9.4.11


Us envio una notícia relacionada amb el concurs poètic “El tren, un món de poesia”, que el Museu del Ferrocarril i el Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès i el Garraf vam presentar ahir dins de la sessió inaugural de la tercera edició del cicle poètic “Viatges i Hospitalitat”, que coordina l’escriptora i humanista, Teresa Costa-Gramunt, i que també compta amb la col·laboració de l’Escola de Música Freqüències.

Gràcies per endavant per la vostra atenció i per la difusió que en feu a través dels vostres mitjans.


Queti Vinyals Florenciano

Dinamitzadora del Voluntariat per la llengua al Garraf


El dia 7 d’abril, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf van presentar el concurs poètic "El tren, un món de poesia". El certamen s'inclou en el marc del cicle poètic "Viatges i hospitalitat", que promou el Museu del Ferrocarril amb la coordinació de l'escriptora i humanista Teresa Costa-Gramunt i la col·laboració de l'Escola de Música Freqüències.

El concurs "El tren, un món de poesia" està adreçat especialment a l’alumnat dels cursos de català i a les parelles lingüístques que participen en el Voluntariat per la llengua, tot i que convida tothom a escriure un poema relacionat amb els viatges. Per tant, entre d’altres temes, es pot escriure sobre algun indret del món que s’hagi visitat o bé algun detall de tot allò que formi part de l’equipatge vital. Les poesies es poden presentar fins al dia 19 de maig al Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el 9 de juny, dins la segona sessió del cicle poètic, al Museu del Ferrocarril, en què es llegirà la poesia guanyadora i les dues finalistes. Els premis consisteixen en un viatge en tren històric “El tren dels llacs”, de Lleida a la Pobla de Segur, i un lot de llibres.Les bases es poden consultar als webs del Museu del Ferrocaril (www.museudelferrocarril.org) i del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf (www.cpnl.cat).
CIU a Cubelles s’ha trencat i les informacions conviden a creure que pel moment irreconciliables, al menys es el que sembla evident pels comunicats d’ambdós .



Rosa Fonoll optarà a l'Alcaldia per Unitat Cubellenca Rosa Fonoll optarà finalment a l'Alcaldia de Cubelles, però ho farà sota les sigles d'Unitat Cubellenca, una nova formació que aplega bona part de la militància de CiU al municipi. La profunda crisi que la federació pateix a Cubelles s'ha vist agreujada per les desavinences aparegudes en el procés de selecció de candidat per a les eleccions municipals del 22 de maig, i ha acabat amb l'escissió de la formació. Fonoll, juntament amb el fins ara president local de CDC Josep Maria Hugué, el vicepresident local d'UDC Josep Muntaner i una bona part dels militants i simpatitzants històrics de CiU a Cubelles han optat per crear una nova organització independent davant la situació de no retorn a què s'havia arribat. Unitat Cubellenca, assegura mantenir la filosofia de CiU, i es presentarà a les eleccions sota el paraigües de Reagrupament. Mentre, la independent Noemi Cuadra ha estat finalment l'escollida per encapçalar la candidatura de CiU a Cubelles.

8.4.11

médicos catalanes se rebelan contra los recortes Los profesionales alertan del "desmantelamiento" del sistema sanitario público BRAIS BENÍTEZ BARCELONA
En un momento en el que varios hospitales catalanes ya han anunciado medidas de ajuste para hacer frente al tijeretazo presupuestario de la Conselleria de Salut, el colectivo de médicos catalanes pidió ayer al conseller, Boi Ruiz, que rectifique y no aplique recortes en la sanidad. El secretario general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, considera "inadmisible el recorte del 10% que se aplica de manera lineal y sin ningún criterio médico". Por ello, Gallego afirmó que si finalmente se imponen los ajustes, "trabajaremos en una medicina de guerra y se pondrá la sanidad catalana en situación de riesgo". Los sindicatos de médicos han anunciado una movilización para el próximo día 14 por lo que consideran un "desmantelamiento" de la sanidad pública catalana. "Si siguen los ajustes, trabajaremos en una medicina de guerra", denuncia el colectivo

Pacto incumplido

Gallego estuvo acompañado por el presidente del consejo de los Colegios de Médicos de Catalunya, Fernando Vizcarro, y el presidente del Foro Español de Pacientes, Albert Jovell. Gallego denunció que "la línea roja que no se podía traspasar", pactada en la cumbre médica que reunió a los representantes de sindicatos médicos y profesionales con Boi Ruiz hace aproximadamente un mes, no se ha respetado, ya que las medidas "acabarán repercutiendo en los pacientes". Fernando Vizcarro defendió que se pueden reducir las estructuras burocráticas o de la Administración, pero "no se puede tocar el acto médico". "Las medidas de control del gasto no pueden afectar a la calidad asistencial", aseguró Vizcarro.

