27.10.06

Penedès.

Iniciativa per Cubelles proposa a ERC i PSC recompondre el quadripartit.
Socialistes i republicans es neguen a repetir el pacte de govern del qual els va expulsar l'alcalde.

Cubelles.
Iniciativa per Cubelles va proposar a ERC i PSC reeditar el quadripartit que governava el municipi fins aquest mes, en una reunió amb els dos partits dimecres al vespre. Els regidors Pilar González i Xavier Grau van plantejar un pacte que tornés a incloure Entesa, ICB, PSC i ERC. Republicans i socialistes rebutgen l'oferta d'Iniciativa per Cubelles, i reconeixen la «sorpresa» de la proposta després que l'alcalde, Josep Marcillas (Entesa), els hagi destituït del govern. Marcillas va reconèixer ahir estar assabentat de l'oferta d'ICB, si bé assegura que, si socialistes i republicans l'acceptessin, l'Entesa hauria de decidir la seva readmissió.

El regidor d'ERC, Joan Rodríguez Serra, i la regidora del PSC Maria Lluïsa Romero asseguren «no tenir cap intenció» de tornar al govern local de Cubelles. El regidor d'ERC explica que Pilar González i Xavier Grau van dir que «havien posat les seves regidories a disposició de l'alcalde», i «que el pacte de govern s'ha trencat». «Ens van proposar que si acceptàvem fer un altre cop el pacte de govern, però de zero», diu el regidor republicà. «ERC va dir que no, perquè no vol seguir aquest joc», hi afegeix. Pel regidor d'ERC, «ICB l'únic que ha fet és fugir, i això demostra molt poca maduresa política». «ICB ha de fer públic el seu trencament, dir-ho als ciutadans», sosté Rodríguez Serra.

REBUIG DEL PSC
«Com hem d'entrar un altre cop al govern? Ens ha fet fora l'alcalde!», assegura Lluïsa Romero, que rebutja «entrar en aquest joc». «Cadascú que faci el que cregui que ha de fer, i després ja se li passarà factura en les municipals», assegura la regidora socialista, expulsada del govern junt amb el seu company de partit, el regidor Miguel Ángel López, el dia 10 d'octubre passat.
L'alcalde de Cubelles coneixia la proposta d'ICB de readmetre en el govern ERC i PSC. Els regidors d'Iniciativa per Cubelles van explicar a Marcillas «que intentarien parlar» amb els dos regidors socialistes i amb el regidor republicà «per saber si estarien disposats o no a entrar al govern», diu l'alcalde. «Nosaltres, però, decidirem què es fa», assegura Josep Marcillas en referència a la possibilitat de retorn al govern dels dos partits expulsats. L'alcalde també confirma que Xavier Grau i Pilar González van posar els seus càrrecs al govern a disposició de l'alcalde a la junta de govern local. Marcillas, però, no va acceptar la seva renúncia, de manera que els dos regidors «continuen al govern», segons l'alcalde. Josep Marcillas apunta que ICB va manifestar la voluntat de continuar governant en la darrera reunió de dilluns.

NO A LA MOCIÓ DE CENSURA
Tant CiU com ICV mantenen que continuaran a l'oposició, i que en cap cas donaran suport a una moció de censura contra el govern. Per la regidora d'ICV Mònica Miquel, la reedició del pacte de govern «tècnicament és impossible» perquè «no es pot fer en l'àmbit legal». El representant de CiU, Joan Albet, defensa que el quadripartit torni a governar «perquè té una responsabilitat que s'ha d'assumir fins al final». Aquest diari va intentar posar-se en contacte ahir amb la portaveu d'ICB, Pilar González, i amb el secretari general del grup, Joan Amorós, sense aconseguir-ho.


Participació Ciutadana i Comunicació

El nou Reglament de Participació Ciutadana, en vigor.El municipi tindrá atenció als veïns, i preveu la futura creació del defensor del ciutadà.

