29.11.08



L’Oficina de Participació i Informació Ciutadana va organitzar la
I Jornada de Participació Ciutadana. Inés Moreno responsable de l´OPIC va conduir la sessió. Força públic assistent i una bona exposició de les ponències presentades a la primera hora ,eixís com també una representació dels grups politics del Govern i de l´oposició en una taula rodona moderada per Joan Botella Catedràtic de Ciència Política de la UAB.
(fotos/arxiu Diari de Cubelles)






(fotos/arxiu Diari de Cubelles )



Amics del Castell van omplir la sala de la Rectoria en motiu de la xerrada presentada per Joan Vidal i a càrrec de Jordi Bilbeny com ponent. Sorprenent la investigació d’aquest filòleg i escriptor i que permet una revisió dels orígens de Cristòfor Colon. Un vídeo impecable va iniciar la conferencia anomenada ! Cristòfol Colom era català! .
Podeu veure imatges del acta.

28.11.08

Avui a Cubelles tenim dos actes que son força interessants i recomanables per anar-hi No es la primera vegada ni serà l’última que se solapen dos actes i tenint en compte que tenim un públic determinat que acostuma anar ,avui suposa fer una elecció Recomanem apropar-se a tots dos .Teniu temps!
Diari de Cubelles
En motiu del acta celebrat a la plaça del Ajuntament en motiu del 25 de novembre ,va cridar l’atenció de més d’una persona present las lectures fetes per un grup de nens participants en que el us del castellà va ser en tot moment evident i algunes persones a l’entorn van fer referència al fet en qüestió, un pel sorpresos ja que que som a Cubelles i no a Ciudad Real. Un 10 als nens i nenes que van llegir molt motivats per la narració i que amb tota seguretat parlen i escriuen en català millor que molts de nosaltres i un 0 a qui pertoqui la responsabilitat de la designació d’ús i del no ús.
Aquest fet encara que a molts n’agradi es tristament una realitat avui dia i podeu comprovar-ho llegint aquest article fa temps publicat al Diari Avui en que parla de dades.





Perill d'extinció?

XOC LINGÜÍSTIC · Observo una colla de quatre joves: dos parlen entre ells en castellà i els altres dos en català. S'ajunten, comencen a parlar tots quatre alhora i el català desapareix DADA · Segons la minienquesta, el català a Rodalies sols supera en 0,7 punts el 30% d'ús social sota el qual la UNESCO veu una llengua en perill d'extinció
Francesc Puigpelat

