1.12.06

I A PARTIR D'ARA, TAMBÉ...
Per tenir la informacó al dia, subscrpció gratuïta a:

ICbforumpercubelles · ICb FORUM PER CUBELLES

DIARI DE CUBELLES ICb FORUM PER CUBELLES

Aquest és un espai de comunicació i intercanvi d'opinions sobre i per Cubelles. Preguem als lectors i als autors dels comentaris oberts que siguin respectuosos amb la diversitat d'idees i de sensibilitats. Només des del raonament sincer i l'honestedat podem enfortir democràticament el nostre poble. L'e-mail del DIARI DE CUBELLES és diaridecubelles@yahoo.es (podeu enviar opinions, comentaris, suggerències...)i le-maild'ICb FORUM PER CUBELLES és ICbforumpercubelles@yahoo.es
Mensajes más recientes (Agrupar por tema)

Direcciones del grupo
Publicar mensaje:
ICbforumpercubelles@yahoogroups.com
Subscribir:
ICbforumpercubelles-subscribe@yahoogroups.com

Cancelar suscripción:
ICbforumpercubelles-unsubscribe@yahoogroups.com

Propietario:
ICbforumpercubelles-owner@yahoogroups.com
(foto arxiu Diari de Cubelles)


MOMENT DE REFLEXIO

GRUPS POLITICS QUE ES DIUEN ECOLOGISTES O NO I ALGUN QUE ALTRE GRUP POLITIC AFEGIT A ULTIMA HORA , DIUEN NO PLEGATS, A LA PROPOSTA DE INICIATIVA PER CUBELLES DE LA CREACIO DEL CONSELL DE MEDI AMBIENT PROPOSTA A ON REALMENT ,ES PODRIA GESTIONAR COM VOLEM A CUBELLES I COM HO FEM ENTRE TOTS PER DONAR LLOC A UN PROCÉS PARTICIPATIU A ON REALMENT OBLIGUI A SEGUIR UN PROCÉS RECONDUCTOR I ENGRESCADOR I DE RESPECTE AL MEDI AMBIENT I AMB LA PARTICIPACIO DE ENTITATS I GRUPS REALMENT DISPOSATS A PARTICIPAR-HI.

CAL FER UNA REFLEXIO DE LA FINALITAT I FINS A ON CONDUEIX REALMENT AQUESTA POSICIO QUE NO ES MÉS PRODUCTE DE UNA NEGACIO TOTAL A UNA POSIBLE BEN ENTESA QUE A LA LLARGA I CURTA TAMBÉ POT PRODUIR MES FRUITS QUE UNA POSTURA RADICAL I OPOSADA, I AMB LA VISIO PROPERA DE UNES ELECCIONS EN PORTES A ON CAL VALORAR EL MES PETIT PAS A DONAR PER PART DE GRUPS POLITICS QUE JA SON EN FASE PRE-CAMPANYA .

FAUNA DE CUBELLES HA FET UNA GRAN FEINA ,ES CERT,I CAL RECONEIXER LA SEVA TASCA I LES HORES DEDICADES PER TIRAR ENDEVANT UN PROJECTE REALMENT EN DEFENSA DEL MEDI AMBIENT,RECORDEU LA FEINA ACONSEGUIDA AMB LA INCLUSIÓ DE LA XARXA NATURA 2000 DEL ESPAI DEL FOIX I LA DECEPCIO AMB L´ENTORN TROBAT REAL , POC SENSIBLE AL MATEIX , ARA BÉ CAL QUE RECORDEU QUE SOU UN BOMBONET EN AQUETS MOMENTS PER MOLTS QUE VOLEN UNA FOTO AMB VOSALTRES!
SORT ,SENY I ENDEVANT!!