El nou reglament de participació ciutadana de Cubelles comença a aplicar-se des d'avui. El reglament de participació ciutadana (RPC)servirà "per canviar radicalment les relacions entre l'Ajuntament i els ciutadans", segons el regidor de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cubelles, Xavier Grau qui ha destacat que "l'Ajuntament ha estat treballant en el projecte des del 1999, i després de dues legislatures d'esforç de tothom per fi entra oficialment en vigor ".
El nou reglament es divideix en cinc capítols; en el primer es regulen els drets dels ciutadans i ciutadanes a l'hora de fer les seves peticions a l'Ajuntament; en el segon es tracta de l'organització municipal, en què es permet la intervenció ciutadana en el ple de l'Ajuntament, una demanda que encara no estava regulada a Cubelles. A partir d'ara, l'Ajuntament permetrà la intervenció dels representants d'entitats i associacions que "tinguin un interès directe o estiguin directament afectades pel contingut del punt de l'ordre del dia" en què desitgin intervenir. Les persones que vulguin participar en el ple hauran de presentar un escrit un mínim de dos dies abans a l'alcaldia.
El capítol tres del reglament està dedicat als òrgans de participació, entre ells els consells; el document també regula el suport a l'associacionisme en el capítol quatre, i la figura del defensor o defensora dels ciutadans, en el capítol número cinc. Una altra de les iniciatives que canviarà les relacions entre l'administració local i els veïns seran els consells municipals, en què participaran activament els ciutadans.
El document, que entra oficialment avui en rigor per a la seva aplicació preveu també la creació d'una oficina de participació i informació ciutadana (OPIC) als baixos de l'Ajuntament. El nou servei ha de permetre descentralitzar l'atenció ciutadana per millorar aquest servei fent que sigui de més fàcil accés i més proper als ciutadans. De fet, la implantació de l'OPIC va iniciar-se al 2004 quan va començar la reestructuració del treball a nivell intern dels treballadors per millorar la demanda dels ciutadans. De moment, l'Ajuntament ha habilitat els baixos de l'ajuntament per instal·lar l'oficina de participació i informació ciutadana, i es troba en espera de contractar un tècnic que pugui fer-se càrrec del servei. Paral·lelament en els propers dies s'iniciarà una campanya de difusió del servei amb díptics informatius i una campanya radiofònica a través de l'emissora Ràdio Cubelles.
Ràdio Cubelles 26-10-06
www.cubelles.com

26.10.06

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Governacíó, Participació Ciutadana i Comunicació

AVUI ÉS UN GRAN DIA!
En plena crisi de govern que encara cueja, no és una paradoxa ni una provocació exclamar que avui és un gran dia perque avui -26 d'octubre de 2006- entra en vigor oficialment el Reglament de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cubelles. Aquesta nova eina que ha de transformar amb el temps la relació entre l'Ajuntament i la ciutadania ha estat aprovada per la feina, l'esforç i el compromís de totes les forces polítiques i el conjunt d'entitats socials, culturals, esportives i veïnals del municipi. Ha estat un camí iniciat el 1999 i que vaig assumir amb un compromís personal i polític sobre el qual vaig rebre la primera galleda d'aigua freda arran de la moció de censura que va estruncar aquella legislatura. Avui, amb la implicació de tothom, hem dotat el municipi d'un Reglament innovador, modern, obert a la informació i a la transparència i que ha rebut l'elogi d'especialistes d'altres municipi i d'altres institucions. Us asseguro que és i serà un bon Reglament que es basa en les principals premises que guien, nivell del Govern de Catalunya, les polítiques de participació ciutadana i que pretenen:
a) La promoció de la participació social.
b) L'anàlisi, estudi, proposta i seguiment dels mecanismes i instruments necessaris per garantir la participació ciutadana en l'adopció de polítiques públiques.
c) L'anàlisi, estudi i proposta de l'ús de les tecnologies de la informació i de la comunicació en els processos de participació ciutadana.
d) La difusió dels valors i dels principis democràtics en tots els àmbits socials i culturals.els processos de participació ciutadana.
13.-
DADES DEL PROJECTE DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA DE CUBELLES DESTACADES A L'OBSERVATORI LOCAL DE LA DEMOCRACIA PARTICIPATIVA DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA


Ens Local
Cubelles
www.cubelles.com
Comarca
Garraf

Any
2004
Nom de l’Experiència
PLA ESTRATÈGIC DE PARTICIPACIÓ I D'IMPULS DELS DRETS CÍVICS
Actors
Representants polítics, tècnics/ques, i entitats.
Objectius
Reglamentar i dinamitzar la participació ciutadana al municipi, partint de la reflexió i coneixement de la situació actual. Millorar la qualitat de l'atenció a la ciutadania i de l'articulació de la relació entre la ciutadania i l'Ajuntament.
Descripció
Aquesta experiència de dinamització de la participació ciutadana al municipi, desenvolupa bàsicament tres eixos d'actuació. D'una banda, l'aprovació del Reglament de Participació Ciutadana (RPC) i del Reglament d'organització i funcionament del Consell de la Vila de Cubelles, que reglamenta i pretén implementar aquest dret al municipi. En el procés previ a la seva aprovació, l'esborrany del RPC i el Reglament Orgànic Municipal (ROM) van ser presentats a les entitats del municipi, amb les què es va comptar per modificar i adequar els esborranys dels documents presentats. D'altra banda, una segona línia d'actuació deriva en la creació de l'Oficina de Participació i Informació Ciutadana, com una oficina integrada d'atenció a la ciutadania que aglutina la majoria dels procediments i que articula la relació entre la ciutadania i l'Ajuntament. Una tercera línia d'actuació es va centrar el coneixement i anàlisi dels diferents canals, espais i mecanismes de participació que el municipi tenia, així com les percepcions dels diferents agents sobre els mateixos, per tal de detectar els punts forts i febles que aquest dret tenia al territori. Per desenvolupar aquest procés, es va treballar amb la recollida sistemàtica d'informació, entrevistes a informants clau i espais de reflexió i treball polítics, tècnics i associatius. Aquest procés va donar lloc a la Diagnosi de la Participació Ciutadana al Municipi de Cubelles.
PODEU TROBAR MÉS INFORMACIÓ A:

25.10.06

L'enquesta de l''isme'
Passa-ho!
Iu Forn
En un moment en què les enquestes sobre els resultats del dia 1 són més desconcertants que una alineació del Barça, Catalunya (rica i plena) necessita un model empíric que, aplicat als candidats, ens digui sense marge d'error qui serà el pròxim president.
Veu, a Madrit ho tenen molt fàcil perquè, com tothom sap, des de la mort de Franco només guanyen eleccions generals els candidats que tenen una zeta a tots dos cognoms: Suárez González, González Márquez, Aznar López i Rodríguez Zapatero.
Si busquem un equivalent català, oblidem-nos de les zetes perquè mai de la vida hem estat governats ni per cap Zujol i Zoley ni per cap Maragaz i Miraz (avís: no hi incloc Tarradellas, com tampoc Calvo Sotelo, perquè cap dels dos va guanyar unes eleccions). Analitzant, analitzant podem concloure que Pujol i Maragall només tenen en comú als seus cognoms el sufix que ha permès crear els conceptes pujolisme i maragallisme. Per tant, el que per a Ej-paña és la zeta per a nosaltres seria l'isme: un president català ha de tenir un cognom on encaixi com un guant el sufix isme.
Doncs bé, mirem-ho. De Mas tenim el masisme... o potser el massisme? No ho sé, consultaré els sempre eficaços companys d'edició a veure si li posem una essa o dues. Montilla ens dóna el montillisme. Carod-Rovira ens permet el carodisme, el rovirisme o bé el carod-rovirisme... tot i que, veient qui du la Black & Decker al seu partit, no hauríem de perdre de vista el puigcercosisme. Amb en Saura sembla que visitem un museu de ciències naturals, perquè això del saurisme sona a exposició de Tyrannosaurus rex, oi? I finalment d'en Piqué en traiem el piquerisme.
Què, quin cognom queda millor amb l'isme? Doncs no dubti que serà el del nostre pròxim president. Diguin el que diguin aquestes enquestes que fan més gràcia que en Jordi LP, que ja és fer gràcia.
www.avui.cat
ELS DIES VENÇUTS // JOAN BARRIL
Un somriure a temps