Los sindicatos han convocado una protesta para el 14 de abril

Así, el colectivo médico exige a Salut que anule cualquier plan de choque que implique el cierre de quirófanos, la reducción de personal y el adelgazamiento de las plantillas. "Estamos avanzando en un terreno muy peligroso. Será muy difícil recuperar la red sanitaria que tenemos si se desmonta", alertó Gallego. Los recursos con los que cuenten los hospitales de cara al próximo verano preocupan especialmente a los profesionales. La Conselleria de Salut ha avanzado que pretende alargar las fechas de aplicación del horario de verano, cuando la atención médica se reduce. "Nos da miedo qué puede pasar. La enfermedad no es algo que se elija, te elige a ti", dijo el representante de los pacientes, Albert Jovell.

Víctimas de la crisis

"No queremos ser las víctimas inocentes de una crisis que ha creado el sistema financiero", afirmó Jovell. El presidente del Foro Español de Pacientes mostró su preocupación por cómo los recortes pueden repercutir en los segmentos de población más vulnerables. Jovell explicó que el sistema sanitario público "se basa en la justicia social y la igualdad de oportunidades", y los que se quedarán en lista de espera "son aquellos que tienen menos recursos para acceder a la sanidad privada". La Conselleria de Salut anunció la semana pasada que aprobará el plan de ajuste antes del 22 de abril, para poder cerrar los presupuestos.


españa

7.4.11


Enviat per Psc Cubelles


Ens trobareu per establir vies d’apropament i diàleg amb la nostre candidata M ª Lluïsa Romero que us parlarà de temes de interès general i aprofitarà per presentar la candidatura que l’acompanya


DIVENDRES 8 D´ABRIL A LES 19:00 AL LOCAL del CENTRE SOCIAL ,CSIDE

ens trobareu per establir vies d’apropament i diàleg amb la nostre candidata M ª Lluïsa Romero que us parlarà de temes de interès general i aprofitarà per presentar la candidatura que l’acompanya

DIA 9 D´ABRIL A LES 11:00 AL LOCAL SOCIAL A.A.V.V. MAS TRADER de nou ens trobareu per establir vies d’apropament i diàleg amb la nostre candidata M ª Lluïsa Romero que us parlarà de temes de interès general i aprofitarà per presentar la candidatura que l’acompanya.


DIA 9 D´ABRIL A LES 18:00 AL LOCAL SOCIAL A.A.V.V. PARC DE CUBELLES

ens trobareu per establir vies d’apropament i diàleg amb la nostre candidata M ª Lluïsa Romero que us parlarà de temes de interès general i aprofitarà per presentar la candidatura que l’acompanya




M. Trives/Diari de Cubelles
De moment tenim confirmades sis dones que es presenten com a candidates a l’alcaldia de Cubelles .Segurament a tot el Garraf i potser cap mes poble disposaran d’aquesta alternativa .

Ara be! a Cubelles, originals !i ho demostren els fets publicats avui a la premsa.

Tenim un partit que juga a primera divisió i al que li ha sortit una branca diferenciada i enfrentada i sobtadament recolzada per gent del mateix club ,a les properes eleccions ,encara que diuen ...que potser tornaran a integrar-se ...difícil de pair ,de moment .!...,ja es veurà amb el temps. El que sera cert es que tindrem pasquins amb les fotos de dones candidates i de Cubelles per tot arreu .

Difícil confondre al candidat de ERC a qui li recomano no afaitar-ne les barbes al menys en aquestes dates.