Maria Trives
Penedès.
ICV i ERC rebutgen la proposta d'ICB de crear un consell municipal de medi ambient a Cubelles
Els dos partits i l'entitat Fauna critiquen la falta d'actuació del govern al Foix
MÍRIAM DE LAMO.
Cubelles
Ni ERC ni ICV volen sentir a parlar de la proposta d'Iniciativa per Cubelles de crear un consell municipal de medi ambient per tractar els problemes del Foix. «Arriba tard», van assegurar els dos grups municipals ahir, en una roda de premsa amb el GI-19 i el col·lectiu Fauna de Cubelles per criticar la falta d'actuacions al Foix. Els vessaments d'aigües fecals a la desembocadura del riu continuen, segons els partits i els ecologistes, que han portat el cas a la fiscalia de medi ambient.
«El consell de medi ambient no serà possible, a tan poc temps de les eleccions. No és el moment», va assegurar la regidora d'Iniciativa per Catalunya-Verds Mònica Miquel, ahir a la tarda. En el mateix sentit va expressar-se el regidor d'ERC Joan Rodríguez Serra, que també va rebutjar la proposta. «L'experiència és que les comissions en què hi ha Iniciativa per Cubelles són una pèrdua de temps», va dir. Rodríguez Serra va demanar «fets». «Nosaltres ja estem farts d'esperar», va afirmar, en referència a la cerca de solucions per millorar l'estat del Foix. El regidor d'ERC només va admetre la possibilitat de participar en un consell de medi ambient «un cop això sigui resolt». Joan Rodríguez Serra va tornar a demanar ahir la dimissió de l'alcalde, Josep Marcillas, «com a responsable d'aquest tema», tenint en compte que des de la destitució de la regidora del PSC Maria Lluïsa Romero gestiona la regidoria de medi ambient.
www.vilaweb.cat
(per seguir llegint la resta del article publicat només teniu que clikar )
Penedès.

Una taula de debat
El regidor de Participació Ciutadana, Xavier Grau (Iniciativa per Cubelles), ha proposat la creació d'un consell de medi ambient que integri ecologistes i Ajuntament per tractar problemes com el del riu Foix. Segons Grau, «cal aclarir què ha succeït amb els abocaments d'aigües i depurar responsabilitats». El regidor assegura que entén que «l'entitat Fauna de Cubelles tingui motius de queixa» i no estigui «d'acord en com s'ha gestionat aquest tema». Grau s'ha compromès a impulsar la creació del consell de medi ambient «en la pròxima reunió de l'equip de govern, ja que així ho preveu el reglament de participació ciutadana».
www.vilaweb.cat
Participació Ciutadana i Comunicació

ICb proposa la constitució del Consell Municipal de Medi Ambient .
Aposta per la creació de grups de treball per donar solució al canvi de gestió de la neteja del municipi i crear una taula de negociació en la què hi participi l'Ajuntament i Fauna Cubelles per solucionar la problemàtica del la desembocadura del riu Foix.

El grup municipal Iniciativa per Cubelles (ICb) s’ha manifestat respecte al ple del passat dilluns, concretament sobre el canvi de gestió de la neteja al municipi. El regidor de la formació, Xavier Grau, diu “compartir el fet que hi ha un problema greu des de fa molt de temps, degut al creixement del municipi, per l’estructuració i la direcció del servei”. Pel que fa a les vies de solució, el regidor apunta que el ple va deixar obertes dues alternatives: apostar per una concessió administrativa, que passaria per adjudicar aquest servei a una empresa particular que l’executi sota la supervisió tècnica municipal; o, per altra banda, constituir una empresa mixta que s’encarregui de la neteja i que estigui formada per capital privat i el propi Ajuntament.
En aquest sentit, Xavier Grau proposa “establir un diàleg entre les parts implicades: representants polítics, entitats i comitè d’empresa, creant grups de treball per donar solució al canvi de gestió de la neteja del municipi perquè tothom sigui responsable del procés que es faci”. I diu que “sóc conscient que xoquen interessos contraposats com és la voluntat de millorar la neteja i la de preservar els llocs de treball”, però insisteix en el fet que “cal un diàleg i una negociació ja que això garantirà un millor resultat”.
Pel que fa a la privatització de serveis municipals, el regidor ha explicat que “l’alcalde i el regidor de Serveis Viaris ja van assegurar, durant la sessió plenària, que els llocs laborals estan garantits. Però entenc que el comitè d’empresa tingui un neguit més enllà, en quant a la dinàmica de futur”; i, en aquest sentit, diu que “cal posar-ho sobre la taula i parlar-ho”.

