9.3.05

EL CREADOR DEL DIARI OhMYNEWS.COM EXPLICA EL MODEL DEL PERIODISTA CIUTADÀ

Un 70% de les notícies d'aquest diari participatiu de referència internacional les elaboren ciutadans que cobren si apareixen a la portada
El fundador i director del diari digital de Corea OhMyNews.com, Oh Yeon Ho, visita per primera vegada Catalunya.
Oh Yeon Ho participarà el dia 9 de març, gràcies al suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació., a la jornada "Models de participació en xarxa '05" que organitza l'associació per a la innovació estratègica Vegga (www.vegga.org) i que es celebrarà al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El dia 10 de març pronunciarà una conferència organitzada pel Grup de Periodistes Digitals (www.periodistesdigitals.org) al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

OhMyNews.com
(http://ohmynews.com) és el mitjà de comunicació digital més consultat a Corea, per sobre dels webs dels principals diaris i televisions. Va néixer el febrer de 2000 basant-se en la filosofia segons la qual qualsevol ciutadà pot exercir de periodista si té algun esdeveniment o informació per compartir.

Actualment compta amb 33.000 “periodistes ciutadans” que aporten unes 200 notícies diàries, un 70% del total que produeix OhMyNews. La resta les fan trenta-cinc periodistes de plantilla, que també revisen les aportacions ciutadanes i decideixen quines són les més adequades per estar a la portada.

Els periodistes ciutadans cobren si les seves notícies arriben a la portada, però el que té més valor d'OhMyNews és que l'audiència deixa de ser passiva i pot intercanviar idees lliurement en un espai públic que sense Internet difícilment podria existir. A partir de les notícies al portal, OhMyNews publica un setmanari en paper que porta fora de la Xarxa el que Internet ha permès crear. La proposta d'OhMyNews ha esdevingut un model que ha començat a cridar l'atenció dels professionals del periodisme digital als Estats Units i Europa.

Sobre Oh Yeon Ho Nascut el 1964 a Corea del Sud, Oh Yeon Ho va estudiar literatura i periodisme i va començar a excercir la professió a la revista coreana Mahl, treballant com a corresponsal als Estats Units entre 1995 i 1997. Al 2000 va donar el salt a Internet creant el seu propi projecte, OhMyNews, el sisé mitjà més influent de Corea segons el rànquing de Sisa Journal.