26.1.07

Subscribir a ICbforumpercubelles
Powered by es.groups.yahoo.com
Participació Ciutadana i Comunicació
Canvi d'horari de l'informatiu de Ràdio Cubelles
L'informatiu migdia canvia el seu horari a partir de l'1 de febrer, i es podrà escoltar a dos quarts de dues
L’informatiu migdia de Ràdio Cubelles avança 15 minuts el seu horari d’emissió. Des de l’1 de febrer tota l’actualitat local i comarcal arribarà als vostres receptors, de dilluns a divendres, a 2/4 de dues del migdia.
Si voleu estar ben informats, sintonitzeu Ràdio Cubelles (107.5 FM) o escolteu-la on line.
Ràdio Cubelles Dijous, 25-01-2007
Governació
La Policia local intensifica la seva vigilància, davant noves pintades
Es posa en marxa un Pla de xoc per localitzar i restituir els desperfectes estètics i per identificar els autors dels fets

La Policia Local de Cubelles intensifica la vigilància davant l’aparició de pintades d’índole xenòfoba en diversos punts de la població. Una de les darreres denúncies d'incivisme es va produir el passat 9 de gener, quan es van detectar pintades de referència racista al carrer Sant Antoni, la Creu, Arrabal del Torrent i dels Horts; així com en un dels laterals de la façana de l’església Santa Maria.
El regidor de Governació, Xavier Grau ha explicat que “amb el nou model de policia de proximitat s’ha iniciat un pla de xoc que consisteix en la intensificació de la vigilància per identificar els autors i la localització de les pintades per a restituir els desperfectes estètics”. Aquesta no és la primera vegada que es realitzen aquest tipus de pintades. De fet, abans de les festes de nadalenques, la Policia Local va fer diverses detencions amb intervenció judicial. Davant els reiterats fets, la Policia Local demana la col·laboració ciutadana perquè denunciï els fets en cas de ser observadors dels actes vandàlics.
Revisió i creació de nous reglaments i ordenances
La Policia Local treballa també amb els serveis jurídics de l’Ajuntament la creació de nous reglaments i revisió de les ordenances municipals amb el propòsit que “això permeti actuar a la policia amb més contundència”. El regidor de Governació ha apuntat que “el cos policial treballa en tres línies bàsiques d’incivisme d’actuació, que passen pel màxim compliment de la normativa de circulació, velocitat, aparcament, sorolls de vehicles... així com de les diverses ordenances municipals com la de la tinença responsable d’animals i en el temes d’incivisme i convivència ciutadana".
La policia se suma al projecte “Cubelles Ciutat Educadora”, treballant temes d'educació viària i de Drogodependència A tot això, el cos policial treballarà en dos propòsits de futur dins el projecte Cubelles Ciutat Educadora que “s’emmarquen en l’àmbit de l’educació viaria als escolars, afegint més valors cívics, així com en l’aplicació d’un Pla de Drogodependències que impliqui el treball conjunt de les regidories d’Educació, Acció Social amb la realització de xerrades, i exposicions sobre el tema davant una població de risc i consolidant el model de policia comunitària”, assenyala el regidor.
Dijous, 25-01-2007

25.1.07

ICb US INFORMA DE LA RECENT CONVOCATÒRIA PÚBLICA D'OFERTES DE TREBALL PER ACCEDIR A PLACES A L'AJUNTAMENT DE CUBELLES
Més informació a la pàgina web municipal www.cubelles.org
http://www.cubelles.com/cubelles/serveis/index.phtml?idservei=66&grupo=3

RECURSOS HUMANS
Regidoria: Hisenda i Recursos Humans
corredorgm@cubelles.org
Plaça de la vila,1Tel: 93 895 03 00/ Fax: 93 895 35 47
Horari:
Dilluns a Divendres: De 13:30 a 14:30 HoresDijous: 17:00 a 19:00

Model instància
Pot accedir a altres convocatories en curs fent click aquí.
5 places d'auxiliar administratiu
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
1 plaça de Tècnic dinamització econòmica i turisme
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
1 plaça de Tècnic especialista inserció laboral
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
2 places de Conductor grua
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
3 places de Conserge
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
1 plaça d'Arquitecte
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
1 plaça de Tècnic recursos humans
Oferta pública (DOGC)Oferta pública (BOE)Bases específiques. Convocatòria. Temari (BOPB)(BOE)
Més informació: Departament de Recursos Humans de l'Ajuntament de Cubelles.
(Feu clic aquí per enviar un correu electrònic).
Per poder visualitzar els diaris oficials es necesari el Acrobat Reader, es pot descarregar fent clic aquí.
CUBELLES
Comunicat de l’Ajuntament de Cubelles sobre la central tèrmica.

