24.12.09

La poetessa i filla adoptiva Dolors Thomas mor als 86 anys

Notícies - Altres informacions
24/12/2009

L’any 1997, Cubelles la va nomenar filla adoptiva del municipi per la seva trajectòria literària i per haver impulsat el concurs de Roses
El 23 de desembre va morir a l’edat de 86 anys la poetessa cubellenca Dolors Thomas i Fabregat, filla adoptiva de la vila des de l’any 1997, per la seva tasca literària i per haver estat la impulsora del concurs de Roses. El sepeli tindrà lloc el dia 26 de desembre, a les 10 h., a l’església de Santa Maria de Cubelles.
Dolors Thomas, nascuda al barri barceloní de Sants el 10 de març de 1923, es va instal·lar a Cubelles, amb el seu espòs Jan Caralt, l’any 1979. Poc després, la Dolors va entrar a formar part de la recentment creada Ràdio Cubelles, on dirigia i presentava el programa Les flors, un espai que durant tres temporades va explicar l’origen d’una flor i la manera de cuidar-la i, en una segona part, feia la biografia d’un personatge històric vinculat a la flor presentada. Poc després va impulsar la creació del concurs de Roses Vila de Cubelles, que va anar agafant renom i importància, i de la qual sempre va ser l’alma mater i la presidenta d’honor del seu jurat, un cop retirada de la seva organització.

En la seva vessant literària, Thomas va ser totalment autodidacta i l’any 1954 va guanyar el segon premi del concurs de poesia amateur convocat per Correo de la Ràdio, a Ràdio Espanya de Barcelona. Va ser col·laboradora de la revista local El Triangle de Sants fins l’any 1979. L’any 1993 s’emportava el primer premi convocat pel Club Clowns Cultural, de Barcelona, i l’any 1994, a la Manga del Mar Menor, li donaven el primer premi per un recull de poesies presentats en llengua castellana. Va col·laborar a l’Eco de Sitges, al Diari de Vilanova, a l’Hora del Garraf, al Full de Cubelles i als programes de Festa Major. L’any 1999 va publicar, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cubelles, el recull de poesies Espurnes poètiques de la vila que m’ha fet filla adoptiva, un recull dels poemes relacionats amb la vila de Cubelles. Vinculada a molts moviments socials i culturals de la vila i habitual col·laboradors de les publicacions municipals, na Dolors Thomas ha estat un referent cultural per Cubelles.

L’Ajuntament de Cubelles vol expressar el seu més sincer condol al seu espòs i a tota la família per la pèrdua de la Dolors Thomas.
Las paraules de la Joss son las mateixes que segurament surten dels llavis a molts i moltes de nosaltres recordant-te , Dolors .Avui a Cubelles a ben segur molts la plorem i la recorden cadascú de nosaltres com la percebíem ,amb aquella netedat que desprenia la seva mirada ,la seva veu i una energia que aflorava del seu interior acompanyada de la generositat que tota la seva vida ha mostrat. També com dona valenta,forta,amb aquella energia que es pròpia dels que defensant el que creuen no es deixen intimidar i la seva fortalesa no impedeix un diàleg. Dolors ja veus, aquí ens deixes molt sols, acostumats a veure’t amb el teu estimat Jan a tot arreu. Tinc una imatge que segurament no oblidaré ,la de un divendres camí del mercat ,ara que tenies una autovia on podies anar a tota velocitat pel carrer Mossèn Cinto ,et vaig veure passar a tota llet amb la teva cadira il·lusionada per arribar-hi . Passejar per las paredetes suposava retrobar i saludar a tothom amb aquell somriure afectuós .Deixes molts records i amics i amigues i també un tou de dones que avui es queden més soles acostumades al teu recolzament .

Un abraçada Dolors

Maria Trives
Joss Marmottant escriu des de Mèxic...


