7.6.08

miradasdesola-sol

Com sempre la tira d´humor de Jaume Desola

Bon cap de setmana !!!!!!!!

El Punt ofereix una crónica que cal llegir atentament, uns i altres i tots tenen la seva opinió respecte al futur pont i mentrestant alguns miren cap a un altre banda i d´altres pensen en una futura comunicació que desitjen fa temps, es finalment propera.Un model de pont per deixar enrere


La infraestructura que ha de construir-se sobre el riu Foix continua dividint Cubelles
la crònica

MÍRIAM DE LAMO.El millor pont sobre la desembocadura del Foix serà el que es construeixi a l'avinguda Onze de Setembre, diuen uns: salvaria una flora protegida en l'àmbit europeu, i evitaria danys irreparables a la zona. Altres discrepen, i defensen una altra millor opció, la que preveu l'actual pla general del municipi, que reserva els carrers Lleida i Pompeu Fabra per a la construcció de la infraestructura; portar a terme aquests plans facilita la tramitació del projecte, asseguren. A mode d'àrbitre, l'Agència Catalana de l'Aigua ha seguit de prop les jugades d'un equip (ecologistes, i oposició municipal), i de l'altre (govern municipal); finalment, els arguments del tripartit del PSC, CiU i ERC han guanyat el partit. Així ho ha anunciat l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, i ho ha confirmat l'ACA en emetre un informe favorable a un projecte polèmic que ha dividit el municipi en dos. L'Ajuntament posarà el pont al carrer Lleida sense haver realitzat un estudi previ sobre una alternativa més ecològica, motiu de crítica per part de col·lectius com ara Fauna de Cubelles.


Els arguments per a una postura o una altra s'emmarquen en unes rivalitats polítiques que ni govern ni oposició han sabut deixar al marge per escollir la millor opció: la consensuada, la que escolta la veu dels ciutadans i de la resta de partits amb representació municipal, però, alhora, respecta les raons d'un govern local que teòricament vol millorar les condicions dels ciutadans que viuen a banda i banda de la desembocadura.


Per molt que ho exigeixi la normativa municipal, de poc serveix convocar una audiència pública si es fa tres dies abans d'aprovar el projecte; no és gaire més útil recollir signatures de suport quan el procés de creació d'una infraestructura ha estat totalment polititzat, i rumors varis llancen al vent suposats interessos d'uns i altres a l'hora d'escollir una determinada col·locació. Quins interessos són aquests? Uns apunten a la construcció del complex mixt hoteler, just a l'altura del futur pont, com a argument. Altres sostenen que l'únic objectiu de demanar una altra situació per al pont és desgastar el tripartit local, i esgarrapar llocs de poder.


El cas és, però, que el model seguit per tirar endavant el nou pont de Cubelles és de tot menys lloable. Els dos equips s'han dedicat a provocar els jugadors contraris, amb insults i amenaces mútues que han acabat embrutant un partit lent i avorrit, en el qual, segurament, molts ciutadans, amb tota la raó del món, hauran desistit de participar fins i tot com a públic, i han preferit tancar el diari, apagar la ràdio o la televisió de torn i evitar la lectura dels mitjans digitals per deixar d'assabentar-se de les misèries vàries que els uns han llançat sobre els altres, i viceversa, és clar.


Ara, la previsió del govern local és posar en marxa les obres del nou pont al setembre, quan finalitzin les obres de condicionament de l'entorn de l'institut i el poliesportiu; un cop creada la infraestructura, reivindicada per tots els grups municipals i els veïns, serà el moment de fer balanç, de comprovar la seva utilitat i analitzar l'estat de la desembocadura del Foix.


La història, però, no acabarà aquí, perquè Cubelles té molts altres ponts pendents de construir: projectes tan importants com el complex mixt o el port esportiu haurien de servir com a eix de comunicació entre la classe política i la ciutadania. El model per tirar endavant aquestes iniciatives serà el mateix? Els partits polítics seran capaços de canviar de tàctica, o bé la mantindran? En definitiva, el joc serà esportiu, amb la participació i el respecte cap als ciutadans per damunt de tot, o bé es tornarà a caure en els interessos de partit i en el record permanent d'enfrontaments històrics que posen tantes traves innecessàries al desenvolupament del municipi?

6.6.08També les gambes de Vilanova deuen disposar d´un lloc a on s´ amaguen de pescadors i viure un temps ben alimentades i tranquiles....