Per VD 24/01/2007 21:19:43
Arran de la informació apareguda al diari El Punt, en l’edició del 23 de gener de 2007, en què s’assegura que “l’Ajuntament de Cubelles autoritza la substitució de la central tèrmica actual per una de cicle combinat”, l’Equip de Govern informa:

1.L’Ajuntament de Cubelles no ha autoritzat la substitució de la central tèrmica actual per una de cicle combinat.

2.Fecsa – Endesa no ha presentat cap petició de llicència d’obres per substituir l’actual central tèrmica per una de cicle combinat. Únicament ha demanat un certificat de compatibilitat urbanística.

3.Els Serveis Tècnics Municipals de l’Ajuntament de Cubelles han informat favorablement la compatibilitat urbanística d’una activitat de Central Tèrmica de Cicle Combinat de Foix amb una potència màxima de 500 Mw en substitució del grup tèrmic de fuel – gas.

4.Aquest certificat de compatibilitat urbanística és un document administratiu, emès des de Secretaria en virtut d’un informe dels Serveis Tècnics Municipals que determina si els usos que un particular o una empresa volen donar a un terreny són compatibles amb el Pla d’Ordenació General Urbanística Municipal (PGOUM).

5.Que l’emissió d’aquest certificat no implica dret de cap tipus a nivell urbanístic i que si Fecsa – Endesa té la intenció de tramitar qualsevol nova construcció haurà de tramitar el pertinent permís d’obres.

6.Cal tenir en compte que, en cas de sol•licitar-se permís d’obres per a aquesta substitució, caldria l’aprovació de la junta de govern local o del regidor de l’àrea corresponent, depenent si es tracta d’una obra major o menor.

7.L’Equip de Govern d’aquest Ajuntament de Cubelles aprofita aquest comunicat per informar que en el proper ple de la Corporació proposarà la creació d’una nova Comissió de treball sobre la proposta de Fecsa – Endesa, oberta al conjunt de les forces polítiques representades al ple.

Cubelles, 24 de gener de 2007
www.vilanovadigital.com



Es demana la creació de nou de la comissió per la Tèrmica.

Els grups d'ICb i CiU demanen que es torni a crear per estudiar la nova proposta.



El grup muncipal d'ICb ha demanat formalment la creació d’una nova comissió de seguiment sobre la Central Tèrmica de Cubelles, després que Fecsa Endesa fes la petició de substituir l’actual per una de cicle combinat. La comissió estaria integrada per tots els grups municipals, com la que ja es va formar al 2004 i que es va acabar dissolent per falta d'activitat un any després.

El regidor d'ICb, Xavier Grau, ha explicat que "ja ha exposat en el govern aquesta proposta" i ha destacat que "ara s’ha d’aprofitar aquesta voluntat de consensuar un tema tan important com aquest, i com ja han manifestat alguns representants municipals".

El regidor de CiU, Joan Albet, va aprofitar el torn de precs i preguntes de la passada sessió plenària per demanar "la creació novament de la comissió, per seguir i treballar la nova proposta feta per l’empresa elèctrica”, ja que segons Albet, "aquesta presenta alguna incoherència, com la potència que demana Fecsa-Endesa".

La Central Tèrmica torna a les primeres planes informatives després que l’any 2004 l’empresa demanés la construcció d’una central de 800 MW. Un fet que va ser rebutjat per gairebé tots els representats socials i polítics i que va fer crear la primera comissió, que es va dissoldre sense èxit.

Ràdio Cubelles
Dimecres, 17-01-2007
www.cubelles.com




Comunicat de Iniciativa per Cubelles a 22 de gener 2007



Amb data 22 de gener de 2007,el grup muncipal d'ICb ha demanat formalment amb entrada al registre Ajuntament de Cubelles, la creació d’una nova comissió de seguiment sobre la Central Tèrmica de Cubelles.

La comissió estaria integrada per tots els grups municipals, com la que ja es va formar al 2004 impulsada per el mateix grup i que es va acabar dissolent per falta d'activitat un any després.

