20.10.05

STOPENDESA INFORMA
No més Tèrmiques a Cubelles


DAVANT LA NOTICIA DE LA POSSIBLE CONSTRUCCIÓ D'UNA PLANTA DESSALADORA D'AIGUA A CUBELLES, LA PLATAFORMA STOPENDESA INFORMA:

20-10-05 NOTA DE PREMSA DEL PPC ENVIADA A STOPENDESA
EL PPC ACUSA EL GOVERN DE MALTRACTAR LA COMARCA DEL GARRAF
Rodríguez ha assenyalat que el projecte d’una dessaladora a Cubelles, unit al Pla d’Energia de Catalunya faran que el Garraf pateixi greus problemes mediambientals.
El Partit Popular del Garraf ha qualificat avui de maltractament continu el tracta que pateix la comarca per part del Govern tripartit. Segons ha explicat, Santi Rodríguez, diputat del PP al Parlament de Catalunya i portaveu del PP a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, la setmana passada el Govern de la Generalitat va aprovar definitivament el Pla de l’Energia de Catalunya, el qual condemna la comarca a mantenir la central tèrmica de Cubelles, com a tal, o molt probablement reconvertida a Central de Cicle Combinat.
Per a Rodríguez aquesta decisió demostra la ignorància del tripartit vers les peticions de la comarca, recordant que “els mateixos grups que avui donen suport al Govern, al 2002 demanaven el desmantellament de la central tèrmica de Cubelles”.
“Però aquestes contradiccions -segueix Santi Rodríguez- no s’acaben aquí. Els despropòsits se sumen, i avui hem conegut les previsions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), d’instal·lar una dessaladora a Cubelles, junt a la tèrmica”. El diputat popular ha recordat que “el projecte de dessaladores -tant criticat per les esquerres, per exemple a les Illes Balears (on no hi ha altres alternatives)-, ha estat l’única solució que ha aportat el tripartit, per deixar de considerar les opcions dels transvasaments de conques”.
En aquest sentit, Santi Rodríguez ha subratllat els greus efectes mediambientals de les desaladores, les quals requereixen gran quantitat d’energia elèctrica pel seu funcionament, “de fet aquest pot ser un dels motius de la consideració de la seva ubicació a prop de la central tèrmica”.
El diputat popular ha afegit la seva preocupació davant la legislació estatal que preveu repercutir els costos d’amortització i manteniment de la instal·lació als beneficiaris directes, però l’actual Govern de la Generalitat, també vol modificar aquest precepte, per afectar amb la tarifa, tota l’àrea d’influència de la instal·lació, encara que no en tinguin un benefici directe (aquest seria el nostre cas).
“És a dir, que els veïns del Garraf veuríem reflectit en el nostre rebut de l’aigua el cost d’aquesta instal·lació, que s’hauria d’afegir al cost de la portada d’aigua d’Abrera, que ja paguem en els rebuts corresponents” ha denunciat.
Per últim, Santi Rodríguez considera que “la decisió serviria al Govern, per fer allò que van dir que no volia fer, que és la interconnexió de conques, doncs, a més de l’avantatge de la proximitat de la central tèrmica, aquesta instal·lació, justificaria la interconnexió de l’Ebre amb el Llobregat. Precisament en la ubicació prevista coincideixen els trams finals d’ambdues xarxes”.

19-10-05 EL DIARI EL PUNT PUBLICA LA NOTICIA
La tercera dessaladora per lluitar contra la sequera podria fer-se a Cubelles
EMMA ANSOLA
+ Una imatge del laboratori que hi ha a la dessaladora de Blanes. Foto: QUIM PUIG
La tercera dessaladora que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) vol construir al país, i que se sumaria a la de Blanes, ja en funcionament, i a la projectada al Prat de Llobregat, per fer front als episodis de sequera i garantir l'abastament d'aigua a la població podria fer-se al municipi de Cubelles (Garraf). El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL) va rebre l'encàrrec de l'ACA d'estudiar noves fórmules per portar aigua i una d'aquestes seria la construcció d'aquesta planta que estaria connectada a les dues xarxes, la del CAT, que subministra aigua a Tarragona, i la de l'ATLL, que en subministra a la regió metropolitana. «La planta s'emplaçaria al costat de la central tèrmica de Cubelles i serviria 15 hectòmetres cúbics anuals», segons va anunciar el diputat de CiU i alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, recollint la informació que es va donar a conèixer en el consell d'administració del CAT el 3 d'octubre. Fonts de l'ACA van assenyalar ahir que es tracta únicament d'una proposta que haurà de ser avaluada per tècnics de l'agència.Nadal, si bé defensa el projecte, és del parer que el govern del tripartit hi amaga darrere la interconnexió de xarxes amb Barcelona. Precisament de la portada d'aigües de l'Ebre cap a Barcelona en va parlar dilluns el president del CAT, Daniel Pi, que va deixar clar que la llei no estableix que el CAT pugui subministrar aigua fora de Tarragona. Per fer-ho, com ja va passar amb la portada d'aigua a Mallorca en una situaciò excepcional, les Corts espanyoles haurien de modificar la llei: «Qualsevol utilització d'aigua fora de l'àmbit del consorci l'ha de regular l'autoritat hidràulica, i aquesta és una decisió que supera el CAT i l'Agència Catalana de l'Aigua.»Nadal va recordar que aquesta planta havia de fer-se a Tarragona i que el projecte va ser plantejat pel govern de CiU l'any 2001. «En aquell moment, però, la diputada d'ICV Dolors Camats s'hi va oposar argumentant que contaminava i que el consum d'energia era excessiu», recordava dilluns l'alcalde de Tarragona. Amb el canvi de govern espanyol i el derogament del transvasament de l'Ebre es va anul·lar la planta dessaladora que es volia fer a Tarragona.

