22.12.07

BON NADAL I UN MOLT BON ANY 2008

Poema Dulce Soñar de Juan Boscan*


Dulce soñar y dulce congojarme,
cuando estaba soñando que soñaba;
dulce gozar con lo que me engañaba,
si un poco más durara el engañarme.
Dulce no estar en mí, que figurarme
podía cuanto bien yo deseaba;
dulce placer, aunque me importunaba
que alguna vez llegaba a despertarme.

¡Oh sueño, cuánto más leve y sabroso
me fueras, si vinieras tan pesado,
que asentaras en mí con más reposo!

Durmiendo, en fin, fui bienaventurado,
y es justo en la mentira ser dichoso
quien siempre en la verdad fue desdichado.



*JOAN BOSCÀ i ALMOGÀVER, SENYOR DE CUBELLES
Cessió en comanda del Castell de Cubelles el 1511
http://perso.wanadoo.es/reembres1/articles/reem1101.pdf

"El més interessant de tot és que aquest Joan Boscà i Almogàver, a tenor
de les dates i de les relacions familiars que consten en aquest document de venda
de Gallifa, era indubtablement, el gran poeta considerat, junt amb Garcilaso de
la Vega, l’introductor de la mètrica italiana en la poesia castellana7; el famós
Juan Boscán, que és com consta normalment en els tractats de literatura
castellana".

21.12.07


Bon Nadal i Bones Festes !!!

VILLANCICO

Niño Jesús, niño Dios,
que naciste en un establo,
quiero que escuches mi voz
por si puedes hacer algo.

Tú que pudiste ser rey
y escogiste nacer pobre,
entre la mula y el buey
y amigo de los pastores.
.
Alerta a los poderosos
que administran el pastel
que ha de llegar para todos,
para los pobres también.

Que aunque venimos desnudos
y desnudos nos marchamos:
viven los pobres en cueros
y se forran los tiranos.

Que aún abundan los Herodes,
que volvió Poncio Pilatos
y que Judas Iscariote
te vende todos los años.

Niño Jesús, niño Dios,
que naciste en un establo,
quiero que escuches mi voz
tú que eres del pobre hermano.


Juliana Mediavilla

20.12.07

M.Trives/ Diari de Cubelles

Per aquestes festes, entre dinars i sopars ,tenim un munt de regals destinats a gent coneguda,estimada o simplement per complir una tradició. Sigui el que sigui el destinatari ,regalar un llibre , potser una bona idea .Aquí teniu la referència de la publicació d´ un llibre que sembla, dels que en diem que ¨enganxa¨ .Trobem informació dins aquest article que recomanem vivament .


Elisenda Albertí recupera la vida de 18 'Dames, reines i abadesses' medievals catalanes en un llibre de biografies breus


Dones riques al servei dels reis

Ignasi Aragay

De Guifré el Pilós a Joan II, els comtes i comtes-reis catalans no van viure solets. Però, qui coneix les seves dones? Elisenda Albertí ha reunit al llibre Dames, reines i abadesses la vida i influència de 18 personalitats femenines de la cort catalana, d'Ermessenda de Carcassona (972-1058) a Blanca de Navarra (1385-1441). El publica la seva editorial, Albertí.


Amb excepcions com les dues citades, tot i la seva posició privilegiada, l'esperança de vida era curta i la missió compartida: assegurar descendència masculina als sobirans, que solien triar dones estrangeres, com era habitual arreu, per assegurar-se aliances polítiques.


Ermessenda, casada amb Ramon Borrell el 993, a la mort d'aquest el 1018 va fer-se càrrec del comtat de Barcelona. Es va saber envoltar de consellers com el famós abat Oliba. Sota el seu govern es van establir les constitucions de pau i treva. Mort el seu únic fill, va seguir manant fins que el seu nét Ramon Berenguer I va agafar les regnes, no sense tibantors amb l'àvia, que va morir als 88 anys, una autèntica excepció per a l'època.


