21.10.05

SOLIDARITAT INTERNACIONAL
Viaje al corazón de la Bestia
inSurGente.- El periodista y traductor Michael Sondow cuenta que, recientemente, se ha publicado en EEUU un libro titulado Confessions of an Economic Hitman -lo que traducido al español significa "Confesiones de un sicario económico"-, que no es sino la autobiografía de un tal John Perkins (en la fotografía), ciudadano estadounidense que siempre estuvo considerado como un respetado miembro de la comunidad financiera internacional, pero que, en realidad, se dedicaba a operaciones económicas ilícitas en el Tercer Mundo, por cuenta del Gobierno de los Estados Unidos.
El sicario Perkins detalla, por ejemplo, cómo ayudó a Washington a estafar a países pobres como Ecuador, prestándoles dinero que no podrían devolver para después apoderarse de sus economías. inSurGente ofrece algunos extractos de la entrevista que la locutora Amy Goodman (conductora del programa radiofónico Democracy Now "Democracia ahora") hizo a John Perkins para la National Public Radio. No tiene desperdicio...
SEGUIR LLEGINT CLIKAR AQUÍ

20.10.05

STOPENDESA INFORMA
No més Tèrmiques a Cubelles


DAVANT LA NOTICIA DE LA POSSIBLE CONSTRUCCIÓ D'UNA PLANTA DESSALADORA D'AIGUA A CUBELLES, LA PLATAFORMA STOPENDESA INFORMA:

20-10-05 NOTA DE PREMSA DEL PPC ENVIADA A STOPENDESA
EL PPC ACUSA EL GOVERN DE MALTRACTAR LA COMARCA DEL GARRAF
Rodríguez ha assenyalat que el projecte d’una dessaladora a Cubelles, unit al Pla d’Energia de Catalunya faran que el Garraf pateixi greus problemes mediambientals.
El Partit Popular del Garraf ha qualificat avui de maltractament continu el tracta que pateix la comarca per part del Govern tripartit. Segons ha explicat, Santi Rodríguez, diputat del PP al Parlament de Catalunya i portaveu del PP a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la setmana passada el Govern de la Generalitat va aprovar definitivament el Pla de l’Energia de Catalunya, el qual condemna la comarca a mantenir la central tèrmica de Cubelles, com a tal, o molt probablement reconvertida a Central de Cicle Combinat.
Per a Rodríguez aquesta decisió demostra la ignorància del tripartit vers les peticions de la comarca, recordant que “els mateixos grups que avui donen suport al Govern, al 2002 demanaven el desmantellament de la central tèrmica de Cubelles”.
“Però aquestes contradiccions -segueix Santi Rodríguez- no s’acaben aquí. Els despropòsits se sumen, i avui hem conegut les previsions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), d’instal·lar una dessaladora a Cubelles, junt a la tèrmica”. El diputat popular ha recordat que “el projecte de dessaladores -tant criticat per les esquerres, per exemple a les Illes Balears (on no hi ha altres alternatives)-, ha estat l’única solució que ha aportat el tripartit, per deixar de considerar les opcions dels transvasaments de conques”.
En aquest sentit, Santi Rodríguez ha subratllat els greus efectes mediambientals de les desaladores, les quals requereixen gran quantitat d’energia elèctrica pel seu funcionament, “de fet aquest pot ser un dels motius de la consideració de la seva ubicació a prop de la central tèrmica”.
El diputat popular ha afegit la seva preocupació davant la legislació estatal que preveu repercutir els costos d’amortització i manteniment de la instal·lació als beneficiaris directes, però l’actual Govern de la Generalitat, també vol modificar aquest precepte, per afectar amb la tarifa, tota l’àrea d’influència de la instal·lació, encara que no en tinguin un benefici directe (aquest seria el nostre cas).
“És a dir, que els veïns del Garraf veuríem reflectit en el nostre rebut de l’aigua el cost d’aquesta instal·lació, que s’hauria d’afegir al cost de la portada d’aigua d’Abrera, que ja paguem en els rebuts corresponents” ha denunciat.
Per últim, Santi Rodríguez considera que “la decisió serviria al Govern, per fer allò que van dir que no volia fer, que és la interconnexió de conques, doncs, a més de l’avantatge de la proximitat de la central tèrmica, aquesta instal·lació, justificaria la interconnexió de l’Ebre amb el Llobregat. Precisament en la ubicació prevista coincideixen els trams finals d’ambdues xarxes”.

