27.6.09


M. Trives/Diari de Cubelles


Tallers de participació

La segona jornada participativa dels tallers en que molts ciutadans i ciutadanes, entitats i associacions ,representants d’entitats ,politics i com fil conductor per dur a terme aquest procés participatiu la empresa Gea 21 sota la direcció de Isabela Velàzquez contractada per l’ajuntament de Cubelles per facilitar la metodologia d’aquest procés pioner a Cubelles, ha complert el seu primer objectiu.
La importància d’aquets tallers en que tothom ha participat ,on exposen les opinions a traves de petits grups de treball per debatre com volem Cubelles l’any 2020 ha comptat amb un bon tou de participants .El pla d’ordenació urbanística municipal de Cubelles,anomenat P.O.U.M suposa un tema a debatre al incorporar parers i una màxima pluralitat d’opinions ciutadanes a debatre, sobre el model que volem per la nostra ciutat i el nostre entorn,les infraestructures i equipaments que Cubelles necessita i dels que tenim mancances i moltes. Tot axó ha estat exposat i ja més avui en una segona jornada, ja fixades les prioritats per els ciutadans i ciutadanes, públicament en aquestes jornades.
Medi ambient, amb la incorporació del parc natural del Foix a la anella verda i aprofitament d´aquest corredor per practicar senderisme guiat o anar amb bici ,protecció de boscos i l’entorn natural,la platja i la montanya ,el tipus de ciutat sostenible que volem i del sostre d’habitants a que volem arribar: i on per exemple en mantenir un ordre urbanístic de poques alçades es preferent,en que caminar per els carrers no suposi incomoditats i permeti cotxets de nens i de compra i no sortgejant obstacles,que les persones en dificultats tinguin mitjans d´accesibilitat a tot arreu , bones comunicacions que enllacin i permetin una mobilitat entre veïnatges de urbanitzacions o barris , la C32 sense peatges,la C31 que divideix Cubelles soterrant-la o eliminant les barreres viaries, així com trens que permetin una major agilitat de circulació i de temps per usuaris. I més: com la demanda de més espais culturals per us d’entitats,una sal polivalent per música,teatre ,cine , la recuperació del casc antic de Cubelles i la conservació dels edificis emblemàtics que encara resten i que formen part de la historia de la població, aportar vies de desenvolupament per el comerç i la industria no contaminat en els polígons industrials i que aportin llocs de treball per que la gent jove i no tan jove perquè puguin incorporar-se al mercat laboral sense desplaçaments , impuls de centres d’estudis dedicats a noves tecnologies i a energies renovables i alternatives. Una tèrmica no contaminant o inexistent i la referència del punt negre de la tèrmica paisatgísticament i amb la imatge sempre negativa de la xemeneia sota el cel de Cubelles,dona lloc a una proposta innovadora de fomentar un concurs internacional en que arquitectes,dissenyadors treballin el tema positivista d’aquest nyap i potser a una nova proposta de espai útil ,potser un mirador? on puguem gaudir d’un paisatge natural excepcional i dins un entorn que es pot destinar a d’altres estimacions u objectius. També la creació d’un centre ocupacional i un viver de empreses i cooperatives ajudaria a revitalitzar el mercat del treball tant malmès, així com també la creació de tallers agrícoles per perseverar la cultura de la pagesia incorporaria un sector de la població interessat , ,joves i no tant joves a ben segur. Un mercat municipal amb zona de pàrking, ,garantir el comerç de proximitat a urbanitzacions i barris i també potenciar la hostaleria facilitant noves vies promocionals d’acord amb projectes engrescadors, han suposat aportacions a tenir en compte i moltes més !. El que es cert que molts de nosaltres coincidíem en el nostre desig comunitari i en temes concrets i atenent la bona voluntat de tots els participants en mostrar el que volem i el que no volem, que es pot fer? esperar ,il·lusionats, que es compleixin les nostres propostes en aquest Pla que pot conduir a Cubelles a una Terra Mítica ,evidentment, no la de Valencia es clar….!


foto/arxiu Diari de Cubelles













fotos/arxiu Diari de Cubelles





Tallers de participació i debat sobre la revisió del pla d’ordenació urbanística municipal de Cubelles (POUM), divendres de 17 a 21h ,estructurats en grups participatius .Imatges de la primera jornada.