Aquest estiu la filòloga Carme Junyent va impressionar tothom en anunciar que el català estava en perill d'extinció a Andorra. Per argumentar-ho va explicar que l'ús social del català a Andorra havia baixat al 29% (quan fa deu anys era del 50%). I aportava un criteri de la UNESCO: una llengua està en risc d'extinció quan l'ús social està per sota del 30%.
Avui, faig el meu experiment sobre l'ús social del català, no a Catalunya globalment, sinó on és més feble i on la seva feblesa pot ser decisiva: a l'àrea metropolitana de Barcelona, on viuen dos terços de la població. Faré la meva enquesta en un viatge en tren de Rodalies: Sitges-Barcelona-Mataró, i tornada. La feina és senzilla: estar atent, parar l'orella i anotar quantes converses són en català i quantes en castellà. Surto a dos quarts de vuit del matí, hora punta.
Sitges-Barcelona-Mataró
Començo a prendre nota a l'andana de l'estació de Sitges. Em trobo amb dues dones joves, ben vestides, que parlen d'advocats, fiscals i jutjats, en català. A la vora, un grupet de cinc persones, dues dones i tres homes encorbatats: tots en castellà. Pujo al tren i paro l'orella a la conversa de dues dones: una d'elles ha aconseguit un interinatge a la Generalitat i l'altra li contesta: "Vaya chollo, eso ya será para toda la vida, ¿no?"
Em trobo un home i una dona que parlen en veu baixa i jo, xafarder com sóc, sec al seu costat amb la llibreta i el boli i els somric. Paro l'orella. Parlen en castellà, però no sobre coses íntimes, sinó sobre una connexió a internet amb Menta. "A mi nunca me ha fallado el correo, ¿sabes?", diu l'home. Ella demana: "¿Y cuántos megas de internet te da?" I l'home: "Seis". Passejo i sec vora un parell de dones amb una conversa molt animada, en castellà. Parlen d'oposicions. Una d'elles diu: "Ya casi he terminado con la legislación. Me faltan cinco temas".
Però la conversa més estel·lar és entre tres noies. Comença amb referències a la meteorologia (ha de ploure el cap de setmana) i deriva ràpidament caps als inconvenients que té casar-se amb pluja. "Es que entonces no luce nada: ni el coche, ni las flores, ni el vestido... Y encima tienes que retocarte el maquillaje". Una altra afegeix: "Pues si que lo tiene jodido Carmen". I la tercera: "El dicho ése de novia mojada, novia afortunada, es mentira. Sólo para consolar".
A Sants, topo amb el primer home que va parlant amb mòbil, amb el micro i els auriculars. En castellà. Canvio d'andana i vaig a la 8, per agafar el tren cap a Mataró. Hi ha dues senyores d'edat que enraonen, en castellà, amb la filla d'una d'elles, que porta la revista Semana amb aquest titular: Letizia: nariz sí, barbilla, no.
Al tren cap a Mataró m'hi trobo dues novetats: dues parelles diferents que parlen en xinès. I dues sud-americanes que tenen una conversa apassionant sobre religió mentre llegeixen dos llibres: El divino romance i Una madre conforme al corazón de Dios. Ja a l'estació de Mataró, topo amb una colla de negres del Maresme i paro l'orella: parlen en alguna llengua africana que no identifico. Una mica enllà, tres individus amb pinta de magribins parlen en àrab (o en amazic, vés a saber).
Esmorzo un cafè amb llet i un entrepà de truita a la granja Els Castells, i observo per primera vegada un xoc lingüístic. Quan arribo, dues senyores i una iaia amb els cabells blancs parlen animadament en català. Al cap d'una estona, arriba una quarta senyora que parla en castellà. Resultat? El que el lector ha vist i escoltat milers de vegades: la conversa segueix en castellà.
Desaparició per art de màgia
Ja al tren Mataró-Barcelona, observo una situació semblant, en una colla de quatre joves. Dos parlen entre ells en castellà i els altres dos en català. S'ajunten, comencen a parlar tots quatre alhora i el català desapareix com si hi hagués passat per davant la capa del Màgic Andreu. Al viatge de tornada, ja bastant cansat de prendre notes, em limito a fer una doble columna a la llibreta i, com Robinson Crusoe, anar marcant amb una ratlleta cada cop que sento parlar en castellà o català.
Arribo a casa després de tres hores i mitja de viatge, obro la llibreta i repasso les meves notes. Faig números. Converses escoltades: 78. Converses en català: 24. Converses en castellà: 49. Altres: 5. I ara les dades en percentatge. Català: 30,7%. Castellà: 62,8%. Altres: 6,4%.
Segons la minienquesta, el català, als trens de Rodalies, només supera en 0,7 punts el 30% de percentatge d'ús social sota el qual la UNESCO afirma que una llengua està en perill d'extinció. Una dada esgarrifosa, que qualsevol lector pot corroborar fent minienquestes semblants. Qui s'anima?
·
Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 8. Diumenge, 21 de setembre del 2008

26.11.08

Diari de Cubelles

Ahir 25 de novembre , Dia Internacional contra la violència de gènere a Cubelles molta gent es va apropar a la plaça del Ajuntament on es va celebrar un acta molt emotiu.
Mª Lluïsa Romero alcaldessa de Cubelles va llegir el Manifest adient per aquesta ocasió i va fer referència a les dones que fins a dia d’avui han mort en mans de les seves parelles.
A continuació es van encendre unes espelmes que van ser emplaçades com a petita ofrena al centre de la plaça, per part d´entitats,regidors ,grups polítics i veïns assistents al acta.
També Pizzicato va oferir un emotiu Imagine musical i lectures de escrits llegits per nens i nenes del citat grup. Finalment una emotiva lectura per part del Grup de Teatre Casal de Cultura de Flors al desert, escrita per la directora del grup, Montserrat Lago. Els textos han estat llegits per Angie Raspall, Montse Antó, Antònia Saumell, Pilar Mallofré, Dani Fonoll i Salvador Estalella. La lectura referent a la massacra de dones a Ciutat Juarez ( Mexic) va colpejar a la resta de la gent present.
A la plaça feia molt fred ,la gelor acompanyava i oferia un attrezzo adient per la ocasió plena de tristesa !
Cubelles 22 de novembre 2008
Podeu veure imatges .
Actes comarcals en contra de la Violència de GènereVideo:
ELS ACTES QUE AHIR AL VESPRE ES VAN REALITZAR A LA COMARCA EN CONTRA DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE. LA LECTURA DE MANIFESTOS, LA MÚSICA, EL TEATRE I L'ENCESA D'ESPELMES VAN CENTRAR LA COMMEMORACIÓ D'AQUESTA JORNADA A SITGES, SANT PERE DE RIBES I CUBELLES
Font : Canal Blau

25.11.08



Diari de Cubelles

De nou Pic & Jazz inicia un nou cicle de música .Ja trobàvem a faltar aquestes petites vetllades en que un públic aficionat a escoltar musica en viu i a retrobar-se amb amics en un ambient càlid mentrestant sona un baix,un teclat o un saxo permet un cert relaxament que mereixem tots a una hora prudent a més tot just abans del sopar,i en Jordi Genesies sap com fer-ho possible.
Aneu-hi no os decebrà !

