25.11.10

El combat contra la violència masclista encalla en l'educació
Els experts demanen més accions de formació i de conscienciació per eradicar les agressions
Les organitzacions de dones subratllen que la llei, que ara compleix sis anys, no és suficient

Dijous, 25 de novembre del 2010

PATRICIA MARTÍN
MADRID

Amb motiu de la celebració, avui, del dia internacional contra la violència masclista, ningú dubta que la llei integral espanyola, que ara compleix sis anys, ha servit per salvar vides. Però les xifres de dones assassinades constaten que la norma no és suficient. El trist repunt de víctimes (han mort 64 dones des de començament d'any, nou més que en tot el 2009) demostra la dificultat d'acabar amb la principal causa de mort de dones de 15 a 44 anys a Espanya. El 75% de les víctimes mortals no havien demanat ajuda.

Més informació
·Contra la violència
¿Podria haver evitat el crim?
Els adolescents perpetuen les actituds pròpies del masclisme
Altres mirades sobre un mateix problema

Per eradicar els atacs i que les dones que no s'atreveixen a denunciar comencin a confiar en la justícia, els especialistes reclamen més accions d'educació i de conscienciació, així com de formació de tots els actors que poden ajudar les víctimes a escapar-se del cercle de la violència.

DÈFICIT D'ABAST / Miguel Lorente, delegat del Govern per a aquest assumpte, admet que el perfil de les 64 víctimes mortals demostra que la llei «no és que falli, és que encara no ha arribat a tot arreu». Les mesures de protecció han servit per ajudar les dones que fa menys temps que pateixen maltractaments, però no tant les que «estan més lluny de la sortida» i que per això no denuncien. Això es tradueix en el fet que ha augmentat el nombre de víctimes més grans de 40 anys i que convivien amb el seu agressor, així com el d'estrangeres i per tant desconeixedores del sistema i mancades d'una xarxa familiar de suport.
Seguir llegint a ...