26.6.09

imatge/www.amblesmans.com

Diari de Cubelles

Es cumpleix un segle de la Setmana Tràgica aquest mes de juliol de 2009. Tenim en aquestes dates programades xarrardes, conferencies i moltes informacions relacionades amb aquest centenari. Us recomanem la lectura de la recuperació del clàssic assaig de Josep Benet , Maragall i la Setmana Tràgica publicada per Edicions 62 .
Tal com diu la contraportada del llibre ¨és una obra de referència per entendre els fets que es produïren a Barcelona a l’estiu del 1909 i encara és la radiografia més clara per descobrir l’altura espiritual de l’intel·lectual Joan Maragall. L’opera prima de Josep Benet és, a més, un referent de l’assagisme català, un text clàssic que des de la seva publicació el 1963 ha merescut un acolliment envejable. A més d’haver estat doblement premiat (Premi Joan Maragall 1961 i Lletra d’Or 1963), ha estat reeditat sis vegades, i al llarg dels anys s’ha convertit en una eina imprescindible per comprendre la nostra història recent¨.

De pas un article publicat per El Periòdico ja fa un cert temps us recomanem llegir....

La Setmana Tràgica compleix un segle en la història de Barcelona

Diverses activitats commemoren la revolta social de l'estiu de 1909

L'Arxiu Fotogràfic reunirà en una mostra les imatges més significatives

Rosario Fontova

BARCELONA TARRAGONA

El juliol de 1909, el fum dels incendis es va posar com la boira sobre Barcelona. Van cremar unes 80 esglésies i convents, van ser detingudes més de 2.000 persones i l'octubre es va executar al castell de Montjuïc al pedagog anarquista Francesc Ferrer i Guàrdia amb altres quatre persones. El descontentament venia de lluny però va explotar quan el juliol van cridar als reservistes, la majoria obrers catalans, com carn de canó per a la guerra del Marroc, que defensava interessos dels propietaris de les mines de carbó i plom en el Rif. Hi ha una foto cèlebre on les marquesos de Comillas i de Castellflorite, orondas i amb grans barrets, reparteixen escapulari i tabac als soldats a punt d'embarcar en el Ciutat de Cadis. El contingut d'aquesta imatge simbolitza les tensions socials que van desembocar en el conflicte de la Setmana Tràgica i que ja no van parar.

IMAGINARI
Diverses activitats, entre noves publicacions i debats, recordaran a Barcelona els successos d'aquell estiu en què es va decretar a la ciutat l'estat de guerra. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB) se suma al centenari amb una exposició que plasma en imatges el que succeïa a la capital en el canvi de segle. Una bateria de 200 fotografies realitzades per Adolf Mas, Enric Castellà i Frederic Ballell i altres procedents dels fons de les editorials López i Marín posaran a partir de juny l'accent en el context, que abasta entre 1908 i 1920.
SEMINARI
L'Institut de Cultura (Icub) prepara un cicle de Converses a Barcelona centrat en la revolució de 1909 al qual es convidarà a la historiadora nord-americana Joan Connelly, autora d'un clàssic sobre la Setmana Tràgica, i està en preparació un itinerari guiat. La Fundació Ferrer i Guàrdia prepara un homenatge al pedagog a Montjuïc, amb una altra exposició, i el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) ha organitzat un seminari a l'abril i maig per incorporar recents investigacions històriques "que superin el marc local i temporal en el que es van desenvolupar els fets ". El seminari està coordinat per la historiadora Soledad Bengoechea, que donarà una dimensió internacional al debat, ja que el 1909 "el context europeu propiciava l'aixecament". Com a anècdota, un químic francès va ensenyar als anarquistes de Barcelona a fabricar els primers còctels molotov.