PIC& JAZZ

L'adreça: Jacint Verdaguer, 20
El telèfon: 93.895.29.14
El e.mail:
pic-jazz@wanadoo.es

Després de passar l'estiu i la tardor, i apropar-se les festes Nadalenques,
de nou volem començar les nostres trobades musicals.
Intentarem fer front a l’anomenada "crisis financera" amb música i un xic
de bon humor...
el proper 27 de Novembre, dijous, tindrem amb nosaltres

el duet ZAMBUCHA, amb la seva música "Flamenc-Argentí fusion"
a la guitarra NICO BALL

a la percussió MARTIN MALUCO PERALTA
Preu de la entrada......................... 8 €
Consumició mínima........................ 3 €


L'horari d'actuació serà de 19.30h. fins les 21.00h


Aforament limitat

De dimarts a dissabte seguim fent dinars de 13,15h fins les 15,30h (cuina)
L’OPIC organitza la I Jornada de Participació Ciutadana, el 28 de novembre

L’Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC) organitza la primera edició d’una Jornada de Participació Ciutadana que duu per títol L’Ajuntament més a prop teu. Propostes per construir un Ajuntament més proper a la ciutadania”. Aquesta sessió, que tindrà lloc al Centre Social, s’inaugurarà a les 17.30h i es clourà a les 20.45h, i comptarà amb dues ponències i una taula rodona on participaran els caps de llista de les formacions polítiques amb representació municipal.
La Bústia Ciutadana, experiència gironina
La inauguració de l’acte comptarà amb la presència del Sr. Fernando Pindado, Subdirector General de Participació en l’Àmbit Local de la Generalitat de Catalunya, a qui l’acompanyaran l’Alcaldessa de Cubelles, Sra. Maria Lluïsa Romero; i el regidor de Participació Ciutadana, Sr. Xavier Grau. A partir de les 18h., un cop inaugurada la jornada, es donarà pas a la primera de les ponències. La Bústia Ciutadana: L’experiència de Girona, un exemple de la millora dels canals de comunicació entre la ciutadania i l’Ajuntament exposarà les eines i processos participatius que ha impulsat el consistori gironí. Aquesta ponència estarà moderada per la Sra. Marta Martorell, Llicenciada en Ciències Polítiques per la UAB, i comptarà amb el Cap de l’Àrea de Participació i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Girona, Sr. David Pujol, i les seves tècniques de Participació, la Sra. Sílvia Planas i la Sra. Teresa Salvador. La representació gironina exposarà als assistents la pròpia experiència en impulsar noves eines que millorin la comunicació i la participació ciutadana, fent que aquestes siguin més àgils i transparents.
Presentació del Conveni amb el Síndic
La segona ponència, El Síndic de Greuges: El defensor dels drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania, servirà per il·lustrar en què consisteix la figura del Síndic, les seves competències i atribucions, i com aquestes poden millorar els canals de participació ciutadana. Alhora també es presentarà el conveni que l’Ajuntament de Cubelles ha signat amb el Defensor de les Persones, una iniciativa refrendada per unanimitat en el Ple Municipal del passat mes d’octubre. Aquesta iniciativa neix d’una reunió entre l’Alcaldessa de Cubelles i el propi Síndic de Greuges, Sr. Rafael Ribó, que enllaça dues voluntats. D’una banda la del Síndic, a través de la Diputació de Barcelona, d’acostar-se als ajuntaments, i de l’altra la de l’Ajuntament, que pretén donar un pas endavant en la informació i la participació ciutadana. Mitjançant aquest conveni, l’oficina del Síndic emetrà un informe anual que reculli la situació de les queixes tramitades que facin referència a Cubelles i l’estadística de les consultes realitzades per veïns o entitats del municipi, resultats que podrien ser presentats al llarg d’un Ple Municipal. També podrà participar en les jornades divulgatives que organitzi l’Ajuntament que facin referència als drets de les persones i la seva garantia i, per la seva banda, l’Ajuntament haurà de fer difusió de la figura del Síndic de Greuges com a defensor de les persones i instrumentar mecanismes per fer accessible l’operativitat del conveni. El conveni amb l’Ajuntament de Cubelles és un dels sis primers que signa l’oficina del Síndic d’aquestes característiques amb un consistori. En aquesta ponència hi participaran el Director d’Ordenació del Territori i Relacions Locals del Síndic de Greuges, Sr. Matias Vives, l’Alcaldessa de Cubelles, Sra. Maria Lluïsa Romero, i estarà moderada, novament, per la Sra. Marta Martorell.
Taula rodona amb el Govern i la oposició
La jornada es reprendrà a les 20h. amb una taula rodona moderada pel Sr. Joan Botella, Catedràtic de Ciència Política de la UAB, i que comptarà amb la participació dels caps de llista de totes les formacions polítiques amb representació municipal. Sra. Maria Lluïsa Romero (PSC), Sr. Joan Albet (CiU), Sr. Joan A. Rodríguez Serra (ERC), Sra. Mònica Miquel (ICV), Sra. Juana Navarrete (PPC), Sr. Josep Lluís Comas (ICb) i Sra. Anna Martínez (EC-FIC). Tots ells debatran noves Propostes per construir un Ajuntament més proper a la ciutadania. La jornada clourà amb el resum de les aportacions a mode de conclusions de la taula rodona de la Sra. Marta Martorell, moderadora de les ponències, i els parlaments i l’Alcaldessa de Cubelles, Sra. Maria Lluïsa Romero.
Font:
http://www.cubelles.cat/
Conferència col-loqui

