5.9.07


contadores webcursos gratisfotosavisos gratisjuegos gratiscontador gratis

Els lectors aficionats a la novel·la negre tenim la oportunitat de visitar a la Biblioteca Armand Cardona un excel·lent recull de aquesta temàtica. Qui no ha tingut a les seves mans un llibre de qualsevol dels autors dels que es fa referència en aquest article publicat a www.vilanovadigital.com i que recomanem fer-ne lectura.


VNG

La biblioteca Armand Cardona acull l'exposició Detectius:
Els grans investigadorsSherlock Holmes, Hèrcules Poirot o Carvalho són alguns dels famosos detectius literaris presents en aquesta mostra

Per VD 05/09/2007 1:03:51

La Biblioteca Armand Cardona acull fins el dissabte 29 de setembre l’exposició “Detectius: els grans investigadors a la novel·la negra i policíaca”, on es presenta una selecció dels més famosos detectius literaris de la història.

Cartell de les jornades

En total s’hi troben representats setze detectius i investigadors policials, de qui s’ofereix una petita aproximació física i psicològica dels seus personatges. Destaquen noms tant coneguts com Sherlock Holmes, Kurt Wallander, Hèrcules Poirot, Petra Delicado, Philip Marlowe, Salvo Montalbano, Carvalho, o Brunetti.
L’exposició ha estat produïda pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona amb guió i documentació de Jordi Canal, director de la biblioteca La Bòbila de L’Hospitalet, especialitzada en novel·la negra i policíaca.
Juntament amb l’exposició, la Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell posa a l’abast dels seus lectors els títols més destacats d’aquest gènere literari.

www.vilanovadigital.com
Pirómanos

MANUEL VICENT

En el año 356 a. d. C, Eróstrato quemó el templo de Artemisa, en Efeso, con el propósito de que su nombre fuera recordado hasta el fin de los tiempos. Otros pirómanos, menos ambiciosos, provocan un incendio devastador simplemente para poder alcanzar el orgasmo, que sólo logran contemplando varias montañas ardiendo. La mayoría lo hace por pasiones más anodinas, por guisar una paella campestre, por matar conejos si son cazadores, por construir adosados si son constructores, para que coman las cabras si son pastores, por sacar de la serrería madera barata. Nadie piensa ya en la inmortalidad cuando prende un bidón de gasolina en el monte. Eróstrato ignoraba que la inmortalidad es una cárcel de la que ya no se sale nunca. Todo el Peloponeso acaba de ser pasto de las llamas y el fuego ha alcanzado algunos lugares de la mitología. Desde lo alto de una colina de este territorio, ante un cúmulo de mármoles sagrados, el filósofo Séneca gritó: ¡"Saludo a los dioses si los hay"!. Todavía hoy la historia está esperando la respuesta. El terremoto que en 1997 asoló la región de Umbría en Italia destruyó la basílica de Asís con todos los frescos del Giotto. Allí iban a celebrar una conferencia de la paz mundial los jefes espirituales de todas la religiones monoteístas bajo la presidencia del papa Wojtyla. Ninguna deidad dio explicaciones de aquel desastre. Las pinturas del Giotto se restauraron con un minucioso trabajo de cuatro años en que el fragmento más diminuto volvió a su lugar y los muertos fueron olvidados. Hace unas semanas el terremoto de Pisco, en Perú, derrumbó la techumbre de un templo, mató a los fieles que estaban celebrando un funeral y uno de los pocos que se salvó fue el cura protegido por los contrafuertes del altar. Mientras todo era muerte a su alrededor el cura se sacudió el polvo de las sagradas vestiduras. Ningún dios reivindicó este atentado. El fuego del Peloponeso ha rodeado Olimpia, Micenas, Epidauro, Corinto. Dentro de unos años, cuando sobre la tierra quemada de la antigua Esparta haya fructificado la codicia inmobiliaria, si desde lo alto de una colina, ante la infinita extensión de chalés adosados, alguien saluda a los antiguos dioses, la respuesta será el ruido de las hormigoneras que se abren paso por donde antes transitaron los sueños. Por todas partes aparecerán carteles de la nueva mitología. Peloponeso Resort. Los adosados de Esparta se venderán con hipotecas a treinta años. Esta es la única eternidad que existe en la tierra.

www.elpais.es

3.9.07




Foto/arxiu /Diari de Cubelles


Dinamització Econòmica i Comerç

La Festa de la Verema arriba a les vint edicions
També se celebrarà la 7a Fira de la Verema, amb la millor oferta gastronòmica i empresarial de la vila

El proper 7 de setembre es dóna el tret de sortida a la vintena edició de la Festa de la Verema, que per setè any consecutiu anirà acompanyada de la Fira de la Verema. La regidoria de Dinamització Econòmica i Comerç és l'encarregada de liderar una festa i fira que podria patir grans canvis de cara a l'edició del 2008.

