6.1.07

TAMPOC VOLEM TERMIQUES A CUBELLES!!!!!

FEM UN REPÁS......


EL PUNT 23-12-2003
La tèrmica de Cubelles realitzarà millores per reduir la contaminació.
El canvi de combustible és un dels compromisos de l'empresa

MÍRIAM DE LAMO .
Cubelles
La Central Tèrmica de Cubelles realitzarà millores tècniques per evitar al màxim la contaminació ambiental els propers mesos.L'empresa s'ha compromès amb el govern municipal a substituir el gaspel gasoil amb la intenció de perjudicar menys l'entorn.
La reunió entre govern (Entesa per Cubelles-PSC-Iniciativa perCubelles-ERC) i la Central Tèrmica han servit perquè l'empresa es comprometi a realitzar canvis que perjudiquin el mínim el mediambient. Entre les millores, destaca l'ús de gas en lloc de gasoilcom a combustible. «El gas contamina molt menys», assegura laregidora de medi Ambient de Cubelles, Maria Lluïsa Romero. No obstant això, la central disposa del permís per utilitzar tant uncombustible com l'altre. «Tot i això, l'empresa ens ha assegurat que a partir d'ara farà més ús del gas», destaca Romero. L'empresatambé «permetrà» que els veïns de la zona cobreixin les bombes queutilitza, per tal d'evitar els sorolls que produeix al sector.El departament de Medi Ambient és l'encarregat de controlar els nivells de contaminació de la central, que, segons l'Ajuntament, «no sobrepassen els límits establerts». Les queixes veïnals, però, escentren en la pols que cobreix tots els cotxes estacionats alsvoltants de l'empresa, envoltada de pisos, els sorolls, i el fet ques'esperi fins a la nit per cremar més gasoil. Des de la Central s'assegura que no hi ha tanta pols pel funcionament de la Tèrmica com pels escassos metres que uneixen la zona amb la carretera general que travessa el municipi.

L'administració local assegura que vigilarà de prop que l'empresa segueixi ajustant-se a la normativa.Tenint en compte que l'empresa «té llicència per seguir funcionant» -que concedeix la Direcció General d'Energia, que depèn del govern del'Estat espanyol-, l'Ajuntament deixa clar que és necessarimantenir «certa cordialitat» per «aconseguir les màximes millores possibles». «L'empresa vol tenir unes bones relacions amb elsveïns», sosté la regidora de Medi Ambient. De moment, els voltantsde la Central Tèrmica segueixen creixent pel que fa a habitatges.L'empresa també col·labora en la futura construcció del port esportiu de Cubelles, cedint els metres de costa dels quals disposa per poder posar en marxa la instal·lació marítima més important del municipi.

Impacte ambiental

Recentment, el PSC va demanar al Parlament de Catalunya una proposta no de llei a la comissió de garantia per sol·licitar «una anàlisi dela contaminació de la central i no pas per al seu desmantellament»,segons ha volgut puntualitzar la regidora de Medi Ambient de Cubelles, que també pertany al partit. Maria Lluïsa Romero sosté que el fet que la tèrmica continuï funcionant «no depèn del'Ajuntament», sinó «de Madrid». La socialista vol deixar clar que no «defensa l'empresa» sinó els interessos del municipi.
Romero afirma que no està d'acord «amb l'impacte ambiental de la central».No obstant això, la regidora de l'Ajuntament de Cubelles fa referència a unes «necessitats energètiques» que, de moment, no espoden obviar.
WWW.VILAWEB.CAT



AFX26/08/2004 (08:33h.)
Endesa busca construir la nueva planta, con una capacidad total instalada de 800 megavatios, al lado de su planta térmica de Cubelles, según el rotativo, y señala que necesita la aprobación del gobierno para proseguir con el proyecto.
Cinco Días cita a Josep Marcillas, alcalde de Cubelles, que dice que "la planta de ciclo combinado se construirá en los terrenos que ya tiene Endesa junto a la central térmica, y nuestra intención es que esta última acabe cerrando".
www.finanzas.com