Joan Barril
Un somriure a temps.
No es tracta de prendre'ns les coses a broma. Però a vegades només l'humor, el bon humor, ens permet sobreviure. Ara que totes les paraules ens cauen a sobre, una mica de somriure és molt. I no em refereixo a aquells somriures seductors que intenten atraure'ns cap al que en realitat són boques devoradores. Em refereixo als somriures imperfectes que surten de l'ànima i que ajuden a estimular una benigna sordesa selectiva. La campanya electoral té mil ulls. I tots pateixen estrabisme. Veuen el que volen veure i, davant de les dificultats, fan veure que no hi veuen. Ni una entrevista és un acte secret ni el cine es va fer per als tontos. La imaginació pot més que les veritats absolutes i el diàleg s'aprecia més que el monòleg.¿Què és un diàleg? Un diàleg és un combat incruent en què les armes no van més enllà que els plats de nata. Si la democràcia ben entesa és sinònim d'intel.ligència cívica, seria just que els candidats no ens infravaloressin amb redundàncies o amb espantades. El famós DVD, per exemple, en el seu afany d'arribar al més fondo de l'electorat s'ha deixat pel camí la sempre eficaç arma de la ironia. Es pretenia infamar el tripartit i han muntat una imitació de judici de Nuremberg. Per al mateix objectiu, ¿no hauria estat millor passar les imatges del tripartit com en una pel.lícula muda, amb els gestos sincopats de Carod o Maragall a l'estil de Charles Chaplin, i una música de fira? Un altre exemple: quan Montilla ha de veure-se-les amb l'entrevistador salvatge, ¿no hauria estat més oportú ficar-se entre pit i esquena un manual de ioga i deixar que les preguntes s'esvaïssin sobre les seves ulleres coriàcies com llàgrimes en la pluja?La transcendència és patrimoni del poder, mentre que la tranquil.litat i la humanitat són el llenguatge de la majoria. Contra el que ens volen fer creure, no estem a les portes de l'apocalipsi. Ens ha tocat viure en un món on debatem si hem de pagar per anar a buscar bolets al bosc. Els grans problemes de l'accés a la vivenda, per exemple, no depenen d'aquest Govern, sinó d'un sistema que ningú pensa fer passar per l'adreçador. Ser seriosos no significa pretendre que tots anem pel món amb cara de jutge. Les arrugues i les celles arrufades no van bé per al cuti
www.elperiodico.cat

24.10.06

Un comunicat via e-mail del col-lectiu ecologista Bosc Verd a Diari de Cubelles , i que publiquem integrament .

From: Reply-To: To: Subject: Pla Director Alt PenedèsDate: Mon, 23 Oct 2006 13:14:45 +0200

Benvolguts/des companys/es
El passat 11 d'octubre va sortir a exposició pública al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), el Pla Director Territorial de l'Alt Penedès. Des del Col·lectiu Ecologista Bosc Verd us podem fer arribar tot el Pla en CD, només cal que passeu per l'espai de l'Escorxador, carrer de l'Escorxador 19-21, de Vilafranca del Penedès i demanar-lo a la Consergeria. En les properes setmanes convocarem una reunió oberta a tothom per parlar del tema, abans de que s'acabi el termini per presentar al·legacions, que serà el proper 10 de desembre de 2007. Adjuntem anunci publicat al DOGC.
Fins aviat.


Col·lectiu Ecologista Bosc Verd - Ecologistes de Catalunya
Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
DOGC núm. 4738 - 11/10/2006



Participació Ciutadana i Comunicació

La coordinació entre el cos policial i els departaments de l’Ajuntament, objectiu del Pla de millora de la Policia Local.

S’aposta en l’especialització dels agents i el model de policia ciutadana.