Iniciativa per Cubelles (ICb) defensa una posició clara: la principal tasca de la Comissió és garantir que tota la informació sobre el projecte d´ampliació de la Central arribi clarament als ciutadans
.
A d´Iniciativa per Cubelles considerem que aquesta proposta ha de ser coneguda i debatuda per tota la població i que cal garantir que qualsevol acord entre l'empresa elèctrica i el consistori sigui àmpliament consensuat amb el poble.

Amb la construcció de l'actual Central tèrmica va trepitjar-se tot dret del poble de Cubelles a decidir sobre el seu futur: ara no pot passar el mateix i cal estar molt atents.
Iniciativa per Cubelles proposa una nova comissió municipal que s'obri al conjunt de les entitats i associacions i avui tenim un Reglament de Participació Ciutadana que contempla i reconeix aquets drets.

Durant anys Cubelles ha estat sotmesa a la prepotència de la Central tèrmica sense que s'hagi tingut cap mirament per a la defensa de la salut pública i l'afectació cap a l'entorn natural .

Després de que no ens han fet cas, no ens en podem refiar.

Iniciativa per Cubelles


24.1.07

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Governació, Participació Ciutadana i Comunicació

KAPUSCINSKI*
Ryszard Kapuscinski, possiblement el més prestigiós reporter de la Història, ha mort coincidint amb la celebració de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes. Les casualitats són com un mirall que, a voltes, ens obliguen a reflexionar. En els darrers anys el periodisme ha transformat la manera d'entendre i explicar el món, i també la nostra proximitat. Fa ja uns anys, quan vaig tenir el goig de dirigir la fundació i els primers anys de L'Hora del Garraf (avui en dia El Punt) ja varem viure la transformació del procés informatiu: l'exigència de major proximitat i major interés per l'esdeveniment proper obliga els periodistes a ser rigorosos, profunds, responsables de la trascendència de les nostres informacions. Avui, el repte de la premsa local segueix sent vital i fonamental per la interpretació de la nostra realitat més propera. La premsa activa, incissiva, atrevida i compromesa amb el seu entorn és una garantia d'enfortiment democràtic i de convivència. Tant des de la direcció de l'Hora del Garraf com en la meva feina diària a mitjans com el Diari de Barcelona o a TVE, i tants d'altres, he tingut la sort de compartir neguits i esforços amb centenars de periodistes compromesos que en un dia com avui em venen a la ment. N'estic orgullós i a ells els agreixo tot el que m'han ensenyat i ofert recollint una célebre frase del Kapuscinski que és també aplicable al nostre entorn més proper: "A l'home se li obren tres possibilitats davant l'encontre amb els seus semblants: pot escollir la guerra, aïllar-se rera una muralla o establir un diàleg". 19.-
*KAPUSCINSKI, RYSZARD
Polonia (1932-2007). Escritor y periodista, sufrió en su infancia las consecuencias de la Segunda Guerra Mundial, lo que marcaría el devenir de sus obras posteriores. Tras estudiar historia en la Universidad de Varsovia, trabajó como corresponsal de guerra durante muchos años, cosechando un gran éxito gracias a su peculiar estilo. Autor de culto, su producción literaria, influida en los últimos tiempos por su pasión por África, ha sido traducida a multitud de idiomas y ha recibido una excelente acogida por parte del público y la crítica amante de los relatos de viajes.
Crítica de las centrales de gas de ciclo combinado
Francisco Castejón

Los impactos ambientales

Uno de los impactos ambientales de una central de gas de ciclo combinado son las emisiones de gases contaminantes, si bien es verdad que las emisiones por kilovatio/hora producido son menores que en una térmica convencional. Sobre todo, se producen de dos tipos: emisiones de CO2, que contribuyen al efecto invernadero, y de óxidos de nitrógeno. Una central como la proyectada por Iberdrola en Moral de Sayago (Zamora), de 850 megavatios, produciría anualmente 2,7 millones de toneladas de dióxido de carbono, el principal gas causante del cambio climático. Este tipo de emisiones se produce por la mera combustión del gas (o del fuel), que inevitablemente contiene carbono. Su contribución al cambio climático hace que una elección por el gas a gran escala no permita la disminución rápida de emisiones, que es necesaria, sino al contrario. La lucha contra el cambio climático implicaría la apuesta por fuentes de energía que no emitan gases invernadero. El hecho es que nuestro país está a la cola de la Unión Europea en cuanto al cumplimiento del Protocolo de Kyoto, y sus emisiones de gases invernadero han aumentado un 45% respecto a 1990, el triple de lo que España se ha comprometido.