Una escissió de CiU crea el grup polític Unitat Cubellenca

La regidora de CiU Rosa Fonoll serà la cap de llista de la formació, que es presenta amb Reagrupament.cubelles - Míriam de Lamo La regidora de CiU de Cubelles que havia de substituir Joan Albet com a cap de llista, Rosa Fonoll, optarà finalment a l'alcaldia per un nou grup polític: Unitat Cubellenca.
Amb el suport del president local de CDC, Josep Maria Huguet, d'una vintena de militants del partit i fins i tot de membres d'Unió, Fonoll va presentar ahir el col·lectiu, que concorrerà a les eleccions municipals sota el paraigües legal de Reagrupament. Els encara membres de CiU van assegurar que volen continuar militant a la federació, i van mostrar-se decebuts pel procés d'elaboració de la candidatura, per la qual han passat tres caps de llista en pocs mesos: l'exregidor Joan Besòs, Rosa Fonoll, i ara Noemí Cuadra, també regidora. “El partit està dividit. Això, però, no vol dir que en un futur no tornem”, va dir l'encara president local de CDC en la roda de premsa d'ahir. El número dos de la candidatura serà Josep Maria Huguet, i el tres, Txema Ardila, exregidor d'Entesa per Cubelles. A la presentació d'ahir van assistir militants de CiU, entre els quals hi havia el regidor Lluís Pineda.


Noemí Cuadra, candidata de CiU La regidora de CiU de Cubelles Noemí Cuadra, representant d'UDC aquest mandat, serà finalment l'alcaldable de CiU al municipi. La federació presentarà Cuadra en una roda de premsa aquest vespre. Segons els creadors d'Unitat Cubellenca, un dels motius de la seva marxa del partit és que es volia imposar una llista amb candidats d'Unió Democràtica que ni tan sols viuen al municipi. Font :http://www.avui.cat/cubelles/nacional.html


La pel·lícula ,documental sobre Miguel Núñez, "Al final de l'escapada".


Es l'últim treball d' Albert Solé, guanyador del Goya 2009 al millor documental per "Bucarest, la memòria perduda".


El documental es podrà veure des del

Divendres 8 d'abril a Madrid i Barcelona:


Barcelona: Cinemes Alexandra. Rambla Catalunya, 90




6.4.11


Bons,Bons,Bons i bons records !

5.4.11

M. Trives/Diari de Cubelles Fa pocs dies van emetre una part de la historia de Catalunya amb la figura d´ Ermessende per la nostre ,televisió catalana TV3. Va disposar d´una veritable audiència que cal destacar i també partidaris i no partidaris de la manera d’enfocar el personatge i les maneres de com reflexa les costums ,hàbits, potser un pel allunyats de la realitat de llavors. No es tracta de valorar aquesta versió novel·lada per televisió i si cal mostrar el reso de determinades dones reals i compromeses dins del temps i d´una època medieval a Catalunya . Mila Arcarons en parla en aquest article publicat al seu bloc força interessant.

Gracies Mila ,i permet que puguem fer una ullada i accedir a d´altres ressenyes amb nom de dones.




DONES A l'EDAT MITJANA


Em cau a les mans algunes informacions sobre les dones a l'edat mitjana. Llegeixo que al Museo de Bellas de Bilbao hi ha una exposició sobre els rols femenins a la societat medieval a partir de la iconografia artística del segles XIII a XV. Peces de pintura, escultura, tapís .... que exploren l'evolució d'aquests rols - Hay mas en ti. Imagenes de la mujer en la Edad Media -


Dies enrere a El Periodico, amb article de Núria Marron : les altres s. S'hi comentava que sèrie de TV-3 sobre la comtessa havia posat de relleu altres dones destacades de l'edat mitjana catalana.


Convidava a descobrir que "van ser lliures a la seva manera sense mirar-se en el mirall dels homes, i van inventar altres formes d'educar, de crear de curar, de manar i fins i tot de relacionar-se amb déu" ( Milagros Rivera Garretas ). S'hi esmentava Duoda - comtessa de Barcelona- ; Maria de Castella - reina de la corona catalano-aragonesa - ; Isabel de Villena - monja i escriptora - Vaig recordar de nou el pròleg de Ròmul Brutons i Segarra a " Dames,reines i abadesses.