La coordinació entre la policia local i els departaments de l’Ajuntament és un dels objectius del Pla de millora de la Policia Local. El regidor de Governació, Xavier Grau ha explicat que aquesta setmana s’han iniciat les primeres reunions de coordinació entre tècnics responsables de les diferents àrees municipals i la policia local per aconseguir complir amb el màxim de rigorositat les múltiples competències que es despleguen des de diferents àmbits. Per al regidor “cal una exigència màxima en el compliment de les ordenances municipal. Aquest serà l’objectiu prioritari del canvi de model de policia reactiva a policia de proximitat o a la carta atenen les demandes de la ciutadania”. De fet, el relleu de la direcció tècnica amb la incorporació del nou inspector ha estat el primer pas de l’aplicació d’aquest Pla de Millora de la Policia Local que té un termini previst d’aplicació d’uns 8 anys i que va iniciar-se a través d’una auditoria realitzada pel Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.
Un altre dels aspectes serà la consolidació dels mitjans humans amb la incorporació a través de les proves de selecció a principis del mes de novembre d’un caporal i seguidament amb la incorporació de 4 nous agents. També s’apostarà per l’especialització dels agents locals “amb la possibilitat d’ampliar dels esforços que la policia destina i aprofundir en temes com la violència de gènere o l’aplicació exhaustiva de les mateixes ordenances municipals, entre d’altres”
Pel que fa a la incorporació del nou inspector, Miquel Cordoba, el regidor destaca que “es tracta d’un professional que ha fet tota la seva carrera en el cos policial. És una persona que ha viscut el desplegament dels mossos d’esquadra a Vilassar de Dalt, on els mossos ja s’han desplegat, i és un dels principals especialistes en el model de policia de proximitat que considerem idoni per al municipi, a més de ser professor de l’Escola de Policia de Catalunya”. De moment, ha apuntat que “la incorporació està sent lenta i estem en una fase d’adaptació dels companys i de tota la cadena de comandament”.
Pel que fa als recursos tècnics policials, segons el regidor,"sempre s’exigeixen més recursos, però s’han fet salts tècnics com ara amb la implantació del SIP (Servei d’Informació Policial) connexió informàtica que gestiona el Departament d’Interior amb les bases de tot Catalunya i Espanya i amb accés a algunes dades a nivell europeu". Malgrat tot, el regidor reconeix que els mancaria algun vehicle més. En aquest sentit, ha anunciat que “s’han començat els tràmits per adquirir un tot terreny per arribar a les urbanitzacions i com a vehicle de transport de material policial.” I ha destacat“l'esforç que s’ha fet amb la construcció de la nova caserna”.
Ràdio Cubelles Dimarts, 24-10-2006
www.cubelles.com

23.10.06

Governació

La Policia Local deté dos joves, autors de pintades Xenòfobes a les parets del Centre Social

Els agents locals també van evitar un robatori en una de les naus industrials del Polígon Les Salines

La policia local de Cubelles va evitar la matinada de dijous passat un robatori en una nau industrial del polígon de Les Salines. Un total de tres individus van ser detinguts a l’interior de la nau després que aquests forcessin les seves portes. La policia local ha obert una investigació dels fets sense descartar que els tres detinguts d’origen estranger formessin part d’una banda. La rapida actuació dels agents va ser determinant ja que van sorprendre els delinqüents a l’interior de l’edifici.
Unes hores avanç d’aquest intent de robatori la policia Local rebia l'evaluació dels danys causats per dos joves de Cubelles, que dies anteriors havien pintat diferents símbols xenòfobs a les parets del Centre Social. Tot i que aquest joves ja van ser detinguts el mateix dia dels fets, es van posar en llibertat a l’espera de la valoració dels danys. Un cop feta aquesta valoració que superava els 1400€, el jutge va ordenar la detenció dels dos joves després de determinar que havien comés un delicte contra el mobiliari urbà.
Tot i aquestes darreres detencions, l’inspector de la policia local, Miquel Cordoba ha assegurat que “Cubelles és un municipi tranquil que gaudeix d’un nivell excel•lent de seguretat”. Departament de Comunicació Divendres, 20-10-2006
DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Governanació, Participació Ciutadana i Comunicació