Además, se producen emisiones de NOx que generan lluvias ácidas. Un coche medio de una gran ciudad hace unos 10 kilómetros diarios, y emite, en promedio, unos 1,25 gramos al día para ese recorrido. La central de Sayago, por ejemplo, emitiría anualmente unas 2.000 toneladas de óxidos de nitrógeno, luego en una hora de funcionamiento emitirá el equivalente a las emisiones de 212.000 coches medios en un día. Los NOx reaccionan con el agua de la atmósfera y producen ácido nítricos y nitrosos que caen con la lluvia sobre el suelo. El efecto sobre los bosques, las aguas y los cultivos es muy dañino. A pesar de que las emisiones específicas de NOx por kilovatio/hora generado son menores que en otras instalaciones, sus muchas horas de funcionamiento hacen que estas centrales viertan al cabo del año grandes cantidades totales de NOx. Éste actúa, además, como precursor del ozono troposférico, que se producirá en el entorno de esas plantas los días de radiación solar intensa. El ozono troposférico es un contaminante de primer orden que afecta a los ecosistemas, a los cultivos y a la salud de las personas.

Las centrales que se sitúan a la ribera de un río no invierten, en general, en torres de enfriamiento o en otros sistemas más sofisticados de refrigeración. Casi todo el calor disipado va, por tanto, al agua del río, cuya evaporación aumenta, dando lugar a un consumo de agua. Además, la temperatura del agua sufrirá también un cierto aumento, con el consiguiente impacto sobre los ecosistemas que rodeen a la central. La temperatura del aire también aumentará, puesto que no hay que olvidar que la central produce prácticamente tanto calor como energía eléctrica. Es de esperar que se cree un cierto microclima en torno a la central que tendrá impacto sobre los ecosistemas próximos. Una central de 850 megavatios de potencia evapora 160-200 litros de agua por segundo. Esta cifra se puede comparar con el consumo de una persona media, que es de unos 140 litros al día. Luego una planta consume lo que unas 110.000 personas.

Los grupos ecologistas han venido criticando reiteradamente las declaraciones de impacto ambiental positivas de muchas de estas plantas por considerar que los estudios aportados por los promotores -y dados por buenos por el Ministerio de Medio Ambiente- minusvaloran los impactos reales de las plantas. Por citar sólo dos ejemplos, los valores de inmisión reales de las dos plantas de Aceca (Toledo) que funcionan en la actualidad (de 314 megavatios eléctricos y que queman fuel y gas) tienen más impacto efectivo que el predicho por el modelo. Y también que los valores efectivos de contaminación producidos en el entorno de las plantas de Castejón (Navarra), donde funcionan dos grupos de 400 megavatios, son muy superiores a los previstos por los modelos teóricos de predicción. Pero es que, además, los estudios de impacto ambiental los realizan empresas designadas y pagadas por los impulsores de los proyectos que, a veces, son incluso filiales de las empresas promotoras. Es, pues, imposible que un estudio de impacto ambiental salga negativo o siquiera obligue a correcciones serias en el proyecto. El visado del Ministerio de Medio Ambiente no es garantía suficiente para corregir estos problemas.
www.nodo50.org/

23.1.07

DIA A DIA
Xavier Grau
Regidor de Governació, Participació Ciutadana i Comunicació

DE NOU, LA TÈRMICA
Doncs sí, amb insistència i convicció cal de nou exigir transparència i honestedat en el tractament del procés de construcció d'una nova Central Tèrmica a Cubelles. Fins avui, i després d'anys de ligiti i enfrontament, ni l'empresa ni tampoc els successius Governs catalans han mostrat el necessari respecte cap a Cubelles en aquesta qüestió. Quan una empresa intenta ventilar com a tràmit senzillament administratiu allò que porta anys afectant una comunitat poser cal fer una reflexió sobre el seu propi respecte cap als veïns i veïnes de Cubelles. Una empresa té el dret defensar el seu benefici i el seu futur però quan especula i treballa sobre el bé públic, com és el cas, té una obligació ética que hem d'exigir que compleixi. L'actual Central Tèrmica va instal.lar-se d'esquena a Cubelles, valent-se de la dictadura franquista i trepitjant el dret dels cubellencs a defensar el seu territori. Avui, amb un règim democràtic, amb un Govern d'esquerres a la Generalitat de Catalunya i al Govern Central es fa necessaria també la correcció d'aquella imposició que va reventar la convivència ciutadana. Tenim Governs i forces d'esquerres a Madrid, a Barcelona i també a Cubelles: aprovar una llei de la Memòria Històrica vol dir també reconèixer els abusos del passat i, com a mínim, no repetir-los de nou i menys sota la ofensiva aparença de normalitat burocràtico-administrativa. Defenso fermament la creació d'una àmplia Comissió Municipal que analitzi aquest procés i que doni informació i veu als representants polítics i al conjunt de la ciutadania. La dictadura va sufocar de manera violenta qalsevol intent d'oposició a l'actual Central Tèrmica i avui, una trentena d'anys després, els representants de l'empresa i també del Govern català han de restituir l'abús de poder del qual va ser víctima aleshores Cubelles. Mai una democràcia pot legitimar l'arbitrarietat i la imposició del totalitarisme franquista, i ara de nou tampoc. 18.-