Divuit personalitats femenines a la Catalunya Medieval" d'Elisenda Martí " ...... resseguir el casal comtal de Barcelona, des de Gifré el Pilós a Martí l'Humà, es redueix sovint a centrar la mirada als vint-i-tres homes que se succeiren al llarg de cinc-cents anys ... a mesura que incorporaven territoris i ampliaven el seu poder... fins a la dolorosa extinció de la línia succesoria masculina ..." A més d'Ermessenda, al llibre s'hi estudia : Almodis de la Marca, Mafalda de Pulla-Calàbria, Dolça de Provença, Peronella d'Aragó, Sança de Castella, Aurembiaix d' Urgell, Constança d . e Sicília, Blanca d'Anjou, Sança de Mallorca, Elisenda de Montcada, Teresa d'Entença, Constança d'Aragó, Cecilia de Comenge, sibil.la de Fortià, Violant de Bar, Margarida de Prades, Blanca de Navarra


http://milaarcarons.blogspot.com/





M. Trives/Diari de Cubelles


La segona edició de la Barcelona World Race acaba amb la victòria dels navegants francesos del Vivac Prapep 3 .Després de molts dies en que les aigües marines han aportat calma,plujes,vents i algun qu´altre tifó lluny del mediterrani els finalistes aniran arribant. Favorites ?,les nenes que portaven l’anomena’t GAES i que jo mateixa seguia el seu recorregut tots els dies,inclòs enviant missatges i suports ! De la terra i penjats al teclat del ordenador un munt de persones han fet també la volta al mon sense passar fred,ni pluges ni tifons ni tant sols mullar-se un sol cabell apuntant-se al joc mes entretingut i enganxats tots els dies portant un timó virtual i de tant en tant fent ullades a com anaven posicionats alguns amics que navegaven en la ficció ,Lutri,Passat,Bluan i mes... Fins la propera!

4.4.11



















DIARI DE CUBELLES AMB VOSALTRES !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

M. Trives/Diari de Cubelles La lectura d’aquest article del meu admirat Joan Barril em va impactar .Publicat fa un cert temps malauradament les imatges que transmet segueixen en actualitat o agreujades. Avui teniu l’ocasió de llegir de nou o per primera vegada el mateix.