CUBELLES ÉS LA PRIORITAT
Estant insistint molts, partidaris i alguns crítics amb ICb, en pressionar per conèixer si seguirem o abandonarem el govern local que es basava en un pacte de legislatura que darrerament ha saltat pels aires i no precisament per culpa nostra. Davant la presió mediàtica i personal que els darrers dies recorrre les seus polítiques locals cal fer una precisió important: l'objectiu de tothom ha de ser garantir la bona gestió de l'interés públic bàsic a Cubelles i construir ponts de debat, diàleg i consens amb el conjunt de forces polítiques cubellenques. Per què? Doncs perque tots els partits del Ple Municipal representen part de la ciutadania del nostre municipi. Des del respecte per la pluralitat d'idees i sensibilitats ara cal fer un esforç grandiós de diàleg per aconseguir acords essencials: posada en marxa de l'Oficina de Partiticpació i Informació Ciutadana (OPIC), millora de la neteja viària, arrenjament dels espais públics, construcció del nou Centre d'Atenció Primària, millora dels accessos a la zona del nou Institut... i principalement la distribució equilibrada i raonable del milionari romanent de tresoraria detectat a les arques municipals gràcies a l'obstinació que ICB ha tingut en l'exigència de l'auditoria i la la liquidació dels comptes municipals. Ara, potser més que mai, és el moment de reivindicar la necessitat de situar Cubelles com a prioritat per damunt de conflictes partidistes respecte als quals tots i totes tenim la nostra oponió i, si molt m'apures, fins i tot part de raó... o serà de culpa?
DIARI DE CUBELLES
Aquest és un espai de comunicació i intercanvi d'opinions sobre i per Cubelles. Preguem als lectors i als autors dels comentaris oberts que siguin respectuosos amb la diversitat d'idees i de sensibilitats.
Només des del raonament sincer i l'honestedat podem enfortir democràticament el nostre poble.

L'e-mail del DIARI DE CUBELLES és

diaridecubelles@yahoo.es (podeu enviar opinions, comentaris, suggerències...)
Educació i Joventut
1era jornada de Cubelles Ciutat Educadora

L'acte en el què hi van participar una quarantena de persones va tenir lloc dijous passat.
El projecte Cubelles Ciutat Educadora, celebra la seva primera jornada amb els representants socials i culturals del municipi i amb una resposta molt positiva per part dels participants. L’objectiu principal d’aquest primer contacte va servir per començar a qüestionar com ha de ser la nova guia d’espais i activitats educadores de Cubelles. La jornada que va aplegar una quarantena de persones es va celebrar dijous passat al vespre a l’espai jove del Centre Social.
Al llarg d’aquest hivern s’editarà la nova Guia d’Espais i Activitats Educadores de Cubelles que serà elaborada amb la participació de tots els agents socials, econòmics, educatius i culturals de Cubelles. I que pretén donar a conèixer totes les possibilitats de la vila de Cubelles com a entorn educatiu, visualitzant totes les iniciatives, serveis, espais, propostes i equipaments que, més enllà dels espais educatius formals, també poden incidir en l’educació integral de tots els habitants de la vila.
Aquest projecte pretén aconseguir una ciutat plenament educadora, promotora de la formació en valors ètics i cívics, i bressol d’una ciutadania participativa, responsable en l’exercici dels seus drets democràtics i compromesa amb els principis de la igualtat i de la justícia social com reconeix la seva carta aprovada per l’Ajuntament de Cubelles.
Ràdio Cubelles Dilluns, 23-10-2006
www.cubelles.com
Governació
El nou inspector presentat en societat Miquel Córdoba ve cedit de Vilassar de Mar, el municipi amb l’índex de delinqüència més baix de Catalunya.

El nou inspector en cap de la Policia Local, Miquel Córdoba va ser presentat dimecres a la nit davant de les entitats municipals després que a començaments de mes s’incorporés al seu nou càrrec. El nou inspector va voler explicar que “és molt important treballar la relació entre la ciutadania i el cos policial, potenciant així el nou concepte de policia local, anomenada policia comunitària
El regidor de Governació, Xavier Grau, va ser l’encarregat d’anomenar l’extens currículum de l’inspector destacant que “Córdoba ve cedit de Vilassar de Mar, el municipi amb l’índex de delinqüència més baix de Catalunya”.
En Miquel Córdoba, que és inspector de Policia Local des de l’any 1996, es va llicenciar en Geografia i Història, en l’especialitat d’Història Contemporània per la Universitat Central de Barcelona el 1995; a més, el 2001 va cursar un màster en Estudis Policials per la Universitat de Barcelona. Actualment, és també professor de l’Escola de Policia de Catalunya de Mollet del Vallès i té un ampli currículum en diversos cossos policials locals, en la docència i com a articulista, en què s’ha especialitzat en la violència de Gènere. Dins l’àmbit professional, Córdoba va entrar a formar part de la Guàrdia Urbana de Barcelona l’any 1980, on va anar ascendint i portant a terme diverses funcions fins que l’any 2000 agafa el càrrec d’inspector en cap de la Policia Local de Vilassar de Dalt.
Ràdio Cubelles Dilluns, 23-10-2006
www.cubelles.com
ELS DIES VENÇUTS // JOAN BARRIL