Les noves tèrmiques.
El lector escriu.
ANNA BARCELÓ.
Cubelles (Garraf) .
Iniciativa per Cubelles (ICb) forma part de la comissió municipal d'Estudi de la Central Tèrmica juntament amb tots els grups polítics municipals i defensa una posició clara: la principal tasca de la Comissió és garantir que tota la informació sobre el projecte d'una nova central arribi clarament als ciutadans. La companyia Endesa vol construir dues plantes més de cicle combinat i reservar l'actual tèrmica per a casos d'emergència. A Iniciativa per Cubelles considerem que aquesta proposta ha de ser coneguda i debatuda per tota la població i que a l'Ajuntament cal garantir que qualsevol acord entre l'empresa elèctrica i el consistori sigui àmpliament consensuat amb el poble. La proposta de construir una nova central de cicle combinat que convisqui amb l'actual central tèrmica, quan aquesta va ser una clara imposició franquista, necessita una profunda reflexió política i ciutadana. Amb la construcció de l'actual central tèrmica va trepitjar-se tot dret del poble de Cubelles a decidir sobre el seu futur: ara no pot passar el mateix i cal estar molt atents. Iniciativa per Cubelles proposa a la comissió municipal que s'obri al conjunt de les entitats i associacions, que encarregui estudis fiables i curosos sobre el projecte d'Endesa d'una nova central tèrmica i que aconsegueixi el suport del govern de Catalunya en allò que es decideixi juntament amb els ciutadans. Cal que Endesa presenti obertament el seu projecte, és necessari que l'Ajuntament encarregui els estudis seriosos per saber de què ens parlen i és vital avaluar amb serenitat els pros i els contres de la proposta i explicar-la a tota la població. Durant 25 anys Cubelles ha estat sotmesa a la prepotència de la central tèrmica sense que s'hagi tingut cap mirament per a la defensa de la salut pública i l'afectació cap a l'entorn natural. Avui, Endesa sembla que faci la gara-gara a l'Ajuntament per col·locar noves centrals de cicle combinat. Després de 25 anys que no ens han fet cas, e ns en podem refiar?
www.vilaweb.cat



Iniciativa per Cubelles fa una crida a desmantellar la central tèrmica
per Sants vila roja
17 feb 2005 07:42:53
L'alcalde de Cubelles assegura que la desaparició de la central és molt difícil.
.El desmantellament de la central tèrmica de Cubelles és possible, segons Iniciativa per Cubelles, actual membre del govern local. La unió de tots els grups polítics de l'Ajuntament, i dels representants al Parlament, podria aconseguir que Cubelles es deslliuri de la zona energètica, on Endesa Generación planteja posar en marxa quatre noves tèrmiques.
Per la seva banda, l'alcalde, Josep Marcillas (Entesa per Cubelles), en veu «difícil» el desmantellament.Els dos regidors d'Iniciativa per Cubelles (ICC), Xavier Grau i Pilar González, van fer una crida a la unitat dels partits ahir a la tarda, en una roda de premsa davant de la central tèrmica del municipi. «Som en un moment històric», va assegurar Grau, que va recordar que actualment «CiU i el PP diuen que no a la tèrmica». «Ara només cal que els tres grups del govern de la Generalitat, ERC, ICV i el PSC, mantinguin la seva posició del 2002», quan ja s'havien mostrat a favor de la desaparició de la zona energètica de Cubelles.
Per Iniciativa per Cubelles, és essencial que els partits polítics es posin d'acord abans que es presenti el pla energètic de Catalunya, previst per al març. «Hi ha d'haver una proposta unitària», assegura el regidor d'Iniciativa per Cubelles. Les demandes del Partit Popular sobre el desmantellament de la central tèrmica «encaixen» amb l'opinió d'ICC, segons Grau.El membre del govern municipal també assegura que «no hi ha diferències entre el que diu l'Ajuntament» i el que diu Iniciativa per Cubelles. Tot i això, l'alcalde del municipi, Josep Marcillas, es mostra molt més prudent sobre el futur de la tèrmica. «En aquests moments no sé si és possible el desmantellament de la zona energètica», reconeix Marcillas. De fet, l'alcalde sosté que «tots els indicis van en el sentit contrari» segons «les informacions d'organismes superiors». «Costaria», diu Marcillas, si bé reconeix que «en política no hi ha res impossible». En tot cas, el cap del govern local critica que el debat sobre la tèrmica surti «fora de la comissió» que l'Ajuntament va crear per fer un seguiment de tot allò relacionat amb la central. Els grups polítics amb representació al Parlament són els que «han de pressionar» pel desmantellament de la central, segons l'alcalde.

Neix la plataforma Stopendesa Cubelles.

