6.2.10

Les inscripcions per participar al concurs de mestres xatonaries són gratuïtes i es faran a l’Oficina de Turisme de la plaça del Castell fins el 17 de febrer
La promoció dels vins del Garraf i el canvi d’emplaçament són les novetats més destacades de la 9a edició de la xatonada popular de Cubelles que tindrà lloc el 21 de febrer. En aquesta ocasió la festa tindrà lloc a cavall entre la plaça del Castell i la plaça del Centre Social.
L’organització vol potenciar enguany els vins del Garraf. És per això que hi haurà un estand de Vins del Garraf. Concretament, els cellers de Can Ramon, Arç Blanc i Vega de Ribes mostraran els seus productes als participants a la novena xatonada de la vila. A més, a la gent que compri el seu tiquet de xató se li oferirà la possibilitat de comprar a banda, un segon tiquet al preu d’1€ per participar al tast de vins del Garraf que es farà al Centre Social a al llarg del matí.
D’aquesta manera, la Regidoria de Dinamització Econòmica creu que es poden donar a conèixer els productes de la comarca i respon a la tendència que estan prenent les xatonades arreu de la comarca. Vilanova i la Geltrú, per exemple, ja va incorporar el subtítol de mostra de la cuina d’hivern a la seva xatonada, que ha deixat de ser popular.

Les inscripcions per participar al concurs de mestres xatonaries són gratuïtes i es faran a l’Oficina de Turisme de la plaça del Castell fins el 17 de febrer o fins a exhaurir les 30 places disponibles en categoria adult (més de 15 anys) i les 25 en categoria infantil. Els participants hauran de disposar dels ingredients indispensables per a fer la recepta cubellenca del xató i seran obsequiats amb un plat commemoratiu per servir la seva proposta de xató, però a diferència d’anys anteriors hauran de portar el morter.
En quant al programa d’actes arrencarà a les 11 del matí amb el 9è concurs de mestres xatonaires en categoria adult i la 7a edició en categoria infantil, que comptarà amb la col•laboració de l’Associació d’Hostaleria i Comerç de Cubelles (AHCC). Una hora més tard, a les 12 del migdia, el jurat qualificador començarà el tast dels plats participants i emetrà un veredicte que es coneixerà a la 1 de la tarda a la plaça del Centre Social.

5.2.10


foto/arxiu Diari de Cubelles

M. Trives/Diari de Cubelles


Els records de molts de nosaltres de petits ,visualitzen imatges on els nostres pares o germans grans gabinet amb perfilaven incansables una canya arrancada de la terra aconseguint produir una rustica i petita flauta o un petit bastó en que la canalla que érem llavors nosaltres ens sorprenien per l’habilitat mostrada. Una canya americana que no es més que una les especies i moltes de la varietat del bambú. .A la riera del Foix i als voltants de la estació en trobem encara . Aquets hàbits s’han perdut i només la funció d’aquesta espècie es limitada a les hortes on enlairades orgulloses sustenten tomaqueres. Diuen que a la vorera dels rius provoquen impactes negatius ,es cert o no ? i es per aquest motiu s’imposa una neteja a fons per perseverar la flora pròpia de les riberes del Foix .
D´aixó ens parla aquesta informació de El Punt
L'objectiu: eliminar la canya americana

01/02/10 02:00 -

Eliminar els canyars de canya americana ha estat un dels principals objectius de l'actuació que s'ha desenvolupat en aquest tram de tres quilòmetres del riu Foix en el curs dels últims tres anys. Els canyars, que són tan habituals a les lleres dels rius, no són altra cosa que l'evolució d'una importació que s'ha demostrat tòxica per a la vegetació autòctona i perjudicial per a la qualitat de l'aigua.
Els canyars de canya americana creixen d'una manera tan expansiva que desplacen la vegetació autòctona i la seva elevada densitat d'arrels no permet que hi convisquin altres espècies, la qual cosa fa reduir la diversitat biològica pròpia de les riberes mediterrànies. Com que, a més, és una planta molt inflamable, propicia la propagació d'incendis. La seva manera de créixer i d'expandir-se obtura els ponts i els passos d'aigua i provoca que els espais de l'entorn de la llera s'inundin fàcilment.
La canya americana, a més, és una planta que absorbeix una gran quantitat d'aigua, la qual cosa provoca una gran disminució dels cabals dels rius en què es propaga. I, com que fa molt poca ombra, fa incrementar la temperatura i la llum, cosa que influeix notablement en l'empitjorament de les característiques físiques i químiques de l'aigua. La intervenció que s'ha desenvolupat al riu Foix, amb un grup de deu persones de diversos col·lectius en risc d'exclusió social, pretén ser un exemple d'actuacions futures per recuperar la qualitat de l'aigua del principal riu de l'Alt Penedès. Des de la Llacuna fins a la desembocadura, a Cubelles, el Foix ha estat un riu altament humanitzat. I si la proximitat amb l'home l'ha portat al límit de la destrucció, ara el pot conduir cap a la recuperació de l'essència.

3.2.10

foto/M. Trives/arxiu Diari de Cubelles 2009


Cubelles es prepara per celebrar el Carnaval de Cubelles.

Els actes arrencaran el 6 de febrer amb el ball de mantons que serà amenitzat per l’orquestra Maravella. L’acte, amb entrada gratuïta, serà a les 11 de la nit, a la plaça del Mercat. El Carnaval seguirà amb la festivitat de dijous gras amb la celebració de la tradicional Festa de la Merenga, que es farà a la plaça del Mercat. L’organització delimitarà dues zones, una d’elles per a la merenga dels més petits i una altra adreçada als nens i nenes a partir de 7 anys.
Un dels actes centrals del carnaval serà la Gran Rua del Carnaval de dissabte, 13 de febrer. Les carrosses o grups participants a les Rues del Carnaval podran optar a les subvencions que atorga l’Ajuntament, prèvia inscripció al Centre Social. El termini de sol•licitud de les subvencions es tancarà el 5 de febrer. Les subvencions seran les següents: Per a carrosses, 350€ ; per a grups de mínim 15 persones, 200€; Per a comparses amb un mínim de 10 parelles inscrites, 100€.
Com cada any la concentració de la Gran Rua del Carnaval es farà des de la rambla Pau Casals per sortir a les 8 de la nit i iniciar el recorregut que passarà pel passeig Vilanova, Joan de la Salle, Segur, passatge Joan Miró, De la Creu, Piular, Passeig Vilanova, Cunit, de la Creu, Sant Antoni, plaça de la Font, Àngel Guimerà, Passeig Narcís Bardají, Joan Roig i Piera, Víctor Balaguer, Joan XXIII, Raval del Torrent i fins la plaça del Mercat. A partir de les 12 de la nit, a la carpa situada a la plaça del Mercat hi haurà el gran ball de Carnaval amb l’orquestra Centauro que serà gratuït. El sermó de Sa Majestat Carnestoltes es podrà escoltar a la mitja part del ball.