16.1.08

Tenim problemes amb l´aigua.Recomanem fer lectura d´aquest apunt publicat a El Periodico.
EDITORIAL

Estalvi d'aigua, un èxit de Barcelona

L'opinió del diari s'expressa només als editorials.

MÉS INFORMACIÓ

La ciutat de Barcelona està en condicions d'esquivar aquest any les restriccions de consum d'aigua de boca, tot i el cicle sec que es pateix des de fa mesos. Aquest és el missatge que ahir va transmetre Imma Mayol, segona tinenta d'alcalde de l'ajuntament. La notícia és important perquè aquest any i el que ve marquen un punt crític en la captació d'aigua potable per a l'àrea metropolitana, ja que el 2010 ja estarà en servei la dessalinitzadora del Prat, que n'aportarà 60 hectòmetres cúbics a l'any.
Si Barcelona pot estalviar-se les restriccions és perquè la ciutat en conjunt ha fet els deures. De fet, els barcelonins han passat de consumir 132 litres per persona al dia l'any 1996 als actuals 110, xifra que s'acosta a una situació de consum sostenible. A aquest èxit hi ha contribuït la consciència ciutadana, per una part, i el més bon ús de les administracions i de les companyies subministradores de les aigües pluvials, reserves freàtiques, etcètera, així com una més bona gestió de l'aigua utilitzada per a reg i neteja. No s'ha de caure, no obstant, en l'autocomplaença. La lluita per un consum racional de l'aigua tot just ha començat. Pe- rò és evident que la nova cultura va penetrant en la societat i va guiant les estratègies dels que tenen les responsabilitats polítiques en aquesta matèria.
També és cert que les dessalinitzadores no són la panacea. Consumeixen gairebé tres quilowatts/hora per metre cúbic d'ai- gua servida. Però es tracta d'una tecnologia nova que pot avançar i que és reversible, a diferència d'obres faraòniques com els transvasaments, que causen enormes mals col.laterals. Convé tenir-ho en compte ara que CiU torna a aixecar la bandera del transvasament d'aigua del Roine a les conques catalanes a través d'una conducció de 310 quilòmetres de llarg.
Tot i l'alarma que se suscita en períodes tan secs com l'actual, el recurs als transvasaments ha de quedar desterrat, excepte en casos molt particulars. La dessalinització sembla la via més sensata en països com el nostre. Catalunya produirà aviat 160 hectò- metres cúbics d'aigua a les dessalinitzadores de Tordera, el Prat i Cunit. Això, unit a una gestió racional d'aquest recurs escàs, com la que s'ha desenvolupat a Barcelona, i més consciència social permeten pensar que podrem continuar disfrutant de l'aigua sense necessitat de grans agressions al medi natural.

www.elperiodico.cat