Font : http://www.elperiodico.com/

25.6.09

imatge/forum clinic
M. Trives/Diari de Cubelles

Un article relacionat amb el fum de cigarrets publicat al Diari Avui per Sebastià Alzamora i que us convidem a llegir. Tots coneixem els efectes del tabac, i les seves conseqüències. Els fumadors passius declaren la guerra i els ex fumadors acostumen a ser inflexibles i al mig de tots ells ,els fumadors rebem sovint mirades de menyspreen com empestats al encendre una cigarreta encara que sigui al carrer. Llegiu ,llegiu ...

*Sebastià Alzamora,Escriptor, crític literari i gestor cultural. Es va fer conèixer amb el poemari Rafel (1994; Premi Salvador Espriu). Ha publicat, entre d’altres, els llibres Apoteosi del cercle (1997), El benestar (2003), La pell i la princesa (2005). També va publicar juntament amb Hèctor Bofill i Manuel Forcano Dogmàtica Imparable (2005). És articulista del diari Avui i des del desembre de 2007, director de la revista Cultura.









Fumar és fumut

Sebastià Alzamora

Fa uns dies, en acudir a l'estanc, aquells que ens entestem a mantenir el vici nefast de fumar (més mal vist, a dia d'avui, que l'incest) ens vam trobar amb la sorpresa que el nostre desagradable hàbit havia sofert una nova pujada de preus, i no exactament petita: sense anar més lluny, la marca amb la qual s'atabaca aquest humil articulista havia pujat trenta cèntims a l'estanc, i quaranta a la màquina expenedora. En un primer moment, vaig pensar que si Stieg Larsson -víctima insigne del tabaquisme- hagués pogut veure tal cosa, n'hauria confegit una novel·la amb manta conspiracions i escenes de violència explícita.
En realitat, però, no tenim gaire motiu per queixar-nos: a dir ver, encara estem lluny dels estàndards de la nostra estimada Unió Europea (els catalans són molt europeistes, com sap tothom i com van reflectir els resultats de les recents eleccions al Parlament de Brussel·les). Per coses de la vida, fa un parell de setmanes vaig ser al Regne Unit i vaig tenir ocasió de comprovar que, allà, les capses de cigarretes no tan sols contenen setze tristes unitats (i no vint, com aquí) i van decorades amb fotos de pulmons malalts i espermatozous inservibles, sinó que es despatxen al preu de set lliures esterlines. Per descomptat, no es permet fumar ni als pubs. D'això se'n diu parlar clar, i no com aquí.
Els fumadors, cal que ens ho fiquem dins el cap, som un problema de salut pública (el fum dels cotxes o els addictes al menjar ràpid, per exemple, es veu que no ho són) i val més que ens acostumem a ser tractats com a tals per les administracions, a pesar que haguem passat la nostra trista vida de penjats contribuint a les arques de l'Estat, igual que el més sa dels nostres conciutadans. D'acord, però queden un parell de preguntes enlaire: com és que, per una banda, les administracions emprenen tot de mesures repressores contra el tabac, fent veure que busquen suprimir aquest vici entre la població, però al mateix temps aprofiten l'existència dels fumadors per assaciar una mica la seva fam recaptatòria? Com quedem: es vol eradicar els fumadors, o ja va bé que hi siguin, per cosir-los a impostos? Mentre espero una resposta, amb el seu permís, me'n vaig a encendre una cigarreta.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 2. Dilluns, 22 de juny del 2009
foto nº 18/M. Reina
BALCONS I JARDINS

Pel matí ,sota els arbres, seure a la vora d’una tassa de cafè,tot esperant el bus...

...Llegeixo l’historia d´Arthur
dels reis d´Esparta o Numidia
Ai! Excalibur!...
(fragment de L´espera)
Albert Soler

23.6.09

BONA REVETLLA A TOTHOM!!

21.6.09


Balcons i Jardins de Cubelles
Diari de Cubelles proposa que les flors i el verd omplin el bloc aquest estiu .Només cal enviar les vostres imatges de jardins o balcons de Cubelles i penjarem les fotos d´inmediat.
Animeu-vos !

Envieu les fotos a dcubelles_diari@yahoo.es