22.1.07


El juzgado estima la denuncia interpuesta por los vecinos y declara que la Central Térmica viola los derechos de los residentes de la zona.

Los vecinos de Las Caletas ganan la batalla judicial contra Unelco.

Unelco no cerrará sus puertas, como solicitaban los vecinos, pero sí tendrá que adoptar medidas correctoras para mitigar las vibraciones, los ruidos y la emisión de gases que ocasionan “graves perjuicios” a los residentes de Las Caletas. Así lo ha determinado el Juzgado de lo Contencioso Administrativo Número 3 de Las Palmas, que ha estimado parcialmente el recurso presentado por la Asociación de Las Caletas para la Defensa del Medio Ambiente.
POR Isabel Lusarreta • 19 de enero de 2007


Era David contra Goliat, pero los vecinos de Las Caletas han conseguido ganar parcialmente la batalla contra Unelco, y esperan poder empezar a dormir tranquilos dentro de poco tiempo. El Juzgado de lo Contencioso Administrativo Número 3 de Las Palmas reconoce “la vulneración de los derechos fundamentales” alegada por los vecinos y responsabiliza de los perjuicios ocasionados a la propia compañía eléctrica, y a todas las administraciones que tenían que darle los permisos.
En su sentencia, el Tribunal da la razón a lo que desde hace años vienen denunciando los vecinos, ya que considera que las pruebas y mediciones que se aportaron durante el juicio demuestran que la central produce niveles de ruido, vibraciones y emisiones de gases por encima de los valores permitidos, violando así los derechos fundamentales de los vecinos y causándoles incluso problemas de salud. “El ruido puede llegar a representar un factor psicopatógeno destacado en el seno de nuestra sociedad y una fuente permanente de perturbación en la calidad de vida de los ciudadanos”, subraya la sentencia.

Sin embargo, y pese a que les da la razón en sus argumentos, el fallo judicial desestima la solicitud del cierre de la central térmica formulada por los vecinos, porque “ocasionaría unos perjuicios aún mayores a los habitantes de la isla de Lanzarote e incluso a los propios habitantes de Las Caletas, que se verían privados del suministro de luz”, ya que se trata de la única central eléctrica de la isla.
Lo que sí ordena la sentencia es que “tanto por parte de todas la administraciones públicas, así como de la propia Central Térmica, se adopten las medidas necesarias para corregir o paliar en lo posible los perjuicios ocasionados a los habitantes del pueblo de Las Caletas por las vibraciones, los ruidos y las emanaciones de gases que actualmente le ocasionan el funcionamiento de la Central de Punta Grande”.

Además, la sentencia también da un importante tirón de orejas tanto a la compañía eléctrica como la las instituciones, al afirmar que “a lo largo de este procedimiento y de las pruebas documentales aportadas se han puesto de manifiesto las diversas irregularidades en el funcionamiento de la Central Térmica, que ha estado en funcionamiento desde hace muchos años sin haber obtenido previamente licencias e informes vinculantes sobre el impacto medioambiental, si bien hoy en día parece que se ha regularizado dicha situación”.

Con respecto a la otra solicitud de la Asociación Las Caletas, que pedía una indemnización “por todos los daños y perjuicios padecidos durante más de ocho años”, no ha sido atendida por el Juzgado, ya que considera que “en ningún momento se concreta el importe que interesa, ni tan siquiera las bases sobre las que debe realizarse la liquidación”.
Los vecinos de la zona han recibido con satisfacción esta sentencia favorable a sus peticiones por cuanto significa un reconocimento a su lucha llevada desde hace años.
http://www.lavozdelanzarote.com/spip.php?article10387