LOS DÍAS VENCIDOS El mundo real JOAN BARRIL
Hay otra manera de sentir los efectos de la crisis. No se trata de sentarse en unos despachos frente a muchos ordenadores rodeados de sabios de la economía. Basta con ir caminando por una ciudad que sabe hablar sin palabras. A nivel del suelo de las ciudades, se encuentran gatos, palomas y, en las esquinas, también hay indigentes envueltos en sus cartones. En tiempos de penuria extrema, las palomas disminuyen y los indigentes se multiplican. Así han sido las cosas en el primer o en el tercer mundo. Y así seguirán.Pero aparecen nuevos actores de la escasez. Ahí viene, por ejemplo, un hombre correctamente vestido que se nos acerca en el semáforo y nos pide algo para comer. Dice tener hambre. Y hasta es posible que sea así. El hambre, hace unos siglos, era una visión del mundo. Hoy es una epidemia rural en lugares agostados por la falta de lluvia y por las plagas. Pero la escasez no se limita al estámago. la escasez es el alquiler, es la ropa de segunda mano, es el simple hecho de poder pensar. Ahora veo a otro hombre correctamente vestido que se acerca a la cabina telefónica. descuelga el aparato y hurga con su dedo en la cazoleta donde van a parar las monedas. No hay nada. Tampoco en la siguiente cabina. Ni en la otra. Los pasos del hombre que busca la moneda escupida por la máquina se apresuran hacia otros teléfonos. Aquella moneda que habrá quedado de una llamada frustrada puede ser la salvación del día. Eso es la crisis. Como lo es la viejecita que se acerca a las mesas de las terrazas para llevarse la bolsita de azúcar que el cliente ha dejado en el plato porque prefiere el café amargo. La crisis es esa búsqueda selectiva en las papeleras. Es el convenio que vincula al ayudante de cocina para que no todas las sobras de los menús vayan a parar al cubo. La crisis es confiar en el descuido de los que todavía no la viven. La crisis es haber renunciado a pedir trabajo a aquellos que ni siquiera saben si van a tener trabajo la mañana siguiente. La crisis es celebrar que se haya pasado de mileurista a quinientoseurista y encima dar las gracias. La crisis es ver cómo las calles ya no están iluminadas por los escaparates, porque las tiendas se traspasan y en los balcones ya no florecen plantas sino solo números de teléfono. La crisis es comprobar que incluso el top manta ha desaparecido de las aceras. En este panorama ciudadano, aún hay gente que insiste en los famosos brotes verdes de la economía. Se da por supuesto que estamos viviendo un periodo excepcional y que más temprano que tarde volveremos a la abundancia en la que estuvimos viviendo. Y no es así, porque tal vez la excepción no es esta crisis. Tal vez la excepción fue la abundancia enloquecida. Y ahora solo los que tienen una cierta capacidad de resistencia pueden sobrevolar los yermos de una pobreza que se expande poco a poco a las antiguas y autosuficientes clases medias.Todo ello conlleva una nueva civilización de la exaltación del low cost. Algunos dicen que lo último que se pierde es la esperanza. Pero en realidad lo último que se ha de perder son los clientes. Y el gran aprisco donde se estabulan los clientes es el bajo coste, la ficción de que todo sigue como antes aún a costa de vivir en un mundo de sucedáneos. La escasez deja el lujo al alcance de pocos y lo básico queda para los ahorradores. Ese era al fin y al cabo el mundo real. Y a todos esos universitarios a los que se ha educado en los beneficios del estudio y del trabajo bien hecho solo les espera el milagro de la suerte y el aprendizaje de la austeridad.
Font : http://www.elperiodico.com/
El 56% dels catalans parlen en castellà Quatre de cada deu immigrants utilitzen el català
L'ús de la llengua castellana segueix dominant entre els catalans, fet que es repeteix des del 1986. Segons un estudi presentat ahir per l'Institut d'Estudis Catalans i la Xarxa Cruscat, un 56% de ciutadans de Catalunya utilitza el castellà com a llengua d'ús habitual, mentre que gairebé quatre de cada deu, un 39%, fa servir el català. Les dades trenquen amb la creença que la llengua castellana pateix marginació a Catalunya. La composició sociolingüística del territori català està marcada pel domini del castellà, ja que gairebé el 100% dels ciutadans l'entenen, el parlen i l'escriuen. Però en el cas del català les dades són ben diferents, ja que tres quartes parts de la població, el 77,5%, saben parlar català, però només el 60% l'escriu correctament. No obstant això, el percentatge de parlants habituals en català és un 4% superior al de parlants inicials i, per tant, una part de la població parla habitualment en català malgrat que no és la seva llengua materna. Els autors de l'estudi consideren que aquesta dada mostra una "evolució positiva" de l'ús del català, cosa que atribueixen, sobretot, a la influència del sistema educatiu. L'enquesta, feta durant el 2010 entre persones majors de 14 anys, determina que el percentatge d'ús habitual del castellà coincideix amb el percentatge de ciutadans que van adquirir la llengua com a materna. El coneixement del català entre els nascuts a la resta d'Espanya és del 57%, percentatge que disminueix fins al 40% entre els immigrants. Aquestes dades suposen una gran millora en comparació amb les obtingudes del padró del 1986, que és l'única referència de què han disposat els autors de l'estudi. A tall d'exemple, ara fa 23 anys la capacitat d'escriure el català se situava entre el 20% i el 50% de la població, mentre que actualment se situa entre el 40% i el 90%. El 39% de ciutadans que utilitzen el català habitualment ho fan en àmbits diferents. Dins d'aquest percentatge, un 32% usen el català a casa i només un 20% ho fa amb els amics. En canvi, en els estudis la xifra puja fins al 55%. En aquest sentit, el director general de la Xarxa Cruscat, Miquel Àngel Padilla, va assenyalar que el català és una llengua que "fora de casa es mou millor com més augmenta el grau de formalitat del context". Padilla va valorar de forma positiva els resultats de l'estudi, i va celebrar que "s'hagi consolidat" aquest terç de la població que té com a llengua materna el català. A més, va afirmar que, si bé no són les dades "que esperaven", sí que "són positives", i va recordar que el català ha augmentat la seva presència malgrat "una base sociolingüística feble".

Més a la Catalunya interior

Per comarques, l'ús del català com a llengua habitual és més elevada a la Catalunya interior, i disminueix a la franja litoral. La Terra Alta, les Garrigues i la Ribera d'Ebre són les comarques on més s'utilitza el català, que supera el 80%. A l'altra banda de la balança hi ha el Baix Llobregat i el Barcelonès. Els autors de l'estudi atribueixen aquestes diferències lingüístiques "a la desigual pressió migratòria segons el territori".

3.4.11



M. Trives/Diari de Cubelles


Especial de Barreja't amb mi, dues hores de radio dins el marc de la marató van passar ràpidament. per totes i tots els participants de la taula. Interessants continguts i felicitar a Josep Romeu excel·lent cantautor.

Luz Cassino,Gloria,Clavero i Marc Machado de Radio Cubelles formen un equip sòlid i amb bona sintonia ,mai millor dit !