Valors polítics
Joan Barril

Valors polítics.
En el fragor dels combats electorals se'ns han perdut les grans paraules col.lectives. S'han perdut en el fang de la decepció. O simplement és que les crèiem dures i indestructibles com l'acer i han resultat ser paraules biodegradables. Sens dubte la paraula més líquida, la més inestable, la que s'adapta a qualsevol envàs, és la paraula llibertat, usada i abusada pels oprimits, però també pels opressors. Altres paraules que han acabat convertides en pols són solidaritat, progrés, creixement, conservador o liberal. A part d'això, la moda de les grans paraules se'ns mostra amb etèries disfresses: nació, Estat de dret, socialisme, lliure mercat, seguretat nacional són suculents esquers amb què els pescadors de vots esperen omplir les seves urnes.Però últimament les paraules col.lectives han anat perdent pes. Del que es tracta ara és de destacar les virtuts o els defectes aparents dels candidats. El nivell no és gaire diferent del que demostren els adolescents al valorar les seves eventuals conquistes: "està bona, ¿eh?" o "sembla una mica sonso, però és un bon noi". Amb anàlisis de tan profunda força política n'hi ha prou per decantar la balança del sempre llaminer votant indecís.Per desautoritzar un candidat, n'hi prou de dir que està inflat de supèrbia o de rancor. A vegades és suficient insistir en els precaris dots oratoris de l'aspirant. Hi ha qui fila més prim i rebutja el candidat no per les seves idees, sinó per la seva tendència a suar. O per no comptar amb d'un títol superior. O per preferir el tren a l'automòbil. O per parlar amb accent català a Espanya o espanyol a Catalunya. O per haver-se reunit amb males companyies, ja sigui a Perpinyà o a Doñana. Les idees han desaparegut i el vot depèn de biografies mínimes.Aquests enormes defectes que avui impedeixen que els mirem amb simpatia seran passats per alt tan aviat arribin al poder de veritat. El laconisme serà entès com a intel.ligència, la supèrbia com un signe de lideratge, la suor com a passió, les males companyies com a eficàcia diplomàtica. Així anem. Amb uns valors que semblen calcats d'Operación Triunfo.
www.elperiodico.cat
La «generació bloc» s'obre pas.
La «generació bloc» és la que empeny i jubilarà una altra generació, la «generació tap» i la que governarà el país passades no més de dues legislatures.

Tribuna Periodista
MANUEL CUYÀS..