Quina tristesa mes gran... !!!!i ara sentin les campanes de un altre poblet de Mèxic on estic ara , m’ha semblat esta a Cubelles ...sentin la veu especial de la Dolors sentin les seus somriures , el seu mirà dels seus ullets sempre plens de vida !!! Ella Dona Guerrera fins al final... emprenedora ,poeta , la recordo tan, sobretot recitant els seus poemes que no em despedeixo , perquè ella sempre esta amb mi i allà on arribis disfruta de nou i si pots envía part de la teva energia tan gran !!!
Diga-li al Jan estimat i a tota la família que els estimo molt molt ! i que estic molt trista ! i que em sap greu no esta mes a prop,per estar tots junts en aquest ADEU

Jocelyne

23.12.09

Dolors Thomas ha mort avui 23 de desembre a Cubelles ,el poble que ella va descobrir fa anys i com ella va manifestar que hi podria viure feliç fins el seu ¨adéu¨ entre tots nosaltres...
Avui malauradament per tots i totes les persones que estimàvem a la Dolors i arribat aquest moment , estem molt dolgudes per el seu adéu,potser no inesperat pro si no desitjat. Les paraules per parlar de la Dolors queden curtes. Dona generosa i mereixedora de molts reconeixements ,ha portat el nom de Cubelles i el de Catalunya al cor sempre .
Les dones de l’associació La Fita compartim aquest dolor i la seva absència entre nosaltres i volem transmetre a la seva família i al seu estimat Jan el nostra condol.
Associació Dones La Fita

DIA A DIA
XAVIER GRAU
REGIDOR DE L'AJUNTAMENT DE CUBELLES


DOLORS, REPIQUEN LES CAMPANES
I repiquen les campanes, Dolors, mentre arribo a casa. I tinc una profunda sensació d'enyor.
Fa una estona, només, que has marxat amb les estrelles.
I repiquen les campanes, Dolors, i la nit es tanca.
Els àngels callen i escolten... serà la teva veu a la ràdio.
I repiquen les campanes, Dolors, i corre la veu.
T'allunyes, ens deixes, ens separem... serà el teu últim record esperonant le noies de La Fita?
I repiquen les campanes, Dolors, i demà el teu dolç escalf bategarà pels carrers de Cubelles.
I repiquen les campanes, Dolors, i estem amarats de tristor sense l'olor de les roses.
I repiquen les campanes, Dolors, i recordem el teu crit a la vida.
I repiquen les campanes, Dolors... i ja no les sentim...

T'enviem el nostre homenatge: de poesia i de música, d'amor i de record.


CANÇO DEL BES SENSE PORT

L'aigua roba gessamins
al cor de la nit morena.
Blanca bugada de sal
pels alts terrats de la pena.
Tu i jo i un bes sense port
com una trena negra.

Tu i jo i un bes sense port
en vaixell sense bandera.
El corb, al fons de l'avenc,
gavines a l'escullera.
Carbó d'amor dins dels ulls
com una trena negra.

Carbó d'amor dins dels ulls
i els ulls dins de la tristesa.
La tristesa dins la mar,
la mar dins la lluna cega.
I la lluna al grat al vent
com una trena negra.

(Miguel Poveda canta un text de Maria Mercè Marçal)

.- 63

21.12.09


españa
imatge/A. Soler Trives

Diari de Cubelles es mantindrà tancat fins Reis .En cas de que el sorteig de la Grossa caigui a Cubelles obrirem excepcionalment. De moment us desitgem Bones Festes i millor any 2010 i que els Reis arribin amb les seves borses plenes de joguets, feina treball i de bons desitjos per tothom !!!!!!!

Diari de Cubelles

Imatge/Pessebre a l´Església de Sta Maria de Cubelles

El camell despistat

Un camell m'ha preguntat
cap on era l'establia.
Portava "mel i mató, panses i
figues, nous i olives".
Jo l'estrella li he indicat,
ella li farà de guia.
També duia molts regals i anava
ple de joguines.
He pogut llegir el meu nom
en una que sobreeixia.
El seu somriure i el meu
s'han volgut fer companyia.


Nuria Freixa

20.12.09

foto/M. Trives/arxiu Diari de Cubelles


19 de desembre a Cubelles


FIRA DE COOPERACIÓ I COMERÇ JUST





20 de desembre a Cubelles



FIRETA DE NADAL