19-10-05 EL DIARI EL PUNT PUBLICA LA NOTICIA
La tercera dessaladora per lluitar contra la sequera podria fer-se a Cubelles
EMMA ANSOLA
+ Una imatge del laboratori que hi ha a la dessaladora de Blanes. Foto: QUIM PUIG
La tercera dessaladora que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) vol construir al país, i que se sumaria a la de Blanes, ja en funcionament, i a la projectada al Prat de Llobregat, per fer front als episodis de sequera i garantir l'abastament d'aigua a la població podria fer-se al municipi de Cubelles (Garraf). El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL) va rebre l'encàrrec de l'ACA d'estudiar noves fórmules per portar aigua i una d'aquestes seria la construcció d'aquesta planta que estaria connectada a les dues xarxes, la del CAT, que subministra aigua a Tarragona, i la de l'ATLL, que en subministra a la regió metropolitana. «La planta s'emplaçaria al costat de la central tèrmica de Cubelles i serviria 15 hectòmetres cúbics anuals», segons va anunciar el diputat de CiU i alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, recollint la informació que es va donar a conèixer en el consell d'administració del CAT el 3 d'octubre. Fonts de l'ACA van assenyalar ahir que es tracta únicament d'una proposta que haurà de ser avaluada per tècnics de l'agència.Nadal, si bé defensa el projecte, és del parer que el govern del tripartit hi amaga darrere la interconnexió de xarxes amb Barcelona. Precisament de la portada d'aigües de l'Ebre cap a Barcelona en va parlar dilluns el president del CAT, Daniel Pi, que va deixar clar que la llei no estableix que el CAT pugui subministrar aigua fora de Tarragona. Per fer-ho, com ja va passar amb la portada d'aigua a Mallorca en una situaciò excepcional, les Corts espanyoles haurien de modificar la llei: «Qualsevol utilització d'aigua fora de l'àmbit del consorci l'ha de regular l'autoritat hidràulica, i aquesta és una decisió que supera el CAT i l'Agència Catalana de l'Aigua.»Nadal va recordar que aquesta planta havia de fer-se a Tarragona i que el projecte va ser plantejat pel govern de CiU l'any 2001. «En aquell moment, però, la diputada d'ICV Dolors Camats s'hi va oposar argumentant que contaminava i que el consum d'energia era excessiu», recordava dilluns l'alcalde de Tarragona. Amb el canvi de govern espanyol i el derogament del transvasament de l'Ebre es va anul·lar la planta dessaladora que es volia fer a Tarragona.

Desitjos, realitats i aigua de l'EbreEl riu Ebre torna a ser en el primer pla de l'actualitat per motius que, lluny de quedar oblidats amb la derogació del Plan Hidrológico Nacional, continuen provocant un intens estira-i-arronsa i encara són motiu de polèmica i de valoracions polítiques que mantenen alerta la plataforma antitransvasament. El darrer element de controvèrsia l'ha aportat l'alcalde de Tarragona i diputat de CiU, Joan Miquel Nadal, que acusa el govern tripartit d'amagar la interconnexió de xarxes amb Barcelona rere el projecte -encara en estudi- de la dessaladora de Cubelles. Nadal, que va ser president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), va defensar el projecte i va demanar que es reconegui obertament el que CiU sospita. La federació sempre ha estat a favor del transvasament a Barcelona, però això no ha passat de ser un desig. La realitat és que l'aigua del CAT no pot sortir dels límits fixats per la llei 18/81 (que hauria de modificar el govern de l'Estat) i que l'ara president del CAT no comparteix l'opinió de Nadal.www.vilaweb.com