De moment, però, els grans canvis arriben en la nova proposta per escollir la Pubilla Infantil i la Pubilla de la Verema. La regidoria ha volgut implicar a les entitats veïnals, a les quals ha demanat que proposin una candidata a cadascuna de les dues categories. Així mateix, l'elecció es va fer el 31 d'agost, en un acte convocat a l'efecte al Centre Social. Tot i això, no serà fins el 8 de setembre quan es donarà a conèixer el nom de les guanyadores, que rebran els habituals regals i premis de la organització i de les entitats i empreses col·laboradores (Club Marítim Cubelles, Mecabit Cubelles i Fitness Cubelles).

Divendres, 7 de setembre, els actes s’inicien a les 7 de la tarda, amb la inauguració oficial de la XX Festa de la Verema i 7a. Fira Comercial i l’obertura dels estands a la plaça del Mercat, recinte habitual de la Festa i Fira. Un cop les autoritats hagin completat la passejada pel recinte, a les 8 del vespre hi haurà l’acte protocol·lari de lliurament dels Pàmpols Verema 2007. Aquests premis, els guanyadors dels quals són una sorpresa fins al mateix moment d’anunciar-los, s’atorguen a persones, empreses o col·lectius que s’han destacat en la seva defensa i promoció del món del vi i el cava al llarg de la seva trajectòria professional.

A 2/4 de 9 del vespre arriba un dels actes més tradicionals, la Trepitjada de raïms i el Tast del primer most. Com en les dues darreres edicions, aquest acte estarà protagonitzat per un grup de nens, acompanyats per la Pubilla Infantil de la Vila. La comitiva arribarà dalt d’un tractor on els esperaran l’entranyable Josep Cuscó i els petits trepitjadors de l’edició anterior, que els donaran el relleu. A les 11 de la nit es tancarà la jornada amb la cantada d’havaneres amb el grup a Atotavela.

La Festa i Fira es reprendrà dissabte, 8 de setembre. A partir de les 11 del matí, i fins a les 2 de la tarda, les atraccions infantils seran gratuïtes, mentre que fins a l’1 de la tarda s’organitzaran tallers variats i jocs infantils, amb la col·laboració del Centre d’Esplai Kitsch.

També d’11 a 1, el Centre Fitness Cubelles organitza classes obertes de gimnàstica per a gent gran i aeròbic infantil per a nens a partir de sis anys. La mateixa empresa és l’encarregada de la organització del taller de batuka per a totes les edats, a les sis de la tarda al recinte.

Una altra de les novetats de l'edició d'enguany arriba a les 6 del vespre, a la Sala d’exposicions del Centre Social, amb la celebració del Curs de Tast de vins i caves. Aquesta activitat, que es recupera després de molts anys, compta amb la col·laboració de l’Institut Català del Vi (INCAVI) i els cellers Vega de Ribes i Can Ramon Viticultors del Montgròs, ambdós cellers pertanyents a l’Associació de Viticultors del Garraf.

Tot i el canvi d'organització en l'elecció de les pubilles, serà dissabte a les 2/4 de 8 del vespre que es faci l'acte oficial en què és donarà a conèixer les que seran les noves Pubilla i Pubilla Infantil 2007 així com les seves respectives Dames d’Honor.

Seguidament, i en commemoració dels 20 anys de la celebració de la Festa de la Verema, un grup de joves de la vila, acompanyats de l'històric Josep Cuscó, faran la Trepitjada Especial "20 Anys de Verema". Els actes s'acabaran amb el Ball de la Festa de la Verema, amenitzat per l’Orquestra Celimar a partir de les 11 de la nit.

Diumenge, 9 de setembre, es clourà aquesta vintena edició amb més actes des del matí fins a la nit. Aprofitant el pont amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l'11 de Setembre, els actes s'allargaran fins a la mitjanit.

