7.7.10

Els problemes de TDT a Cubelles obliguen l’Ajuntament a prendre mesures de pressió

Notícies - Comunicació
06/07/2010
El Govern municipal ha decidit renovar l’exigència de les mesures sobre els greus problemes de recepció del senyal de televisió digital terrestre (TDT) que pateix tot el municipi. Després d’haver tractat per tots els mitjans que la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació adoptés les mesures tècniques correctores i, davant l’excepcional increment d’incidències rebudes els darrers dies, s’estan estudiant les accions de pressió a adoptar per solucionar les molèsties que aquesta mala gestió provoca a la ciutadania.
Els contactes entre l’Ajuntament de Cubelles i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació es van iniciar l’any 2006, quan els tècnics del Departament de Comunicació van posar-se en contacte amb la Generalitat per traslladar la problemàtica amb el senyal analògic i els dubtes que generava el pas a la TDT. Al llarg d’aquests quatre anys s’han elaborat dos estudis radioelèctrics i s’ha substituït la tecnologia analògica del repetidor de Mas Trader per un de digital, però no s’ha donat una solució als problemes existents a la resta del municipi. Especialment problemàtica és la situació dels barris de la Mota de Sant Pere, Clot del Bassó, Les Salines, Eixample, Oest del Cementiri i Santa Maria, on els problemes de recepció són gairebé a la totalitat d’habitatges.

Compromisos incomplerts

Degut a que el desplegament de la TDT no és una competència municipal, el Consistori ha fet servir tots els mitjans al seu abast per pal·liar la problemàtica existent amb la recepció del senyal digital. A banda de contactes a nivell tècnic entre la regidoria de Comunicació de l’Ajuntament i la Secretaria de Telecomunicacions de la Generalitat, també van produir-se trobades entre l’Alcaldessa, Maria Lluïsa Romero, i el secretari de Telecomunicacions, Jordi Bosch. Aquestes trobades van permetre que el propi secretari es desplacés a Cubelles per donar resposta a les queixes i dubtes de les associacions de veïns i instal·ladors del municipi convocats a la trobada. En aquesta reunió Jordi Bosch va assumir el compromís d’ajudar als instal·ladors i administradors de finques davant els seus clients; analitzar amb Abertis quines millores tecnològiques es poden fer a tot el litoral català per fer la xarxa més resistent a les inclemències del temps i a la calor a l’estiu; i demanar als operadors que emeten a Cubelles en una potència inferior a TV3 s’igualin i que aquestes millores tècniques s’implementin a la comarca i a tot el litoral.

Més problemes, més queixes

Aquests compromisos no s’han acomplert i, tal i com van pronosticar els instal·ladors locals i els tècnics municipals, l’arribada de l’estiu i la pujada de les temperatures ha multiplicat els problemes de recepció i les queixes dels veïns. Aquestes queixes es canalitzen a través d’instàncies registrades a l’Oficina de Participació i Informació Ciutadana (OPIC), que la regidoria de Comunicació trasllada periòdicament a la Generalitat per fer constar que la mala recepció de la TDT no són fets aïllats, sinó que es tracta d’un problema generalitzat al municipi.

Si bé fins a principis de juny d’enguany hi havia registrades mig centenar d’instàncies reclamant resoldre les dificultats de recepció del senyal de TDT, ja se n’han rebut dos centenars més i la previsió és que la xifra augmenti en els propers dies. Alguns sectors de Cubelles s’han organitzat i han recollit signatures entre el seu veïnat que també han registrat a l’OPIC.