24.11.05

L'ASSOCIACIÓ DE DONES LA FITA DE CUBELLES INFORMA
25 de Novembre. Dia Internacional de la no violència vers les dones.2005
EL FEMINISME. UN ESPAI PER LA LLIBERTAT I LA NO-VIOLÈNCIA

El meu amor que s’emmiralla en els ulls que arrelen en el vent
que arrenca les fulles que cobreixen la bala que travessa l’ombra
del meu amor sense casa
.M. Mercè Marçal (Desglaç)

“Quan parlem d’atemptats contra la llibertat femenina o de la seva pèrdua, no estem parlant de discriminació, és a dir de desigualtat, sinó de violència, d’autèntics intents de mantenir un control físic i social sobre el cos de les dones i els seus moviments.”
Fina Birulés

Tota situació i actuació personal, social i política compta amb un “escenari”. Les dones hem transitat i transitem diversos escenaris a la recerca d’un de propi que tingui “decorats” adients per a nosaltres i on ens sentim còmodes. La necessitat d’un escenari o d´un espai per a les dones, per a totes i per a cadascuna, en un món dominat pel patriarcat ha estat llargament expressada des de la pluralitat i diversitat de les dones al llarg del temps.
Parlar de violència és parlar d’espais: d’allunyament, de canvi de vivenda, de llocs de treball que es deixen, de llocs on anar, de llocs per recuperar-se... Aquesta qüestió és essencial en tractar el tema de la violència vers les dones i a l’hora d’exigir solucions.
El feminisme com a espai mental/ideològic se’ns presenta com a l’escenari en construcció on les dones podem ser i estar com a tals, un escenari amb diversos decorats que són les aportacions de les dones de totes les èpoques i llocs i que ens permeten reconèixer la genealogia femenina i tota la seva riquesa.
Les dones volem i necessitem
espais per ser i per estar
espais per néixer i créixer
espais per conèixer i reconèixer
espais per treballar i per descansar
espais per tenir cura i gaudir
espais de llibertat per compartir
Les dones necessitem i exigim espais a la ciutat per actuar des de la no violència, per transformar-nos i canviar el món: cases de les dones, centres de cultura, d’oci, llibreries... places i carrers acollidors i sense violència...
Preservar i reforçar aquests espais on el feminisme fa estada és una de les nostres prioritats i aquest any ho volem remarcar i així possibilitar l’expressió de la llibertat femenina com a potenciadora d’un món on la violència no tingui cabuda.
El 25 de novembre és també un dia de trobada i de reforçament per a totes les dones que diàriament treballem per a l´eradicació de la violència sexista i que no oblidem el llarg, feixuc i dolorós camí de les reivindicacions encara pendents.
I també, com cada 25 de novembre, amb la sororitat que escurça la distància, ens solidaritzem amb les propostes de pau i contra la violència i el feminicidi de les dones de Ciutat Juárez, de Colòmbia, de Palestina-Israel, de l’Iraq, de l’Afganistan… Les dones d’arreu del món que actuem en defensa de la vida de les persones exigim, totes juntes, el respecte i l´autoritat per exercir en pau la llibertat de les dones i per esvair del planeta la violència patriarcal.
XARXA DE DONES CONTRA LA VIOLÈNCIA
Ca la Dona. C/ Casp 38 pral. Barcelona. Tel. 93 412 71 61. www.caladona.org