18-10-05 EL DIARI DE TARRAGONA DESTAPA LA INFORMACIÓ
CiU denunció ayer que el Govern planea instalar una planta desaladora de agua en el municipio de Cubelles
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA FACILITADA PER DIVERSOS MEMBRES d'STOPENDESA
Si teniu més informació envieu-la a stopendesa@yahoo.es
Las plantas desalinizadoras son instalaciones industriales destinadas a la obtención de agua dulce a partir de agua de mar o salobre.
El mar contiene 98% del agua del planeta.
AGUA DE MAR CONTRA LA SEQUÍA
Más de la mitad del déficit del litoral mediterráneo se cubrirá con desalinizadoras
26-09-2005 (La Vanguardia)
ANTONIO CERRILLO
- El agua del mar va camino de ser la principal solución para combatir la sequía estructural en el litoral mediterráneo. El caudal procedente de las plantas desalinizadoras aportará más de la mitad de los recursos que se necesitan para hacer frente a la escasez estructural de reservas en estas zonas. El Ministerio de Medio Ambiente proyecta en estos momentos la construcción de 22 plantas desalinizadoras y desalobradoras para tratar, respectivamente, agua del mar y agua salobre del subsuelo. A ellas se deben sumar las tres primeras instalaciones de este tipo que ya han sido inauguradas este año.
El Ministerio de Medio Ambiente tiene en estos momentos programada la construcción de 17 plantas desalinizadoras que captarán directamente agua de mar para ser potabilizada
Las desaladoras, un modelo «insostenible» según organizaciones ecologistas
7/jun/2005
Para el director de Greenpeace-España el principal defecto del programa AGUA es pretender igualar la oferta de agua del trasvase del Ebro previsto en el Plan Hidrológico Nacional (PHN)
La falta de lluvias también tiene efectos «secundarios» para el Medio Ambiente. Las organizaciones ecologistas advirtieron ayer de que las desalinizadoras, una de las estrategias del Gobierno para paliar la escasez de agua, consolidarán un modelo de desarrollo «absolutamente insostenible». Para el director de Greenpeace-España, Juan López de Uralde, el principal «defecto» del programa AGUA puesto en marcha por Medio Ambiente es pretender igualar la oferta de agua (1.050 hectómetros cúbicos) del trasvase del Ebro previsto en el Plan Hidrológico Nacional (PHN), aprobado la pasada legislatura.

19.10.05

DE BONA TINTA!!
ICb: independents però amb bons contactes...
Montilla comença a preparar la substitució de Maragall
Atenció, atenció. La decisió ja està presa. El primer secretari del PSC, José Montilla, ha començat a preparar el relleu de Pasqual Maragall com a president de la Generalitat. La maniobra és complicada, perquè per sobre de tot el ministre vol evitar que Maragall compleixi l'amenaça de dimissió que li va llançar el cap de setmana, precipitant el procés de forma descontrolada.
L'ASSOCIACIÓ DE DONES LA FITA DE CUBELLES INFORMA:
Montserrat Boix, una de las seis periodistas premiadas por el Observatorio de Violencia Posiblemente nunca antes el Salón de Actos del Consejo General del Poder Judicial acogió una ceremonia con tal presencia femenina y feminista. Representantes de organizaciones de mujeres y de la Red Feminista de Organizaciones contra la Violencia de Género acompañaron y apoyaron a las periodistas premiadas por el Observatorio.
Seguir leyendo en : www.mujeresenred.net

Caldera deja sin dinero a dos proyectos estrella de la ley contra la violencia de género
El ministro se compromete a corregir esta carencia