El problema del Foix.
En quant a les denuncies d’abocaments d’aigües fecals a la desembocadura del riu Foix, realitzades per Fauna Cubelles, el regidor reconeix que “és un tema delicat” i diu que “s’està treballant en una proposta oportuna i urgent que passa per la creació del Consell municipal de Mediambient”. El regidor d’ICb, titular, entre d’altres, de la regidoria de Participació Ciutadana ha plantejat dos temes sobre el riu Foix que “afecten als interessos del municipi i que no es poden tirar endavant des de l’enfrontament. Per una banda, aclarir què ha succeït amb els abocaments d’aigües i depurar responsabilitats a qui pertoqui. I d’altra banda, s’ha de treballar en el projecte de millorar els accessos a la zona”. Així mateix, Xavier Grau entén que “l’entitat Fauna Cubelles tingui motius de queixa i de no estar molt d’acord en com s’ha gestionat aquest tema”. En referència a aquest tema, el regidor assenyala que “podem seguir insultant-nos tots i que el problema no se solucioni, però nosaltres proposem la constitució del Consell municipal de Medi Ambient i crear una taula en la què hi participi l’Ajuntament i l’entitat Fauna Cubelles per solucionar aquesta problemàtica; i així ho farem en la primera reunió d’equip de govern ja que així ho contempla el Reglament de Participació Ciutadana i tenim constància d’entitats que hi volen participar”.
Ràdio Cubelles
www.cubelles.com
/12/2006 ELS DIES VENÇUTS// JOAN BARRIL
La mala voluntat

Joan Barril
Vaig tenir el privilegi d'anar a un col.legi d'aquests que els bisbes devien mirar amb recel, on es parlava alemany, on convivíem catòlics, protestants i jueus i on no hi havia missa obligatòria ni cants a cap bandera. Recordo que en aquest mes de desembre el vestíbul apareixia presidit per una corona de branques d'avet i quatre espelmes vermelles que anaven encenent-se a mesura que s'acostava el Nadal. Era temps d'advent i també de reflexió sobre els problemes.Un problema que mou a la reflexió d'advent és preguntar-se on han anat a parar tants vots perduts. Això no s'arregla amb una fugida endavant cap a la presidència ni tampoc amb quatre paraules de compromís en petit comitè. Tampoc és un problema la debilitat apressada amb què el PSC ha negociat el Govern. Fa tres anys, Maragall temia que ERC pogués pactar amb Mas. En aquesta ocasió era tot el contrari. ERC només podia arribar al Govern de la mà socialista. I la por d'avui queia a les files republicanes, per l'eventualitat que fos el PSC el que pactés amb CiU. Montilla no va fer aquesta jugada i ERC n'ha sortit sobredimensionada.
Però tampoc és aquest el motiu de reflexió d'aquest advent. En aquests tres anys de tripartit el que ha estat més greu ha estat l'atac sistemàtic, per activa i per deixadesa, a tot el que es movia a Catalunya, des de la legitimitat de l'Estatut fins a l'OPA, des de les mentides sobre la política lingüística fins a la criminalització de coses tan intranscendents com pot ser l'hoquei.
En aquest advent algú devia pensar que molts catalans han vist que la bona conducta democràtica i el respecte a les regles del joc han estat respostes amb un boicot que va més enllà del cava. I aquesta agressivitat és fàcil de llançar i molt difícil de reconduir. En aquests tres anys, a causa dels reaccionaris i dels seus còmplices suposadament progressistes, més d'un català ha pensat que Espanya havia deixat d'interessar-li. I això no ho salva ni el missatge nadalenc de la pau a la terra als homes de bona voluntat. Senzillament: perquè res del que últimament ha vingut d'Espanya ha estat tenyit de la més mínima bona voluntat. I la malvolença continua.
www.elperiodico.cat

29.11.06

Medi ambient

El 15% de depuradores netegen malament les aigües residuals

El creixement urbanístic i les indústries han saturat una cinquantena de plantes. La normativa europea obliga a invertir-hi 300 milions abans del 2009 327 petits municipis continuen sense xarxa de depuració.

