8.9.06

PRESSUPOST 2006: ENDAVANT AMB CONSENS I SENSE CRIDÒRIES

La recent aprovació del Pressupost Municipal del 2006, si bé excessivament tardana a aquestes alçades de l’any, suposa una gran inflexió en el progrés de la gestió econòmica de l’Ajuntament de Cubelles i permet aprofundir en allò que des d’ICb reclamem des de fa anys: l’aclariment dels números del Consistori i el repàs a l’estructura de Comptabilitat, Recaptació i Intervenció Municipal.

Després d’una anàlisi profunda de la situació actual del municipi i davant la necessitat de fer front al manteniment qüotidià del municipi i de l’Ajuntament, ICb ha votat favorablement aquests pressupostos provisionals per responsabilitat i liderant la voluntat de canvi en el model de gestió que reclamen el conjunt de forces polítiques i la ciutadania.

Les deficiències en la planificació i la gestió econòmica des de fa massa anys ha culminat amb un col.lapse econòmic que està sent durament criticat pel conjunt de la població. És per aquesta raó que ICb considera fonamental un estudi de la situació econòmica actual i analitzar els resultats de l’auditoria dels comptes municipals que ha realitzat la Diputació de Barcelona complint un punt inexcusable del Pacte de Govern 2003-2007 que ICb va posar sobre la taula.

ICb està en fase d’estudi d’aquests números i d’aquestes operacions econòmiques i en difondrà les seves conclusions un cop realitzades les reflexions pertinents.

Des d’ICb considerem ara prioritari fer una apel.lació a la voluntat de diàleg i de consens de tots els grups polítics municipals en un moment en que tots han tingut responsabilitat de govern en els darrers anys i cap –fins ara que coincideix amb la presència d’ICb al govern- ha aclarit públicament l’estat real dels comptes de l’Ajuntament.

Cal reflexionar conjuntament sobre l’estat de l’Hisenda municipal i afrontar les reformes internes i externes que calgui per sanejar definitivament les arques de l’Ajuntament i fer així front a les despeses que en manteniment i neteja de carrers, construcció d’una nova biblioteca, ordenament de la xarxa viària i dels desgüassos, etc... reclama la població.

ICb creiem en el respecte per la pluralitat i, en conseqüència, en la participació ciutadana en la presa de decisions sobre el futur comú que les cubellenques i els cubellencs tinguem voluntat de donar-nos. I per això és imprescindible que disposem amb claretat
del màxim d’informació sobre la realitat i els diversos escenaris de futur possibles.

El futur de Cubelles l’hem de decidir entre tots i amb el màxim de respecte per les diferents visions que es presentin, sempre que les poguem debatir de manera respectuosa i oberta entre tots. Ningú pot ser dipositari de veritats absolutes, que estem convençuts que no existeixen, solament podem aspirar a trobar la millor possible o, com a mínim, aquella que, amb més o menys grau d’encert, sigui la més acceptada pel conjunt dels ciutadans, sense imposicions ni coaccions de cap grup vers els altres.
Més enllà de les fàcils trifulgues partidistes que ofeguen el debat seré, ICb proposa l’estudi conjunt de l’economia municipal a partir dels resultats de l’auditoria de la Diputació. Això és preceptiu que vagi acompanyat de l’acord sobre els principals objectius per Cubelles de cara als propers anys amb els corresponents projectes elaborats, taxats i consensuats.
Considerem que és des de l’acord conjunt de les forces polítiques i socials de Cubelles que podrem fer front a les noves necessitats. Coneixem ara que la disponibilitat econòmica de l’Hisenda municipal és diferent a la que durant molts anys s’ha exposat política i tècnicament i ICb aposta per seguir impulsant –i liderant si cal - les polítiques de transformació.
Tenim ara per ara sobre la taula necessitats intensament reclamades pels cubellencs i les cubellenques i tenim, ara més que mai, un volum major d’informació sobre els comptes municipals del que teníem en anteriors legislatures. Això, més la circumstància que l’Hisenda municipal segueix sent responsabilitat directa del mateix regidor i del mateix grup, ha de facilitar l’obtenció del consens necessari per treballar de cara al futur.
ICb proposa que de manera ordenada, serena i responsable s’estudiï per part de totes les forces polítiques la creació d’una Comissió Especial Econòmica que revisi a fons la situació econòmico-financera de l’Ajuntament de Cubelles i treballi per obtenir els consensus necessaris tant en el disseny de projectes futurs com en la gestió de la despesa econòmica necessària per fer-los realitat.
En aquesta línia de treball i de respecte es mourà l’acció política d’ICb, tal com fins ara creiem que hem sabut fer. Són passos donats amb peu ferm i sense cridòries, però amb resultats concrets que han de significar transformacions importants en el funcionament de la nostra comunitat i en el dels serveis que l’administració municipal ens ha de prestar, cosa que és la raó de ser de la intervenció d’ICb en la política municipal. Com així ja està sent evident en els temes de l’ensenyament i de la comunicació i també ho serà a molt curt termini en els temes de la participació ciutadana i de la seguretat ciutadana.
És la nostra tossuda contribució a dibuixar un altre futur per Cubelles, que ara ja sabem que és possible.
Iniciativa per Cubelles
Penedès.
El Departament d'Educació ja treballa en la construcció de la tercera escola de Cubelles
El govern local vol que el centre funcioni el curs 2008/2009
MÍRIAM DE LAMO. Cubelles
El Departament d'Educació ja preveu la construcció de la tercera escola de Cubelles, que el govern local considera necessària per al curs 2008/2009. La directora general d'Ordenació i Innovació Educativa, Isabel Darder, va visitar ahir el municipi per inaugurar el curs escolar, un acte al qual finalment no va assistir el conseller d'Educació, Joan Manuel del Pozo.

El director de Serveis Territorials d'Educació de les comarques de Barcelona, Camil Fortuny, va assegurar, ahir al matí, que la tercera escola de Cubelles «està prevista, i ja s'hi està treballant». Fortuny va acompanyar la directora d'Ordenació i Innovació Educativa, després que el conseller d'Educació excusés la seva presència al municipi per inaugurar el curs escolar. Tant Fortuny com Darder van reunir-se amb el govern local i l'oposició amb la presència dels mitjans de comunicació, a la sala de plens de l'Ajuntament de Cubelles.
La regidora d'Educació va entregar als responsables del Departament d'Educació les dades de matriculació del pròxim curs escolar. «El curs 2007/2008 ja ens trobarem amb una situació bastant difícil d'absorbir alumnes en educació infantil», va destacar la regidora. González va recordar que Cubelles va estar «quatre anys amb l'escola Charlie Rivel massificada», apuntant a la necessitat que la segona escola (Vora del Mar) no visqui la mateixa situació. Camil Fortuny va reconèixer ahir que el CEIP Vora del Mar «no podria absorbir gaires més alumnes» d'educació infantil, i que per això «s'està planificant» la tercera escola del municipi.
El compromís de la Generalitat és que el nou centre posi en funcionament primer l'educació infantil, i posteriorment la primària, segons la regidora d'Educació. Tot i no disposar de cap termini concret del Departament d'Educació, Pilar González creu que la tercera escola hauria d'obrir el curs 2008/2009. El CEIP es construirà a la zona educativa on actualment està situat l'institut de Cubelles. La regidora d'Educació també va entregar als responsables del departament un pla d'adequació i millora de l'escola Charlie Rivel, per ampliar espais i millorar diverses aules.
www.vilaweb.cat

7.9.06

Participació Ciutadana i Comunicació-
Ràdio Cubelles regalarà 2 viatges a la Costa Brava durant la Festa de la verema L’emissora estarà en directe des del seu estand instal·lat a la plaça del Mercat i presentarà la placa de cava commemorativa dels seus 25 anys.

Ràdio Cubelles oferirà una programació especial,en directe des de l’estand que l’emissora tindrà a la plaça del Mercat, els dies 8, 9 i 10 de setembre en motiu de la Festa de la Verema. La programació s’iniciarà divendres a les 18 hores amb un especial sobre la inauguració de la Festa amb els tradicionals reconeixements dels Pàmpols de Plata, la trepitjada de raïm i tast del primer most i les explicacions tant de l’ambient de públic com de la participació dels diferents estands de la Festa. Dissabte al matí es faran dos especials dels espais radiofònics “L’Home del Gag i Gaudeix la Festa des de la Festa de la Verema”, mentre que a la tarda s’oferirà un especial “Pubilles i Dames d’honor 2006”.
L’endemà diumenge al matí es farà una presentació oficial de la placa commemorativa “25 anys Ràdio Cubelles” en el transcurs de la celebració de la Trobada de Plaques de Cava.
Així mateix cal destacar els concursos que l’emissora oferirà des del seu estand a la Fira. Per una banda, Ràdio Cubelles amb la col•laboració de Gaudí Viatges regalarà a través d’un concurs dos viatges de cap de setmana a la Costa Brava. Per a participar caldrà omplir una butlleta i dipositar-la a la bústia de l’estand.
D’altra banda, l’emissora local col•labora amb la Campanya “On és el Charlie?”, organitzada per l’Associació d’Hoslaleria i Comerç de Cubelles que regala vals de compra de 50€ a bescanviar en els comerços associats. Durant els 3 dies de la Festa de la Verema els que vulguin participar hauran de buscar 10 charlie Rivels pels diferents estands de la Fira, omplir les butlletes de participació i dipositar-les als estands de Ràdio Cubelles i l’Associció d’Hosteleria i Comerç de Cubelles. El sorteig dels premis de la Campanya “On és el Charlie?” es farà diumenge a les 9 del vespre des de l’estand de Ràdio Cubelles.
Ràdio Cubelles

6.9.06

Des del molí
El poder de les dades
Maria de la Pau Janer
Les dones sempre hem tengut fama de males conductores. És una fama que, naturalment, ens han creat els homes. Totes hem perdut el compte de la quantitat de comentaris masculins -i masclistes- que els hem sentit fer sobre les dones al volant. Hi ha acudits sobre el tema. També abunden les llegendes urbanes, aquelles històries que expliquen les pors i els tòpics del temps que vivim. No sé d'on surt aquesta creença. Els mals conductors solen ser imprudents, despistats, insegurs... Tot i que és obvi que hi ha dones que mereixen ser qualificades amb aquests adjectius, també hem de reconèixer que moltes som prudents quan cal, que vivim atentes a la realitat i que intentam trepitjar fort. Són qualitats que no hem hagut d'aprendre. La majoria ja definien les nostres àvies, acostumades a callar al carrer i als fòrums de poder, però sense pèls a la llengua a ca seva.
Des que s'aplica el nou carnet per punts, hi ha tres morts menys cada dia. Em sembla una notícia magnífica. Hauríem de fer un esforç per assimilar el seu significat. Estam massa acostumats a sentir parlar de xifres de morts. Les quantitats, si no són d'una magnitud considerable, no ens provoquen gaires emocions, cosa que no diu res a favor nostre. Tres vides humanes salvades cada dia són el triomf evident de la nova llei. Aquells que defensam i creiem que una vida humana no té preu, què podríem dir de tres vides rescatades diàriament de la mort?
El trenta-vuit per cent dels permisos de conduir que han estat expedits a l'Estat espanyol pertanyen a dones. És a dir, la població femenina que circula manejant el volant no arriba a la meitat del total de conductors. Tanmateix, els homes són els qui acumulen el vuitanta-nou per cent de les multes del carnet per punts. Una dada, com a mínim, interessant. Les dades només resulten interessants quan ens ofereixen explicacions, quan aclareixen les coses, o quan desmunten vells tòpics.
www.avui.cat
Lleugerament retallada respecte l'anterior proposta
S’aprova l'ampliació de la xarxa Natura 2000
Marçal Lladó (laMalla.net)
El Govern de Pasqual Maragall ha resolt, en els darrers compassos d'una legislatura que mor prematurament, un dels temes estrella pel que fa a política ambiental. És la definició dels espais catalans que ingressaran a la xarxa europea Natura 2000. Finalment, un 29,8% del territori català comptarà amb mesures de protecció per a hàbitats o espècies. Això representa més d'un milió d'hectàrees. Entre els canvis respecte les versions prèvies destaquen una nova àrea de protecció marina al delta de l'Ebre i la retallada de la zona protegida als plans de la Unilla d'Almenar (el Segrià).
Finalment, l'ampliació de la xarxa Natura 2000 a Catalunya atorga mesures de protecció a 1.040.155 hectàrees. La gran majoria, 957.051, són terrestres, fet que representa un 29,83% del territori total del Principat. Les 83.104 hectàrees restants són de l'àmbit marí. La proposta que la Generalitat enviarà definitivament a Europa és una mica més restringida que el projecte que va sortir a exposició pública. En aquella versió es preveia que la xarxa afectés un 30,2% del territori.
Aquesta petita retallada és fruit de l'esforç per llimar diferències entre el Govern català i diferents sectors que s'oposaven a la protecció d'algunes àrees. Les principals diferències han arribat amb els agricultors, especialment amb els arrossaires del delta de l'Ebre i amb els propietaris de Ponent que confiaven transformar els seus secans en regadius. Finalment, tant en una zona com a l'altra hi ha hagut retallades. En canvi, la proposta s'ha ampliat pel mar: al delta de l'Ebre ha quedat inclosa una àrea marítima on es projectava un parc eòlic.
Una ampliació exigida des de Brussel·les
Fins ara, Catalunya comptava amb 627.311 hectàrees protegides dins la xarxa Natura 2000. Aquesta extensió era insuficient per garantir la preservació de tots els hàbitats i espècies representatius o de valor. Per aquest motiu, la Generalitat arrossegava durant anys un requeriment interposat per les institucions europees davant el tribunal d'Estrasburg. "Amb aquesta proposta tanquem un contenciós amb Europa", va afirmar aquest dimarts el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. I va anar més enllà: considera que Catalunya es troba ara entre els indrets capdavanters en la preservació de la biodiversitat.
El principal obstacle amb què ha topat el Govern català per portar a terme l'ampliació de la xarxa Natura 2000 ha estat el recel dels agricultors. Temien que la creació de zones preservades limités el seu marge de maniobra. Des del Govern es manté que la protecció del territori no ha de suposar "cap amenaça" per a determinats sectors del món rural. Segons Baltasar, a tots els afectats se'ls ha estès la mà per "dialogar, debatre i proposar". El conseller recorda que s'han allargat els terminis i obert nous períodes d'exposició quan ha calgut, fet que ha possibilitat un consens ampli en la majoria d'espais a protegir.
Un consens que no ha estat del tot possible en alguns espais. És el cas de la zona de protecció d'aus dels Plans de la Unilla, a Almenar. Malgrat el rebuig dels pagesos de la comarca, la Generalitat recorda que sempre que la protecció de la natura topi amb l'activitat humana es compensarà els propietaris afectats. Per aquest motiu, el portaveu governamental Joaquim Nadal considera "fals" que la protecció de Natura 2000 impliqui una paràl•lisi econòmica. Això és al contrari, segons va rubricar Baltasar: el gruix més important de les al•legacions han arribat de municipis i propietaris que han demanat ser inclosos a la xarxa.
www.lamalla.net
Flash
La CUP de Vilanova porta el Relacions Internacionals del partit d’Evo Morales a la ciutat
Per VD 05/09/2006
Evo Morales amb membres del seu equip de govern.
La CUP Vilanova organitza aquest dijous 7 de setembre a les 20 hores la xerrada “Unitat Popular a Bolívia”, que anirà a càrrec de David Herrada, vicepresident de la comissió de Relacions Internacionals del Parlament de Bolívia i diputat del Movimiento al Socialismo (MAS), el partit d’Evo Morales, que actualment governa Bolívia. L’acte, obert a tothom, tindrà lloc a la sala d’actes de la Biblioteca Joan Oliva. El diputat del MAS presentarà la proposta de treball cap a la Unitat Popular que estan aplicant a Bolívia.
www.vilanovadigital.com

5.9.06

Medi Ambient.
Uns plafons informen dels serveis de la platja Llarga.

La platja cubellenca va passar la inspecció de la Fundación Europea de Educación Ambiental (FEE)
La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cubelles ha instal·lat uns plafons informatius a les entrades de la platja Llarga de Cubelles per informar dels serveis que disposa. Aquesta és una de les indicacions donades per la Fundación Europea de Educación Ambiental (FEE), que recentment va fer la preceptiva inspecció del compliment dels requisits per obtenir el guardó de bandera blava.
Els plafons els ha instal·lat l’empresa Semac – Serveis Marítims i Costaners de la Mediterrània SL, i han tingut un cost de 3.166,80 € .
Millores a les platgesPer altra banda, aquest estiu s’han produït diverses millores a les platges de Cubelles. Una de les més destacables ha estat l’ampliació del servei de neteja, que porta a terme l’empresa Cespa Ingeniería Urbana SA des de l’any 2000. La regidoria de Medi Ambient ha decidit incrementar els metres lineals netejats, degut a que l’increment de població fa que cada cop s’utilitzin més metres de platja. Aquesta modificació suposa un increment anual de 56.987,76 €.
L’altra millora a les platges té a veure amb l’accessibilitat de les mateixes. La Junta de Govern Local va adjudicar a l’empresa Serveis Marítims i Costers de la Mediterrània SL les taques d’instal·lació de passarel·les a la platja de la Mota de Sant Pere, per tal d’adequar els accessos. Aquesta actuació ha costat 25.040,86 €.
Departament de Comunicació
www.cubelles.com