La tercera dona del nét, Almodis de Marca, és la següent biografiada i també va tenir un paper polític rellevant. Vinguda d'Occitània, brillant, ambiciosa i agosarada, a ella es deu la compra dels comtats de Rasés i Carcassona. Però va tenir un final tràgic: va ser assassinada pel seu fillastre el 1071, gelós per la predilecció que ella tenia pels seus fills bessons. Un d'ells, Ramon Berenguer II, que també va morir assassinat, es va casar amb Mafalda de Pulla-Calàbria (1060-1108), la següent protagonista, mare de Ramon Berenguer III. Aquest es va casar amb Dolça de Provença, morta als 32 anys segons sembla d'inanició en negar-se a menjar davant la cruel revenja del seu marit amb el trobador a qui ella estimava: li va servir el seu cor guisat i ella se'l va prendre sense saber-ho.


Peronella d'Aragó -promesa amb Ramon Berenguer IV quan no tenia ni un any-, Sança de Castella -dona d'Alfons I, mal anomenat el Cast-, Aurembaix d'Urgell -efímera i ressentida concubina de Jaume I-, Constança de Sicília -esposa i gran amor de Pere II-, Blanca d'Anjou -fidel muller de Jaume II, mare de 9 fills i morta als 27 anys-, la mística Sança de Mallorca, la pietosa Elisenda de Montcada, Teresa d'Entença -morta als 23 anys sense arribar a regnar-, Constança d'Aragó -escindida entre l'amor a Jaume II de Mallorca i la fidelitat al seu germà el rei Pere III el Cerimoniós-, l'eficaç Cecília de Comenge, la cobdiciosa Sibil·la de Fortià, Violant de Bar -rival de Sibil·la i més brillant que el seu espòs Joan I- i Margarida de Prades -reina per set mesos i mig amb Martí l'Humà- completen el recorregut històric que acaba amb Blanca de Navarra.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dimecres, 19 de desembre del 2007

Els caps de llista dels tres partits de govern fan balanç dels sis primers mesos de mandat


Maria Lluïsa Romero, Joan Albet i Joan Rodríguez Serra van oferir una roda de premsa on van repasar les actuacions de les diferents regidories


Els caps de llista de l’equip de Govern, Maria Lluïsa Romero (PSC), Joan Albet (CiU) i Joan Rodríguez Serra (ERC), van oferir dilluns passat una roda de premsa als mitjans per fer balanç dels sis primers mesos del nou govern municipal. L’Alcaldessa i els dos primers tinents d’Alcalde van passar revista a les actuacions que s’havien realitzat en cadascuna de les àrees que depenen del seu grup polític.


Entre els afers de l’acció de govern que més destacava Maria Lluïsa Romero hi ha “el traspàs a la Diputació de la recaptació de tributs”, “la celebració de les dues primeres audiències públiques al municipi” i “la fase de concurs en què es troba actualment el projecte del Pont sobre el Foix”, aprovat en el ple del passat 19 de novembre. A banda d’aquests temes, també va fer referència “al projecte de creació dels nous estudis de Ràdio Cubelles”, com un dels projectes de futur immediat.


Joan Albet va destacar “la tasca de reorganització que s’ha dut a terme en l’Àrea d’Obres i Serveis per fer front a les mancances internes que presentava la Brigada Municipal”, i la “prioritat de la peatonalització del municipi”. En matèria d’Ensenyament, Albet avançava que “les obres del CEIP Mar i Cel s’iniciaran el 2008”, que “s’està planificant la creació d’un nou Institut a la zona del CEIP Charlie Rivel per crear nuclis d’ensenyament al municipi” i “la reobertura de l'antiga Llar d’Infants L'Estel, a l'entorn del CEIP Charlie Rivel” que donarà cabuda a 53 infants més entre 0 i 3 anys.


En referència a l’àrea de Promoció Econòmica, Albet aposta per una “redefinició de la Festa de la Verema i potenciar les Jornades Gastronòmiques” que tancaven portes el passat novembre. A mode de conclusió, el cap de llista convergent demanava “un vot de confiança” i remarcava que “s’estan duent a terme canvis significatius al municipi”.


El segon tinent d’Alcalde, Joan Rodríguez Serra (ERC), en matèria de Seguretat Ciutadana anunciava “el nomenament d’un nou cap i l’ampliació de la plantilla de la Policia Local fins als 30 efectius”. El regidor de Salut posava de manifest la voluntat d'engegar “campanyes de prevenció i sensibilització en matèria de Salut, animals de companyia i població immigrant”. A mode de conclusió, Joan Rodríguez Serra destacava “el treball en xarxa que duen a terme les diferents regidories per poder solucionar els problemes que sorgeixen”.


Finalment l’Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, feia èmfasi en “la cohesió dels tres socis de govern” i afirmava que “hi ha plena confiança mútua”. Abans de cloure l’acte, Romero també va aprofitar per avançar nous projectes com “la connexió a una xarxa de subministrament d’aigua”, “la planificació d’habitatge de Protecció Oficial al municipi” i “la voluntat d’inaugurar en aquesta legislatura la nova biblioteca municipal”. Per acabar, Romero i els seus companys van desitjar unes "Bones Festes i un Feliç any 2008" a tots els cubellencs i cubellenques.


19.12.07

ALERTA MEDIAMBIENTALTEMOR PEL SUBMINISTRAMENT HÍDRIC A L'ÀREA METROPOLITANA

Catalunya afronta amb els pantans al 28% una "sequera sense precedents"
1• El nivell dels embassaments a les conques internes està a la meitat de la mitjana dels últims 5 anys
2• Entre les mesures en estudi hi ha la de portar aigua potable a BCN mitjançant vaixells cisterna

MÉS INFORMACIÓ

XABIER BARRENA / BARCELONA
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ / LLEIDA