Joaquim Elcacho

El 15 per cent de les depuradores de Catalunya estan saturades i incompleixen els requeriments de qualitat exigits per la normativa europea. És a dir, una cinquantena de les 328 plantes construïdes a Catalunya per netejar les aigües residuals urbanes aboquen als rius i al mar més contaminació de la que estableix com a legal la directiva de la Unió Europea.
Una de les causes de la saturació de les xarxes de sanejament és el creixement urbanístic i demogràfic dels últims anys, molt superior al que es preveia quan aquestes plantes van ser dissenyades, segons ha explicat a l'AVUI Gabriel Borràs, cap de l'àrea de planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). D'altra banda, els abocaments industrials a les xarxes del clavegueram urbà dificulten el correcte funcionament de les depuradores. Finalment, el fet que pràcticament tot Catalunya hagi estat declarada zona sensible obliga a complir la normativa més exigent d'Europa sobre qualitat de les aigües. En especial, aquesta normativa obliga a reduir l'abocament de nitrogen i fòsfor als rius.

Normativa molt exigent
La Unió Europea va aprovar el 1991 una normativa per la qual s'obligava a depurar correctament les aigües residuals de tots els municipis de més de 2.000 habitants abans del final del 2005. A Catalunya aquest objectiu es va acomplir només en part: a finals de l'any passat s'havien construït pràcticament totes les depuradores previstes, però una cinquantena no van aconseguir treure l'aigua prou neta. Ara el departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l'ACA, s'ha fixat l'objectiu de complir l'exigència europea abans del final del 2008. "Més de la meitat dels 633 milions d'euros programats en la primera fase de l'actual pla de sanejament es destinaran a aconseguir que totes les depuradores compleixin la normativa europea", ha detallat Gabriel Borràs.
Per fer realitat aquest objectiu l'ACA s'ha vist obligada a ajornar altres inversions. Així, fins al 2014 no es podran completar les actuacions de sanejament previstes als municipis petits. Cal recordar que actualment hi ha 327 municipis petits i mitjans sense sistemes de depuració. Aquests municipis, però, representen només el 7% de la població de Catalunya.
Si es compleixen les previsions, en l'horitzó del 2015 Catalunya disposarà de més de 700 depuradores d'aigües residuals o xarxes de sanejament. Les 1.830 actuacions previstes fins al 2015 en el pla de sanejament en vigor (programa de sanejament d'aigües residuals urbanes, PSARU, 2005) suposaran una inversió total de 1.068,4 milions d'euros, segons ha recordat Gabriel Borràs.
www.avui.cat
Diari de Cubelles

Teniem registrades fins a dia 22 de novembre 7635 visites
portem les visites que senyala el comptador + les anteriorment registrades.

Gràcies a tothom

28.11.06

27.11.06

Cava 'cutre'
Isabel-Clara Simó

L'estètica del franquisme era cutre, però la de l'extrema dreta valenciana actual, capitanejada per l'inefable Juan García Santendreu, és d'un mal gust que tomba d'esquena. Ho llegia ahir a l'AVUI: han tret un cava "Antiestatut" (pel de Catalunya, no per cap d'altre) en què es veu a l'etiqueta un tripartit format per Carod, Mas i Montilla, com a prova del seu treball rigorós informatiu. No em vull ni imaginar el gust que farà aquest cava i la poca categoria que donarà a una taula de Nadal, enmig de cançons nadalenques per la pau i l'amor. I el Rouco Valera calladet, senyor, senyor. Però és que a més, dels diners que en trauran sufragaran la campanya contra Catalunya, ja veus com és de gran el negoci d'en Robert i les cabres; els molt insensats ni s'imaginen què passaria, en cas impossible de resposta, amb els supermercats Mercadona o amb les botigues Lladró que s'estenen per tot el Principat. I és que són burros. Tant que en l'anterior onada anticatalana, amb participació de la Generalitat Valenciana, el cava alternatiu al català era un que compraven a Bodegas Bilbaínas, situades a Haro, la Rioja, que, ai las, són propietat de Codorniu, una altra mostra de l'alt rigor documental de la casa.

