edificatoris a l’Eixample Nord. Així ho van decidir la setmana passada l’alcalde vilanoví, Joan Ignasi Elena, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat, Joaquim Nadal, i el secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel•lo, en una reunió que va tenir lloc al Parlament de Catalunya. La Generalitat i l’Ajuntament volen negociar ràpidament amb Subirats Berenguer per tal d’arribar a un acord abans del final de la legislatura al Parlament, que està previst que es dissolgui a finals d’agost per celebrar eleccions el 22 d’octubre. D’aquesta manera quedaria sense efecte la proposta de traslladar els drets edificatoris a la zona de la Millera o Prat interior, al costat mateix de la Platja Llarga. Aquesta proposta era defensada per PSC i ICV fa sis mesos com l’única possible. Ara es dóna per pràcticament descartada, tot i que l’Incasol va comprar terrenys agrícoles a la zona per valor d’uns 6 milions d’euros, que haurien servit per fer més fàcil l’operació de construcció d’uns 1.700 pisos a càrrec de Subirats Berenguer, l’Incasol, els propietaris originals dels terrenys i el mateix Ajuntament.
www.diaridevilanova.com

2.7.06

El nou govern territorial sanitari del Garraf i Cunit començarà a funcionar a finals de setembre.

Els set ajuntaments podran decidir quines són les inversions prioritàries.
MÍRIAM DE LAMO.
Vilanova i la Geltrú.Els sis municipis del Garraf i Cunit aprovaran els estatuts del nou govern territorial sanitari de la comarca a principis de juliol, amb la intenció que comenci a funcionar al setembre. El nou òrgan, del qual formaran part els ajuntaments del Garraf i Cunit, permetrà resoldre els problemes sanitaris amb «més agilitat», segons el president del Consell Comarcal del Garraf, Josep Antoni Blanco. L'augment de llits del Sant Camil i l'ampliació del Sant Antoni són dues de les prioritats del nou govern.
Els ajuntaments del Garraf i el del municipi de Cunit hauran de planificar les inversions en sanitat al territori per al 2007 a través del govern territorial de Salut. L'increment de llits a l'hospital comarcal Sant Camil i l'augment dels serveis especialitzats a l'hospital Sant Antoni són dues de les prioritats del nou òrgan de gestió impulsat pel Departament de Salut, segons el president del Consell Comarcal del Garraf. Josep Antoni Blanco confia que la comarca i la Generalitat aprovin els estatuts la primera setmana de juliol, amb l'objectiu que el govern territorial comenci a funcionar «a finals de setembre». El Garraf serà una de les sis comarques pioneres on es descentralitzaran les decisions sobre la sanitat, segons recorda el president del Consell Comarcal. «Ens volen utilitzar com a prova pilot», diu Blanco.
www.vilaweb.cat