Membres d'Iniciativa per Cubelles han impulsat la creació d'una plataforma «en contra de la construcció de quatre centrals tèrmiques a Cubelles». Amb el nom de Stopendesa Cubelles, l'entitat està redactant un document en contra del projecte d'Endesa Generación, que pretén augmentar notablement l'activitat energètica del municipi: la previsió de la companyia és substituir l'actual central per una de nova, i crear-ne una altra, que ampliaria enormement la potència de l'única tèrmica que existeix ara per ara. La plataforma ja ha contactat amb entitats com Greenpeace així com altres agrupacions del Garraf i l'Alt i el Baix Penedès. L'ampliació de la central és molt contaminant, segons la plataforma, que assegura que el Penedès i l'àrea metropolitana de Barcelona «es troben en una situació límit pel que fa als nivells de qualitat de l'aire».
www.indymedia.org

La tèrmica

Bernat Deltell
CUBELLES
El ple acorda demanar al govern que el municipi no figuri com a zona energètica al proper pla energètic de Catalunya

Desmantellar la central tèrmica i demanar al govern que en la propera redacció del pla energètic de Catalunya es prevegi l'eliminació del terme municipal de Cubelles com a zona energètica.
Aquests són els principals acords als quals van arribar l'equip de govern i l'oposició en l'últim ple municipal de Cubelles i després que es decidís dissoldre la comissió especial de la central tèrmica, que agrupava tots els partits polítics.
L'objectiu de la comissió, impulsar un front comú sobre el futur de la central, ha hagut de ser substituït per un acord al plenari a causa de les declaracions d'alguns grups polítics als mitjans de comunicació. El mateix alcalde, Josep Marcillas, ha fet una valoració "molt positiva" de l'acord, però lamenta que "s'hagi hagut d'aprovar en un ple municipal i no pas a la comissió" i a través d'una moció presentada per CiU.
Amb tot, l'equip de govern, format per Entesa per Cubelles, PSC, Iniciativa per Cubelles i ERC, ha pogut consensuar el text amb l'oposició -CiU, ICV i PP-, en el que representa un "pas endavant" històric i que el poble "s'hagi deslliurat de la contaminació", segons el regidor nacionalista Joan Albet.
La plataforma ciutadana Stop Endesa va iniciar una campanya per evitar la construcció de noves centrals de cicle combinat en substitució de l'actual tèrmica, que té més de 25 anys d'antiguitat. Cubelles acull actualment una central hidroelèctrica de 520 megawatts i diversos sectors socials i polítics en reclamen insistentment el desmantellament, que s'hauria de produir aquest any, segons els mateixos estatuts de la central.
L'anunci que la tèrmica pot ser substituïda per quatre centrals noves, que podrien entrar en funcionament el 2008 i que estarien situades a 20 metres d'una zona residencial amb capacitat per a 10.000 persones, ha comportat que totes les forces polítiques amb representació municipal hagin adoptat una posició unitària.
WWW.AVUI.CAT
Diari Avui






Industria deniega a Caelgese el permiso para la central térmica en Sniace

La decisión es similar a la que adoptó el Ministerio de Medio Ambiente en el mes de julio del pasado año 2006.
Según la resolución, los niveles de contaminación superarían lo permitido.

R. Mª. E. /AGENCIAS/TORRELAVEGA

El Ministerio de Industria ha denegado a Caelgese, participada por Sniace y la belga Electrabel, la autorización para la construcción de la central termoeléctrica de ciclo combinado de 800 megawatios, en terrenos colindantes a la fábrica que afectan a los municipios de Torrelavega y Santillana del Mar. La denegación se basa en un informe emitido en noviembre de 2006 por la Secretaría General para la Prevención de la Contaminación y el Cambio Climático, que estima que el proyecto «no puede considerarse compatible con el cumplimiento de los límites establecidos» para los niveles de contaminación. Así se publicó ayer en el Boletín Oficial de Cantabria (BOC), donde también se indicó que contra esta resolución cabe recurso de alzada ante la Secretaría General de Energía en el plazo de un mes.
Se considera que la central promovida por Caelgese elevaría los valores de contaminantes por dióxido de nitrógeno (NO2), dióxido de azufre, dióxido de nitrógeno, óxidos de nitrógeno, partículas, plomo, benceno y monóxido de carbono. También se señala que el proyecto no es compatible con el cumplimiento de la legislación vigente en materia de ruido, y que el trazado propuesto para la línea eléctrica de evacuación no es viable por su proximidad a viviendas y edificaciones.
La resolución de la Dirección General de Política Energética y Minas, perteneciente al Ministerio de Industria, fue adoptada el pasado 13 de noviembre de 2006 tras analizar los distintos informes emitidos al respecto tras la petición formulada por Caelgese. La decisión de Industria es similar a la adoptada el pasado julio por el Ministerio de Medio Ambiente, que rechazó la construcción de la central al estimar que el proyecto no es compatible con la normativa sobre vertidos contaminantes, además de no ser viable el trazado de la línea eléctrica por estar próxima a viviendas.
El proyecto desestimado consiste en la construcción de una central de ciclo combinado de 800 MW de potencia nominal eléctrica está promovida por las empresas Caelgese (filial de Sniace) y la multinacional belga Electrabel. Los promotores justificaron el proyecto en la necesidad de cubrir la tendencia creciente de la demanda de electricidad con tecnologías que permitan la generación de energía en las mejores condiciones medioambientales posibles y que permitan garantizar un suministro a la zona.


