7.6.08


El Punt ofereix una crónica que cal llegir atentament, uns i altres i tots tenen la seva opinió respecte al futur pont i mentrestant alguns miren cap a un altre banda i d´altres pensen en una futura comunicació que desitjen fa temps, es finalment propera.



Un model de pont per deixar enrere


La infraestructura que ha de construir-se sobre el riu Foix continua dividint Cubelles
la crònica

MÍRIAM DE LAMO.



El millor pont sobre la desembocadura del Foix serà el que es construeixi a l'avinguda Onze de Setembre, diuen uns: salvaria una flora protegida en l'àmbit europeu, i evitaria danys irreparables a la zona. Altres discrepen, i defensen una altra millor opció, la que preveu l'actual pla general del municipi, que reserva els carrers Lleida i Pompeu Fabra per a la construcció de la infraestructura; portar a terme aquests plans facilita la tramitació del projecte, asseguren. A mode d'àrbitre, l'Agència Catalana de l'Aigua ha seguit de prop les jugades d'un equip (ecologistes, i oposició municipal), i de l'altre (govern municipal); finalment, els arguments del tripartit del PSC, CiU i ERC han guanyat el partit. Així ho ha anunciat l'alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, i ho ha confirmat l'ACA en emetre un informe favorable a un projecte polèmic que ha dividit el municipi en dos. L'Ajuntament posarà el pont al carrer Lleida sense haver realitzat un estudi previ sobre una alternativa més ecològica, motiu de crítica per part de col·lectius com ara Fauna de Cubelles.


Els arguments per a una postura o una altra s'emmarquen en unes rivalitats polítiques que ni govern ni oposició han sabut deixar al marge per escollir la millor opció: la consensuada, la que escolta la veu dels ciutadans i de la resta de partits amb representació municipal, però, alhora, respecta les raons d'un govern local que teòricament vol millorar les condicions dels ciutadans que viuen a banda i banda de la desembocadura.


Per molt que ho exigeixi la normativa municipal, de poc serveix convocar una audiència pública si es fa tres dies abans d'aprovar el projecte; no és gaire més útil recollir signatures de suport quan el procés de creació d'una infraestructura ha estat totalment polititzat, i rumors varis llancen al vent suposats interessos d'uns i altres a l'hora d'escollir una determinada col·locació. Quins interessos són aquests? Uns apunten a la construcció del complex mixt hoteler, just a l'altura del futur pont, com a argument. Altres sostenen que l'únic objectiu de demanar una altra situació per al pont és desgastar el tripartit local, i esgarrapar llocs de poder.


El cas és, però, que el model seguit per tirar endavant el nou pont de Cubelles és de tot menys lloable. Els dos equips s'han dedicat a provocar els jugadors contraris, amb insults i amenaces mútues que han acabat embrutant un partit lent i avorrit, en el qual, segurament, molts ciutadans, amb tota la raó del món, hauran desistit de participar fins i tot com a públic, i han preferit tancar el diari, apagar la ràdio o la televisió de torn i evitar la lectura dels mitjans digitals per deixar d'assabentar-se de les misèries vàries que els uns han llançat sobre els altres, i viceversa, és clar.


Ara, la previsió del govern local és posar en marxa les obres del nou pont al setembre, quan finalitzin les obres de condicionament de l'entorn de l'institut i el poliesportiu; un cop creada la infraestructura, reivindicada per tots els grups municipals i els veïns, serà el moment de fer balanç, de comprovar la seva utilitat i analitzar l'estat de la desembocadura del Foix.


La història, però, no acabarà aquí, perquè Cubelles té molts altres ponts pendents de construir: projectes tan importants com el complex mixt o el port esportiu haurien de servir com a eix de comunicació entre la classe política i la ciutadania. El model per tirar endavant aquestes iniciatives serà el mateix? Els partits polítics seran capaços de canviar de tàctica, o bé la mantindran? En definitiva, el joc serà esportiu, amb la participació i el respecte cap als ciutadans per damunt de tot, o bé es tornarà a caure en els interessos de partit i en el record permanent d'enfrontaments històrics que posen tantes traves innecessàries al desenvolupament del municipi?