Cristòfor Colom era català ! la manipulació de la historia

divendres 28 de novembre a les 19,00 hores a la Rectoria de Cubelles
A carrèc de Jordi Bilbeny,filòleg i escriptor.
Amb la projecció d´un reportatge emès per Televisió de Catalunya.
Organitza: GRUP D´ESTUDIS CUBELLENCS.AMICS DEL CASTELL
Cubelles commemorarà el Dia Internacional contra la violència de gènere amb diversos actes

25 de novembre de 2008 - 19.30 h. a la Plaça de la Vila

•Manifest de l’Alcaldia
•Encesa d’espelmes
•Representació Teatral a càrrec del Grup de Teatre Casal de Cultura
•Concert a càrrec del Taller de Música Pizzicatto

Font :
Cubelles commemorarà el Dia Internacional contra la violència de gènere amb diversos actes

http://www.cubelles.cat/

24.11.08

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de l'Ajuntament de Cubelles



LA NOSTRA VERGONYA QUOTIDIANA

25 de novembre Dia Internacional de la Violència contra les dones i les nenes
El 13% de los condenados por violencia de género en el País Vasco reincide en su conducta; Casi 400 hombres han sido condenados en cinco meses por malos tratos en la Región de Murcia; Londres planea eximir del cargo de asesinato a las víctimas de maltrato prolongado que maten a su agresor; La ONU alerta de que la violencia contra mujeres aumenta feminización del Sida;
Uno de los casos más conocidos de redes pedófilas que han operado a través de Internet es el llamado Wonderland Club (Club de las Maravillas). Esta red tenía presencia en al menos doce países.
PER TREBALLAR A BARCELONA
25 de NOVEMBRE. Manifestació
Betlem,Wednesday 19 November, 2008
Descarrega’t El cartell i el i el manifestDia Internacional de la no violència contra les dones i les nenesA les 7 a Canaletes i a les 8 a la Plaça Sant Jaume
PER TREBALLAR A CUBELLES
I PER LLEGIR...
Susan Brogger
"...Y libranos del amor"
Barcelona, Caralt 1978.
PER ESCOLTAR

Lost and Delirious - Ani DiFranco - You Had Time


DIA A DIA .- 52
Enviat a Diari de Cubelles per ACAF


ASSOCIACIO CATALANA D’AFECTATS DE FIBROMIALGIA (ACAF)

SEU DE CUBELLES –CENTRE SOCIAL

c/Joan roig i Piera,3-5 Cubelles 0880 Telèfon 638250934
SUPER CISTELLA DE NADAL
En combinació amb les quatre últimes xifres del primer premi de Nadal,que tindrà lloc el 22 de desembre de 2008
Donatiu 1 euro
Col·laboradors,comerços,entitats i professionals autònoms han fet possible aquesta cistella que podeu veure a la foto enviada per l’associació al Diari de Cubelles.
Animeu-vos a col·laborar !
*La cistella exposada al c/ Major,8 de Cubelles imatge/ arxiu ACAF

23.11.08




Aurora Garcia Bertomeu va presentar la xerrada col·loqui que l’associació dones La Fita va organitzar al Centre Social. No es la primera que l’associació organitza en motiu del 25 de novembre. Ja fa uns anys a la Rectoria i més tard al Centre Social han tingut lloc actes on les informacions aportades per ponents qualificats ha suposat no decebre als participants . Aquesta vegada la presencia de dues mosses d´esquadra ,Sonia Pastor i Conchita Cubillo i l´informació aportada del servei que efectuen en la recepció de les entrades per violencia de genere i el protocol que segueixen va ser puntual També les lleis que penalitzen va ser exposada per l´advocada Mª José Rojas Bujalance ,molts dels presents en el col-loqui van plantejar la possibilitat d´efectuar més actes informatius d´aquest tipus .