Adéu a Fontserè
Isabel-Clara Simó

Només havia parlat amb ell un parell o tres de vegades, i tanmateix ell se m'adreçava com si em conegués de tota al vida, cosa que m'escalfava el cor. La mort de Carles Fontserè no és sorprenent, per la seva edat, però sí que és dolorosa. Sobretot per als qui admirem la integritat de les persones. Si volies un exemple d'integritat, parlaves de Fontserè. Era un home cordial, proper, i també enèrgic. Va ser anarquista tota la vida, i no va fer concessions. A tot arreu és conegut pel cartellisme, però repassant els volums de les seves memòries et quedes esparverat de la quantitat de feina que va fer i de la quantitat de talent de què disposava.

Darrerament, baixava de Porqueres, on residia des de la tornada de l'exili, per impulsar la Comissió de la Dignitat, i ens explicava els molts papers personals que estaven segrestats a Salamanca. Fontserè, a més d'un anarquista coherent, va ser un gran catalanista. A Nova York, parlava sempre de Catalunya. Hi va viure 23 anys, perquè a l'Estat espanyol hi havia una dictadura, una dictadura il·legal i criminal; ho dic per si se'ns oblida, per si els maquillatges històrics que estan de moda -un altre cas és el de l'extermini nazi dels jueus, que ha començat a maquillar-se a veure si cola- i va ser respectat com a artista i com a ser humà.

Els seus cartells, una mostra dels quals publicava ahir aquest diari, són coneguts de tothom; hi ha la força, la revolta i l'empremta de l'art.
Joyce té una frase que no la podia escriure més que el fill d'una llengua malmesa, per més que l'escriptor la traís: "L'art té el do de les llengües". L'art de Fontserè té el do de llengües. I el do de la veritat.
www.avui.cat


3.1.07

Penedès. Els partits de Cubelles es reuniran per consensuar el projecte del pont al Foix

Cubelles
L'alcalde de Cubelles, Josep Marcillas, es reunirà amb tots els grups municipals per explicar-los els canvis que demana l'Agència Catalana de l'Aigua al projecte del pont sobre el riu Foix, dilluns vinent.
Marcillas vol consensuar així el punt de vista de l'Ajuntament per assumir les variacions en el projecte, que l'alcalde no vol avançar fins la seva trobada amb els regidors. Els serveis tècnics de l'Ajuntament de Cubelles està elaborant un informe sobre el document elaborat per l'ACA. El projecte té un pressupost d'1.600.000, i millorar els accessos entre la Mota de Sant Pere, el Clot del Bassó i el sector marítim.




De nou som amb vosaltres ,iniciem un any 2007 plé de desitjos de Pau i d´enteniment entre tots , tenint en compte la situacio global de la societat i del mon en que vivim.

Com sempre al Diari de Cubelles, hi trobareu lectures de mitjans de comunicacio locals i d´altres que considerem significatives per tornar-hi a fer un cop d´ull, i a on vosaltres també podeu enviar( opinions,comentaris,sugerencies) .


L'e-mail del DIARI DE CUBELLES és diaridecubelles@yahoo.es

L'e-mail d'ICb FORUM PER CUBELLES és ICbforumpercubelles@yahoo.es


Preguem als lectors i als autors dels comentaris oberts que siguin respectuosos amb la diversitat d'idees i de sensibilitats.

DIARI DE CUBELLES