El principi és la imatge. Dimarts vaig assistir a una conferència de l'historiador Oriol Junqueras, conegut per les seves intervencions radiofòniques i televisives. Escoltant-lo i veient-lo moure's vaig obtenir el retrat precís que necessitava de les persones que formen part del que des d'ara en direm la «generació bloc». La paraula generació tothom sap què significa, i en aquest cas hi incloc persones de vint-i-cinc a quaranta anys. Pel que fa a bloc, són aquestes pàgines que es publiquen a Internet i que omplen amb les seves opinions i les seves imatges aquestes persones de vint-i-cinc a quaranta anys, la «generació bloc».
Oriol Junqueras havia de parlar de Lluís Companys en el saló de sessions de l'ajuntament d'una ciutat. L'acte tenia una certa solemnitat, de manera que l'alcalde s'havia lligat al coll la millor corbata i la sala tenia tots els llums encesos. Entre el públic, tothom superava l'edat d'Oriol Junqueras. El jovenàs conferenciant no es va deixar impressionar per l'escenari ni per l'alcalde ni per l'auditori. Vestia texans i una camisa negra espitregada de màniga curta. Va renunciar al micròfon i a seure a l'estrada, es va posar dret de cara al públic donant l'esquena a la primera autoritat i va entrar en matèria. Els primers moviments desimbolts del conferenciant van deixar una mica parat l'alcalde. Immediatament, però, tant ell com el públic com el fotògraf que documentava l'acte i el bidell que aguantava la porta van quedar seduïts per la peça oratòria i la van anar seguint, de vegades amb emoció, de vegades amb riures i tota l'estona amb tensió, fins al cap d'una hora, que és quan es va acabar.
Jo no sé, i ara mateix no m'interessa, si Oriol Junqueras manté un bloc a la xarxa. Jo només dic que la seva manera neta de complexos i de manies de parlar, la seguretat en les afirmacions, l'aplom, aquell cert descarament, aquella manera de jugar amb el risc a equivocar-se i afrontar-ne les conseqüències, respon a la majoria de textos que omplen els blocs i a tot un perfil generacional, amb bloc o sense. Parlo de textos amb cara i ulls i signats, no del frikisme anònim, visceral i mig tocat del bolet que també abunda i també està creant escola. I em refereixo, posant Junqueras d'exemple, a gent jove molt preparada que ha crescut en democràcia i amb l'Estatut, que s'ha educat en escoles actives, dialogants i catalanes, que ha més o menys viatjat, que sap algun idioma fonamental i que, en general, practica un catalanisme que en molts casos porta al sobiranisme i que no acaba de trobar lloc en els partits polítics convencionals. ERC i, una mica menys, CiU se'ls podrien apropiar, només a mitges i encara a estones. El PSC, mai i ICV amb prou feines. Les esquerres tradicionals han envellit fatal a Catalunya i connecten malament amb la «generació bloc» que és la que empeny i expulsa una altra generació, la «generació tap» i la que governarà el país passades no més de dues legislatures. La legislatura que encetarem i la que vindrà després seran de transició, una manera com una altra d'esperar que la «generació bloc» desplegui les potències i presenti un projecte nou de Catalunya. Les èpoques convulses són les més creatives. Els tres anys esvalotats de tripartit posteriors a la calma de CiU i l'elaboració i el referèndum de l'Estatut han generat esperits crítics que estan disposats a menjar-se el món i el que sigui.
El mitjà segueix sent el missatge, i la cultura del bloc ha creat una prosa i una oratòria nerviosa, d'urgència, de contingut provisional revisable a temps real que els autors traslladen després als llibres i articles que escriuen en paper. Hi ha novel·les, assaigs, estudis d'història, cròniques periodístiques escrits en l'estil vertiginós dels blocs.
El cultivador de blocs és també un tipus generós i un dialèctic. El seu bloc, escrit sense ànim de lucre, sempre remet a un altre bloc o a una dotzena o centenars d'altres. Si defensa una idea política, et condueix a blocs que defensen la mateixa idea, però també als que defensen la contrària. Jo fa uns dies, en aquest diari, vaig publicar un article que no deixava ben parat un llibre sobre Lluís Companys que acaba de treure un periodista i historiador al qual la descripció que porto feta de «generació bloc» li va com anell al dit. Un altre m'hauria titllat de cul d'olla o m'hauria fet el buit. L'autor en qüestió ha tingut la magnanimitat de reproduir el meu escrit en el seu bloc de manera íntegra, sense escatimar els paràgrafs més desagradables. Oriol Junqueras, en la seva conferència sobre Companys, es va referir a aquest llibre. No està d'acord amb la tesi que s'hi defensa, però la seva manera de no estar-hi d'acord no tenia res de destructiva, sinó que més aviat era una invitació a discutir-la amb l'autor de viva veu o, públicament, a través dels respectius blocs.
Un dia Saül Gordillo, l'autor de bloc més distingit i constant que conec, em va dir: «l'agitació que la vostra generació feia amb conferències i manifestacions on es llançaven llambordes pel cap, nosaltres la fem amb uns blocs que si un dia serveixen per la discussió intel·lectual, un altre criden a la desobediència civil o a votar no al nou Estatut
Atenció a la «generació bloc». Fa ràbia perquè ens deixa antics i ens jubila, però ho fa molt dignament.
www.vilaweb.cat