10-10-2005 CADENA SER
El ministro de Trabajo y Asuntos Sociales, Jesús Caldera, no ha incluido en los presupuestos generales del Estado para el año 2006 dotaciones para dos de los proyectos estrella de la Ley Integral Contra la Violencia de Género, que entró en vigor el pasado mes de enero.
INFORMACIÓ COMARCAL
L'oposició de Sant Pere de Ribes negocia organitzar una campanya informativa pròpia sobre l'EMD
UM9, ICV i CiU estan en converses per oferir actes paral·lels als del govern
MÍRIAM DE LAMO
Sant Pere de RibesUnitat Municipal 9-Esquerra Nacional, ICV i CiU han iniciat converses per organitzar actes conjunts d'informació sobre l'entitat municipal descentralitzada de les Roquetes. Els tres grups de l'oposició que van votar contra el projecte -aprovat el mes passat- plantegen oferir un programa alternatiu al de l'equip de govern que assessori els ciutadans sobre el projecte d'autonomia del nucli. La falta d'informació és una de les mancances de la proposta denunciada pels tres partits.A proposta d'UM9, els tres partits que van oposar-se a l'EMD en el ple de setembre s'han posat en contacte per impulsar actes informatius sobre el projecte. «La nostra idea és fer una campanya conjunta», explica el portaveu de la Nou, Miquel-Muç Vall. «Hi estem treballant», afegeix el regidor. Es tractaria, segons Vall, de fer un «rebombori conjunt». «Hi ha la voluntat que aquest no sigui un tema de protagonisme per a una força política. Ens hi juguem molt més», destaca el representant d'Unitat Municipal 9-Esquerra Nacional. Pel regidor, «és important que puguem treballar junts». «Creiem que tenim raó», afegeix Vall.

18.10.05

DE BONA TINTA!!!
ICb: independents però amb bones fonts...

