9.4.10

I ara... Iu Forn .... excel·lent !!!!!!!!!!!!!!!!!

Bon cap de setmana !!!!!!!!!!!!



Passa-ho!

Iu Forn

Per què els molesta el català

Escena viscuda ahir en un Rodalia (o Rodalies, o com carai en diguin als trens ara). Vagó amb tres quarts d’entrada. A pesar que hi ha un grup d’uns 7 o 8 nois d’uns 16 anys amb cara d’estar de viatge d’estudis, hi regna el silenci. De sobte se sent una veu que, en un castellà amb molt accent argentí, ens diu: “Voldria compartir amb vostès un parell de cançons”. El noi, d’uns 35 anys, desenfunda una guitarra i, recolzat a la paret, comença a cantar “Pare, digueu-me què li han fet al riu, que ja no canta. [...] Pare, el riu ja no és el riu...”. Efectivament, Serrat. Crec que de l’extens repertori musical que he hagut de suportar en tota mena de transports públics, era el primer cop que m’oferien Serrat... i en català!!!!... I qui ho feia era un senyor que, evidentment, no era d’origen català. Acaba la cançó i demana un aplaudiment al respectable. Els joves s’hi apunten de seguida i estableixen amb l’artista una breu i distesa conversa que serveix per saber que són madrilenys. La segona cançó és de Sabina... “En la posada del fracaso, donde no hay consuelo ni ascensor, el desamparo y la humedad comparten colchón [...]. ¿Quién me ha robado el mes de abril? ¿Pero cómo pudo sucederme a mí? ¿Quién me ha robado el mes de abril?”. Part dels joves i el monitor que els acompanya la canten en veu baixa. Sí, se la saben.
Pregunta: quants joves catalans de 17 anys creu vostè que se saben no ja el Pare de Serrat, sinó alguna cançó en català de fa més de 10 anys (que no sigui el Boig per tu)? I per la cara de la resta del vagó, uns quants més dels autòctons coneixien la peça de Sabina. Molt bé, ¿quants passatgers d’un Rodalies de Madrit (ciutat concepte) creu vostè que, en reciprocitat, coneixen una sola cançó en català? Entén ara aquest interès a eradicar la nostra llengua? El que no es coneix no existeix. I el que no existeix, desapareix.
M. Trives /Diari de Cubelles


Ja tenim en portes Sant Jordi. A totes les llibreries van arribant exemplars que prometen una venta segura i també molt relacionada amb la difusió de portades encarades al carrer a les vitrines d’establiments destinades a temptar al lector.
Un dels llibres recomanats fa uns dies es el de Josep Mª Castellet anomenat Seductors, il·lustrats i visionaris. Sis personatges en temps adversos (Ed. 62, Barcelona, 2009) i del que Francesc de Carreres a La Vanguardia va fer un extens article molt recomanable a tornar a llegir si no ho heu fet.
Segur que us temptarà...
Todos fueron seductores
Hace unos meses se publicó el último libro de J. M. Castellet, 'Seductors, il · lustrats i visionaris. Sis personatges en temps adversos' (Ed. 62, Barcelona, 2009)