Desitjos, realitats i aigua de l'EbreEl riu Ebre torna a ser en el primer pla de l'actualitat per motius que, lluny de quedar oblidats amb la derogació del Plan Hidrológico Nacional, continuen provocant un intens estira-i-arronsa i encara són motiu de polèmica i de valoracions polítiques que mantenen alerta la plataforma antitransvasament. El darrer element de controvèrsia l'ha aportat l'alcalde de Tarragona i diputat de CiU, Joan Miquel Nadal, que acusa el govern tripartit d'amagar la interconnexió de xarxes amb Barcelona rere el projecte -encara en estudi- de la dessaladora de Cubelles. Nadal, que va ser president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), va defensar el projecte i va demanar que es reconegui obertament el que CiU sospita. La federació sempre ha estat a favor del transvasament a Barcelona, però això no ha passat de ser un desig. La realitat és que l'aigua del CAT no pot sortir dels límits fixats per la llei 18/81 (que hauria de modificar el govern de l'Estat) i que l'ara president del CAT no comparteix l'opinió de Nadal.www.vilaweb.com

18-10-05 EL DIARI DE TARRAGONA DESTAPA LA INFORMACIÓ
CiU denunció ayer que el Govern planea instalar una planta desaladora de agua en el municipio de Cubelles
INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA FACILITADA PER DIVERSOS MEMBRES d'STOPENDESA
Si teniu més informació envieu-la a stopendesa@yahoo.es
Las plantas desalinizadoras son instalaciones industriales destinadas a la obtención de agua dulce a partir de agua de mar o salobre.
El mar contiene 98% del agua del planeta.
AGUA DE MAR CONTRA LA SEQUÍA
Más de la mitad del déficit del litoral mediterráneo se cubrirá con desalinizadoras
26-09-2005 (La Vanguardia)
ANTONIO CERRILLO
- El agua del mar va camino de ser la principal solución para combatir la sequía estructural en el litoral mediterráneo. El caudal procedente de las plantas desalinizadoras aportará más de la mitad de los recursos que se necesitan para hacer frente a la escasez estructural de reservas en estas zonas. El Ministerio de Medio Ambiente proyecta en estos momentos la construcción de 22 plantas desalinizadoras y desalobradoras para tratar, respectivamente, agua del mar y agua salobre del subsuelo. A ellas se deben sumar las tres primeras instalaciones de este tipo que ya han sido inauguradas este año.
El Ministerio de Medio Ambiente tiene en estos momentos programada la construcción de 17 plantas desalinizadoras que captarán directamente agua de mar para ser potabilizada
Las desaladoras, un modelo «insostenible» según organizaciones ecologistas
7/jun/2005
Para el director de Greenpeace-España el principal defecto del programa AGUA es pretender igualar la oferta de agua del trasvase del Ebro previsto en el Plan Hidrológico Nacional (PHN)
La falta de lluvias también tiene efectos «secundarios» para el Medio Ambiente. Las organizaciones ecologistas advirtieron ayer de que las desalinizadoras, una de las estrategias del Gobierno para paliar la escasez de agua, consolidarán un modelo de desarrollo «absolutamente insostenible». Para el director de Greenpeace-España, Juan López de Uralde, el principal «defecto» del programa AGUA puesto en marcha por Medio Ambiente es pretender igualar la oferta de agua (1.050 hectómetros cúbicos) del trasvase del Ebro previsto en el Plan Hidrológico Nacional (PHN), aprobado la pasada legislatura.