Maragall amenaça amb dimitir
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha amenaçat el ministre José Montilla amb presentar la dimissió, si el PSC no deixa de boicotejar-lo en la seva gestió al front del govern català com ha fet el partit al dinamitar la crisi de l'executiu que ell volia fer. El pols que ha obert Maragall és també tot un advertiment a Josep-Lluís Carod i a Joan Saura. "Així no es pot governar", ha assenyalat el president a Montilla en una conversa en un hotel de Barcelona aquest cap de setmana. Maragall està emprenyadíssim perquè ha sigut l'entorn de Montilla qui ha rebentat la crisi de govern, que el president creu imprescindible, quan va filtrar a la premsa els detalls per fer-la impossible.
Maragall crema nou consellers fent públic que no hi confia
Aquests són el 9 consellers que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha cremat perquè s'ha fet públic que no confia amb ells, donat que va proposar a Josep-Lluís Carod rellevar-los. Però que alhora tots ells hauran de seguir de consellers perquè Maragall no ha pogut rellevar-los. Una situació kafquiana.
- Josep Maria Vallès, secretari de Ciutadans pel Canvi i conseller de Justícia- Josep Maria Rañé, dirigent del PSC pròxim a José Montilla i conseller de Treball- Salvador Milà, dirigent d'ICV i conseller de Medi Ambient i Habitatge- Caterina Mieras, militant del PSC i consellera de Cultura- Marta Cid, dirigent d'ERC pròxima a Josep Lluís Carod i consellera d'Ensenyament- Anna Simó, dirigent d'ERC pròxima a Joan Puicercós i consellera de Benestar i Família- Joan Carretero, dirigent d'ERC pròxim a Joan Puigcercós i conseller de Governació- Carles Solà, independent pròxim a Josep-Lluís Carod i conseller d'Universitats- Antoni Siurana, dirigent històric del PSC i conseller d'Agricultura.
ASSEMBLEA GENERAL d'ICb
DISSABTE 22 d'OCTUBRE, a les 7,30 de la tarda, al local de la plaça Balmes
demana l'ordre del dia enviant un e-mail a:
STOPENDESA INFORMA
No més Tèrmiques a Cubelles
L'alcalde de Cubelles es resigna que la tèrmica continuï funcionant, com preveu el nou pla energètic
MÍRIAM DE LAMO. Cubelles
El pla energètic no preveu desmantellar la tèrmica cubellenca
L'alcalde de Cubelles, Josep Marcillas, reconeix que el municipi haurà de mantenir la zona energètica de la central tèrmica, tal com preveu el nou pla energètic de Catalunya. El document no ha tingut en compte les al·legacions del municipi perquè es desmantelli el sector; aquest era, segons admet el cap del govern local, «l'últim recurs» de l'Ajuntament perquè la tèrmica desaparegués.«Nosaltres volíem que, amb el temps, es reconsiderés el fet d'eliminar la zona energètica», destaca Marcillas. El fet que altres centrals «assumissin» la producció de la tèrmica de Cubelles era l'«esperança» del govern local. «La realitat és que la valoració no ha estat així», reconeix l'alcalde, després que el pla energètic s'aprovés dimarts sense tenir en compte les peticions del municipi. Josep Marcillas apunta que «està clar que si el pla preveu la zona energètica, s'esvaeix la il·lusió que es pugui eliminar la central». L'equip de govern (Entesa per Cubelles, PSC, Iniciativa per Cubelles i ERC) es reunirà la setmana vinent per tractar el tema, segons explica l'alcalde. «Cada grup, el mateix govern i l'oposició faran les seves valoracions», explica el cap del govern local. Marcillas aposta per seure «i parlar del que es pot fer, quines mesures es poden prendre per pal·liar els problemes que creen la central». «Haurem de valorar quines determinacions es poden prendre», destaca. La solució implica, segons Marcillas, tenir «una central de cicle combinat». L'alcalde assegura que «si realment no hi ha cap altre via sempre és preferible arribar a un pacte abans que l'imposin», tenint en compte que Endesa, segons Josep Marcillas, podria obligar a instal·lar una tèrmica de cicle combinat sense haver de negociar amb l'Ajuntament de Cubelles.
www.vilaweb.com
Comunicats de Premsa: LA PLATAFORMA EN DEFENSA DEL MATARRANYA
Davant del debat obert a la veïna comarca de la Terra Alta sobre la implantació de l’energia eòlica, vol manifestar el següent:
>>> Llegir més...
OPINIó: PER PENSAR-HI UNA MICA...
L'ÈTICA DE LA CONVENIÈNCIA
Juan José LÓPEZ BURNIOL*
Max Weber va pronunciar l'hivern revolucionari del 1919 -a invitació de l'Associació Lliure d'Estudiants de Munic- una conferència sota el títol de La Política com a vocació, en la qual va tractar de les característiques del polític autèntic. S'hi planteja quina és la relació entre ètica i política, per a la qual cosa parteix d'un punt decisiu: que tota acció es pot ajustar a dues ètiques diferents. Es pot orientar mitjançant l'ètica de la convicció, que imposa el seguiment de les conviccions personals sense atendre les conseqüències dels propis actes; o conforme a l'ètica de la responsabilitat, que assumeix les exigències de l'interès general i té en compte els efectes de la pròpia acció.L'ètica de la convicció inspira els pacifistes d'arrel cristiana, els revolucionaris per principi i els purs de tota mena, que no suporten la irracionalitat ètica del món i aspiren a l'absolut. L'ètica de la responsabilitat imposa, contràriament, una dura lluita enfront de tenaces resistències, per realitzar només el que és possible a cada moment. Qui practica l'ètica de la responsabilitat ha de posar en joc fortalesa d'ànim, passió i mesura. I només qui és capaç de fer-ho té verdadera vocació política.Il·luminats per aquestes idees, escassegen avui els autèntics polítics. Abunden els dogmàtics que, plens de supèrbia, sostenen les seves conviccions més enllà de tota prudència. I proliferen, sobretot, els que anteposen les seves conviccions a qualsevol exigència d'interès general o -encara pitjor- pretenen guanyar temps encobrint la seva falta de projecte sota unes formes correctes. Aquests no practiquen l'ètica de la convicció ni la de la responsabilitat. Assumeixen l'ètica de la conveniència.
*Juan José LÓPEZ BURNIOL
Notari
El Periódico, 16 d'octubre de 2005, p. 6