A les 11 del matí s'obrirà el recinte amb la setena Trobada de Col·leccionistes de Plaques de Cava. L'activitat es reprendrà a les 6 de la tarda, amb l'inici de les exhibicions de l'Associació de Balls de Saló Tempo de Ball, amb l'espectacle "Viu el Ball"; i el Centre Fitness Cubelles, amb l'exhibició de taekwondo i aeròbic infantil a càrrec dels alumnes del centre.

El darrer acte programat arrenca a les 10 de la nit. Es tracta de la cercavila dels artistes del Grup Nulgur, provinents de la península de Kamtxatka, situada a l’extrem est de Rússia. Es tracta d'una nova edició de la mostra folklòrica cultural d'arreu del món que des de fa tres anys es mostra al voltant de la Festa i Fira de la Verema.

Repetint la fórmula exitosa de la passada edició, la regidoria torna a apostar per oferir durant tot el cap de setmana una mostra d'oficis artesans. Es tracta de donar a conèixer professions, avui en dia en total desús, tal i com es treballaven fa molts anys.

Les demostracions s'iniciaran divendres, en què un artesà ensenyarà al públic assistent com es teixia amb el teler. Dissabte, serà el torn de l'afilador i l'escloper, mentre que diumenge la demostració finalitzarà amb la mostra de l'ofici de boter. El dia de la cloenda, a més, durant tot el dia es realitzarà un taller artesanal de l’ofici de treballar el cuir. Els nens i nenes que hi participin podran aprendre a confeccionar una llibreta antiga o una bosseta per guardar monedes.

Departament de Comunicació/Ràdio Cubelles
Excel·lent article que informa de una realitat i dificultat existent a dia de avui encara i que no val ignorar. Recomanada lectura.


EDITORIAL

Aborta como puedas
01/08/2007


Veintidós años después de la despenalización parcial del aborto en España, la mujer que pretende acogerse a alguno de los tres supuestos legales de interrupción voluntaria del embarazo -violación, malformación congénita del feto y riesgo para la salud física o psíquica de la madre- sigue encontrándose casi con tantas dificultades para ser atendida como cuando el aborto era ilegal. La amplia nómina de médicos que trabajan en la sanidad pública considera, salvo honrosas y contadas excepciones, que la atención a ese tipo de pacientes no les concierne, amparándose en una pretendida objeción de conciencia que, por su carácter colectivo y generalizado, tiene todos los visos de ser una toma de posición meramente corporativa.


Solo el 3% de los abortos legales que se dan en España -90.000 en 2005- se realiza en hospitales públicos, lo que significa que su práctica totalidad se lleva a cabo en clínicas privadas. Es cierto que un buen número de estos abortos los cubre la sanidad pública, pero con un innecesario sobrecoste económico que grava su presupuesto y, sobre todo, con un cúmulo de dificultades y molestias añadidas a un tipo de pacientes que resultan discriminados. Las comunidades autónomas han buscado la forma de salir del atolladero derivando la práctica del aborto legal a la medicina privada, que en el caso de Navarra, donde no hay distinción entre lo público y lo privado en la desatención de quien busca abortar, se traduce en un obligado y abusivo viaje fuera de la comunidad. No ha habido el menor intento de plantar cara a los médicos y cuestionar la legalidad de su pretendida objeción de conciencia, llevando el asunto ante los organismos competentes y persiguiendo con mayor rigor a quienes alegan objeción por la mañana en un centro público y la olvidan por la tarde en una clínica privada.

En toda esta situación, verdaderamente bochornosa y discriminatoria, llama la atención la complacencia y pasividad no sólo de las comunidades autónomas, que tienen las competencias en la materia, sino del propio Gobierno de la nación, del Defensor del Pueblo e, incluso, del ministerio fiscal. En España, los supuestos legales de aborto exigen en principio dictámenes médicos previos sobre su procedencia. No existe el llamado aborto libre, que dejaría su práctica a la sola decisión de la mujer por un tiempo determinado. Por tanto, desatender en las actuales circunstancias a una paciente que solicita los servicios médicos y sanitarios en un centro público para diagnosticar un posible aborto legal no sólo no tiene justificación deontológica alguna, sino que puede constituir un caso claro de denegación de auxilio. La situación merece la atención del Defensor del Pueblo y podría dar materia de investigación al ministerio fiscal.
www.elpais.es