01/04/2010

Francesc de Carreras
Hace unos meses se publicó el último libro de J. M. Castellet, Seductors, il · lustrats i visionaris.Sis personatges en temps adversos (Ed. 62, Barcelona, 2009). Estos seis personajes son Manuel Sacristán, Carlos Barral, Gabriel Ferrater, Joan Fuster, Alfonso Comín y Terenci Moix. Además, hay que añadir un inevitable séptimo, transversal en toda la obra: el propio José María Castellet. El libro es también una fragmentaria autobiografía.
MÁS INFORMACIÓN
La publicación de la obra de Castellet hubiera debido ser un acontecimiento y no lo fue, seguramente porque la expresión mediática del mundo literario está más determinada por las cifras de venta que por los valores culturales, lo importante son los Larsson y Larsen de turno. Esperemos que la versión en castellano - dentro de unos meses la publicará Anagrama-tenga la resonancia que el libro merece. Yno les estoy hablando de un pesado mamotreto sobre teoría literaria o un estudio académico sobre filosofía y estética, sino de un texto muy divertido, lleno de ironía y hasta de un repentino humor que, en momentos, llega a provocar la carcajada. Es el caso, entre otros, de la anécdota del negrario, una pieza de la que no se olvidaba nunca Dámaso Alonso en sus viajes y que tanto interesó a Salvador Espriu.
Si no saben qué es un negrario lean el libro y les aseguro que pasarán un buen rato.
Así, Castellet retrata a seis grandes amigos, lo cual permite ofrecernos una visión muy cercana, en muchos casos la cara oculta, o cuando menos no pública, de los personajes escogidos, sólo accesible, como es el caso, desde la intimidad y el trato continuado. El valor del libro está, pues, en la agudeza del testimonio, en convertir la anécdota en categoría al ir retratando al personaje y, tras él, su época y, cuando menos, atisbos de su obra. Lo mismo que hizo Josep Pla en sus Homenots.En parte, por tanto, este libro tiene alguna semejanza con otro de Castellet, Els escenaris de la memòria,publicado en 1988, también un conjunto de retratos de escritores que había tratado. La diferencia está en que en Els escenaris...,los protagonistas eran maestros y conocidos, si aplicamos aquella aguda distinción planiana entre "amigos, conocidos y saludados"; en cambio, en el libro recién publicado, todos son amigos y, en algún caso, posiblemente Comín y Moix, los más jóvenes, Castellet era para ellos un maestro. Por tanto, el enfoque, de forma inevitable, es distinto, y la misma veracidad del testimonio tiene, en este último libro, un valor más objetivo.
Es probable que el retrato más completo sea el de Sacristán, no en vano, desde la infancia fueron amigos, vecinos y compañeros de colegio, su formación intelectual discurrió en comunicación diaria y escribieron sus primeros trabajos serios en la revista Laye,una plataforma insólita para la época en la que, además, participaban en tareas de dirección. Castellet nos describe muy bien la exigencia intelectual y la obsesión ética de Sacristán, también su excesiva rigidez, consigo mismo y con los demás, su alto sentido de la amistad, los abusos de autoridad en sus disputas dialécticas, sus formas extremadamente educadas. Una cabeza ordenada como ninguna que decidió, conforme a su alto sentido de la ética, dedicarse preferentemente a la política, para la que no estaba dotado.
Es el primer retrato, el más extenso, en el que ya se indican los puntos fuertes y débiles de los amigos, especialmente los errores en el enfoque de sus vidas. Así, Barral, antes que nada un literato, un homme de lettres,convertido en editor, además de éxito, sin agradarle las minucias y miserias de este oficio. Al fin, un personaje dubitativo, emocionalmente frágil, un gran actor que interpretaba a la perfección su personaje de conversador brillante, mundano, sociable y elegante, cuando lo que deseaba era ser poeta y navegar en solitario frente a la costa de Calafell. Por un igual el deslumbrante crítico Gabriel Ferrater, siempre desmesurado en todo, decente, pecador y arrepentido, leal con los demás y consigo mismo, pero andando por un camino que le conducía inevitablemente a la destrucción. Comín, hombre de fe, inaccesible al desaliento, atrabiliario en su trabajo, sistemáticamente impuntual, que combinaba la escritura, la dirección editorial y la incesante actividad política, sin perder su cautivadora sonrisa bajo su irresistible mirada azul, pero sin saber muy bien cuál era su oficio.
Quizás el más desdibujado es Terenci Moix, desplazado en parte por el retrato de Líster, pero donde la ambición literaria de su primera juventud queda malbaratada por un ego desquiciado y una complicada vida sentimental. Quizás a estas frustraciones escapa Fuster, satisfecho con su conciencia volteriana, recluido en su pueblo sin más aspiración que leer, escribir y conversar.
Contemplando a sus amigos, encontramos también un Castellet que se ve a sí mismo escéptico y distante. A los 24 años, en 1950, explicaba así su relación con la realidad: "El mundo se iba convirtiendo en algo extraño, lejano, vagamente inconcreto, definitivamente ajeno". Pero después, dejándose arrastrar por los acontecimientos, se convirtió en el centro del mundo que tanto rechazaba. Así pues, otro personaje frustrado que lamenta su aparente éxito. Seductores lo fueron todos, y sobre todo quisieron serlo. Ilustrados, unos más que otros. Visionarios sólo dos, Sacristán y Comín. El título del libro está, pues, justificado.

Font: http://www.lavanguardia.es/

8.4.10

Actualitat ....
L'oposició de Cubelles acusa el govern de «temerari» per haver ampliat el deute en temps de crisi

L'equip de govern aprova en solitari el pressupost municipal d'aquest any

08/04/10 02:00 - Cubelles -
'L'Ajuntament de Cubelles no ha d'augmentar el deute per fer front a noves inversions en un context de crisi, sinó que s'ha de preparar per ajudar els ciutadans amb problemes econòmics, segons l'oposició municipal. Aquest va ser el principal argument d'ICV, el PP, ICb i l'Entesa per votar en contra del pressupost del 2010, dimarts, en un ple extraordinari. El govern local (PSC, CiU i ERC) es va quedar sol defensant una proposta econòmica de «repte» que ha de servir per reactivar l'economia.
El govern local ha elaborat una proposta econòmica «amb un criteri de progrés i de confiança amb les possibilitats del municipi» que arriba als 8 milions d'euros d'inversions d'un pressupost de 22 milions. La millora de la recaptació municipal, gestionada per la Diputació, i l'estalvi de la despesa corrent han possibilitat que l'Ajuntament aposti pel deute, que si l'any passat no arribava al 40%, aquest any serà d'un 77%, amb uns 12 milions de crèdit en total. L'equip de govern va destacar la necessitat de les inversions com una eina essencial per contribuir a la recuperació econòmica. La millora del passeig, la rehabilitació del nucli antic, la construcció d'una biblioteca i l'ampliació del cementiri són quatre de les inversions destacades.

L'oposició, però, no va estalviar crítiques a la política inversora del govern. «No és un pressupost realista amb la conjuntura econòmica de la crisi», va retreure la regidora d'ICV Mònica Miquel. Per ICV, el govern ha elaborat «un pressupost molt temerari». «Hipotequen la població per aquesta operació de crèdit que no és necessària. Poden tenir molts problemes durant el 2010 i el 2011 més importants per als ciutadans», va dir Miquel, que va acusar el govern de no escoltar les demandes de la població, entre les quals va esmentar una piscina municipal.

Des del PP, la regidora Juani Navarrete es va referir a l'informe de la interventora municipal sobre la proposta econòmica, en què s'assegura que no es compleix l'estabilitat pressupostària. Navarrete va recordar les xifres d'endeutament del municipi dels darrers anys; segons la regidora, si el 2007 el deute viu era de 270.000 euros, s'ha arribat fins als 6,4 milions, una xifra que amb el pressupost d'aquest any pujarà a 11,9 milions. «El que vostès anomenen un esforç inversor, nosaltres ho anomenem un esforç creditici», va dir la representant del PP.

El regidor d'Iniciativa per Cubelles, José Luis Comas, va trobar a faltar «petits gestos» a l'hora de reduir la despesa de l'Ajuntament; el fet que no s'hagi disminuït el cobrament dels regidors del govern per assistir a les juntes de govern va ser una de les crítiques de Comas, que va advertir que l'augment del crèdit «hipoteca els futurs ajuntaments».

«Quan parlen de govern arriscat, creiem que es tracta d'un govern poc assenyat, irresponsable», va afirmar la regidora d'Entesa per Cubelles, Anna Martínez. «Hi ha dos anys de carència. Mentre vostès estiguin al govern no hauran de pagar ni un duro», va dir la regidora respecte al crèdit inclòs en el pressupost d'aquest any.