La gradual i implacable disminució de l'aigua embassada a Catalunya --el nivell a penes supera el 28% de la capacitat total-- ha portat el president José Montilla a cridar les seves files a xafarranxo de combat. Davant d'una sequera "sense precedents", com Montilla la va qualificar ahir amb els peus posats en el que un dia va ser el fons del pantà d'Oliana, el Govern català, per una banda, ha accelerat l'arrencada de les obres hídriques ja en marxa però, també, prepara un pla B per subministrar aigua a Barcelona el 2008 si la sequera passa de pertinaç a permanent. En aquest pla B hi té cabuda, fins i tot, una iniciativa esbossada el 2005, l'antecedent immediat de sequera: l'arribada a Barcelona de vaixells cisterna per proveir la ciutat.
I és que la sequera va de debò. Tant com les altres vegades que s'ha advertit del seu perill. La diferència és que en aquesta ocasió es prolonga en el temps. Montilla va avisar, a Oliana (Alt Urgell), de la complicada situació que s'acosta. "Estem vivint una sequera sense precedents, un any excepcional i el Govern ja s'ha posat a treballar per assegurar, en el pitjor dels escenaris, el subministrament a totes les poblacions", va assenyalar Montilla.
De fet, la Generalitat contempla totes les possibilitats, fins i tot els transvasaments, per garantir el subministrament d'aigua potable a Barcelona, encara que, de moment, el més prioritari és que els ciutadans comencin a estalviar aigua a casa seva. Malgrat que cada vegada hi ha més veus favorables a transvasar aigua dels rius del Pirineu de Lleida --en concret del Segre-- cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, el president va negar que això sigui "aviat una realitat, encara que es contemplen totes les opcions". De moment, el Govern opta per utilitzar aigües residuals depurades per a reg i explorar nous aqüífers.
DESSALINITZADORES
El Govern treballa amb l'objectiu de posar en marxa, durant el primer semestre del 2009, la gran dessalinitzadora d'aigua de l'àrea metropolitana de Barcelona i a duplicar la capacitat de la que ja funciona a Tordera, per augmentar el subministrament al nord del Maresme i la Costa Brava. A més a més, va dir el president de la Generalitat, també s'està avançant en la recerca de terrenys per a la dessalinitzadora "que estarà entre Barcelona i Tarragona". I com a recurs final, queda l'opció que va expressar ahir el conseller de Medi Ambient: desitjar que plogui, l'opció laica de treure el sant de processó.
I no és que el Govern hagi estat amb els braços plegats l'últim temps. Quan el PSOE va accedir a la Moncloa el 2004, una de les seves primeres mesures va ser portar al Congrés la derogació del Pla Hidrològic Nacional del PP, el del transvasament de l'Ebre. En lloc seu, es van preveure una sèrie d'inversions en infraestructures hídriques. L'Executiu català va reclamar la gestió d'aquestes obres i va agafar les regnes amb tant d'entusiasme que ara hi ha 1.300 milions d'euros en obres ja en marxa. El problema és que aquesta inversió donarà fruits, en la seva totalitat, a partir del 2009, quan entri en servei, per exemple, la dessalinitzadora del Llobregat.
I la pregunta és òbvia. Tal com estem ara, i si això segueix així, ¿què passarà el 2008? És aquí on s'ha recuperat la idea de portar vaixells cisterna, que ja va sorgir el 2005. La diferència és que, en aquella ocasió, va ser Aigües de Barcelona, la subministradora, la que va prendre la iniciativa, cosa que va molestar en gran manera Medi Ambient perquè això suposava una usurpació d'atribucions de l'administració.
Aquesta vegada ha estat el Govern el que ha rescatat la idea, amb una discreció quasi total, a l'estil Montilla. El 2005 es va calcular que via vaixell es podria suplir el 13% del consum de la conurbació barcelonina.
A data d'ahir, la suma de l'aigua embassada de les conques internes --que assorteixen el 80% de la població catalana-- sumava el 28,01% del total de capacitat dels pantans. A anys llum del 53% que marcava fa només un any. I encara més per sota del 56,2% que marca la mitjana de l'últim lustre. Just el doble de l'acumulada avui. A la conca de l'Ebre, la situació no és més favorable. Del 51% de capacitat del 2006 s'ha arribat al 31% actual.
MENYS NUCLIS SENSE AIGUA
Des de les pluges d'abril, en què les conques internes van arribar al 52% de la capacitat, l'aigua ha anat minvant sense solució. Això provoca que avui hi hagi 26 nuclis poblats --que no municipis-- que estan sent proveïts amb cisternes d'aigua. Amb tot, l'efecte de les obres que ha portat a terme Medi Ambient, via l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ja han fet el seu efecte. Fa dos anys, amb una sequera molt menys exigent que l'actual, eren 60 els nuclis proveïts amb camions.
Dissabte, 15 de desembre del 2007
LA PLANTA DESSALINITZADORA DE CUNIT ES FARA AMB URGÈNCIA

