9.5.08

Sobreexplotació pesquera, contaminació i turisme, són algunes de les amenaces


Els experts alerten que el Mediterrani es pot convertir en una "sopa de meduses i microbis"


LAMALLA.NET / EFE


La sobreexplotació pesquera, la contaminació i les activitats humanes que es desenvolupen de manera intensiva a la zona, estan a punt de passar factura a la Mediterrània. Així ho ha advertit el biòleg del CSIC, Enric Sala, en una entrevista a l'agència Efe. Sala, elegit recentment un dels 240 joves més influents del món, augura que en un horitzó no molt llunyà, en només uns pocs anys, el Mediterrani passarà de ser l'hàbitat de peixos com la tonyina o el peix espasa a un gran bassal dominat per bacteris i meduses.

A la força, aquestes criatures d'aspecte acampanat i cos gelatinós entraran a formar part de la dieta mediterrània, de la mateixa manera que ha succeït en diversos països de l'Àsia o en determinades zones dels Estats Units, on en alguns restaurants es considera modern menjar meduses. "Estem transformant el Mediterrani en una gran sopa de meduses i microbis", sosté Sala, que adverteix que, si no es creen més reserves marines ni es redueix la capacitat pesquera, l'únic peix que es menjarà en les dècades venidores a Catalunya serà l'importat o el procedent de piscifactories. Per a Sala, la situació del Mediterrani és "molt més crítica" que la de la majoria de mars del món, ja que, a més de la sobreexplotació, l'escalfament i la contaminació que pateix, és un mar tancat i amb una població costanera "enorme".
Reduir la flota pesquera
Un altre problema que pateix el mar és la destrucció dels seus hàbitats, a causa de l'incessant activitat de les flotes pesqueres, que han provocat l'extinció de gran part dels peixos de gran mida que fa cinquanta anys encara es podien capturar a la regió. Segons aquest biòleg marí, es tracta d'una pesca "industrial destructiva" i "perversa" que, denuncia, està subvencionada pel Govern espanyol. "Subvencionar una activitat tan destructiva econòmicament i ecològicament no té cap sentit, és absurd", assegura Sala, que aposta, per revertir l'actual situació, per reduir la flota pesquera a la meitat, certificar les pesqueries sostenibles i introduir el veritable cost ecològic del peix en el seu preu final.
Crear més reserves marines, en les quals estigui prohibida la pesca, i frenar la construcció i l'ús indiscriminat del litoral, posant fi a l'especulació, són altres de les solucions que planteja Enric Sala, que, això no obstant, també dirigeix algunes recomanacions als consumidors, com que comprin menys peix i marisc i que exigeixin productes sostenibles. "Mentre hi hagi peix al mercat la ciutadania no prendrà consciència de la magnitud del problema", explica Sala, que lamenta que existeixi una idea de "bonança", que hi ha peix i marisc en abundància, quan "no és cert".Molt al contrari, un estudi científic internacional, en el qual ha participat Enric Sala, ha demostrat que totes les espècies de pesca es col·lapsaran abans de 2050, fet que significa que la seva abundància s'haurà reduït en més del noranta per cent a mitjan segle.
La reducció de la pesca corre paral·lela a l'augment en el nombre de meduses, bacteris i altres organismes microscòpics, que posen en perill l'equilibri del sistema. Fa dos anys, unes vuitanta persones que es banyaven a la platja a Gènova van resultar intoxicades en respirar les toxines produïdes per una alga microscòpica tropical que va arribar a la costa de la població i que, una vegada morta, va emetre aquesta substància tòxica. "Estem enverinant el Mediterrani, estem tornant al mar tòxic", conclou Sala.

Publicat 13/04/2008

www.lamalla.net