LES FRASES

XAVIER GRAU
regidor d'hisenda (PSC)
«Les inversions són urgents. Hi ha una voluntat de liderar la recuperació i millorar la qualitat de vida»

MÒNICA MIQUEL
REGIDORA D'ICV
«El que vol la població són coses més senzilles, com ara una piscina, i no expropiacions o la xarxa de biblioteques»

JUANI NAVARRETE
regidora del pp
«Han malgastat tant que estem endeutatsfins al coll. Facin un favor al municipi: marxin»

JOSÉ LUIS COMAS
regidor d'icb
«Hipotequen els futurs ajuntaments. Hi ha manca de previsió. Aquest endeutament és desmesurat»
Fa uns dies....es va informar de....
La renovació del nucli antic de Cubelles serà una de les inversions centrals del pressupost del 2010

27/03/10 02:00 - Cubelles -


L'adequació del nucli antic (1,8 milions d'euros), les noves instal·lacions del cementiri (850.000 euros) i el projecte i les obres de la nova biblioteca (677.000 euros) són tres dels projectes clau del pressupost de l'Ajuntament de Cubelles el 2010. Amb la previsió d'aprovar la proposta econòmica en un ple extraordinari el pròxim 6 d'abril, la regidoria d'Hisenda ja l'ha presentat als grups municipals.
L'àrea econòmica municipal treballa amb un pressupost de prop de 22 milions d'euros, del qual destaquen els gairebé vuit milions d'euros que el consistori destinarà a inversions reals. Altres projectes que es tiraran endavant enguany són la reforma del passeig Marítim (800.000 euros), diverses obres als centres escolars (251.940 euros), millores a les instal·lacions esportives (93.900 euros) i en l'enllumenat públic (obres i serveis per 90.000 euros).
El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, assegura que el govern (PSC, CiU i ERC) ha apostat per «un pressupost de repte», tenint en compte que les inversions augmenten un 54% respecte al 2009, i que faran pujar l'endeutament municipal entorn d'un 40%, fins al 70%. Segons Grau, l'Ajuntament pot assumir aquest deute tenint en compte que ha aconseguit reduir la despesa corrent el darrer any, i ha millorat notablement la recaptació municipal a través de la Diputació. «Si recaptem millor, tothom paga el que ha de pagar. Tenim una capacitat de demanar crèdit al banc que no teníem fins ara», apunta el responsable d'Hisenda de Cubelles. Grau opina que «en moments de crisi, les institucions han de fer un pas endavant». «No podem pecar de ser conservadors», afegeix el regidor.

Reunions amb l'oposició

El regidor d'Hisenda ha mantingut diverses trobades amb l'oposició per parlar del pressupost del 2010, la qual cosa també ha comportat importants negociacions dins l'equip de govern municipal que han fet endarrerir-ne l'aprovació, segons explica Xavier Grau. Una reunió de treball amb tots els portaveus municipals, una reunió de la comissió de serveis econòmics i una comissió informativa han servit per dialogar sobre les previsions econòmiques del 2010, sense arribar, però, a cap acord amb la resta de partits de l'Ajuntament. «Les posicions estan allunyades», afirma el regidor d'Hisenda. Tot i això, Xavier Grau aposta per continuar contactant amb les diferents forces polítiques de l'oposició per arribar a algun consens sobre el pressupost abans que s'aprovi.