PODRIA FUNCIONAR L´ANY 2009

El descens de les reserves d´aigua i la reducció de les aportacions naturals als embassaments continua la seva escalada imparable.
Totes les conques catalanes es troben en situació d´excepcionalitat, en el cas del Garraf encara en el nivell mínim, l´1, però aquesta situació podria canviar en les properes setmanes si no es produeixen precipitacions abundants a les capçaleres dels rius. De fet , els cabals circulants dels rius presenten uns valors molt inferiors al que seria normal en època de tardor, ja que s´han reduït en un 40% les precipitacions enguany respecte a la mitjana històrica.
Aquesta situació ha obligat a la generalitat a preveure amb urgència diverses mesures per pal•liar la sequera, com ara el tractament dels pous tradicionals per incrementar la seva producció i la construcció d´una planta dessalinitzadora al municipi de Cunit, que abastaria tot el Penedès, incloent-hi el Garraf.
L´actual fase d´excepcionalitat per dèficit de pluviometria comporta que els municipis de la comarca rebin un abastiment màxim d´aigua de 270 litres per habitant i dia. En cas que la generalitat decreti el pas al nivell d´excepcionalitat 2 (que suposa un nivell inferior al 23% als embassaments), es reduiria el nivell de reg per garantir exclusivament la supervivència de l´arbrar i els usos no destinats a subministraments per a ús de boca, com ara el de fonts ornamentals.
Si calgués entrar en el nivell de d´emergència 1, diferent de l´excepcionalitat, l´abastament es reduiria a 230 litres per habitant i dia.A partir del nivell d´emergència 2 (embassaments amb menys d´un 15% de reserves) començarien les restriccions, disminució de la pressió de l´aigua , talls durant algunes hores i un increment de les captacions d´aigua complementaries, dels ´pous tradicionals. Segons l´Agencia Catalana del Aigua, aquesta situació podria arribar al març o inici de la primavera, si no plou abans.
La Generalitat ha decidit, d´altra banda, activar noves mesures de suport a l´abastament, per un import de 23 milions d´euros, que permetin incrementar la disponibilitat d´aigua en 3,7 hectòmetres cúbics mensuals a l´àmbit metropolità. Entre aquestes mesures hi ha la recuperació dels recursos hídrics subterranis a l´àmbit del Penedès i el Garraf.
Es proposen tractaments amb osmosi i dilució parcial en diferents pous a Vilanova i La Geltrú, Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilafranca del Penedès.
Aquesta actuació, prevista per els primers mesos del 2008, té un cost de 7 milions d´euros i es preveu incrementar l´aportació a la xarxa d´aquest pous en 0,2 metres cúbics per segon.
L´altra gran mesura per garantir el subministrament al Penedès, és la construcció d´una planta dessalinitzadora. Tot i que encara no s´ha fet pública la ubicació definitiva de la planta, tot fa pensar tot fa pensar que s´ubicarà al municipi de Cunit, prop del límit amb Cubelles.
Aquesta dessalinitzadora tindrà un cost de 65 milions d´euros i està prevista a la planificació com a actuació urgent. Tindrà una producció de 20 hectòmetres cúbics a l´any i permetrà deslliurar, segons l´ACA , bona part dels consums de les comarques del Penedès i el Garraf, de l´aigua del Llobregat..
Un dels ajuntaments que ja ha començat a afrontar les restriccions en el subministrament de l´aigua és el de Sant Pere de Ribes.
Aquest municipi preveu mesures innovadores , com la recuperació i restauració de pous públics i privats o el lliurament de difusors per afavorir-ne l´estalvi, a partir de febrer.
No tant avançat, l´ajuntament de Sitges, també preveu un seguit d´accions, un cop es decreti el pas a un nivell d´excepcionalitat més elevat.
LA PLANTA DESSALINITZADORA PODRIA FUNCIONAR L´ANY 2009
L´obra de construcció de la nova planta dessalinitzadora està plantejada amb caràcter d´emergència. Els treballs podrien començar el juny de l´any vinent i tindrien un termini d´execució no inferior als 8 o 10 mesos. Si tot anés bé, la nova dessalinitzadora podria entrar en funcionament la primavera del 2009.

Font: Diari de VilanovaGM / MM / JD

18.12.07


contadores webcursos gratisfotosavisos gratisjuegos gratiscontador gratis









fotos/arxiu Diari de Cubelles

Ahir es va inaugurar el Taller de les Tresines

Tot un èxit !! A pesar del mal temps ,fred i la poca gent que passejava per el carrer Major moltes persones es van apropar a veure la exposició de treballs fets per aquest grup.
Aquí en teniu una mostra. Bons auguris per engrescar a que el proper any per Nadal es faci una Mostra de Treballs Nadalencs a Cubelles per aquestes festes.

