9.2.10

M. Trives/Diari de Cubelles

Mila Arcarons escriu i molt bé fent reso d´actes,exposicions i també sovint amb rigor i coneixement, de moments puntuals per la seva vinculació amb la política, que coneix molt bé en el entrellat del Parlament on el seu càrrec de diputada li permet conèixer a fons i el perquè de determinats posicionaments que provoquen que la majoria dels ciutadans anem un pel desconcertats en els últims temps. Pro no vull parlar de la dona política i si de la sensibilitat del entorn del món femení que mostra en aquest apunt de bloc on recomana un llibre escrit ,per una dona i també d´altres dones i les vicissituds que suposava en aquells temps i la por de moltes d´elles...



DE LLIBRES...... "Hijas de la ira"



HIJAS DE LA IRA de Juana Salabert es un llibre de testimonis de dones que van viure la seva infantesa durant la Guerra Civil. Dones que “.....tuvieron que luchar por sus vocaciones y por desarrollarse como personas. Y todas pasaron miedo, y carencias físicas o psíquicas, incluso quiénes no tuvieron, afortunadamente, que llevar luto por los suyos o ir a visitarlos después a una cárcel, como es el caso de Julia Gutiérrez Caba, Josefina Aldecoa o Ana María Matute. Las hijas de encarcelados,desaparecidos y fusilados, como María Jesús Posada,Susana del Castillo, Juana Ginzo o Ángeles Losada, fueron demonizadas en su dramática realidad cotidiana, y vituperadas en sus aspiraciones vitales por un régimen que obligó a todas lasmujeres de este país a requerir el permiso del marido incluso para solicitar un puesto de trabajo, realizar una venta de los bienes propios u obtener el codiciadísimo pasaporte… ( del proleg)


Es la història de la por, la gana , la misèria i la injustícia contada per dones que en aquell moment eren nenes. Nenes que es van quedar i que van créixer amb el destí que el regim filonazi i masclista del general Franco tenia dissenyat per a les dones, que els proposava no sortir de les cuines ni del “cosidor” , a viure sempre a l’ombra del pare, del germà del marit.... Son filles d’homes a la presó, afusellats. Perseguides per ser filles de l’esquerra . Dones que van haver de lluitar per la seva vocació en un món que les volia anul·lar , nenes que ho van deixar tot per fugir . Dones que van sobresortir , després , en la pintura , el periodisme, la pedagogia , l’educació , les edicions , les arts visuals o escèniques, en les lletres , fent de traductora . Relat , doncs , també , de dones independents i autònomes.
Ha estat un plaer descobrir a Josefina Aldecoa (escriptora) ; Ana Maria Matute ( escriptora) ; Julia Guitierrez Caba ( de familia d'actors i actrius . Ella tambe ho es) , Margarita la Villa (Jurista. Ex-directora aEspanya del Fondo de Cultura Economico) , Teresa Azcarate, Victoria Pujolar Amat, (pintora ) Maria Jesús Posada ( catedratica de fisica i quimica) , Susana del Castillo ( treballadora al ministeri d'asuntos exteriores . Ha fet guions cinematografics . De gran ha escrit contes) , Juana Ginzo , ( locutora de radio); Angeles Losada (nascuda a el Bierzo. Va viure la repressio d'aprop . Va viure a Paris) .
Una d'elles recorda "....en los años sesenta no habia niguarderias,y este pais era de un machismo feroz,tengo una amiga, la madre de mi nuera,a la que le obligaron a dejar su trabajo en el Instituto Nacional de Prevision simplemente porque anuncio que se casaba....Pasaban esas cosas, aunque hoy dis muchos jovenes no lo sepan. Hay mucahs cosas de la historia reciente de ese pais que desconocen. Demasiadas,por desgracia"
Altres publicacions i estudis en els darrers anys proposen descobrir el relat i la petjada de les dones. Estiro alguns dels llibres que han sortit recentment i els comparteixo amb vosaltres . En un d’ells a la contraportada llegeixo : “ .... al llarg de la història, generacions successives de dones han nascut i han mort sense que les seves vivències hagin transcendit l’esfera intima i familiar ..... En canvi , l’altra meitat de l’humanitat, les dones, precisament per la seva condició, han restat en l’oblit
DONES CONTRA FRANCO, de Jordi Creus ; DONASSES , de Marta Pessarodona ; DONES PUBLIQUES . Politica i Genere a l'Espanya del segleXX de Montserrat Duch; CATALANES DEL SEGLE XX , de Pilar Godayol i altres ; MOMENTS FEMENINS DE LA HUMANITAT , de Pilar Godayol , LA IDENTITAT DONA , de Montserrat Ribes ; DAMES, REINES ABADESSES. Divuit personalitats femenins a la Catalunya medieval.