7.4.10

Ràdio Cubelles guardona a Ramon Farré amb el 3r Micròfon d’Or

Ramon Farré és la persona escollida per rebre el 3r Micròfon d’Or, un guardó creat arran del 25è aniversari de Ràdio Cubelles que distingeix persones dedicades al món de la comunicació que tinguin vinculació amb l’emissora cubellenca. Els primers guardonats van ser Jordi Llompart i Pilar López, i seguint amb el mateix criteri, la comissió del Micròfon d’Or ha decidit que enguany s’entregaria a un altre exdirector de Ràdio Cubelles de contrastada experiència professional en el món del periodisme i la comunicació.
El guardonat, que rebrà el premi el proper 9 d’abril, treballa a TV3 des de fa 25 anys. Forma part de l’equip del TN Comarques del qual n’és fundador. A més de treballar a la televisió, també ha dut a terme tasques en premsa com a director del Regió 3 i altres treballs a Mundo Diario, el Periódico de Catalunya i Diari de Barcelona. A la comarca del Garraf, a més de ser director de Ràdio Cubelles i ser el corresponsal de la zona per a diversos mitjans escrits, també va dirigir Ràdio Ribes i va ser fundador del Setmanari de Vilanova i la Geltrú.Ramon Farré rebrà el Micròfon d’Or en un acte que també servirà per presentar públicament el llibre Ràdio Cubelles. 25 anys de l’emissora municipal degana del Garraf de Núria Fonoll. Serà el proper 9 d’abril a partir de les 19h. al cinema Mediterrani.


Ràdio Cubelles presenta el llibre sobre els 25 anys de l’emissora


El Cinema Mediterrani acollirà divendres a partir de les 19 hores la presentació del llibre Ràdio Cubelles. 25 anys de l’emissora municipal degana del Garraf, que ha escrit l’ex directora Núria Fonoll ha través de la Beca Ràdio Cubelles per a la investigació dels 25 anys de l’emissora. El llibre repassa a través dels testimonis orals i documentals el primer quart de segle de l’emissora municipal cubellenca, que ja encara les tres dècades de vida el 2011.
El llibre està estructurat en deu parts, que van des de la gestació fins a la celebració dels 25 anys de l’emissora i que està prologat pel periodista Iu Forn, ex col·laborador de Ràdio Cubelles. Al llarg de les seves 240 pàgines comença en el moment en què el Consistori cubellenc s’anima a encentar l’aventura radiofònica i repassa el procés que va portar fins a la inauguració de Ràdio Cubelles, el 22 de març de 1981. D’aquesta manera, tal i com es va avançar el passat mes de febrer, en un programa especial sobre els 29 anys de l’emissora, es desmenteix la data simbòlica del 23-F com la de l’inici de les emissions oficials. El llibre també fa un repàs dels programes que l’emissora ha tingut al llarg de cinc lustres i els col·laboradors i les col·laboradores que s’ha pogut documentar que han fer ràdio a Cubelles en aquests 25 anys.

La presentació, igual que el lliurament del 3er Micròfon d’Or de Ràdio Cubelles, es podrà seguir en directe per Ràdio Cubelles en un programa especial que l’emissora prepara. El programa començarà a les 19 hores i es pot escoltar pel 107.5 FM, http://www.radiocubelles.cat/ i els canals de ràdio de la TDT.
Font : http://www.cubelles.cat/


NOTA DE PREMSA

El Club Marítim Cubelles ha estat representat per tres dels seus navegants en el Campionat de Catalunya de Patí de Vela celebrat del 1 al 4 d'abril en el Club Marítim Torredembarra. Els tres han obtingut la classificació per a poder participar en el Campionat d'Espanya de Patí de Vela que es celebrarà a la fi del mes d'agost en el Club Marítim Altafulla. Els resultats finals obtinguts després de les 6 regates realitzades han deixat al nostre Club entre els millors, ja que, Jordi Aranega de 1ª categoria va obtenir la 7ª posició en la general amb dues tercers llocs com parcials davant un total de 38 participants. En 2ª categoria Jordi Obach Xifra va obtenir la 10ª posició sobre un total de 54 participants i també en 2ª categoria el jove Jordi Obach Rafel va obtenir la 35 ª posició posat mes que positiu al ser la primera vegada que participava en aquesta competició en Patí de Vela doncs en realitat per tenir solament 16 anys és navegant de Patí de Veges-la Júnior. Felicitats a tots ells.
Font : Club Maritim Cubelles