17.12.07

( fotos/arxiu Diari de Cubelles)


M.Trives/Diari de Cubelles
Dissabte i diumenge a Cubelles es va celebrar la Fira de la Solidaritat i Comerç Just 2007.
El temps no va acompanyar ,un fred intens van suportar els participants a les paradetes i també la gent que tot passejant feia una ullada o comprava productes. Aquí teniu unes quantes fotos .
Fins el proper any i amb menys fred !
Serveis a les persones

Tòmbola Solidària per la Campanya “Una Joguina = Un somriure”, el dia 21 de desembre
La jornada començarà, a partir de les 9 del matí, en un local situat davant de la plaça del Mercat. A més, Ràdio Cubelles oferirà un programa especial en directe des de la Tòmbola, a partir de les 11:00 del matí.

Com és habitual en l’època nadalenca, la regidoria de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Cubelles i un col·lectiu d’entitats desenvolupen la campanya Una Joguina = Un somriure.
Segons ha explicat Prudència Carrasco, regidora de Serveis a les Persones, "aquesta campanya té com a objectiu aconseguir que tots els infants del municipi gaudeixin de les mateixes oportunitats i que les famílies amb mancances econòmiques puguin tenir els mateixos recursos pels seus infants". La campanya es desenvolupa amb diferents propostes: una és l’econòmica, amb unes guardioles repartides per la població i un número de compte on es poden fer ingressos. Una altra proposta és la tómbola solidària, que es portarà a terme el proper 21 de desembre, a partir de les 9 del matí, en un local situat davant de la plaça del Mercat.


més informació a www.cubelles.com

16.12.07


DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de l'Ajuntament de Cubelles

OPIC: MÉS QUE UN TRASLAT
Qui més i qui menys ha viscut un trasllat i coneixem bé que dins les desenes de caixes i caixetes d'embalums, al costat de llibres vells, coixeneres, electrodomèstics inúltils i piles i piles de coses i coses... solem col.locar també noves energies, noves il.lusions i nous desitjos per traslladar-los també a nous espais que han de procurar-nos sense dubte una nova felicitat. I jo creia que això no passava ara que alguns ens volen fer creure que tot el que s'acosta a l'administració pública i a la política és obscur i sospitós. Doncs no. Amb l'éxit del trasllat recent de l'espai de l'Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC) al nou emplaçament de l'Hotel d'Entitats es constata de nou que el desenvolupament de Cubelles ens ha de portar noves idees, nous diàlegs i nous criteris amb què resoldre el dia a dia i també el futur més immediat. Consolidar el nou espai de l'OPIC dona mostra de la importància d'ampliar els horaris d'atenció ciutadana per fomentar una atenció més personalitzada i demostra que la integració i centralització de la informació municipal en una única oficina ha de transformar també l'actual sistema de gestió i administració. El lluminós emplaçament de l'OPIC apropa com mai fins ara l'Ajuntament de Cubelles a la ciutadania i visualitza de manera definitiva que un projecte nascut el setembre de 2005 ha aconseguit el suport unànime de partits polítics, entitats i veïnat gràcies a la tasca feta sovint amb discreció però sempre amb eficàcia. Aquest projecte transformardor mostra una clara voluntat d'apostar amb insistència per la millora constant dels canals d'informació i comunicació amb els veïns i veïnes. És, el projecte de l'OPIC, una proposta innovadora en el conjunt de Catalunya i així està començant a ser reconeguda amb modèstia però sense pausa tant per part d'altres administracions com per part d'altres municipis que, com el nostre, creuen en la necessitat urgent de transformar i modernitzar els actuals canals de relació i presa de decisions sobre tot allò que ens afecta com a comunitat. .-40

MÉS INFORMACIÓ:
L'OPIC inicia el 2005 el seu camí als baixos de l'Ajuntament atenent els afectats pels aiguats i les inundacions d'aquell anys
Participació Ciutadana
http://www.cubelles.org/cubelles/noticies/noticia.phtml?idnoticia=1671

http://diaridecubelles.blogspot.com/2007_11_25_archive.html