Tot això procedeix d'un partit polític, Coalición Valenciana, que té com a únic punt del programa atacar Catalunya tant com sigui. Ignoro en aquests moments quants adeptes tenen, però els seus votants són tan escassos que han de cridar l'atenció com sigui. I més ara que estan enfadats amb els empresaris valencians que, segons diuen, catalanegen. La pregunta del milió: què els ha fet Catalunya, per odiar-la tant?
www.avui.cat
El calentamiento global
Las chimeneas del cambio climático
· Repsol Petróleo y Cemex son las industrias catalanas que emiten más CO2
· Cumplir con Kioto no depende tanto de las empresas como de los miles de pequeños focos difuminados de gases
Las plantas de Endesa Generación en Sant Adrià y en Cubelles y de Viesgo en Cercs son las instalacioones que más rebasaron los derechos asignados en el 2005

24/11/2006 Barcelona
Antonio Cerrillo
La empresa Repsol Petróleo y las cementeras Cemex (Alcanar) y Uniland (Santa Margarida i els Monjos) encabezan el listado de las instalaciones catalanas que emiten más CO2, el principal gas de efecto invernadero, según los resultados del 2005 verificados por el Departament de Medi Ambient. Repsol Petróleo, por ejemplo, lanzó a la atmósfera en el 2005 un total de 2,758 millones de toneladas de CO2, el equivalente a lo que arrojan cada año 1.380.000 coches (calculando que cada vehículo genera 2 toneladas de CO2 por un recorrido de unos 10.000 kilómetros anuales de promedio). No obstante, ninguna de las empresas que lideran el ranking del calentamiento global en Catalunya ha rebasado el cupo máximo anual de CO2 que les fue asignado por el Gobierno. De hecho, para la Administración, empieza a ser asumible el control de las emisiones de CO2 en los sectores industriales afectados por la directiva para cumplir con el protocolo de Kioto. En cambio, el gran problema de España es cómo reducir los gases invernadero relacionados con el consumo energético en los sectores públicos y en el ámbito doméstico (transporte, vivienda, pequeña industria y demás).

La mayor parte de las 150 industrias catalanas a las que se fijó un cupo anual máximo de emisión de CO2 (para el período 2005-2007) se ajustaron el año pasado a los límites establecidos por el Gobierno. No obstante, el sector energético productor de electricidad fue el que más se excedió con relación a los cupos concedidos.

Las plantas térmicas de Endesa Generación en Sant Adrià de Besòs y Cubelles, que producen electricidad a base de fuel, son las que más superaron su listón. Tenían derechos gratuitos para emitir 97.539 y 121.960 toneladas y arrojaron realmente 664.411 y 786.175 toneladas, respectivamente. También fue muy significativo el exceso de emisiones en la planta de Cercs (Berguedà) a base de carbón.

La razón principal ha sido que la poca producción hidroeléctrica y las paradas prolongadas de las centrales nucleares en el 2005 obligaron a tener en funcionamiento durante más tiempo del previsto las plantas térmicas que funcionan con combustibles fósiles, que producen grandes cantidades de CO2, según expone Josep Garriga, experto del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Cuando una industria rebasa esos cupos de CO2 se ve forzada a mejorar su eficiencia energética o, si no puede cambiar su tendencia, debe adquirir derechos de emisión a otras industrias que no los necesiten. Puede hacerlo en el mercado europeo, o recurriendo al mecanismo de desarrollo limpio (previsto en el protocolo de Kioto), es decir, haciendo inversiones en países en desarrollo que dan lugar a certificados de reducciones de gases que pueden descontar de su inventario.

Por su parte, las cementeras catalanas (seis) han podido ajustarse a los derechos con vuelta de hoja", dice Josep Garriga. La gran incógnita es resolver el exceso de CO2 en otros sectores diversos o difusos, de responsabilidad pública o dependiente de pautas de comportamiento individual, que suman miles de pequeños focos atomizados de gases. Además, el protocolo de Kioto sólo permite comprar la mitad de esa suma, para así primar los esfuerzos internos de los países.

En este sentido, el Gobierno prevé la compra de derechos por valor de 31,83 millones de toneladas (en el mercado de carbono), pero quedan 37,6 millones que deben rebajarse con ahorro enérgico. "Y cuanto más podamos reducir, menos derechos compraremos", señala Garriga.

Mientras, Medi Ambient mantiene conversaciones con el Gobierno para rebajar el exceso de CO2. Garriga ve urgente aplicar planes e incentivos fiscales en los sectores del transporte, las calefacciones de gasóleo y de gas en las casas y en los sectores agrícola, ganadero y de residuos. "No hay tiempo que perder. Cada tonelada que emitamos de más en el 2008 ya cuenta". Entre el 2008 y el 2012 se entra en la decisiva fase de cumplimiento del protocolo de Kioto, la antesala de sanciones para los países que no hayan cumplido su palabra. cedidos, y a cinco de ellas les han sobrado, por lo que podrán comercializarlos si lo desean.

