8.4.10

Actualitat ....
L'oposició de Cubelles acusa el govern de «temerari» per haver ampliat el deute en temps de crisi

L'equip de govern aprova en solitari el pressupost municipal d'aquest any

08/04/10 02:00 - Cubelles -
'L'Ajuntament de Cubelles no ha d'augmentar el deute per fer front a noves inversions en un context de crisi, sinó que s'ha de preparar per ajudar els ciutadans amb problemes econòmics, segons l'oposició municipal. Aquest va ser el principal argument d'ICV, el PP, ICb i l'Entesa per votar en contra del pressupost del 2010, dimarts, en un ple extraordinari. El govern local (PSC, CiU i ERC) es va quedar sol defensant una proposta econòmica de «repte» que ha de servir per reactivar l'economia.
El govern local ha elaborat una proposta econòmica «amb un criteri de progrés i de confiança amb les possibilitats del municipi» que arriba als 8 milions d'euros d'inversions d'un pressupost de 22 milions. La millora de la recaptació municipal, gestionada per la Diputació, i l'estalvi de la despesa corrent han possibilitat que l'Ajuntament aposti pel deute, que si l'any passat no arribava al 40%, aquest any serà d'un 77%, amb uns 12 milions de crèdit en total. L'equip de govern va destacar la necessitat de les inversions com una eina essencial per contribuir a la recuperació econòmica. La millora del passeig, la rehabilitació del nucli antic, la construcció d'una biblioteca i l'ampliació del cementiri són quatre de les inversions destacades.

L'oposició, però, no va estalviar crítiques a la política inversora del govern. «No és un pressupost realista amb la conjuntura econòmica de la crisi», va retreure la regidora d'ICV Mònica Miquel. Per ICV, el govern ha elaborat «un pressupost molt temerari». «Hipotequen la població per aquesta operació de crèdit que no és necessària. Poden tenir molts problemes durant el 2010 i el 2011 més importants per als ciutadans», va dir Miquel, que va acusar el govern de no escoltar les demandes de la població, entre les quals va esmentar una piscina municipal.

Des del PP, la regidora Juani Navarrete es va referir a l'informe de la interventora municipal sobre la proposta econòmica, en què s'assegura que no es compleix l'estabilitat pressupostària. Navarrete va recordar les xifres d'endeutament del municipi dels darrers anys; segons la regidora, si el 2007 el deute viu era de 270.000 euros, s'ha arribat fins als 6,4 milions, una xifra que amb el pressupost d'aquest any pujarà a 11,9 milions. «El que vostès anomenen un esforç inversor, nosaltres ho anomenem un esforç creditici», va dir la representant del PP.

El regidor d'Iniciativa per Cubelles, José Luis Comas, va trobar a faltar «petits gestos» a l'hora de reduir la despesa de l'Ajuntament; el fet que no s'hagi disminuït el cobrament dels regidors del govern per assistir a les juntes de govern va ser una de les crítiques de Comas, que va advertir que l'augment del crèdit «hipoteca els futurs ajuntaments».

«Quan parlen de govern arriscat, creiem que es tracta d'un govern poc assenyat, irresponsable», va afirmar la regidora d'Entesa per Cubelles, Anna Martínez. «Hi ha dos anys de carència. Mentre vostès estiguin al govern no hauran de pagar ni un duro», va dir la regidora respecte al crèdit inclòs en el pressupost d'aquest any.

LES FRASES

XAVIER GRAU
regidor d'hisenda (PSC)
«Les inversions són urgents. Hi ha una voluntat de liderar la recuperació i millorar la qualitat de vida»

MÒNICA MIQUEL
REGIDORA D'ICV
«El que vol la població són coses més senzilles, com ara una piscina, i no expropiacions o la xarxa de biblioteques»

JUANI NAVARRETE
regidora del pp
«Han malgastat tant que estem endeutatsfins al coll. Facin un favor al municipi: marxin»

JOSÉ LUIS COMAS
regidor d'icb
«Hipotequen els futurs ajuntaments. Hi ha manca de previsió. Aquest endeutament és desmesurat»
Fa uns dies....es va informar de....
La renovació del nucli antic de Cubelles serà una de les inversions centrals del pressupost del 2010

27/03/10 02:00 - Cubelles -


L'adequació del nucli antic (1,8 milions d'euros), les noves instal·lacions del cementiri (850.000 euros) i el projecte i les obres de la nova biblioteca (677.000 euros) són tres dels projectes clau del pressupost de l'Ajuntament de Cubelles el 2010. Amb la previsió d'aprovar la proposta econòmica en un ple extraordinari el pròxim 6 d'abril, la regidoria d'Hisenda ja l'ha presentat als grups municipals.
L'àrea econòmica municipal treballa amb un pressupost de prop de 22 milions d'euros, del qual destaquen els gairebé vuit milions d'euros que el consistori destinarà a inversions reals. Altres projectes que es tiraran endavant enguany són la reforma del passeig Marítim (800.000 euros), diverses obres als centres escolars (251.940 euros), millores a les instal·lacions esportives (93.900 euros) i en l'enllumenat públic (obres i serveis per 90.000 euros).
El regidor d'Hisenda, Xavier Grau, assegura que el govern (PSC, CiU i ERC) ha apostat per «un pressupost de repte», tenint en compte que les inversions augmenten un 54% respecte al 2009, i que faran pujar l'endeutament municipal entorn d'un 40%, fins al 70%. Segons Grau, l'Ajuntament pot assumir aquest deute tenint en compte que ha aconseguit reduir la despesa corrent el darrer any, i ha millorat notablement la recaptació municipal a través de la Diputació. «Si recaptem millor, tothom paga el que ha de pagar. Tenim una capacitat de demanar crèdit al banc que no teníem fins ara», apunta el responsable d'Hisenda de Cubelles. Grau opina que «en moments de crisi, les institucions han de fer un pas endavant». «No podem pecar de ser conservadors», afegeix el regidor.

Reunions amb l'oposició

El regidor d'Hisenda ha mantingut diverses trobades amb l'oposició per parlar del pressupost del 2010, la qual cosa també ha comportat importants negociacions dins l'equip de govern municipal que han fet endarrerir-ne l'aprovació, segons explica Xavier Grau. Una reunió de treball amb tots els portaveus municipals, una reunió de la comissió de serveis econòmics i una comissió informativa han servit per dialogar sobre les previsions econòmiques del 2010, sense arribar, però, a cap acord amb la resta de partits de l'Ajuntament. «Les posicions estan allunyades», afirma el regidor d'Hisenda. Tot i això, Xavier Grau aposta per continuar contactant amb les diferents forces polítiques de l'oposició per arribar a algun consens sobre el pressupost abans que s'aprovi.