Una cascada submarina explica el misteri de la gamba de Palamós
Un equip científic dóna resposta a les desaparicions cícliques del crustaci
L'estudi conclou que forts corrents l'arrosseguen a 2.000 metres de profunditat

ANNA PUNSÍGIRONA


¿Per què la coneguda com a gamba de Palamós desapareix periòdicament dels caladors?
Aquest és el misteri que pescadors i científics feia dècades que volien resoldre. Finalment, després de dos anys d'investigació, biòlegs, geòlegs i enginyers marítims del Consell Superior d'Investigacions Científiques, de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya hi han trobat la resposta: els forts corrents marins que es formen al cap de Creus fan baixar les gambes fins a 2.000 metres de profunditat, on les xarxes dels pescadors no les poden atrapar. S'ha de tenir en compte que les captures es realitzen a un màxim de 800 metres.

Aquestes enormes cascades marines també tenen la seva part positiva. Els corrents arrosseguen més nutrients per a les gambes: petits cucs i mol.luscos. "Aquest aliment garanteix la supervivència de l'espècie i una enorme reproducció. Dos o tres anys després les gambes tornen a pujar i llavors els caladors es tornen a omplir i la pesca és molt abundant", va explicar el biòleg de l'Institut de Ciències del Mar Joan Baptista Company. Els científics autors de l'estudi van pronosticar que cap a l'any 2011 es podria produir una nova cascada submarina que torni a desplaçar les gambes. Tot dependrà del clima.

MEDI AMBIENT

Una cascada submarina explica el misteri de la gamba de Palamós

Font:
http://elperiodico.cat/

4.6.08

foto/arxiu/Diaride Cubelles


L'ACA rebutja les al·legacions i dóna llum verd al pont sobre la desembocadura del Foix a Cubelles
L'oposició es mostra sorpresa per l'anunci i assegura no tenir-ne constànciaCubelles


L'ACA va comunicar la setmana passada a l'Ajuntament de Cubelles que desestima les al·legacions contra el projecte del pont sobre la desembocadura del riu Foix, acció que dóna llum verd a l'ens local perquè comenci el procés d'adjudicació de les obres, segons va explicar ahir l'alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero. L'oposició es va mostrar ahir sorpresa per l'anunci de l'alcaldessa i va assegurar que encara no ha rebut cap document sobre la resolució de les al·legacions. L'alcaldessa de Cubelles, Maria Lluïsa Romero, va assegurar ahir que la notificació de l'ACA permetrà començar aquesta mateixa setmana el procés d'adjudicació del projecte que farà la mesa de contractació. Dijous la mesa farà el procés d'obertura de pliques i una proposta d'adjudicació que haurà d'aprovar el ple en la sessió vinent. Romero deia que el govern local (PSC, CiU i ERC) està «satisfet» per la resolució de l'ACA, però que «no hi ha hagut sorpresa perquè no s'hauria entès una decisió contraria al projecte que es va presentar», va destacar.


El projecte de creació del pont per sobre de la desembocadura del riu Foix preveu una estructura per als vianants i per al trànsit de vehicles a l'alçada dels carrers Pompeu Fabra i Lleida amb un pressupost d'execució d'1,6 milions d'euros, i permetrà solucionar «els problemes de mobilitat que hi ha en aquesta zona i unir els barris de la Mota de Sant Pere amb el passeig marítim», segons explica Romero. El projecte compta amb una partida de mig milió d'euros de subvencions d'anualitats anteriors del PUOSC, segons fonts municipals.


Tot i que les obres es podrien començar a l'estiu, el govern frenarà l'execució de la infraestructura fins passada la temporada de platges per no afectar-la, ni tampoc fer coincidir les obres amb les que es fan a l'alçada del carrer Onze de Setembre per fer diverses millores de la zona esportiva. El govern local confia que les obres del recinte esportiu acabin el mes de setembre, moment a partir del qual es començarien a fer les obres de construcció del pont.


Els grups municipals d'ICV, ICB, Entesa per Cubelles, el partit GI-19, el col·lectiu Fauna de Cubelles i una trentena de veïns a títol individual –que van presentar fa mesos al·legacions al projecte i van reclamar-ne el canvi de situació perquè consideraven que l'estructura tindria efecte ecològics a l'entorn de la desembocadura– van mostrar el cap de setmana passat la seva sorpresa per l'anunci de Romero, perquè no han rebut encara cap notificació oficial de l'ACA. La cap d'ICV a Cubelles, Mònica Miquel, va destacar que «hi podria haver una negligència administrativa en no comunicar la resolució als col·lectius que van presentar al·legacions». «Nosaltres volem creure el que diu l'alcaldessa.» «Tot i així, cal recordar que el passat 12 de novembre va dir que tenia aquests informes de l'ACA quan no era veritat», deia Miquel. La plataforma Volem el Pont per l'Onze de Setembre ha rebut fins ara unes 4.000 adhesions. A tot això, cal sumar-hi el contenciós administratiu admès a tràmit que ha interposat Ecologistes en Acció.

Font: