8.4.06

NEIX UNA RÀDIO GITANA: VEUS GITANES!

En un dia tan assenyalat com el 8 d' Abril, Dia Internacional del Poble Gitano volem anunciar el naixement de la primera ràdio rom : Veus Gitanes, una ràdio que neix de la col·laboració de diferents entitats i dones de la comunitat gitana de la província de Barcelona. Veus Gitanes és una ràdio associativa, oberta i participativa que vol esdevenir un espai de representació i difusió de la cultura, idees i accions del poble gitano i especialment de la veu de les dones, motor de canvi de la comunitat.
Són molts els motius que ens han impulsat a la creació d'aquest nou espai de comunicació. La poca visibilitat i presència de les dones gitanes en els medis de comunicació tradicionals i sovint estereotipada n'és un molt important, però no l'únic. La necessitat d'un protagonisme de les dones en primera persona. És a dir, que les dones esdevinguin productores en el medi radiofònic creant opinió, reflexió i un diàleg constant, exercint el nostre dret a la comunicació. I la creació d'un espai de comunicació i diàleg entre cultures, que aporti cabuda a la pluralitat d'identitats, veus, pensaments i accions de les dones gitanes i del poble gitano.
Veus gitanes, Rromane Glasura és un mitjà nou de comunicació des del poble gitano i les dones que el representen per a tots i totes. Veus gitanes gaudirà d'una veu pròpia amb la que poder explicar en primera persona el que representa avui en dia la cultura gitana a Catalunya, lluny de l'ús d'estereotips, tòpics i prejudicis sobre les qüestions relacionades amb la comunitat gitana.

Sintonitza amb nosaltres a : www.vocesgitanas.net
Telèfon contacte: 600253505

Sastipen Tali,
(salut i llibertat!)

Veus Gitanes
Vilanova i la Geltrú

Un llarg i tens ple municipal acaba amb la marxa dels regidors de CiU

El ple municipal d'aquest dilluns, que ha acabat amb l'abandonament del saló de plens per part dels regidors de CiU, ha demostrat que l'estratègia preelectoral s'ha instal·lat ja en els grups polítics de l'Ajuntament. El ple va donar llum verda a un seguit de temes encallats des de fa anys: el col·lector d'aigües residuals del passeig Marítim, el conveni per construir una nova caserna de la Guàrdia Civil i una comissaria del Cos Nacional de Policia, l'inici dels tràmits per reubicar les indústries i tallers il·legals del polígon Gallina Blanca i la cessió dels terrenys de la Sínia de les Vaques per tal de construir el cinquè institut de secundària de la ciutat. En el capítol de mocions, se'n va aprovar una del PPC que reclama l'increment del nombre d'autobusos a Barcelona i una altra de CiU que demana una solució consensuada entre els grups per als problemes d'estabilitat de l'ampliació de l'Ajuntament. CiU va posar contra les cordes l'equip de govern en la moció en que demanava la reprovació de l'Incasol per haver-se compromès a dur a terme la requalificació dels terrenys de la Millera sense tenir competències per fer-ho. Es van viure també moments tensos en la nova petició de CiU per deixar en suspens la revisió cadastral. Però el moment de màxima tensió es va produir quan l'alcalde va donar la paraula al regidor de Serveis Socials, Josep Maria Lahosa, perquè expliqués les actuacions portades a terme en matèria de mesures penals alternatives. Tot i que el secretari municipal va afirmar que aquesta intervenció s'ajustava a la llei, els regidors de CiU van abandonar el ple en protesta.

(La millor informació sobre el ple municipal a l'edició en paper del Diari, aquest divendres: els principals punts de l'ordre del dia, les polèmiques, les explicacions posteriors al ple, les mocions, les claus i l'anàlisi sobre la política municipal. Per entendre allò que passa).
www.diaridevilanova.com

7.4.06

Ràdio Cubelles retrà homenatge a Víctor Alari.
El lliurament de premis del desè Concurs de Contes i Narració breu "Víctor Alari" prepara un recital de poemes musicalitzats d'Alari
Ràdio Cubelles dedicarà especialment el 10è Concurs de Contes i Narració Breu “Víctor Alari” ha retre homenatge al primer director de Ràdio Cubelles, Víctor Alari en el desè aniversari de la seva mort. L’espectacle Infantil Dansamón! obrirà l’activitat festiva dissabte, 22 d’abril, a dos quarts de sis de la tarda a la plaça del Centre Social. Es tracta d’un acte adreçat als infants que gaudiran d’un espectacle amb cançons i danses d’animació i del món, a càrrec del Grup d’animació Corrandes.
Seguidament, a les set del vespre tindrà lloc el Lliurament de Premis del 10è Concurs de Contes i Narració Breu “Víctor Alari”, que enguany es celebrarà d’una manera especial, en homenatge al primer director de Ràdio Cubelles, Víctor Alari. Es farà un recital dels poemes d’en Víctor Alari, musicalitzats pel vilanoví Ton Dalmau.
En aquesta ocasió es repartiran 1450€ en premis distribuïts en les diverses modalitats del Concurs. La novetat d’aquesta edició del certamen és el Premi Especial “25 anys Ràdio Cubelles” i l’ampliació de les categories Infantil i Juvenil en el Premi Únic de Poesia. Pel que fa a la participació, enguany, s’ha vist novament incrementada amb més d’un centenar d’obres participants constatant l’èxit rotund que té cada any el certament. Malgrat que la categoria juvenil no acaba d’arrancar tant les categories infantils com la d’adults i, sobretot, la modalitat de Premi Únic de Poesia superen les expectatives d’un certament que cada any creix en interès i premis. Ràdio Cubelles
www.cubelles.com

6.4.06

Medi ambient
Greenpeace vol aturar el cultiu de transgènics
J.E.
L'Assemblea Pagesa de Catalunya, Greenpeace i la Plataforma Transgènics Fora van demanar ahir que s'aturi el cultiu de vegetals transgènics per una pràctica incompatible amb el manteniment dels cultius tradicionals i la producció ecològica. Segons un informe presentat ahir a Barcelona per aquestes organitzacions, el cultiu de blat de moro transgènic a Catalunya i Aragó (les regions amb més transgènics de tot Europa) s'està realitzant sense els controls necessaris i en perjudici de la resta de cultius, que poden quedar contaminats per pol·linització accidental.
Els grups ecologistes i de pagesos van denunciar, d'altra banda, l'existència de, com a mínim, quatre casos de camps experimentals de vegetals transgènics sense les autoritzacions adequades i van assegurar que una empresa catalana ha estat sancionada amb 1.200 euros per aquestes pràctiques.
De forma paral·lela, un grup de científics, agricultors i empreses del sector van presentar ahir a Madrid un informe en què asseguren que la coexistència entre cultius transgènics i l'agricultura ecològica "és possible". Segons aquest treball, mantenir una distància de seguretat i altres mesures tècniques eviten la contaminació dels cultius no transgènics.
Els dos informes van ser presentats ahir coincidint amb l'inici a Viena de la conferència de la Comissió Europea sobre el futur de la coexistència entre transgènics i no transgènics.
www.avui.cat
Jules Verne al Centre Social. Una exposició que recull la part més científica del pare de la ciència ficció. Una exposició que estarà oberta fins aquest dissabte
La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles, conjuntament amb el Grup Editorial Everest, ha organitzat una exposició sobre la figura del escriptor Jules Verne:"Jules Verne, de la imaginació a la realitat". Una exposició que ja està inaugurada i que es pot visitar fins aquest dissabte 8 d’abril al Centre Social.
L’exposició vol destacar la part més científica de l’autor i que recollia en les seves obres, uns invents que encara estan presents en ple segle XXI.
A més, la mostra compta amb una important part audiovisual, que explica en format documental les diferents visions de la vida i obra de Jules Verne."Una exposició en principi orientada als més petits, i on les escoles del municipi ja han confirmat la seva visita", segons ha destacat la Consultora Institucional del Grup Editorial Everest, Mª José Roca.
L’exposició coincideix amb la recent celebració del centenari de la mort del genial escriptor. Ràdio Cubelles Dijous, 06-04-2006
www.cubelles.com
Educació i Joventut. Gran participació al curs de monitors .

S'està estudiant la convocatòria d'un nou curs per cobrir la llista d'espera que ha tingut aquest curs
El passat 1 d’abril va començar el Curs de Monitors/es d’Activitats de Lleure Infantil i Juvenil a l’Espai Jove, a càrrec de l’Escola de Formació “Traç”, autoritzada per la Secretaria General de Joventut. Aquest curs és el necessari per obtenir el diploma de Monitor/a d'Activitats d'Educació en el Lleure, homologat per la Generalitat de Catalunya.
La convocatòria ha estat un èxit i ja que s’han ocupat les 22 places disponibles. Fins i tot hi ha gent que s’ha quedat en llista d’espera. Des de la regidoria de Joventut s’està valorant la possibilitat d’organitzar un segon curs de monitors, davant del fet que molta gent s’ha quedat sense poder-hi assistir per manca de places.Departament de Comunicació Dimecres, 05-04-2006
www.cubelles.com

5.4.06

El pilot, l'avió, ERC
Marçal Sintes
Maragall, que un dia els amenaça i l'altre dia diu als que manen a ERC que no s'angoixin, que encara que facin botifarra a l'Estatut el tripartit tirarà endavant, el PSC advertint-los que pobres d'ells, Zapatero xocant la mà de Mas al Congrés com si fossin pivots dels Lakers, Zapatero fent esperar eternament Maragall abans de retratar-se junts, Maragall fent moixaines a Zapatero a Cornellà, on, líder del PSOE a part, qui va triomfar va ser la gran pubilla del PSC Manuela de Madre... Ha arribat un punt que el tripartit recorda molt aquells acudits en què sortia un avió, el pilot i uns passatgers de diferents nacionalitats -un francès, un alemany i un espanyol, per exemple-, i de cop l'aparell començava a fallar: primer un motor, després un altre... La gràcia estava en com es repartien els paracaigudes, perquè, esclar, de paracaigudes sempre en falten i no tothom es pot salvar... Fins aquí l'acudit. En la realitat política els passatgers també s'esbatussen mentre l'avió es precipita, però el pilot, que per moment sembla que es diverteix, crida que no passa res, que el trasto remuntarà... Potser sí que aquesta vegada tampoc no s'esclafarà, potser sí que sols lleparà el terra, malgrat tot, segur que la millor manera d'evitar la catàstrofe és asserenar-se i que els republicans afluixin, que en aquest cas significa el sí en el referèndum estatutari. Però: ¿com dir blanc allà on encara ara es diu negre antracita?, ¿com presentar com un coratjós servei a Catalunya el que encara ara es titlla d'obscena traïció al país i a la seva gent?... ¿Com sortir, en definitiva, de l'atzucac?
www.avui.cat
Boada afirma que Duran té el desig de ser ministre "des de que va fer la primera comunió".

El portaveu parlamentari d’ICV, Joan Boada, ha ironitzat davant les declaracions del Secretari General de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, on deia que el seu partit arribaria al govern central i fins i tot tindria algun ministeri. Boada ha destacat que Duran “té un desig des de que va fer la primera comunió”, ser ministre, “no sé de quin ministeri, encara està per crear”. I ha afegit que el que fa Duran “és una carta constant als Reis Mags”.Boada també ha fet referència aquest dimarts, en roda de premsa al Parlament, a les declaracions d’aquest matí de Duran Lleida, on assegurava que el Govern hauria de demanar perdó per l’afer de les cartes de finançament d’ERC, per Boada és Duran qui hauria de “demanar perdó per ser cínic i tenir la capacitat d’enganyar a la ciutadania”, en referència al cas Turisme.
www.eldebat.com
Bargalló subvenciona el doblatge al català d'una pel·lícula eròtica amb 10.000 euros.

El departament de Presidència, que dirigeix Josep Bargalló, ha subvencionat amb 10.000 euros el doblatge al català d'un "relat eròtic per a dones" fet pel director de cinema porno Conrad Son, segons publica el Diari Oficial de la Generalitat. Es tracta de la primera ajuda que la Generalitat concedeix a una pel·lícula d'aquest gènere i la subvenció en cobrirà l'edició, sincronització del so i els subtítols. Fonts de Política Lingüística han explicat que l’ajuda econòmica s'ha concedit perquè "encaixa" amb la llei i perquè la voluntat de la Generalitat és "no excloure d'aquestes ajudes cap pel·lícula per la seva temàtica". També, han destacat que és "la primera vegada que se subvenciona una pel·lícula eròtica". Per la seva banda, Conrad Son ha explicat que la pel·lícula en qüestió és un "relat eròtic per a senyores" que es titula "La mar no és blava” i de la qual se’n distribuiran 10.000 còpies. El director ha afegit que "abans de rebre la subvenció, va venir a veure-la Miquel Pueyo -secretari de Política Lingüística- i li va agradar molt".

www.eldebat.com
En Duran no vol pas ser ministre
Passa-ho!
Iu Forn
Josep Antoni Duran i Lleida parlant amb ell mateix davant d'un mirall. -Hola què tal, com estic? -Aquí mirant el futur de les carteres ministerials.
-Hi veig el perfil d'algun bon candidat?
-Home, amic Duran, el dubte ofèn...
-Hi veus un candidat català, oi?
-I amb accent de Lleida
-Amb poc pèl, no?
-I prim. Amb un aspecte atlètic, com d'anar molt al gimnàs...
-I elegant. Veig un ministre elegant...
-Exacte. I modern. Ha de tenir un toc d'informalitat molt estudiat per si ha d'anar a actes on sobra la corbata.

-Potser estic pensant en un look casual tipus Baqueira?
-Mira, m'ho he tret de la boca. Justament ara estava pensant que aquest hipotètic ministre hauria d'esquiar. I Baqueira és el lloc superideal per fer-ho, no crec?
-I també hauria de navegar...
-Bé, i de quin partit crec que hauria de ser aquest ministre?
-Sens dubte d'un partit d'ordre que, a la vegada, tingui plantejaments avançats.
-No cal que continuïs. Tu m'estàs parlant d'Unió...
-Per tant tenim un candidat a ministre català, amb accent de Lleida, poc pèl, elegant, esquiador, mariner i d'Unió. Doncs amic Josep Antoni, a mi no se m'acut ningú.
-A mi tampoc, però ara mateix li envio el currículum al ZP, per si de cas, oi que m'entenc?
-Sí, a veure si tot i tenir un retrat robot tan clar no cau en qui és el candidat idoni.
-Sort que jo no em postulo perquè si no, quins nervis!!!
-Imagina't, estar-se tot el dia enganxat al telèfon. Per cert, tenim cobertura, oi?
www.avui.cat
CDC y UDC se enfrentan por la alusión de Duran a la entrada de CiU en el Gobierno. Puig critica al líder democristiano por entender que ahora no es el momento de plantear la cuestión
La idea expuesta por Josep Antoni Duran Lleida de que había llegado el momento de que el catalanismo estuviese en el Gobierno fue criticada por Felip Puig, que cuestionó la oportunidad de plantearla. Ello abrió una disputa entre CDC y UDC.
Duran acusa a CDC de haber aprovechado el acoso judicial a UDC para desbancarle de la sucesión de Pujol

JOSEP GISBERT - 05/04/2006BARCELONACDC y UDC se enfrentaron ayer públicamente por la referencia de Josep Antoni Duran Lleida en su conferencia del lunes a que, tras la aprobación del nuevo Estatut, había llegado el momento de que el catalanismo entrase en el Gobierno. La oportunidad del planteamiento del secretario general de CiU fue criticada por Felip Puig (CDC), a quien replicó Antoni Castellà (UDC). Felip Puig, vicesecretario de CDC y portavoz de CiU en el Parlament, consideró que ahora no es el momento de hablar de la entrada de CiU en el Gobierno porque todavía "queda mucho camino por recorrer" y antes "hemos de ganar las elecciones, ser fuertes en Catalunya, ser necesarios en Madrid y ver si hay coincidencias". "Ya se verá en su momento", sentenció el dirigente de CDC, que no rechazó el planteamiento, pero que concluyó que "ahora, más allá de declaraciones, previsiones y pronósticos de futuro y de mirar la bola de cristal, lo que hay que hacer es gestionar bien el día a día" y aclarar con el PSOE conceptos que continúan en el aire como, entre otros, la amenaza de modificar la ley electoral para disminuir el peso de los nacionalismos o el desarrollo de la idea de España como Estado plurinacional. La crítica fue replicada por Antoni Castellà, vicepresidente de UDC, que aseguró que Felip Puig "no hace ningún bien a CiU". "En Unió ya estamos acostumbrados a que tenga estas salidas de tono cuando Duran tiene protagonismo", lamentó el dirigente de UDC, que recordó que "cuando Duran hace su reflexión sobre la gobernabilidad del Estado, está formulando una propuesta asumida por CiU", y que "hace pocos días Artur Mas expuso esta misma reflexión", lo que hace que "aún se entiendan menos las declaraciones de Felip Puig, ya que en aquel momento no dijo nada". "Son las cosas de Felip", concluyó Antoni Castellà parafraseando a Jordi Pujol, que para referirse a alguna de las propuestas atrevidas de quien fue secretario general de CDC, Pere Esteve, acuñó en su día la frase: "Això són coses d´en Pere". Felip Puig, además, también negó que CDC hubiera aprovechado el acoso judicial a UDC por los casos Pallerols y Turisme para desbancar a Josep Antoni Duran Lleida como candidato a suceder a Jordi Pujol, tal como ayer mismo denunció el propio secretario general de CiU en declaraciones a TV3. "Todas las fuerzas políticas sin excepción estuvieron jugando con este tema, CDC también", aseveró el líder de UDC, a lo que el dirigente de CDC replicó que "siempre hemos intentado que los errores de gestión se superasen" y atribuyó la acusación a "una nueva sensibilidad que ha aflorado en Duran con la primavera". El resto de los partidos censuró, por su parte, las "prisas" de Duran Lleida por ser ministro, excepto el PSC, que, aun admitiendo que no es el momento de hacer factible su "deseo", no dudó en darle crédito, a través de José Zaragoza, frente a las críticas de Felip Puig.
www.lavanguardia.es

3.4.06

La CUP reuneix dues-centes persones a la seva calçotada popular
Per Nota de premsa/ CUP 03/04/2006 15:23:55
Més informació
La Candidatura d’Unitat Popular de Vilanova i la Geltrú va organitzar una calçotada popular per anunciar que participarà a les properes eleccions municipals. La calçotada, celebrada el diumenge 2 d’abril, va ser tot un èxit de participació, amb més de 200 tiquets venuts. La CUP va anunciar quins són els seus objectius i principis polítics i va anunciar al convocatòria de l’Assemblea General, el dia 20 de maig.En el transcurs de l’acte polític, Quim Arrufat va explicar què és la CUP i per què no es defineix com un partít polític, sinó com un espai de treball polític unitari, transformador, rupturista i democràtic al pacte de silenci actual. LA CUP creu que la transformació social no serà possible sense una societat civil forta i organitzada. Eduard Pinilla va exposar els motius que han dut la CUP a prendre part dels propers comicis municipals: “no ens sentim representats per cap de les cinc forces polítiques amb representació”, “tampoc podem acceptar pactes de silenci ni que al ple es defensin”, “nosaltres defensarem els nostres objectius polítics independentment de quines forces polítiques li donin suport. Per la seva banda, Marc Ortiz va anunciar la convocatòria de l’Assemblea General de la CUP de Vilanova, on s’aprovarà el calendari del procés participatiu amb el qual es construirà el programa electoral. L’Assemblea haurà de determinar quina és la planificació i les estratègies durant l’any que manca per les eleccions, així com determinar com han de ser els vincles entre la CUP i les moviments socials. També va haver-hi la intervenció d’un representant de la CUP de Vilafranca i l’acte es va cloure amb un recital del cantautor Cesk Freixas.Des del passat diumenge ja està en funcionament el web de la CUP. L’adreça és www.cupvilanova.org
www.vilanovadigital.com
Los neumáticos no podrán tirarse a vertederos a partir de julio de 2006
01-01-2006

El Consejo de Ministros ha aprobado un Real Decreto sobre gestión de neumáticos fuera de uso para proteger el medio ambiente. A partir de julio de 2006 quedará prohibida la eliminación de este residuo mediante el depósito en vertederos.

Fuente: EUROPA PRESS
En rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros, la vicepresidenta del Gobierno, María Teresa Fernández de la Vega, explicó que en el Real Decreto se establece la responsabilidad del productor y le obliga a elaborar planes de fabricación que prolonguen la vida útil de los neumáticos, faciliten su reutilización y el reciclado final de su uso .
Con ello, se garantiza la prevención y la correcta gestión ambiental de un residuo de enorme significación social, del cual se generan más de 300.000 toneladas al año, y se hace efectivo el principio de responsabilidad del productor. Los productores quedarán obligados a hacerse cargo de la gestión de los residuos derivados de sus productos y garantizar su recogida , ha anunciado De la Vega.
Aunque se trata de un residuo no peligroso, sus particulares características de no degradabilidad en la naturaleza o su alta capacidad calorífica, que dificulta su extinción en caso de incendios, entre otras, constituyen factores que aconsejan la adopción de una norma que los regule.
En 1999 la Unión Europea adoptó una directiva en la que prohibía la eliminación por depósito en vertedero de los neumáticos enteros a partir de 2003 y de los neumáticos troceados a partir de 2006. Esta Directiva se transpuso al derecho interno español a través de un Real Decreto de 27 de diciembre de 2001.
En el año 2001, y en aplicación de la Ley de Residuos de 1998, se aprobó el Plan Nacional de Neumáticos Fuera de Uso 2001-2006, en el que se preveía la elaboración y aprobación de un esquema económico para asegurar la correcta gestión ambiental de estos neumáticos.
El Real Decreto aprobado ahora culmina este proceso tendente a optimizar la gestión de los neumáticos fuera de uso, estimulando las medidas de prevención (alargamiento de su vida útil, recauchutado), promoviendo su reciclaje e incorporando al ordenamiento interno español el principio de responsabilidad del productor, uno de los más relevantes en la estrategia comunitaria sobre residuos.
www.ecodes.org

2.4.06

Existeix a Catalunya una Marbella?
Passa-ho!
Iu Forn
Corrupció a Marbella? Potser sí que n'hi havia una miqueta, però no tanta com sembla. Ja veurà. Diu que de 27 regidors que té l'ajuntament, 17 estan imputats en causes judicials. Molt bé, però per què ningú diu que hi ha ni més ni menys que 10 regidors que no estan imputats en cap causa? Quina mania a destacar només la part negativa de les coses. I només per fer mal...
Diu que l'alcaldessa volia fer unes reformes a l'habitació del nen i al final va gastar-se un milió d'euros en obres, incloses banyeres de 6.000 euros. Però a veure, qui no ha començat canviant el sofà i ha acabat construint-se un heliport al menjador? Et vas engrescant i una cosa porta l'altra...
Diu que a casa de la primera tinent d'alcalde, la sociata aquella que era l'assot d'un Gil, que li deia la Rubia, hi han trobat una bossa amb 60 milions de pessetes. ¿Ningú ha pensat que potser eren per pagar les despeses de comunitat?
Diu que al ple hi ha 8 formacions polítiques, quatre de les quals són grups mixtos fruit de les escissions provocades pels suborns. No, home (i dona), no. Això és pluralitat democràtica.
Diu que el responsable d'urbanisme tenia un elefant dissecat a casa. Bé, i jo pregunto: qui no té un elefant dissecat a casa?
Diu que a casa dels inculpats han aparegut sis quadres de Miró. Des de quan és delicte apreciar l'art?
Però si vol també li explico el cas d'aquell treballador d'una fàbrica que al cap de poc temps de ser elegit alcalde d'un petit poblet de la costa catalana ja tenia un Audi últim model a la porta de l'ajuntament. O que davant de casa estan construint un habitatge que té ben visible el dibuix de la famosa roda de carro, que no és altra cosa que el salconduit per evitar que la màfia et robi tota la maquinària de l'obra.
¿Potser la diferència entre els uns i els altres és que a Marbella han estat massa descarats?
www.avui.cat