Mientras tanto, el Gobierno podría aprobar hoy, viernes, o la semana próxima el nuevo plan de asignación de los derechos de asignación en el que se detallará el límite máximo de CO2 que se atribuirá anualmente a cada instalación del 2008 al 2012.

El Gobierno prevé que en España se producirán cada año 101 millones de toneladas de CO2 por encima de lo establecido para poder cumplir con el protocolo de Kioto -sólo se podrían emitir 332,8 millones de toneladas al año y, en cambio, se calcula que se arrojarán 434 millones-.

De esos 101 millones de toneladas de más, 26 millones corresponden a las grandes industrias afectadas por la directiva europea y 69,8 millones, a sectores como el transporte, la edificación y otros focos difusos, mientras que el resto son emisiones que se restan en concepto de sumideros (bosques que neutralizan CO2).
www.lavanguardia.es
El català de Montilla
Passa-ho!
Iu Forn

Hi ha gent que té molt mala sort. Tanta que sap greu i tot. Anys i anys dient que et persegueixen per parlar castellà, denunciant que parlar castellà a Catalunya significa la mort social, buscant algun respectable ciutadà (concretament un) disposat fins i tot a fer veure que feia una vaga de fam reclamant ensenyament exclusivament en castellà per als seus fills i dient des de tots els mitjans de comunicació que tots els mitjans de comunicació et marginen. Anys i anys repetint la cançoneta i arriba un dia que una gran abstenció et permet a tu, independentista ejpañol, superar per un marge de 0,05 punts el 3% que obre les portes del Parlament. Benvingut al sistema.
I el dia que puges al faristol per expressar els teus greuges, el dia que has de fer tremolar els fonaments de Catalunya, de la Moreneta i del zoo d'en Pitus junts, aquell dia... aquell dia vet aquí que tens davant Pepe Montilla. I saps què et diu el senyor Montilla? Que si hi ha Ciutadans que tenen problemes amb el català són funcionaris de passada per Catalunya (torpede 1). Et diu que si hi ha una llengua en situació de risc aquesta és la catalana i que si vols comprovar-ho que te'n vagis a una llibreria (torpede 2). Et diu que no permetrà la divisió entre els que parlen català i castellà, una de les teves fixacions (torpede 3) Et diu que aquí tothom entén i parla el castellà, però que no tothom entén i parla el català (torpede 4). I et diu que ell és un exemple d'això últim perquè el seu català és deficient (torpede 5 acompanyat d'un triple mortal amb tirabuixó)

Ja és mala sort, ja, que qui et desmunti les mentides que has repetit sobre la llengua durant anys i anys sigui precisament un xarnego. És que no hi ha dret. Jo de tu renunciaria a l'escó i tornaria a les casernes d'hivern de la COPE i El Mundo. Allà tothom pensa igual que tu i no hi ha perill que algú digui la veritat i et faci quedar en ridícul. I és que el gran error dels antisistema és entrar al sistema.
www.avui.cat

26.11.06


Violència domèstica

1.740 dones, a urgències per mals tractes
El 90% de les agredides que van anar a les urgències dels hospitals municipals presentaven lesions per cops de puny

Redacció

El 90% de les víctimes de la violència de gènere que van acudir a les urgències dels hospitals municipals de Barcelona presentaven lesions per cops de puny o per una lluita sense armes. Més de la meitat havien estat agredides sense testimonis i, de manera majoritària, al seu domicili durant el cap de setmana.
Del juliol del 2003 (quan va entrar en funcionament un protocol d'atenció als maltractaments) al setembre del 2006, els serveis d'urgències dels hospitals municipals (l'Hospital del Mar, el de l'Esperança i Perecamps) han atès un total de 1.740 dones. Una de cada tres va acudir a urgències almenys tres cops a l'any per motius diferents al maltractament, però, en el fons, conseqüència d'aquest.
De tots els casos atesos, un 4% van ser detectats pel personal sanitari. Segons fonts municipals, tres de cada quatre dones ateses a urgències tenien intenció de denunciar, però dos de cada tres havien estat agredides prèviament i mai havien denunciat l'agressor. En el 85% dels casos l'agressor era el marit o parella.

www.avui.cat